Blogg

SPÖKET PÅ CANTERVILLE av Oscar Wilde - Scen Sundsvalls bokklubb februari 2025

08.01.2025 14:08

 Scen Sundsvalls bokklubb tar sig an romanen Spöket på Canterville av Oscar Wilde med start februari 2025:

må 3/2 INTRO

ons 12/2 BOKSAMTAL 

ons 19/2 FÖRESTÄLLNING

må 24/2 EFTER-TEATER-SAMTAL

Anmäl dig här!

...forts följer...

CHARLIES HÄMND av Simona Ahrnstedt

04.01.2025 14:15

Charlies hämnd är första delen i en ny serie "spänningsromance". Jag ville läsa något som skulle ta mig in i en bokvärld, som jag då och då vill uppslukas av. Inga djupare analyser eller reflektioner, bara spänning, utan mord och med en upplösning som förhoppningsvis skulle tilltala mig. Och ja, den gjorde det. Dessutom läste jag att författaren har sina rötter i samma land som jag själv. Tja, det finns många aspekter på ett bokval!

bokomslag Charlies hämnd     Ahrnstedt, Simona - Alex Författarlexikon

Charlies hämnd   av Simona Ahrnstedt

Charlene Anderson "Charlie" är en stark, självständig och framgångsrik kvinna, med drömjobb på en auktionsfirma, egen lägenhet och familj som hon älskar. Hon lever ett ordnat liv när hon träffar Philip, som tar henne med storm. Charlie har aldrig tidigare känt sig så tillfreds och lycklig. Efter en resa till Paris med Philip, ordnar han en lyxig födelsedags-/förlovningsfest. Under festen dyker polisen plötsligt upp och Charlie tas till förhör! Hon anklagas för allvarliga brott och blir oskyldigt dömd till flera års fängelse. Charlie, som alltid varit laglydig förstår ingenting, inte heller hennes familj eller Philip.

Under tiden i fängelset fortsätter det att hända märkliga saker. Hennes konton töms, hon blir av med alla sina tillhörigheter, även sin lägenhet. Hennes familj drabbas hårt på olika sät. Hon kan inte träffa dem och från Philip hör hon ingenting. Charlies tillvaro har helt slagits i spillror. Hon får nya vänner i fängelset bl.a. Sif som hon delar cell med. När Charlie blir fri har hon lärt sig mycket om hur hon ska återta kontrollen över sitt liv. Charlie har trots allt inte tappat sin styrka och tro på livet. Hon ska söka rättvisa och även hämnas den/de som krossat hennes tillvaro. 

Författaren lyckas hålla mig på helspänn. Jag sträckläste om Charlies mödosamma återgång till ett s.k. normalt liv. Hon får också hjälp från oväntat håll. 

Förutom Sif finns kompisen Robyn som ställer upp för Charlie. Flertalet av karaktärerna runt Charlie är tvivelaktiga och väcker frågetecken; fästmannen Philip Enqvist, brodern Casper Anderson, försvararen Kajsa Lilja, gängledaren Michael Ackerman. Även åklagaren Joel Nordström, som i efterhand kan ha tänkt om vad gäller Charlies skuld. 

Författaren låter läsaren få inblick i hur den skrupelfria världen fungerar. Hur maktlösheten kan förlama en vanligt fungerande människas livssituation. Hur viktigt det är att andra sluter upp kring den drabbade och stärker hennes beslutsamhet. För att få upprättelse måste Charlie avslöja den/de, som har förstört hennes liv. Hur långt kan en människa gå för att söka hämnd och upprättelse? Det är en fråga jag fängslas av! Den väcker tankar om tilltro på rättvisa och moral. 

Fick Charlie sin hämnd? Ja, fast inte utan 'maktmedlet' pengar? ! Och frågor kvarstår som författaren lämnar öppet till nästa bok i serien. Tror jag i alla fall! Jag kommer absolut att läsa nästa del, när den kommer ut!

Avslut: Enligt förlaget handlar boken om osynliga fiender, svek, hämnd och omöjlig kärlek. Jag tycker också att den handlar om hållbart systerskap, vilket inger hopp! 

//Eveline

EGENDOM av Hernan Diaz - Bokcirkel Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet Sundsvall

27.12.2024 20:47

Höstens sista bokcirkelsamtal 17.12.2024 blev en intensiv och intressant diskussion, mellan tolv deltagare i två cirklar. Romanen Egendom, en mysterieberättelse om den amerikanska börsmarknaden, var en av mina tips i årets bokreakatalog. Jag blev nyfiken på pengars makt och påverkan samt hur det är att vara kvinna i en förljugen finansvärld. Det hela skildras ur fyra olika perspektiv och stämmer bra in i höstens tema: Liv ur olika perspektiv.  Författaren vann Pulitzer-priset 2023 för romanen. 

 bokomslag Egendom    

Egendom            av Hernan Diaz

Översättare: Fredrika Spindler som också översatt Hernan Diaz debutroman På avstånd (In the distance). Den har nyligen kommit ut på svenska. 

Handling: Egendom utspelar sig före, under och efter 1920-talets börskrasch. Förlagets beskrivning: Här döljer sig mörka historier om bruten lojalitet, makt och svek. Att läsa Egendom är som att öppna en rysk docka. Lager på lager lyfts av och kvar finns en berättelse om ensamhet och att vara kvinna i en förljugen finansvärld. 

