Blogg

Scen Sundsvalls Bokklubb GALOPP, GALOPP + MELLAN FÖRTVIVLAN OCH FÖRTVIVLANS MOD - dikter + texter av Kristina Lugn

13.11.2024 20:56

sammandrag av samtalet idag kommer snart

ANOMALIN av Hervé Le Tellier Bokcirkel Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet Sundsvall

22.10.2024 19:08

Höstens tema: Liv ur olika perspektiv stämmer väl in på denna boks innehåll, där alla karaktärers liv verkligen är ur olika perspektiv. Jag blev intresserad av titeln i våras då den fanns med i 2024-års REA-katalog. Förlagets beskrivning fascinerade mig: "Logik brottas med det obegripliga". Författaren har skrivit en "riklig" mängd skönlitterära verk. Anomalin är den första som är översatt till svenska. Tänkte det blir en bra cirkelbok. Att den skulle bli så diskuterad och omtyckt av flertalet i båda grupperna, var överraskande och jättekul. `Den bästa bok vi läst, uttrycktes och då har vi läst många bra titlar under åren. 

bokomslag Anomalin    Hervé Le Tellier 2021

Anomalin     av     Hervé Le Tellier

Översättare: Cecilia Franklin - Citerar ur boken s28): Victor Miesel, författare till boken Anomalin i romanen: Översättarens roll är att "befria det rena källspråket som är verkets fånge genom att överföra det" .

Omslag: gray318 /designer Jonathan Gray, London, England. En snygg utformad bild, det lugna vädret före och efter det turbulenta och skrämmande ovädret kallat "Centrifugen". 

Bakgrund: Passagerarna på Air France 006 är på väg att landa i New York, då planet skakas av fruktansvärd turbulens. Väl på andra sidan ovädret väntar en verklighet, som både är välbekant och oerhört främmande samt kräver ställningstagande och mod. På sätt och vis levde de alla ett dubbelliv när de klev på flyget från Paris. En litterär, spännande roman, som på många sätt skakar om vår bild av verkligheten. Vilka skulle vi vara om vi hade valt annorlunda? Får bokens huvudkaraktärer och framför allt läsarna reda på detta, eller? Anomalin tilldelades 2020 Goncourtpriset. 

Kort reflektion: En roman om att möta sig själv; Författarens förmåga att fabricera en handling som är svår att förstå också med dråpliga inslag; Intressanta huvudkaraktärsbeskrivningar - flygplanet är också huvudkaraktär; Imponerad av författarens kunskap inom filosofi, film, musik; En märklig roman, ½ science fiction och ½ AI ?; En otrolig berättelse, med spår som går långt tillbaka i tiden och för tankar till Pedro Calderóns Livet en dröm Barocken (överdrift och hopning, paradoxer och antiteser), Platon, Descartes och världsalltet; Slutet av boken är skrämmande - jämförde med De förlorade minnenas ö, (som cirkeln läste okt-23); Bra skrivet om allt som skulle kunna hända i den värld vi lever i, med tanke på allt som kan ske på nätet; Karaktär/-en/-erna Victor Miesel - är båda berörande perspektiv; Svårbegriplig med parallella verkligheter; Livsbetingelser, samhällskritik, orättvisor; Jody - Davids hustru, som måste gå igenom makens död 2 ggr, berörde starkt; Min nyfikenhet ökade för varje karaktärsskildring

Efter de korta reflektionerna övergick samtalet i en intensiv diskussion kring bokens innehåll och "Händelseutveckling 42" (s107+128) om simulering, dubblering, världshändelser, dolda agendor, sannolikhetsteorier. Flygplanet från Paris, som landade i New York i mars, landade än en gång i juni, med samma besättning och samma passagerare! Hur är detta möjligt? Karaktärerna ställs inför det ofattbara - att möta sig själv tre månader senare. Karaktärerna Mars har fortsatt sina liv, medan karaktärerna Juni har ett avbrott i sitt liv på tre månader? Författaren driver skickligt och strukturerat berättelsen fram och tillbaka mellan mars och juni, i ett enkelt språk. Trots sitt ibland ofattbara innehåll, är boken lättläst och medryckande, men kräver en koncentrerad läsare. Verklighetstrogen skildring om den faktiska miljön i Hangaren och om stormötet med representanter för alla världens religiösa samfund. Vi diskuterade livligt varje enskild karaktärs livsperspektiv, som författaren skildrar mycket levande och detaljerat. En skrämmande jämförelse på s9) av yrkesmördaren Blake: När en hälsominister skär i budgeten, när han stryker en magnetkamera här, en läkare eller upplivningsenhet där, vet han mycket väl att han förkortar livet för tusentals okända människor. Ansvarig, inte skyldig!

Hur mycket vet vi egentligen om vår tillvaro? Vad skulle hända om vi måste konfronteras med vårt original? s293)Befinner vi oss alla i en datasimulering? s294)Hoppas att programmerarna i så fall har en bra ursäkt, för världen de har skapat är trots allt en satans jämmerdal.

Fler teorier om datorsimulering: Matrix en science fiction/action-film 1999 (där Agent Smith visste att han var en datorsimulering); Lost  tv-serie 2004-2010, om en flygolycka med en huvudhistoria och under samma tid en sekundär berättelse från en annan tidpunkt i en rollfigurs liv); Fysikern Seth Lloyd vid Massachusetts Institute och Technology antyder att hela universum skulle kunna vara en gigantisk kvantdator, som producerar det vi ser omkring oss, och oss själva! Elon Musk affärsmagnaten sa 2016 "Mest sannolikt är att vi befinner oss i en simulering" Läs mer om simuleringshypotesen! Jämför denna länksammansättning https://en-m-wikipedia-org.translate.goog/wiki/Simulation_hypothesis?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=sv&_x_tr_hl=sv&_x_tr_pto=rq med bokstäverna i slutet av boken!

