Blogg

BOKSAMTAL 1 hösten 2020: FARTYGETS ÖGON av Roy Jacobsen

24.09.2020 16:41

Corona-viruset fortsätter att begränsa våra fysiska träffar, men inte vår lust att samtala om böcker vi läser. Hösten går i digitala tecken och via plattformen Teams. 23/9 samtalade  Margareta, Kerstin, Gunilla, Barbro, Anette M och Eveline. Tekniken ordnade Angelina Arkdag, Folkuniversitetet. Annette S-G, Berit, Gertrud och Toni har förmedlat sina synpunkter via mejl och telefon. 

Fartygets ögon    Roy Jacobsen

Fartygets ögon av     Roy Jacobsen

Höstens tema: En etablerad författare och 3 debutanter. Våren 2016 läste vi del1) och hösten 2017 del2) om Ingrid Marie Barröy. Vi har länge väntat på rätt tillfälle att läsa och diskutera del 3). Roy Jacobsen blev den perfekte etablerade författaren i höstens tema.

Korta synpunkter vad/vem som berörde extra: Bra att Ingrid inte hittade Alexander, berättelsen blev trovärdig så och en bättre bok. Starkt att Ingrid hittade historien om Alexander, som hon kan föra vidare till barnet. Hon hittade en slutpunkt och blev av med sin längtan. Berättelsen grep tag och Ingrid känns modig och målmedveten. Stämningen som författaren lyckas beskriva berörde mig mycket. Även krigstraumat för människorna i Norge som vi i Sverige inte kan förstå. En trovärdig skildring av tidsperioden 1946 och av uthållighet, envishet och kvinnokraft. Den starka skildringen av Ingrid som sökande efter sin "man" och sanningen, berörde mig djupt. Vändpunkten blev en acceptans av livets realiteter. 

Vilken intensitet berättelsen har! Författarens research och karaktärerna tycks tagna ur verkligheten. Jag fastnade direkt i boken och bitvis finns något vilsamt i berättelsen, trots den hårda tillvaron. Miljöskildringarna är en förutsättning för handlingen. Skildringen om flyktvägarna kändes trovärdiga. Författaren skildrar människor och miljöer på ett makalöst sätt. Jag är med i handlingen när Ingrid går längs tröstlösa vägar, som aldrig tar slut. 

Karaktärer och huvudpersoner: Ingrid som leder berättelsen framåt är målmedveten, nästan liknöjd för omgivningen men fokuserad på sitt mål, trosviss, stark i sitt sökande efter sanningen; barnet Kaja som Ingrid håller upp som ett bevis på att hon har rätt i sitt sökande/frågande; Alexander som betytt mycket även för Mariann, en överlevare. Eller utnyttjare, som nästlar sig in för att få hjälp?  Henrik som satt inne med delar av sanningen, rädd för att bli upptäckt el upptäcka att kriget faktiskt var slut! 

Handlingen: Vi var övervägande överens om att det är en fantastisk, spännande, berörande, upplysande och trovärdig historia om enskilda människors roll i krig och kriser. En berättelse med många bottnar om människans styrka i kampen för kärlek och ett värdigt liv och hopp att nå sitt mål. Vi tyckte om det "öppna slutet" med två kvinnors förening via mannen som hade kommit och gått till dem båda! Alexander hade förståeligt ett annat mål och mening med sina "uttryck och behov" - att komma därifrån - hem till sitt land och sina kära. Författaren kan sin "research" och pekar på många skeenden som blir en tankeväckare om vi jämför vår oerfarenhet som inte haft krig på flera hundra år. Fanns dessa öden i "rullarna" som RJ hittade under sin research, undar vi? Vi pratade om gränstrakter, kurirverksamhet, tystnadskultur, angiveri, fångläger och vad en ockupation av ett land kan göra med dess folk. Om de svåra minnen som gör att ett krig kanske aldrig tar slut! Och om att inte ge upp, vilket vi gör så lätt idag.

Miljö: fantastiska miljöskildringar i natur och tidspespektiv. En ur gruppen: "jag läste med geografin i fokus - intressant att följa med i flyktvägen.

Språket: Författaren besitter en makalös språkförmåga och så gör även översättaren Staffan Söderblom. Stilrent, lättläst, vackert, enkelt men inte platt, väcker känslor, livfulla beskrivningar. På s13 anas samma "fågelperspektiv" som i inledningen i August Stridbergs Röda Rummet. Något romantiserat berättat enligt en deltagare.

Titel: Varför Fartygets ögon? Vi tyckte att ögonen mer associerade till Kajas ögon? Det var hennes ögon som blev ingången till alla möten. Omslagsbilden av Stian Hole är perfekt..så betagande.. Ingrids gång i rörelse förstärks i kjolfållen och Kajas intensiva ögon kikar fram över Ingrids axel. Superfint!