Del1) Förbindelser av "Harold Vanner" om den gåtfulle affärsmannen Benjamin Rask och hans hustru Helen; Del2) Mitt liv den tillrättalagda biografin där Andrew Bevel beskriver sitt och hustrun Mildreds liv; Del3) En biografi, ur minnet där Ida Partenza, 'spökskrivaren' till Andrew Bevel i del2), skildrar sin sanning om biografin samt delar ur sitt eget liv; Del4) Bokslut ur Mildred Bevels dagbok postumt. Författaren säger: Det är upp till läsaren att fundera hur de fyra delarna hänger ihop. Fick vi ihop dem? Ja, in i halva boken, blev berättelsens budskap klart för de flesta av oss och i slutet blev sammanhanget tydligt. 

Titeln började vi samtalet med: Egendom=Äga på svenska och Trust=Tillit i original. Vi tänker det vore intressant att höra med Fredrika Spindler hur hon tänkte i valet av den svenska titeln. I Lundströms bokradios intervju säger författaren: TRUST/tillit är det som demokratin bygger på och även TILLIT till författaren. Kan vi lita på berättaren? Vad är sant!  Här finns blinkningar till en amerikansk president, så som i boken Anomalin!

Vad/Vem berörde: Hur finansmännens kvinnor Helen/Mildred framställs i olika beskrivningar, hur de låter sig 'hanteras'; Att få inblick i finansvärlden och hur är det idag; Ida Partenzas avsnitt; Illa berörd av hur realism och cynism skrivs fram; En komplicerad roman; Plågsamt att läsa om Helens liv, hennes maniska och deprimerade perioder; Inledningen om ekonomi är tråkig/finansvärlden inget för mig; Beskrivningen kändes gammalmodig; Den ständiga manipuleringen; Far-dotter-relationer (Helen-Mildred-Ida); Ensamhet i tvåsamhet; Tystnad; Acceptans; Hysteri - fyra starka ord vi samtalade mycket kring. 

Budskap: Hur många ansikten kan en människa ha? Vem äger sanningen? Från sin farfarsfar William Bevel följde Andrew principen: s158) Vi skapar våra egna tillfällen; personlig vinning borde utgöra en tillgång för allmänheten. Men var sanningen den, att Benjamin/Andrew stod för egen vinning och Helen/Mildred för tillgången till allmänheten? s371)För att mina behov speglar det allmännas innebär inte, att vi har ett 'gemensamt' mål. Det innebär bara att vi har 'samma mål'. Samarbete när det syftar till personlig vinning får aldrig förväxlas med solidaritet.

Vi diskuterade: att pengar och makt korrumperar och korrigerar sanningen; att kvinnor aldrig fick berätta eller förekomma i historier; att de till synes var passiva, men kunde påverka sina män om de var tillräckligt 'smidiga'; att Andrew Bevel var helt övertygad om sin egen intuition och förträfflighet (men var det sanningen?); att kvinnor inte hade tillträde till finansvärlden, inte var tillåtna på börsen (det fanns ju inga toaletter för kvinnor!); 

Karaktärer: Benjamin/Andrew är huvudkaraktär för berättelsen medan hustrun Helen/Mildred 'till synes' är bifigur. Idas far med stark arbetsvärdering och fästmannen är dominerande 'män av sin samtid'. Ida Partenza är den trovärdiga övergripande berättarrösten. Visserligen först som Andrew Bevels spökskrivare, men efter hans död berättar Ida 'Mildreds sanning'. Då, som ingens 'egendom', får Ida läsarens 'tillit'?

Miljö: överklass-underklass; Manhattan-Brooklyn; Vackert och tvetydigt: s407) Åsynen av berg....rader av mutationer. s434) Dalen inkapslad i sten under ett skal av pärlemorfärgad himmel.Tid: 1920-tal; 1938-tal; 1980-tal;

Språket: distanserat, elegant, instrumentellt, kyligt, krystat; använder språket för att kontrollera innehållet; manligt som 'snillrikt'; kvinnligt som 'det lilla perspektivet'; författaren har en enastående berättarteknik; konstruktionen är tilltalande; många ovanliga ord att slå upp t.ex. anakronism, interlokutörmarokängband, repulsion, anomalier, blankning

Humor: s268) Promenader under vilka han (Jack) tyst räknade ut vilken plats som skulle lämpa sig bäst för nästa kyss, medan jag (Ida) försökte bestämma mig för om jag hade lust att bli kysst. :-)

Omslagsbild:New Yorks skyskrapor, s224) Rockefeller Center byggdes 1929-1940; se den berömda bilden Lunch atop a Skyscraper och en video av en arbetsplats som till synes saknar säkerhetsanordningar! Mitt i ser vi huvudkaraktären Mildred!

Meningar: s170) Ingen investering ger bättre avkastning än utbildning; s195) En självisk hand har kort räckvidd

Recensioner: Expressen/Amanda Svensson 29.5.2023: I den tekniskt originella romanen bjuder Diaz in till en kalejdoskopisk litterär lek, som eskalerar till strid om själva sanningen. 

Vi läser/Yukiko Duke  "Egendom" är bland det mest njutbara, överraskande och tankeväckande jag har läst på länge. 

Sveriges Radio/Jenny Teleman 3.8.2023: En roman om pengar som mönster, matematik, andelar, rörelse och komposition samt ett äktenskap i centrum. 

DN/Jesper Högström 11.5.2023 Storartad, om att ge en "sann" bild av en släkts historia genom att kontrollera och tillrättalägga verkligheten. Låst artikel.