En fundering: Varför ska vi återskapa en verklighet, som är lika jämmerlig som den vi i så fall lämnar? Har vi möjlighet vill vi väl göra världen bättre!

Humor: Finns det humor i denna science fiction-influerade roman - Jo, i alla fall komik i de passager som beskriver hur den amerikanske presidenten agerar och förhåller sig till det ofattbara på s166, 169 och 214, vilket övergår till Skräckcenariot på s346-348. 

Meningar: som gör att vi gärna skulle vilja läsa "romanen Anomalin"av karaktären Victor Miesel!  s5)En äkta pessimist vet at det redan är för sent att vara det. s7)Det finns något beundransvärt som alltid överträffar kunskap, intelligens och till och med genialitet, och det är oförståelse. s81)Inga människor lever så länge att de inser vidden av vårt ointresse för varandra. 

Recensioner: SvD/Kristoffer Leandoer 27.11.2022 Anomalin, d.v.s. avvikelsen, är en mörk och på samma gång uppsluppen lek. Hervé Le Tellier har skrivit en absurd spänningsroman med ekon av såväl Tintin som Frankenstein.  (låst artikel)

Vi läser/Yukiko Duke  Den här Goncourt-vinnande romanen, berättad med gnistrande gott humör, frågar oss hur mycket vi egentligen vet om vår tillvaro. Det är en intelligent existentiell thriller som både roar och oroar. 

Borås tidning /Fedja Wierød Borčak Detta är skruvad, underhållande och tankeväckande sträckläsning, som spränger genregränserna. Det är även en varm, inkännande berättelse om människor, som trots sina känslomässiga standardmått har stora inre vidder, som bara ska grävas fram. 

Lektörsomdöme /Joakim Andersson: Anomalin förmår ställa och pröva ett flertal stora, filosofiska frågor om våra virtuella liv. Inne i boken finns dessutom en annan bok med precis samma namn, och denna är skriven av karaktären Victor Miesel, en grafomanisk författare. Det är roande hur Le Tellier leker med detta påhittade författarnamn. Översättningen är följsam och precis så rakt på, som spänningen kräver. Helhetsbetyg 5

Vårt betyg: Vi enas om 4.2 som en blinkning till "Händelseutveckling 42"!

//Eveline

P.s. Intressant kulturdebatt i DN 12.12.2022 : Idén att arter kan "upptäckas" är potentiellt farlig.... D.s.

 

 

 

PUSSELMAKARNAS SÄLLSKAP av Samuel Burr

19.10.2024 17:26

Positiva omdömen har denna roman fått: Underbar läsning - varm, underhållande och engagerande, Alexander McCall Smith (föfattare till Damernas detektivbyrå); Riktigt hjärtevärmande The Times; Enormt upplyftand och underbar, AJ Pearce. Den ingår i Akademibokhandelns Låna&Läs 2024-25 och när jag läste att den betecknas som 'observationskomik' blev jag nyfiken. Och ja, det är en trivsam brittisk relationsroman, full av pussel, gåtor, kärlek, värme och vånda, som jag läste med stor behållning. 

Pusselmakarnas Sällskap av Samuel Burr

bokomslag Pusselmakarnas Sällskap      179 - Samuel Burr - The Write and Wrong Podcast | Podcast on Spotify

Översättare: Åsa Brolin 

HuvudkaraktärerMiss Pippa Allsbrook=kruciverbalist, grundare och sällskapets president; Mr Clayton Stumper=sekreterare och fastighetsförvaltare; mr Hector Haywood=motivpusselkonstnär och vicepresident; Mr Earl Vosey=labyrintmästare; Sir Derek Wadlow=kodknäckare; Miss Nancy Stone=quizdrottning; Miss Angel Webster=hushållerska mfl samt Neil=vårdare till Nancy Stones man. 

Pusselmakarnas Sällskap bildades 1979 med mottot: s41) Vi gör varandra starkare!

Handling: Om att hitta sina egna likar - oavsett ålder. Clayton Stumper må vara strax över tjugo, men han klär sig som en farfar och oroar sig som en moster. Ända sedan Clayton som nyfödd lämnades i en 'hattask' på trappan till Pusselmakarnas Sällskaps imponerande villa i utkanten av Bedfordshire, har hans bakgrund förbryllat medlemmarna. Det fanns inget namn i hattasken och ingen uppgift varifrån pojken kom, så sällskapet gav honom namnet Clayton Stumper = han var en gåta, precis som namnet antyder (stumper=extrem svår fråga, uppgift eller problem)! Sällskapet bestod av en grupp excentriska gåt- och korsordsmakare, som uppfostrade pojken gemensamt. Grundaren till sällskapet, Pippa Allsbrook var den som främst visade pojken moderlig omsorg. En omsorg hon inte hade haft möjlighet att visa ett eget barn. När hon dör, lämnar hon ett sista pussel till Clayton, som nu äntligen ska få ta reda på sitt ursprung. Han får ledtrådar allteftersom och konfronteras under sina efterforskningar med hemligheter, som förändrar honom och sällskapet för alltid.  

Berättelsen växlar med kapitlen i tid mellan 1979 - 1991- 2016. Jag läser i den ordningen de kommer, men då och då måste jag bara få veta mer om respektive tidshändelse, då kapitlen är ganska korta. Det går bra för sällskapet tills ekonomin börjar bli svår. Spänningen stiger när Pippa inser att hon inte klarar allt på egen hand (idén till sällskapet hade varit hennes). Med gemensamma krafter kan de klarar krisen. Åren går och sällskapet består, tills Pippa Allsbrook dör. Kapitlet med uppdelningen av Pippas kvarlåtenskaper s60-65 ger en god inblick i hur författaren gestaltat hennes person. Även Pippas första möte med den lilla pojken i hattasken, är så varmt och kärleksfullt beskrivet i prologen. Visserligen inte trovärdigt att hon/de behöll barnet, men det är ju en 'underhållningsroman'. Karaktärerna är genomgående fint beskrivna. 