Lektörsomdöme/Anna Thurfjell: Berättelsen består av delar som sinnrikt vävs samman - samtidigt som perspektiven löper parallellt och visar fler sidor av samma skeende. Vem är egentligen huvudpersonen i Diaz intrikata roman. Romanens karaktärer speglas både i varandra och i berättarrösterna, vilka skapar en komplexitet som gör berättelsen originell och skickligt berättad. Betyg 4. 

Övrigt: Tveksamt om vi någonsin diskuterat språket så ingående. 

Extra info: HBO max planerar en miniserie av romanen, med Kate Winslet i huvudrollen. Den blir intressant att se!

Avslut: På s219) ändrades fokus från intellektuellt till emotionellt; tydligt på s275) den undflyende regionen mellan förnuft och känsla. Det tilltalade!

Vi konstaterade också att både romanen Anomalin och Egendom innehåller en roman i romanen - Ett inressant litterärt grepp!

//Eveline

 

 

 

SELMA LAGERLÖFS JUL - 24 berättelser - sammanställda av Anna Karin Palm

20.12.2024 20:30

Min julbok - en berättelse per kväll inför julhelgen fram till trettondagen....

..återkommer med tankar kring berättelserna....

Scen Sundsvalls Bokklubb GALOPP, GALOPP + MELLAN FÖRTVIVLAN OCH FÖRTVIVLANS MOD - dikter + texter av Kristina Lugn

20.11.2024 20:56

I Scen Sundsvalls Bokklubb har vi läst och diskuterat dikter av Kristina Lugn. De valda dikterna är tonsatta av Daniel Östersjö och framförs av Elin Lyth. De finns på musikalbum Galopp, Galopp och på  Youtube . Vi läste också en liten volym av Kristina Lugns texter, som hon i egenskap av akademiledamot, föreläste vid olika tillfällen i Svenska Akademien. Volymen Mellan förtvivland och förtvivlans mod är sammanställd av akademien med förord av Peter Englund

 Galopp galopp – Elin Lyth sjunger Kristina Lugn – Visan i ...bokomslag Mellan förtvivlan och förtvivlans mod : texter 2006-2016

Hur samtala om lyrik jämfört med prosa? Ingen av oss 12 i gruppen, har tidigare samtalat kring dikter, så jag rådfrågade Marcus (son till min brorsdotter). Han skriver dikter och är en van diktläsare. Marcus beskrivning av att skillnaden kan vara i rytmik och struktur (radbrytning/rimstruktur) samt i bildspråk och den roll det har hos just den aktuella diktaren, öppnade för ett konstruktivt samtal. Små ögonblick eller enstaka bilder och känslor kan bli huvudfokus på ett annat sätt än i en roman. 

Några rubriker som vi förhöll oss till under samtalet: Vad handlade dikten om? Vilka motiv finns i dikten? Vilka känslor väckte dikten? Vilken diktform, t.ex. bunden vers (viss rytm på rim, fri vers (saknar rim), blank vers (regelbundna radavslut)? Förekom symboler, liknelser i dikten?

De 14 tonsatta dikterna är ett urval ur flera diktsamlingar under åren 1976 - 2003: Till min man om han kunde läsa; Döda honom!, Bekantskap önskas med äldre bildad herre, Hundstunden, Hej då, ha det så bra! + Inte alls dåligt:efterlämnade dikter 2022. 

Vårt samtal rörde sig kring vår egen läsvana och att tonsättningen underlättade att bättre förstå, i alla fall några av dikterna. Kristina Lugns dikter är mörka, handlar mycket om döden, om demoner, ensamhet men här och där glimmar hennes egenartade humor och ironi fram. Då blir det nästan komiskt roligt - eller tragikomiskt. Även frånvaro av män i dikterna är ett tema som förstärker diktarjagets starka motvilja mot rådande patriarkat. 

Kristina Lugns språkbruk är enkelt och vardagligt. Hennes sätt att sätta samman ord skapar dramatik med en surrealistisk tankeväckande effekt. 

Våra diktval: Liselott; Det finns en massa kvinnor i min ålder; Jag ville egentligen inte dö; Det var stiltje; De som gått ifrån mig; Ögonkast; Nu för tiden; Från vårt lilla hus vid stranden; Himlen glänser; 

Mellan förtvivlan och förtvivlans mod. På baksidestexten står det: Kristina Lugn var en alldeles egen röst i Svenska Akademien, en röst som tystnade alltför tidigt. Och vi kan bara hålla med! Texterna från tal till Lars Gyllensten, Jon Fosse, Karl Vennberg, Kjell Askildsen och Ur en kommande memoar, till minnesteckning över Allan Edwall är alla intressanta, utvecklande, intellektuella och ärliga betraktelser/berättelser för oss läsare att ta lärdom av. Ur texten om Allan Edwall citerar jag från sid80)En av de värsta nackdelarna med att förlora Allan till döden är att jag för alltid förlorade den människa jag var i hans synfält. (Just så är det) och s82) Allan Edwall hade de mest himmelsblå ögon jag någonsin mött och undvikit. Det var bland annat därför jag uthärdade att han alltid åt isterband till frukost. Så Kristina Lugnskt - vemodigt, ärligt, eftertänksamt och humoristiskt!

Recensioner: AB/Claes Wahlin - Lugn kommer inte att lämna oss i ro. Sorgen kan inte konkurrensutsättas. Den är vars och ens och tål inga jämförelser. Kristina Lugns humor växlade mellan det dråpliga och det lakoniska, men alltid med under- eller övertoner av svärta – ett slags klarhet inför livets villkor, om man så vill. "Mellan förtvivlan och förtvivlans mod", en bok så mycket större än dess ödmjuka format.

AFTERNOON-TEATER Galopp, Galopp framfördes den 16.11.2024 på Sveateatern i Sundsvall, inför vilken bokklubben läst dikterna. Efter det finstämda framförandet av de vackra tonsatta dikterna, fick bokklubbens deltagare möjlighet att samtala med Elin Lyth och Daniel Östersjö.

 Detta är några av frågorna vi i bokklubben ställde och fick besvarade: 

- Vad gjorde att ni valde Kristina Lugns dikter att tonsätta? - Elin hade sjungit Alf Hambe och ville sjunga Kristina Lugn, så Daniel tonsatte.

- Vad ser ni för samband mellan de aktuella dikterna? - Språket, det drastiska, humorn och ironin, mörkret mest.

- Hur var det at öva in musiken till texten? - Lekfullt och improviserande.

- Har ni ändrat något i texterna? - Nej, det är helt de ursprungliga dikterna.

- Kommer det fler inspelningar med Kristina Lugns dikter? - Ja, vi har släppt några nya visor på YouTube bl.a.: Det var en mycket vanlig dag; Min vän du är ett smycke.

Kuriosa: Elin Lyths mormor Verna Jonsson från Stöde i Sundsvall, var också sångerska. Hon vann en talangtänling för äldre i Tonhallen 1993 - se Sundsvalls Tidning 13 februari 2018 (om ni har tillgång till den). Hon sjöng bl.a. All om Me och på bilden i tidningen flankeras hon av AnnaLisa Ericson och Sickan Carlsson.

 
//Eveline

VÄND OM MIN LÄNGTAN av Ann-Luise Bertell - Bokcirkel Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet Sundsvall

19.11.2024 20:03

En liten bok på bara 180 sidor, men med stort innehåll! Så "kort" skulle man kunna sammanfatta den första delen av romantrilogin om Österbotten, som bokcirkeln samtalade kring tisdag 19 november. Författarens mormor är förebild till romanens Maria Alina Rönnblom. Boken är dedikerad Till min mormor Maria alina Ohlis och hennes tre bröder. Att berättelsen helt klart passar höstens tema: Liv ur olika perspektiv var vi 14, som samtalade i båda grupperna, överens om. Cirkeln har tidigare läst om migration, men inte om återvändning och längtan tillbaka till sitt ursprungsland. 

bokomslag Vänd om min längtan             Bertell, Ann-Luise | Boksampo

Vänd om min längtan av Ann Luise Bertell   

Handlingen enligt förlagets beskrivning: Ett utvandrarepos i fickformat, kristalliserat i scener ur Maria Alinas liv. Hon som hade en far som dog för tidigt och en mor som kunde vända hästars längtan. Lillebror Jakob drömde om att bli fågel och storebror Harald ger sig av till Kanada. Han skickar sedan pengar så den sextonåriga Maria kan följa efter. Men ens längtan leder inte alltid rätt. En roman om att först i dödens väntrum berätta det mest väsentliga. Om människor som tiger i flera generationer. Om tårar som skall stanna på insidan (s56) - fast för läsaren blir det så gott som omöjligt.

Vad/Vem berörde mest: Marias brev till Lidia; ånger och längtan; Margaretas kunskap om hästars längtan; kvinnans bedrövliga ställning; Ellen som var Marias bästa vän; utvandringen som inte blir som tänkt; främlingskapet; det hårda livet i okänd kultur för både män och kvinnor; drömmen att återvända till det kära kända landet (som också förändras under tiden!); den sorgliga tystnaden mellan människorna; jag läste med gråten i halsen; hela boken berörande; faderns olycka; Maries val att lämna Lidia till fadern-hur kunde hon? Jakobs begravning; Axels tysta liv och svårigheten med orden, efter att Maria åkt till Kanada; rörig att läsa i början - när karaktärerna kommit på plats kunde jag inte släppa den!

Det finns så mycket att diskutera i denna fängslande och läsvärda roman, som belyser konsekvenser av livsavgörande val. Den utspelar sig i en karg, fattig och hård miljö, både i Österbotten, Finland och i Kirkland Lake, Ontario, Kanada. Om förhoppning att livet skulle bli bättre i det nya landet. När det inte blev så, väcktes längtan tillbaks till det gamla landet. Men det krävs också mod att återvända och insikt att även hemlandet förändras på 20 år - och kvar fanns bara tystnad, förtvivlands tystnad och tomhet! Barnberättelsen är också så gripande. Den nära relationen mellan Maria och Harald gick förlorad i och med lillebror Jakobs död. Deras skuldkänslor, att de var orsaken till hans olycka, griper tag i läsaren. s110)Eddies inre eld, som tände passionens glöd i Maria, byttes ut till hat, aggressioner och misshandel. s145)Maria: Längtan till denne man måste vända om. Konsekvenser av svåra livsval, vilka känns rätt när de görs, men som skaver livet ut; Hilda, en arg och besviken kvinna, som efter sin död fick en sådan dråplig "sista resa"! Sorg, vrede och många blandade starka känslor betecknar hela läsningen. Breven till Lidia: så nakna, utlämnande och hjärtskärande. s51)Detta är berättelsen om vad mina ögon såg. s59) Det gör ont att minnas. Men en människa behöver liksom träden sina rötter. Och vad är rötter annat än i historier, ord om de liv som funnits före oss. Rötter förgrenar sig, letar sig framåt och ibland brister de.  