Språket är lättsamt och lättläst, även om läsflödet ibland stoppas upp av för mig okända korsordstermer. I stort sett börjar varje kapitel med ett korsord eller gåta, som säkert stimulerar en driven 'kodknäckande' läsare att försöka lösa. Dock inte mig, utom när jag kom till TLUS! Då blev det enkelt!

Några extra tänkvärda meningar: s142)Enligt hennes (Pippas) åsikt borde folk göra så oftare: Ta en stund för sig själva den tid på dagen när de tänkte som bäst. För att reflektera över de ändlösa möjligheter dagen framför dem skulle erbjuda. Ta hand om sig själva innan världen började nagga dem i kanten. s269) Ensam är inte alltid stark; 297)Hon önskade sig det som var bäst för henne (Pippa) själv och inte nödvändigtvis det som var bäst för andra.

Avslut: s308)Käraste Clayton: Att lösa roblem för människor samman - kom ihåg dt. Kramar, Pip x

En trevlig roman med mellanmänskliga kvaliteter, som jag rekommenderar för sitt mysiga underhållningsvärde.  

//Eveline

VÄNGÅVANS BOKHANDELS BOKCIRKEL - MIN SKOLFRÖKEN SKALL VARA ETT FRIMÄRKE av Björn Ranelid

15.10.2024 19:22

Bokhandlare Lennart Bergström, Vängåvans bokhandel, anordnade en bokcirkel för Björn Ranelids bok Min fröken skall vara ett frimärke. Det blev populärt bland bokhandelns medlemmar och vi blev 15 deltagare. Några har deltagit i bokcirklar tidigare och för några var det första gången. Nu gällde det verkligen att fördela tiden, så alla deltagare får uttrycka sina synpunkter om denna bok. Det tycker jag och deltagarna att vi lyckades bra med!

bokomslag Min skolfröken skall vara ett frimärke    Björn Ranelid på Akademibokhandeln City i Stockholm 17 mars 2012.

BakgrundsinfoNär lärarinnan Anna Jensens långa liv är slut samlas några av hennes elever på kyrkogården. En av dem är Björn Ranelid. Han minns hur hans första skolfröken lärde honom att hålla pennan fint och forma bokstäverna vackert - och hur hon omslöt sina elever med kärlek och tålamod.  En berättelse, ett "äreminne" om en skolfröken. Det berör var och en, då vi alla kan relatera till vår egen upplevelse av vår första skolfröken. De flesta har goda minnesbilder från den perioden i livet, men tyvärr inte alla. Enligt författaren på s249) har det nog inte skrivits en sådan roman i Sverige tidigare: Jag tog det som min uppgift. 

"Beskriv med ett ord hur ni tänker om boken": fascinerande x3; positiv x2; bättre än jag trodde; mycket läsvärd; bättre och bättre; rörig; intressant; vacker; mycket. Mycket bra eller mycket av annat? = både och! Ranelids språk "Ranelidska" med många metaforer och upprepningar, brukar dela läsare i att endera gilla det eller inte, men i denna bokcirkel var de flesta positiva till språkbruket. Några röster om själva läsningen: inte hunnit läsa klart, gått bra x3, läsvänlig x2, väldigt trögt, trögt från början x3, tjatigt läste ej klart, omtagen irriterade.

Kort om vad som berörde extra i berättelsen: bl.a. Anna Jensen, Morgan Nilsson, Greta Nilsson, familjen Horn och pojken Romeo; att allt är så detaljrikt skildrat; egentligen inget särskilt; ordmålerierna; resan till bokskogen; bildligt, man ser det som i en film; minnet av egen skolfröken; titeln och bokomslaget, ett frimärke av en kvinna med knut (som många fröknar hade förr); alla kvinnoöden; boken kunde ha varit kortare med färre metaforer; när Anna Jensen bemötte Ronny, pojken som kissade på sig under utflykten - så varmt skildrat.

Vi får följa författarens beskrivning av hur skolan, staden Malmö och riket Sverige utvecklades och förändrades under nästan hundra år. Om hans stolthet över sitt fosterland, men att förändringen inte alltid varit positiv. Hans glädje över den svenska naturen, blommor och örter förekommer ofta i texten. 

Språket: Då och då skymtar ett gammaldags och sirligt språkbruk, som passar in i tiden han skildrar. Språket är vackert, bländande med en närvaro i texten, dock kan författare lika ofta gå för långt eller upprepa sina formuleringar ett par gånger för många, vilket kan upplevas störande i läsflödet. 

Tidsmarkör: t.ex. läraren R Klinga s39) - det fanns lärare som kunde ta till förbjudna hårdhandskar - skolagan förbjöds i Sverige 1958. I Polen redan 1783! Stålpennans "raspande" känner vi igen - fint med beskrivningen av 'pennors olika klang'. 

Meningar: Det finns många vackra meningar t.ex. s47) Sonen var nästan ett huvud längre än pappan och Anna nådde honom till axlarna, men de var jämnlånga i kärleken till varandra; s60) att kunskap och bildning inte kunde låsas in i ett fängelse; s280) att poesi och kärlek hade en gemensam nämnare i det att de inte handlade om kunskap och vetande, utan om känslor - mer av hjärtat än av hjärnan. 

Övrigt(något kuriöst): Hur var det nu med väderstrecken på Annas balkong - s396)nordost eller s417)sydväst - kanske hon hade två balkonger? Och s391) ska det väl vara pyloner till Öresundsbron ist.f. pontoner? :-) s16) Ett av de vackraste orden i svenska språket = JA! Det skriver jag under på! Men det finns såklart fler t.ex. vemod som en i gruppen sa.

Recensioner: Expressen/Ulrika Kärnborg 23.09.2022 Ranelid är som bäst när han skriver om Ranelid.

DN/Aase Berg 22.09.22 Ett sympatiskt lärarporträtt men idén hänger lös i Björn Ranelids nya roman.