Miljö: lands- skogsbygd, där korna ständigt är i Marias liv och tankar; kalven som följde Maria ända in i livets slutskede; gruvmiljö i Kanada;

Tidsmarkör: kosacker, ryska soldater i Finland i början av 1900talet;  Lidias besök 1955; J.R.Ewing i Dallas 1978-1991;

Omslagsbild av Sanna Mander: Ett fågelbo, upp och nervänt, från vilket ett ägg ramlar ur ( eller kastas ur)? Vi diskuterade kring Harald (s79), 'gökungen' som styvfadern August inte kunde tåla.; 

Titel: på sid 19)omkastat Längtan som vänder om; om hästars längtan, men det kanske fungerar så med människor också! s168)Och min längtan drog mig hemåt, jag ville träffa Axel och mor. s171)att vända om längtan. Men hur gör man?

Språket: lätt flöde trots tungt innehåll; beskrivande, poetiskt och rått, som livet är; de flesta kapitlen inleds med: Mina ögon såg... s110)Mina ögon såg mannen som var som en av mina borttappade lemmar. 160)så vackert om vallmorna i Saktmodet; s170)Mina ögon såg trevande händer, bortvända ansikten och inväxt skam; 

Humor: Ja faktiskt det finns: s86) mfl om J.R.Ewing i Marias drömmar och dementa världsbild; s107)tragik-humor: när kistan med Hilda glider av vagnen och försvinner - vart? s24)Om att lära sig prata med hemhjälpen på ett annat språk: Jag minns hur svårt det var att börja vända tungan i nya riktningar.

Några vackra skildringar finns: s45)dottern Lidias födelse; s82)hos Rut och Gunnar; s152) Ellen;                                                                                              

Recension:  Huvudstadsbladet/Anna-Lina Brunell 27.10.2016 Ett dramatiskt livsöde, märkt av våld och tystnad, skildrat i korta kapitel.

 

Teaterrecension: Yle/Kultur/Jessica Morney 17.09.2023 Att minnas eller inte minnas är det svåra! Vad minns man när en demenssjukdom slagit till?

 

Avslut: Cirkeln rekommenderar boken till den som gärna läser om relationer och migration med verklighetsbakgrund. 

 

De två andra titlarna i Österbotten-trilogin är Glöm bort din saknad  (Marias dotter Marlenes berättelse om återvändning med drag av  författarens mormor) som föreslås till cirkelbok januari 2025. Romanen Heiman (en fristående roman med drag av författarens farfar). 

 

//Eveline

ANOMALIN av Hervé Le Tellier Bokcirkel Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet Sundsvall

22.10.2024 19:08

Höstens tema: Liv ur olika perspektiv stämmer väl in på denna boks innehåll, där alla karaktärers liv verkligen är ur olika perspektiv. Jag blev intresserad av titeln i våras då den fanns med i 2024-års REA-katalog. Förlagets beskrivning fascinerade mig: "Logik brottas med det obegripliga". Författaren har skrivit en "riklig" mängd skönlitterära verk. Anomalin är den första som är översatt till svenska. Tänkte det blir en bra cirkelbok. Att den skulle bli så diskuterad och omtyckt av flertalet i båda grupperna, var överraskande och jättekul. `Den bästa bok vi läst, uttrycktes och då har vi läst många bra titlar under åren. 

bokomslag Anomalin    Hervé Le Tellier 2021

Anomalin     av     Hervé Le Tellier

Översättare: Cecilia Franklin - Citerar ur boken s28): Victor Miesel, författare till boken Anomalin i romanen: Översättarens roll är att "befria det rena källspråket som är verkets fånge genom att överföra det" .

Omslag: gray318 /designer Jonathan Gray, London, England. En snygg utformad bild, det lugna vädret före och efter det turbulenta och skrämmande ovädret kallat "Centrifugen". 

Bakgrund: Passagerarna på Air France 006 är på väg att landa i New York, då planet skakas av fruktansvärd turbulens. Väl på andra sidan ovädret väntar en verklighet, som både är välbekant och oerhört främmande samt kräver ställningstagande och mod. På sätt och vis levde de alla ett dubbelliv när de klev på flyget från Paris. En litterär, spännande roman, som på många sätt skakar om vår bild av verkligheten. Vilka skulle vi vara om vi hade valt annorlunda? Får bokens huvudkaraktärer och framför allt läsarna reda på detta, eller? Anomalin tilldelades 2020 Goncourtpriset. 

Kort reflektion: En roman om att möta sig själv; Författarens förmåga att fabricera en handling som är svår att förstå också med dråpliga inslag; Intressanta huvudkaraktärsbeskrivningar - flygplanet är också huvudkaraktär; Imponerad av författarens kunskap inom filosofi, film, musik; En märklig roman, ½ science fiction och ½ AI ?; En otrolig berättelse, med spår som går långt tillbaka i tiden och för tankar till Pedro Calderóns Livet en dröm Barocken (överdrift och hopning, paradoxer och antiteser), Platon, Descartes och världsalltet; Slutet av boken är skrämmande - jämförde med De förlorade minnenas ö, (som cirkeln läste okt-23); Bra skrivet om allt som skulle kunna hända i den värld vi lever i, med tanke på allt som kan ske på nätet; Karaktär/-en/-erna Victor Miesel - är båda berörande perspektiv; Svårbegriplig med parallella verkligheter; Livsbetingelser, samhällskritik, orättvisor; Jody - Davids hustru, som måste gå igenom makens död 2 ggr, berörde starkt; Min nyfikenhet ökade för varje karaktärsskildring

Efter de korta reflektionerna övergick samtalet i en intensiv diskussion kring bokens innehåll och "Händelseutveckling 42" (s107+128) om simulering, dubblering, världshändelser, dolda agendor, sannolikhetsteorier. Flygplanet från Paris, som landade i New York i mars, landade än en gång i juni, med samma besättning och samma passagerare! Hur är detta möjligt? Karaktärerna ställs inför det ofattbara - att möta sig själv tre månader senare. Karaktärerna Mars har fortsatt sina liv, medan karaktärerna Juni har ett avbrott i sitt liv på tre månader? Författaren driver skickligt och strukturerat berättelsen fram och tillbaka mellan mars och juni, i ett enkelt språk. Trots sitt ibland ofattbara innehåll, är boken lättläst och medryckande, men kräver en koncentrerad läsare. Verklighetstrogen skildring om den faktiska miljön i Hangaren och om stormötet med representanter för alla världens religiösa samfund. Vi diskuterade livligt varje enskild karaktärs livsperspektiv, som författaren skildrar mycket levande och detaljerat. En skrämmande jämförelse på s9) av yrkesmördaren Blake: När en hälsominister skär i budgeten, när han stryker en magnetkamera här, en läkare eller upplivningsenhet där, vet han mycket väl att han förkortar livet för tusentals okända människor. Ansvarig, inte skyldig!

Hur mycket vet vi egentligen om vår tillvaro? Vad skulle hända om vi måste konfronteras med vårt original? s293)Befinner vi oss alla i en datasimulering? s294)Hoppas att programmerarna i så fall har en bra ursäkt, för världen de har skapat är trots allt en satans jämmerdal.

Fler teorier om datorsimulering: Matrix en science fiction/action-film 1999 (där Agent Smith visste att han var en datorsimulering); Lost  tv-serie 2004-2010, om en flygolycka med en huvudhistoria och under samma tid en sekundär berättelse från en annan tidpunkt i en rollfigurs liv); Fysikern Seth Lloyd vid Massachusetts Institute och Technology antyder att hela universum skulle kunna vara en gigantisk kvantdator, som producerar det vi ser omkring oss, och oss själva! Elon Musk affärsmagnaten sa 2016 "Mest sannolikt är att vi befinner oss i en simulering" Läs mer om simuleringshypotesen! Jämför denna länksammansättning https://en-m-wikipedia-org.translate.goog/wiki/Simulation_hypothesis?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=sv&_x_tr_hl=sv&_x_tr_pto=rq med bokstäverna i slutet av boken!

En fundering: Varför ska vi återskapa en verklighet, som är lika jämmerlig som den vi i så fall lämnar? Har vi möjlighet vill vi väl göra världen bättre!

Humor: Finns det humor i denna science fiction-influerade roman - Jo, i alla fall komik i de passager som beskriver hur den amerikanske presidenten agerar och förhåller sig till det ofattbara på s166, 169 och 214, vilket övergår till Skräckcenariot på s346-348. 

Meningar: som gör att vi gärna skulle vilja läsa "romanen Anomalin"av karaktären Victor Miesel!  s5)En äkta pessimist vet at det redan är för sent att vara det. s7)Det finns något beundransvärt som alltid överträffar kunskap, intelligens och till och med genialitet, och det är oförståelse. s81)Inga människor lever så länge att de inser vidden av vårt ointresse för varandra. 

Recensioner: SvD/Kristoffer Leandoer 27.11.2022 Anomalin, d.v.s. avvikelsen, är en mörk och på samma gång uppsluppen lek. Hervé Le Tellier har skrivit en absurd spänningsroman med ekon av såväl Tintin som Frankenstein.  (låst artikel)

Vi läser/Yukiko Duke  Den här Goncourt-vinnande romanen, berättad med gnistrande gott humör, frågar oss hur mycket vi egentligen vet om vår tillvaro. Det är en intelligent existentiell thriller som både roar och oroar. 

Borås tidning /Fedja Wierød Borčak Detta är skruvad, underhållande och tankeväckande sträckläsning, som spränger genregränserna. Det är även en varm, inkännande berättelse om människor, som trots sina känslomässiga standardmått har stora inre vidder, som bara ska grävas fram. 

Lektörsomdöme /Joakim Andersson: Anomalin förmår ställa och pröva ett flertal stora, filosofiska frågor om våra virtuella liv. Inne i boken finns dessutom en annan bok med precis samma namn, och denna är skriven av karaktären Victor Miesel, en grafomanisk författare. Det är roande hur Le Tellier leker med detta påhittade författarnamn. Översättningen är följsam och precis så rakt på, som spänningen kräver. Helhetsbetyg 5

Vårt betyg: Vi enas om 4.2 som en blinkning till "Händelseutveckling 42"!

//Eveline

P.s. Intressant kulturdebatt i DN 12.12.2022 : Idén att arter kan "upptäckas" är potentiellt farlig.... D.s.

 

 

 

PUSSELMAKARNAS SÄLLSKAP av Samuel Burr

19.10.2024 17:26

Positiva omdömen har denna roman fått: Underbar läsning - varm, underhållande och engagerande, Alexander McCall Smith (föfattare till Damernas detektivbyrå); Riktigt hjärtevärmande The Times; Enormt upplyftand och underbar, AJ Pearce. Den ingår i Akademibokhandelns Låna&Läs 2024-25 och när jag läste att den betecknas som 'observationskomik' blev jag nyfiken. Och ja, det är en trivsam brittisk relationsroman, full av pussel, gåtor, kärlek, värme och vånda, som jag läste med stor behållning. 