Lektörsomdöme/Ingvar: Ranelid ställer nutid mot dåtid och tecknar insiktsfullt en förflackning och våldsspiral. Som samhällsspegling är romanen stark och levande, varm och samtidigt skrämmande i sin skildring av brutalitetens skilda former som präglar människors liv och utveckling. 

Avslut: Rekommenderas som ett tidsdokument. Den ger läsaren god inblick i samhällets förändring, tyvärr till det sämre mellanmänskligt, som vi som växte upp samtidigt känner igen. Jag har tidigare skrivit om boken då den ingick i Låna&Läs 2022-2023, jämför gärna här!

Extra: Björn Ranelid deltog i Bokens Afton på Vängåvans Bokhandel 24.10.24 med sin nya bok: Låt solen lysa över alla barn . Se bokhandlarens videoinspelning här! Bokklubben ställde ett antal frågor till författaren om boken vi diskuterat här. Frågorna och svaren finns i början av inspelningen. 

//Eveline / Bokcirkelledare

 

TECKEN, VARSEL, SPÅR av Sofia Weiss

14.10.2024 14:48

Sofia Weiss har skrivit en trilogi om Moa. Jag har läst den första TECKEN, som utspelar sig de sista veckorna när hon går i sexan och vardagen kretsar kring skola, hästar och bästisen Niki. 

Det är en spännande ungdomsbok, med mystiskt innehåll. Saker händer som är svåra att förklara och så är det troligen även i de två andra böckerna. 

Jag skriver min reflektion i ett sammandrag när jag läst alla tre.

//Eveline

 

Moa är med om en märklig ridolycka och blir inlagd på sjukhus. Och mardrömmarna de som har plågat henne varje natt sedan hon och mamma flyttade till en nya lägenheten blir bara värre och värre. Snart börjar Moa se kusliga syner även när hon är vaken. Det verkar som om något eller någon som inte längre befinner sig i denna värld söker kontakt. Är det på riktigt eller håller hon på att bli galen? Händerlserna tingar Moa att börja gräva i en gammal hemlighet som visar sig vara mörkare än hon kunnat ana

rysare för slukaråldern - stark vänskap hemligheter hästar och spöken

och en farmor som varit konstnär och som Moa känner att hon har ärvt både sätt och kreativiteten ifrån

UNGA KVINNOR av Louisa May Alcott - Bokcirkel Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet Sundsvall

24.09.2024 20:00

TEMA: Liv ur olika perspektiv - Nu är vi igång igen, bokcirkeln på stadsbiblioteket och höstens första boksamtal 20.09.24. 17 personer anmälde sig, så vi har 2 grupper, kl 13:30 och 16:00. Med 8-9 i varje grupp får var och en god tid på sig att berätta vad romanen väckt för tankar och känslor. Jag gör ett sammandrag av samtalet i båda grupperna. Om någon vill lägga till något, finns möjlighet att göra det i kommentarsfältet i slutet av mitt inlägg. Vi läste och diskuterade världens första ungdomsroman, skriven 1868. Den är älskad av generationer läsare och har översatts till mer än 30 språk. 

bokomslag Unga kvinnor        

Unga Kvinnor      av Louise May Alcott

Översättning: aktuell pocketversion från 2016 är översatt 1937 av Sonja Bergvall , Svenskt översättarelexikon

Omslagsdesign och illustration av pocketupplagan: Sara Edström

Författaren är en av fyra systrar Alcott, från Concord, Massachusetts, USA. I huset 'Orchad House' där familjen bodde, skrev hon denna självbiografiska roman 1868, då hon var 36 år, ett beställningsverk för unga flickor. Familjen levde ett medelklassliv, vilket utgjorde en grund för romanen och den nyskapande realism, humor och psykologi som präglar handlingen, byggd på författarens egna erfarenheter. Det finns mycket få böcker om 'vanliga' kvinnors liv från den tiden. En tid då kvinnor saknade såväl röst- som arvsrätt. Det gällde att hitta en man att gifta sig med och bli försörjd av. Se sid 147: att bli älskad och utvald av en god man är det största och underbaraste som kan hända en kvinna, säger modern till Jo som inte vill gifta sig. Hon vill bli författare! Tiden var inte mogen för kvinnans egenförsörjning. De flesta yrken utanför hemmet var stängda för kvinnor, i USA likväl som i Sverige.  

Unga Kvinnor handlar om familjen March. Pappan är ute i kriget och de fyra systrarna Meg 16, Jo 15, Beth 13 och Amy 12, får tillsammans med mamman och hushållerskan Hanna klara sig själva. De har ont m pengar, då fadern 'satsade' ekonomiskt fel och deras trygghet och 'mondäna' livsstil försvann. Kvinnorna försöker ändå skapa ett bra liv. I inledningen av boken finns korta presentationer av de viktiga kraktärerna. Meg arbear som guvernör, Jo läser högt för den rika men barska fastern, Beth för blyg för att gå i skolan hjälper flitigt till i hushållet och minstingen yrvädret Ami med sina fina ord (som hon friskt blandade ihop) och konstnärsdrömmar.

Några röster om vad/vem berörde extra under läsningen: ett historiskt tidsdokument, en trösterik bok; karaktären Jo så kreativ och stark; modern; frihet att få utöva vars och ens talang; kontraster mot dagens uppväxt och beteenden; familjerelationer i synnerhet syskonen emellan; fem ovanliga personer; faderns brev hem om sin kärlek och stolthet till sina flickor; 1800-talets moraliska predikan om plikt, arbetsamhet, att följa budorden; Jos önskan att vara pojke; leken "Kristens resa" om pilgrimers prövningar! Även omdömen som tråkig, ytlig och inte trogen karaktärerna uttrycktes i gruppen.

Kapitel som fängslade: 10)Pickwick-Magasinet; 11)Experimentet som gick ut på att flickorna provade på att inte ha några tvingande sysslor att utföra - efter några dagar var de trötta på att inte ha sina bestämda göromål; 12)Utflykten med lekar som "Romanleken" och "Sanningsleken). 

Budskap: det orättvisa i att flickor rustas för att behaga, gifta sig rikt och sköta hem, man och barn sid.80+317; och pojkar rustas för arbete och att försörja fru och barn. (Båda könen rustades in i givna livsriktlinjer). Sid.302)En lång väntan för ett förälskat ungt par, som också satte kärleken på prov! (jmf med nutidens snabba beslut som i TV-program typ 'Gift vid första ögonkastet').

Miljö/Tidsmarkör: lantlig medelklass, med nyttoperspektiv som moralisk kompass; efterkrigstid av Amerikanska inbördeskriget 1861-1865. Hela berättelsen andas slutet 1800-tal. Inget tonårsuppror - alla fogade sig.

Språket: Tidstypiskt, lättläst, med många bisatser t.ex. sid.271 )Men under denna tid .......rikedom eller skönhet. Tydliga kapitelrubrikerUttryck som bussig och 'ge på båten'' känns 'moderna' för 1860-tal, tidstypisk för översättningsåret 1937? Roligt ord s.143) Främmandeminen; Kråka = hätta.

Liknande: Jane Austen med Förnuft och känsla (1811); AnnEmily (1847) och Charlotte Bronté  (1800-tal första hälft); Lucy Maud Montgomery (1908) med Anne på Grönkulla ; Gunhild Tegen med En flicka växer upp (1932); Astrid Lindgren med Alla vi barn i Bullerbyn (1947).

Tänkvärd mening: s.220) -Så där jag, nu har jag gjort så gott jag kan! Duger det inte, får jag väl vänta, tills jag kan bättre!  

Omslagsbild/titel: Bilden på pocketupplagan är vacker med de fyra proflerna. Titeln anger innehållet.

Rekommendera: Till unga vuxna, för tidsperspektivet - att förstå hur begränsat kvinnors livsrum var, se sid.80; 317:  Lästips  Frida Stéenhoffs texter, som tar upp i stort sett alla livsvillkor i romanen. T.ex. Lejonets unge, drama 1886 under pseudonymen Harold Gote (det passade sig inte för en kvinna att skriva om fri kärlek mm).

Betyg 4: För den tidens "upplysning och fostran".

Recensioner: Vi läser/Yukiko Duke Louisa May Alcotts självbiografiska berättelse om en fattig men fri flicka och hennes radikala uppväxt i ett nybyggarsamhälle blev inte bara en stor succé. Den skapade en helt ny genre. Unga kvinnor kommer ständigt ut i nya utgåvor. Den finns i teater-, opera- och musikalversioner och har filmatiserats hela sju gånger - senast 2019. 

Aftonbladet/Caroline Hainer Systerskapet som blev en klassiker. Det tog författaren 2 månader att skriva boken. Den blev en omedelbar succé när den kom 1868, för att den skildrade liv som inte vanligtvis skildrats i litteraturen

Lektörsomdöme/Anna Hjerpe: 'Unga kvinnor' är en given klassiker. Helhetsbetyg 4. Den förkortade och lättlästa versionen är i läsbarhetsindex LIX 21. Jämfört med denna text som är LIX45, vilket klassas som medelsvår; normal tidningstext. 

 
Bloggröster: Godheten liksom lyser igenom. Boken saknar helt själ, allas högsta önskan är det perfekta bröllopet typ. Lite väl präktig. Läsvärd i alla fall. 
 
Avslut: Möter något i berättelsen mitt liv? På sid 344) går Meg i försvar mot fasterns kritik av mannen hon sagt nej till. När en mindre omtyckt person kritiserar någon som vi tycker bättre om, triggar det igång ett försvar till förmån för den som blir kritiserad. Ofta med motsatt resultat, som i romanen! 
Jag tycker om boken och framför allt få diskutera den med engagerade cirkeldeltagare! Tack för ett givande samtal i båda grupperna!
 
//Eveline
 

YELLOWFACE av Rebecca F. Kuang

19.09.2024 13:02

Succéförfattaren Juniper Song är inte den hon säger sig vara! Hon har inte skrivit romanen hon påstår sig ha skrivit. Rebecca F. Kuang skriver inom fantasy-genren och det har jag inte riktigt kommit in i. Egentligen var det Ina på Vängåvans bokhandel som gav mig ett recensionsexemplar och sa: "Kan inte du läsa den och berätta vad du tycker?" Jag kunde inte motstå Inas frågande 'uppmaning' :-) och handlingen lät mycket intressant. När jag nu läst den finns många frågor bl.a.: Kan en författare komma undan med en litterär- och identitetsstöld, eller når det egna samvetet en gräns till slut?; Hur långt är vi beredda att gå inom vår egen realitet, för att behålla det vi anser oss ha förtjänat?

bokomslag Yellowface (svensk utgåva)    Rebecca F Kuang: 'Who has the right to tell a story? It's ...

Yellowface    av Rebecca F. Kuang

Översättare: Julia Gillberg arbetar som översättare, bokhandlare och lektörsläsare. 

Omslagsinfo: Athena Liu är en litterär stjärna. June Hayward är motsatsen. När Athena oväntat dör lägger June beslag på kollegans nyss avslutade manus, en historisk roman om kinesiska arbetare på västfronten. Vad skulle hända om hon gav ut boken som sin? Lät förlaget döpa om henne till det tvetydiga Juniper Song? När misstankar riktas mot de stulna framgångarna inser June hur långt hon är beredd att gå för att behålla det hon anser sig ha förtjänat. Men hon kommer inte undan Athenas skugga. 