Pusselmakarnas Sällskap av Samuel Burr

bokomslag Pusselmakarnas Sällskap      179 - Samuel Burr - The Write and Wrong Podcast | Podcast on Spotify

Översättare: Åsa Brolin 

HuvudkaraktärerMiss Pippa Allsbrook=kruciverbalist, grundare och sällskapets president; Mr Clayton Stumper=sekreterare och fastighetsförvaltare; mr Hector Haywood=motivpusselkonstnär och vicepresident; Mr Earl Vosey=labyrintmästare; Sir Derek Wadlow=kodknäckare; Miss Nancy Stone=quizdrottning; Miss Angel Webster=hushållerska mfl samt Neil=vårdare till Nancy Stones man. 

Pusselmakarnas Sällskap bildades 1979 med mottot: s41) Vi gör varandra starkare!

Handling: Om att hitta sina egna likar - oavsett ålder. Clayton Stumper må vara strax över tjugo, men han klär sig som en farfar och oroar sig som en moster. Ända sedan Clayton som nyfödd lämnades i en 'hattask' på trappan till Pusselmakarnas Sällskaps imponerande villa i utkanten av Bedfordshire, har hans bakgrund förbryllat medlemmarna. Det fanns inget namn i hattasken och ingen uppgift varifrån pojken kom, så sällskapet gav honom namnet Clayton Stumper = han var en gåta, precis som namnet antyder (stumper=extrem svår fråga, uppgift eller problem)! Sällskapet bestod av en grupp excentriska gåt- och korsordsmakare, som uppfostrade pojken gemensamt. Grundaren till sällskapet, Pippa Allsbrook var den som främst visade pojken moderlig omsorg. En omsorg hon inte hade haft möjlighet att visa ett eget barn. När hon dör, lämnar hon ett sista pussel till Clayton, som nu äntligen ska få ta reda på sitt ursprung. Han får ledtrådar allteftersom och konfronteras under sina efterforskningar med hemligheter, som förändrar honom och sällskapet för alltid.  

Berättelsen växlar med kapitlen i tid mellan 1979 - 1991- 2016. Jag läser i den ordningen de kommer, men då och då måste jag bara få veta mer om respektive tidshändelse, då kapitlen är ganska korta. Det går bra för sällskapet tills ekonomin börjar bli svår. Spänningen stiger när Pippa inser att hon inte klarar allt på egen hand (idén till sällskapet hade varit hennes). Med gemensamma krafter kan de klarar krisen. Åren går och sällskapet består, tills Pippa Allsbrook dör. Kapitlet med uppdelningen av Pippas kvarlåtenskaper s60-65 ger en god inblick i hur författaren gestaltat hennes person. Även Pippas första möte med den lilla pojken i hattasken, är så varmt och kärleksfullt beskrivet i prologen. Visserligen inte trovärdigt att hon/de behöll barnet, men det är ju en 'underhållningsroman'. Karaktärerna är genomgående fint beskrivna. 

Språket är lättsamt och lättläst, även om läsflödet ibland stoppas upp av för mig okända korsordstermer. I stort sett börjar varje kapitel med ett korsord eller gåta, som säkert stimulerar en driven 'kodknäckande' läsare att försöka lösa. Dock inte mig, utom när jag kom till TLUS! Då blev det enkelt!

Några extra tänkvärda meningar: s142)Enligt hennes (Pippas) åsikt borde folk göra så oftare: Ta en stund för sig själva den tid på dagen när de tänkte som bäst. För att reflektera över de ändlösa möjligheter dagen framför dem skulle erbjuda. Ta hand om sig själva innan världen började nagga dem i kanten. s269) Ensam är inte alltid stark; 297)Hon önskade sig det som var bäst för henne (Pippa) själv och inte nödvändigtvis det som var bäst för andra.

Avslut: s308)Käraste Clayton: Att lösa roblem för människor samman - kom ihåg dt. Kramar, Pip x

En trevlig roman med mellanmänskliga kvaliteter, som jag rekommenderar för sitt mysiga underhållningsvärde.  

//Eveline

VÄNGÅVANS BOKHANDELS BOKCIRKEL - MIN SKOLFRÖKEN SKALL VARA ETT FRIMÄRKE av Björn Ranelid

15.10.2024 19:22

Bokhandlare Lennart Bergström, Vängåvans bokhandel, anordnade en bokcirkel för Björn Ranelids bok Min fröken skall vara ett frimärke. Det blev populärt bland bokhandelns medlemmar och vi blev 15 deltagare. Några har deltagit i bokcirklar tidigare och för några var det första gången. Nu gällde det verkligen att fördela tiden, så alla deltagare får uttrycka sina synpunkter om denna bok. Det tycker jag och deltagarna att vi lyckades bra med!

bokomslag Min skolfröken skall vara ett frimärke    Björn Ranelid på Akademibokhandeln City i Stockholm 17 mars 2012.

BakgrundsinfoNär lärarinnan Anna Jensens långa liv är slut samlas några av hennes elever på kyrkogården. En av dem är Björn Ranelid. Han minns hur hans första skolfröken lärde honom att hålla pennan fint och forma bokstäverna vackert - och hur hon omslöt sina elever med kärlek och tålamod.  En berättelse, ett "äreminne" om en skolfröken. Det berör var och en, då vi alla kan relatera till vår egen upplevelse av vår första skolfröken. De flesta har goda minnesbilder från den perioden i livet, men tyvärr inte alla. Enligt författaren på s249) har det nog inte skrivits en sådan roman i Sverige tidigare: Jag tog det som min uppgift. 