Inblick i förlagsprocessen var intressant och skrämmande. Är det lika i Sverige som i USA? Det tog 2 år av förlagsarbete från manus till boksläpp, vilket låter väldigt länge, men enligt Google kan det t.o.m. ta längre tid. Förlagsarbetet med att försköna, förändra till fördel för uppgiften inför boklansering kan t.o.m. förändra författarens intention. Som författare måste du vara med rätt människor på rätt plats och i rätt tid! I den här boken spelar författarens vedermödor med marknadsföring inte den minsta roll för bokens framgång. Bästsäljare väljs ut av förlagen i en godtycklighet, att detta tror vi (förlaget) på? Att 'hajpa' en boklansering - via bokboxar - t.ex. prenumerationstjänster, har blivit en industri. Man skickar ut böcker i tjusiga lådor med tillhörande presentartiklar till tiotusentals kunder i månaden. "Allting går att sälja med mördande reklam" - en reklamslogan från 1948, kommer för mig.

Junie Hayward stjäl alltså manuset av sin 'vän' Athena Liu, som dör på ett makabert sätt. De har varit 'vänner' sedan college-tiden. Men där Athena har lyckats har June misslyckats. När June nu kommer över detta fantastiska manus, tycker hon att hon har rätt att ta hand om och förvalta det. Hon gör ett jättearbete med att redigera, lägga till och göra mer research i ämnet. Hon tar t.o.m. ett kinesiskt klingande namn Juniper Song för att bli mer trovärdig 'sin' berättelse. Förlaget går helt förbehållslöst in på att Juniper har skrivit detta, som de anser är en blivande bestseller, trots att hon inte skrivit något bra säljbart tidigare. 

Ingen ifrågasätter egentligen äktheten, förrän 'något' börjar hända på sociala medier. Och där går det undan. När 'nättrollen' kommer igång. 

Ja, hur går det då? Juniper har nått ett mål hon alltid önskat sig - fast på orätt sätt - Dessvärre är hon ensam  - Hon har ingen hon kan ringa till, som verkligen kan fattar hur stor hennes framgång är - bara Athena kunde förstå, men hon är ju död? Så ställs hon inför en händelse under en av de populära lanseringsföreläsningar och spänningen stiger. Här stannar jag med en fråga: Blir avslöjandets utförslöpa Junipers undergång eller hennes räddning?

Intressant reflektion angående popularitetens mekanismer - om den döda författaren. Hur någon går från att vara en riktig person, till en uppsättning säljargument, en produkt avgudad av fans, som trots att de inte kände henne, fortsätter att hylla henne. 

Nyord: Blurb Meme Internettroll

Språket: lättläst, något hetsig berättarstil, med e-mail, Twitter-och Facebook- inlägg. Mening: sid 48) Att läsa ska vara njutbart, inte ett arbete. Texten ska föra läsaren närmare berättelsen- inte bilda ett avstånd!. sid 108) Att läsa låter oss gå i någon annans skor. Littteraturen bygger broar; den gör vår värld större, inte mindre.  

Läsvärd) Ja, i syfte att söka förstå mekanismerna bakom vad som är falskt och äkta beteende. Och inblick i förlags-/bokbranschen. Men jag vill tro att den inte ser ut så i vår del av världen!?

//Eveline

sv.wikipedia.org/wiki/Cancelkultur

 

BOMULLSÄNGELN - LONDONFLICKAN - DOTTERDOTTERN av Susanna Alakoski

07.09.2024 15:25

Bomullsängeln, Londonflickan, Dotterdottern av Susanna Alakoski. Om kvinnors och mäns liv, arbete och längtan - i Finland och Sverige under hela 1900-talet. En romansvit om fred och krig, vardagsliv och världspolitik, som med sitt historiska anslag berör läsarna. Mycket läsvärd!

Bomullsängeln, Alakoski, Susanna    bokomslag Londonflickan    Dotterdottern     Susanna Alakoski 2021.

Susanna Alakoski

 

Del 1 Bomullsängeln har jag tidigare skrivit om här i bloggen. Den handlar om modern Hilda, uppvuxen på den trygga gården Sorola. Efter att ha blivit ofrivilligt med barn, kastas hon ut för att tjäna som piga. Hilda träffar Helli och de tar sig till Vasa och börjar på bomullsfabriken. Där träffar Hilda sin kärlek Arvo och de får två barn. Arvo dör i 2:a världskriget och livet blir mycket hårt. Barnen flyttar till Sverige för bättre levnadsvillkor – Greta till Stockholm, Jonni till Borås och Algotsfabriken.

Del 2 I Londonflickan för Gretas drömmar om ett annat liv henne från Stockholm till London. Hon arbetar hos den intellektuella familjen Conley, umgås med barnflickorna från Schweiz och lär sig engelska. Greta arbetar ibland på London Library med att damma böcker. När hon rätar upp bokryggarna och läser titlarna, känner hon ”böckernas berusning”. Bomullsfabriken och textilindustrin är långt borta. MEN kärleken förändrat allt!. Greta träffar finländaren Henri och livet tar en annan riktning. Hon återvänder till Sverige och väljer familjeliv med man, tre barn och arbete på textilfabriken Algots Nord i Skellefteå. Skillnaden på Gretas och moder Hildas liv är, att det är fred och en modern tid. Läsaren får också följa moderns tillvaro, kvar i bomullsfabriken i Vasa och med en ny kärlek. 

Del 3 Dotterdottern utkom 2024 och handlar om Kathrine, Gretas dotter. När Kathrine på 1980-talet går på gymnasiet dör hennes pappa och hon förlorar fotfästet i tillvaron. Under en tid driver hon planlöst runt i Skellefteå med sin kompis Viveka. Kathrine jobbar lite efter skolan, för att hjälpa modern med ekonomin och ta hand om småsyskonen. MEN hon längtar bort från småstadens instängda liv, modersarvet, Finland och tyg, tyg, tyg. Hon vill inte jobba i textilen, hon vill helt bryta moderns och mormoderns mönster. Hon längtar ut till Europa och världen. Frågan är bara vart hon ska och hur? I skolan gick det inte så bra och hon saknar ett yrke. Kathrine ger sig av till Göteborg och därifrån tar hon sig vidare på olika sätt.  

Jag rekommenderar varmt alla tre delarna. De beskriver ingående tre kvinnors livsvillkor utifrån tre generationer och en samtid so känns igen. Upplysande att få veta hur tillvaron tedde sig för kvinnor i vårt grannland Finland under 1900-talet fram till nu. Susanna Alakoski har en äkta, nyanserad och jordnära berättarstil. Hon beskriver sina karaktärer med en varm lyhördhet. 

Jag hoppas Susanna Alakoski bjuds in till ett författarsamtal i Sundsvall igen - det är några år sedan nu - 5 febr 2014. Ett samtal mellan Susanne Holmlund och Susanna Alakoski är väl värt att upprepa!

//Eveline

LÅNA & LÄS 2024-2025

28.08.2024 17:41

Mina val av 2024-2025 års LÅNA&LÄS - till upptakten på Vängåvans Bokhandel i Sundsvall 26.08.2024

Burr, Samuel Pusselmakarnas Sällskap  Engelsk
observationskomik
Pusselmakarnas Sällskap är stjärnproducenten Samuel Burrs gåtfulla, hjärtevärmande pusselroman om att hitta sina egna likar - oavsett ålder. Clayton Stumper må vara strax över tjugo, men han klär sig som en farfar och oroar sig som en moster.  En supertrevlig och intressanta roman, full av pussel, gåtor, kärlek, värme och vånda. Varm, underhållande och engagerande Alexander McCall Smith, författare till Damernas detektivbyrå-serien 
 
Kingsolver, Barbara Demon Copperhead Amerika
I Lee County, Virginia, i Appalachernas sydliga delar växer Demon upp. Här är fattigdomen lika självklar som luften man andas och här marknadsför läkemedelsindustrin skoningslöst sina opioider mot de redan utsatta. Utan några andra tillgångar än sitt kopparfärgade hår, sin krassa humor och sin starka överlevnadsinstinkt, tar sig Demon Copperhead igenom barndomen och ungdomsåren.  Han bärs av drömmen som hållit honom uppe ända sedan han var liten: att en dag få se havet. Frågan är vad som krävs för att den ska bli sann.
Roman om kärlek, förlust och allt däremellan. En skoningslös blick på det samhälle som än i dag tillåter de allra svagaste att gå under. Enligt författaren är romanen en hyllning till Charles Dickens David Copperfield! Vinnare av Pulitzerpriset 2023
 
Kawaguchi, Toshikazu Innan kaffet kallnat Japan 
FantasyRoman m tidsresor (Innan sanningen avslöjas 1/11)
På en bakgata i Tokyo ligger det mytomspunna kaféet Funiculi Funicula. Det sägs att det där går att återvända till det förflutna genom att dricka en kopp av deras omsorgsfullt tillagade kaffe. Men en viktig regel måste följas: tidsresan behöver avslutas innan kaffet har kallnat. 
Vi möter fyra personer som av olika skäl utnyttjar möjligheten att resa i tiden. Det ger dem en insikt som vi alla behöver påminnas om. (att nuet är viktigare än det förflutna). Precis som med kaffet bör varje klunk av livet avnjutas. 
Funiculi Funicula är en italiensk sång skriven av Giuseppe Turco och tonsatt av kompositören Luigi Denza 1880, till minne av bergbanan på Vesuvius. 
Australiensisk film: 
Youtube https://www.youtube.com/watch?v=3zbok_QVifw
 https://www.youtube.com/watch?v=DeXqjpFucm0
 
Palmkvist, Conny R Räkna de lyckliga stunderna 443s
Första delen i Öresundstrilogi (nu korsas Sundet av annat)
Den första delen i Öresundstrilogin, en brett upplagd och drabbande berättelse om Sverige och Danmark under de dramatiska krigsåren då människor, vapen och underrättelser korsar Sundet, både öppet och i det fördolda. (Tänker på de som i dag korsar Sundet, också både öppet och i det fördolda, men med helt andra avsikter än då.) 
Den unga Ella har flytt nazisternas förföljelser i Tyskland och kommer till Helsingborg via Köpenhamn. I den svenska kuststaden finns polisen Johnny, som överförts till Säkerhetstjänsten, och nybliven änkling med sonen Pelle, som hotas av tvångsplacering på barnhem. Johnny och Ella möts under en svår tid när konsten att skilja vän från fiende är lika svår som nödvändig.  
C.P. är ny för mig – men tycks ha ett intressant författarskap bakom sig – bl.a. om motståndsrörelsen och mordet på Jane Horney 2023!
 
Nutti, Ella-Maria Till träden
Några kanske har läst mor och dotter-skildringen i hennes hyllade Kaffe med mjölk? Det här är en liknande relationsskildring fast mellan far och dotter. "Till träden" är en melankolisk berättelse om tystnaden mellan dem och att försöka förstå varför det blev som det blev och varför det inte blev. När en dotter och hennes pappa fastnar på kalfjället finns inte längre något som kan fylla ut tystnaden dem emellan. Det måste de göra själva. 
I går på Gokväll, tipsade Johanna Lundin den här boken: ”Det är ingen pratsam pappa till vardags, men en stark vilja att söka kontakt och inte veta hur. 
Om titeln: En liten bok bara 190 s med stort innehåll med tanke på träds omfång!
Det är ingen pratsam pappa till vardags. 
 
Vallgren, Carl-Johan Din tid kommer deckare
Jag minns titlar som Den vidunderliga kärleken (Augustpriset 2002)och Kunzelmann&Kunzelmann som jag tyckte mycket om. Läste i Vi Läser att denna titel är författarens stämningsfulla återkomst till romanen, efter att ha skrivit kriminalromaner under pseudonymen Lucifer samt boken om Mikael Persbrandt.
Falkenberg 1993. En okänd flicka hittas död i ett vattendrag i gränstrakterna mellan Halland och Småland. Sannolikt har hon hållits inspärrad, men i övrigt är spåren svårtydda. Kommissarie Björling är från trakten, Johanna är utredare från Rikskrim, och tillsammans börjar de samarbeta med utredningen. Så försvinner Björlings dotter under en campingtur med pojkvännen - och allt ställs på sin spets. 
 