"Beskriv med ett ord hur ni tänker om boken": fascinerande x3; positiv x2; bättre än jag trodde; mycket läsvärd; bättre och bättre; rörig; intressant; vacker; mycket. Mycket bra eller mycket av annat? = både och! Ranelids språk "Ranelidska" med många metaforer och upprepningar, brukar dela läsare i att endera gilla det eller inte, men i denna bokcirkel var de flesta positiva till språkbruket. Några röster om själva läsningen: inte hunnit läsa klart, gått bra x3, läsvänlig x2, väldigt trögt, trögt från början x3, tjatigt läste ej klart, omtagen irriterade.

Kort om vad som berörde extra i berättelsen: bl.a. Anna Jensen, Morgan Nilsson, Greta Nilsson, familjen Horn och pojken Romeo; att allt är så detaljrikt skildrat; egentligen inget särskilt; ordmålerierna; resan till bokskogen; bildligt, man ser det som i en film; minnet av egen skolfröken; titeln och bokomslaget, ett frimärke av en kvinna med knut (som många fröknar hade förr); alla kvinnoöden; boken kunde ha varit kortare med färre metaforer; när Anna Jensen bemötte Ronny, pojken som kissade på sig under utflykten - så varmt skildrat.

Vi får följa författarens beskrivning av hur skolan, staden Malmö och riket Sverige utvecklades och förändrades under nästan hundra år. Om hans stolthet över sitt fosterland, men att förändringen inte alltid varit positiv. Hans glädje över den svenska naturen, blommor och örter förekommer ofta i texten. 

Språket: Då och då skymtar ett gammaldags och sirligt språkbruk, som passar in i tiden han skildrar. Språket är vackert, bländande med en närvaro i texten, dock kan författare lika ofta gå för långt eller upprepa sina formuleringar ett par gånger för många, vilket kan upplevas störande i läsflödet. 

Tidsmarkör: t.ex. läraren R Klinga s39) - det fanns lärare som kunde ta till förbjudna hårdhandskar - skolagan förbjöds i Sverige 1958. I Polen redan 1783! Stålpennans "raspande" känner vi igen - fint med beskrivningen av 'pennors olika klang'. 

Meningar: Det finns många vackra meningar t.ex. s47) Sonen var nästan ett huvud längre än pappan och Anna nådde honom till axlarna, men de var jämnlånga i kärleken till varandra; s60) att kunskap och bildning inte kunde låsas in i ett fängelse; s280) att poesi och kärlek hade en gemensam nämnare i det att de inte handlade om kunskap och vetande, utan om känslor - mer av hjärtat än av hjärnan. 

Övrigt(något kuriöst): Hur var det nu med väderstrecken på Annas balkong - s396)nordost eller s417)sydväst - kanske hon hade två balkonger? Och s391) ska det väl vara pyloner till Öresundsbron ist.f. pontoner? :-) s16) Ett av de vackraste orden i svenska språket = JA! Det skriver jag under på! Men det finns såklart fler t.ex. vemod som en i gruppen sa.

Recensioner: Expressen/Ulrika Kärnborg 23.09.2022 Ranelid är som bäst när han skriver om Ranelid.

DN/Aase Berg 22.09.22 Ett sympatiskt lärarporträtt men idén hänger lös i Björn Ranelids nya roman.

Lektörsomdöme/Ingvar: Ranelid ställer nutid mot dåtid och tecknar insiktsfullt en förflackning och våldsspiral. Som samhällsspegling är romanen stark och levande, varm och samtidigt skrämmande i sin skildring av brutalitetens skilda former som präglar människors liv och utveckling. 

Avslut: Rekommenderas som ett tidsdokument. Den ger läsaren god inblick i samhällets förändring, tyvärr till det sämre mellanmänskligt, som vi som växte upp samtidigt känner igen. Jag har tidigare skrivit om boken då den ingick i Låna&Läs 2022-2023, jämför gärna här!

Extra: Björn Ranelid deltog i Bokens Afton på Vängåvans Bokhandel 24.10.24 med sin nya bok: Låt solen lysa över alla barn . Se bokhandlarens videoinspelning här! Bokklubben ställde ett antal frågor till författaren om boken vi diskuterat här. Frågorna och svaren finns i början av inspelningen. 

//Eveline / Bokcirkelledare

 

TECKEN, VARSEL, SPÅR av Sofia Weiss

14.10.2024 14:48

Sofia Weiss har skrivit en trilogi om Moa. Jag har läst den första TECKEN, som utspelar sig de sista veckorna när hon går i sexan och vardagen kretsar kring skola, hästar och bästisen Niki. 

Det är en spännande ungdomsbok, med mystiskt innehåll. Saker händer som är svåra att förklara och så är det troligen även i de två andra böckerna. 

Jag skriver min reflektion i ett sammandrag när jag läst alla tre.

//Eveline

 

Moa är med om en märklig ridolycka och blir inlagd på sjukhus. Och mardrömmarna de som har plågat henne varje natt sedan hon och mamma flyttade till en nya lägenheten blir bara värre och värre. Snart börjar Moa se kusliga syner även när hon är vaken. Det verkar som om något eller någon som inte längre befinner sig i denna värld söker kontakt. Är det på riktigt eller håller hon på att bli galen? Händerlserna tingar Moa att börja gräva i en gammal hemlighet som visar sig vara mörkare än hon kunnat ana

rysare för slukaråldern - stark vänskap hemligheter hästar och spöken

och en farmor som varit konstnär och som Moa känner att hon har ärvt både sätt och kreativiteten ifrån

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>