Abgarjan, Narine Tre äpplen föll från himlen Armenien
En gång i tiden var den armeniska bergsbyn Maran en livlig plats med flera hundra familjer och en välbesökt lördagsmarknad. Numera återstår bara ett tjugotal hus.  
En berättelse om en skara gamlingar på denna gudsförgätna plats. Nästan all kommunikation med omvärlden har med tiden upphört, och eftersom de yngre generationerna redan har flyttat därifrån är byborna inställda på att byn kommer att dö ut med dem. Det är en släktkrönika med inslag av magisk realism, men framför allt är det en hjärtevärmande berättelse om åldrande, gemenskap och oväntad kärlek.
Romanen har fått sin titel från det armeniska sättet att avsluta en saga: tre äpplen föll från himlen -- ett för den som såg på, ett för den som berättade och ett för den som lyssnade 
Författaren är född i Armenien men lever idag i Tyskland. 
 
Jmf titeln med Carl Larssons JAG självbiografi nyutgåva 2013 
När Karin kliver av tåget i Grez-sur-Loing utanför Paris vet hon inte att hennes liv är på väg att förändras för alltid. Hon ser framför sig en sommar med oljefläckiga fingrar, tidiga morgnar och stilla samtal med konstnärskollegor. Där finns en brokig skara människor, men ingen sätter lika stora spår hos Karin som Carl. Snart ställs hon inför ett omöjligt val som kommer att eka genom generationer. En fiktiv skildring av en av Sveriges största kreativa ikoner, om konstnärskap, kärlek och att förlora sig själv till förmån för någon annan.
 
Han blev Cornelis - och ibland även Cornelius - med hela svenska folket. Men vem var han? I Göran Greiders dokumentärroman får vi följa pojken som växer upp i krigets Holland och kommer till Sverige och slår igenom som visartist men tidvis går ner sig i droger, sprit, svartsjuka. 
Fram växer en ny bild av den evige outsidern Cornelis - bortom de yttre skandalerna, skattebråken och löpsedlarna - och hans sånger som paradoxalt nog talade och talar till oss alla. 
Enligt Wikipedia är en dokumentärroman ett litterärt verk som stödjer sig på autentiskt material.
 
Sommaren 1914 fotvandrar kokerskan och skomakardottern Malin Blomsterberg från Skåne till Östergötland. Målet med vandringen är Ellen Keys Strand vid Vättern, och avsikten är att bli kvar. För Malin vill komma nära de stora tankarna och tänkarna,och allra mest nära författaren Ellen Key. Hon blir Ellens trotjänarinna, lärjunge och vän, sekreterare och förtrogna. Men med den stora tacksamheten kommer också rädslan för att inte duga, och för att förlora allt. En berättelse om arbetets och psykets gränser, om klass och längtan efter tillhörighet i en tid då allt är på väg att förändras. 
... griper tag i läsaren och vägrar släppa. Malin Haawinds språk är så vackert och träffsäkert att jag emellanåt måste stanna upp och hämta andan. Den här romanen kommer jag att bära med mig nära hjärtat, länge. BTJ. Helhetsbetyg: 5. 
 
Schiefauer, Jessica Tänkarens testamente
I en brytningstid mellan medeltida djävulsskräck och rationell vetenskap sveper författaren med läsaren på en strapatsrik resa genom Europa. Vi följer ”tänkaren” som ifrågasatte allt - även när det straffades med döden - i övertygelsen om att allt kan undersökas och styras. Med ett undantag: känslorna och den dotter han till sin förvåning sätter till världen. I sin jakt på kunskap om sambandet mellan kropp och själ och den mekaniska människan gör han erfarenheter och möter människor som gång på gång slungar hans tankar i nya banor.  
När han vid slutet av resan sammanfattar sin gärning är frågan vart hans strävan fört honom och till vilket pris. 
Augustpriset för Pojkarna 2011
 
Vieira Junior, Itamar Den skeva plogen Brasilien
Djupt inne i Brasiliens bortglömda inland hittar två systrar en gammal kniv under sin farmors säng. De fascineras av dess mystiska kraft och bestämmer sig för att smaka på metallen. Ett infall som kommer att påverka bådas liv för all framtid och skapa ett oupplösligt band mellan dem. 
En fascinerande och gripande historia om villkoren för bönderna i Brasiliens fattigaste region, tre generationer efter slaveriets avskaffande. Romanen förenar magisk realism med en brännande aktuell skildring av sociala orättvisor, rasism och kvinnors utsatthet.
Prisbelönt och hyllad som den hittills viktigaste brasilianska romanen det här århundradet !
 
Ingelman-Sundberg, Catharina Landet som försvann
 Landet som försvann" är en historisk roman som jag också gärna läser.  ”Doggerland” baseras på de senaste forskningsrönen om Doggerland, en stenålderskultur som påträffats i havet vid Doggers bankar i Nordsjö.

ORDBRODÖSEN av Anna Arvidsson

25.08.2024 13:01

läste den 2020 och hittade noteringar idag

Ordbrodösen / Anna Arvidsson.

Ordbrodösen     av Anna Arvidsson

Handling: från baksidesinformationen: I en värmländsk bruksort bor sedan länge en släkt som har en stark ställning och en kraft som måste hållas hemlig. Kvinnorna i släkten är ordbrodöser. Alba har aldrig önskat sig kraften, men accepterat att hennes framtid är utstakad. Inträdesprovet ska vara en ritual och när Alba misslyckas står alla handfallna. Hon skickas till en släkting i Stockholm och bit för bit börjar hon själv lägga pusslet. Men någon försöker hindra hennes sökande

Minns att jag tyckte om den - återkommer.....

Just nu förbereder jag mig för tips under Låna&Läs kvällen på Vängåvans bokhandel onsdag 28 augusti.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>