Meningar som sitter kvar: s66)Ljudet blev mjukt och lugnt som hjärtslagen hos ett djur. s79)Nu gick hon inte längre lätt, utan hektiskt som en rymling. Kaja var inte längre en gudomlig börda, utan ett levande vrål. s85)Du går på en väg av dåligt samvete, lilla vän. Och ett stycke: s208)De fick ligga i samma vackra rum....blickade utåt mot Barröy, en tydlig och blå silhuett vid horisonten...svart innan den försvann. Cirkeln sluts - storstilat!

Humor: Vi hittade humor även i denna allvarliga berättelse - Protokollet - s174!, som inte var ett papper utan kvinnan som ansvarade för den kvinnliga fångläderdelen!

Negativt: irriterande att författaren lät Ingrid hånas/härmas för sin dialekt - kan upplevas som ett "fördummande" av henne?

Budskap: Ge inte upp! Ett sökande slutar inte alltid i en sanning! Ett sökande kommer till vägs ände som blir till en vändpunkt! I krig och kärlek är allt tillåtet! Trauman som får konsekvenser för ett land! Att ge barnet sin historia!

Ett ord: sökande, sökare, livstro, livskraft, målmedvetenhet, uthållighet, envishet, kvinnokraft, beslutsamhet, oförvitlighet, överlevare, misstänksamhet.

Helhetsbetyg 1*-5*: 3*=1, 4*=5, 4,5*=1, vet ej=2 och 1 "älskade boken"

Vilken del gav störst läsupplevelse: del1) allt nytt läsaren möter i den berättelsen; havsnära miljö, ett kargt ö-liv kontra fastlandsliv; del2) författaren beskriver tidsepoken och överlevnadsvillkoren under kriget samt att vi idag inte rustas för vedermödor; del3) en hoppfull skildring av medmänsklighet.

Del 4) ? Det sägs att det kommer en del till! Då vill vår läsecirkel läsa mer om fångarna/flyktingarna i Norska fångläger. Alexanders vilja och hopp att komma hem till de sina krossades på det brutalaste sättet. Hur gick det för andra? Förhoppningsvis fick de ett värdigare mottagande i sina hemländer och ett fortsatt liv!

Recensioner: 1)Aftonbladet  2)Göteborgsposten 3)Sveriges Radio 4)Uppsala Nya 5)Borås Tidning

LektörsomdömeNorske Roy Jacobsen (f. 1954) har en framträdande plats i den nordiska samtidslitteraturen. Liksom i de tidigare romanerna om Ingrid Barrøy är hon centralgestalt även i detta drama, som utspelar sig under sommaren 1946. Likt resande gestalter i en folksaga möter Ingrid och Kaja många människor och öden, bisarra, gripande - en provkarta på vad livet och kriget gör med människor. Romanen är en stor berättelse om en människas styrka i kampen för kärlek och ett värdigt liv. Staffan Söderbloms översättning är lysande. Helhetsbetyg: 5. - Arne Johnsson..

 

Avslutar med att citera en mening ur Borås Tidnings recension: 

Att vandra är att gå långsamt, att tänka tankar långsamt - och färdigt!

/Eveline

 

KOSTNADSFRI FÖRFATTARTIMME ONLINE MED VERONICA GRÖNTE

20.09.2020 20:28

Tis 15 sept deltog jag i en skrivarkurs online - 1 tim kostnadsfritt - med Veronica Grönte. Jag hade fått en förfrågan att skriva en biografi och letade efter skrivarkurser på nätet. Hittade #författarskolamedveronica" och anmälde mig till den digitala kursen. Vi var 5 deltagare med skiftande uppslag och frågorna till Veronika Grönte löd ungefär så här: Hur ska jag tänka med bikaraktärer? Hur lägger jag upp biografiskrivande? Hur får jag bra struktur? Hur kan jag "starta upp" en tidigare påbörjad text?  Hur börja - jag har massa idéer men inget flyt?

Veronica Grönte gick väldigt noga och engagerat igenom varje fråga och påvisade vikten av att tänka på den dramaturgiska "hinderbanan", som hon kallade processen. Om självbilder, tidslinje, budskap, målgrupp, årstider, viktiga händelser i berättelsen, karaktärer handling. Viktigt: att ge människan hopp och meningen med en berättelse. 

Timmen gav mig en insikt att ta reda på mer om projektet och noga överväga innan beslut. Om jag beslutar att göra det, kan en grundkurs i självbiografiskt skrivandevara till hjälp, helst fysiskt men online kan också fungera. Det finns ett antal att välja på www.forfattarskolan.se

/Eveline

 

VÄNGÅVANS LITTERÄRA SÄLLSKAP TRÄFF #1 Hö 2020

12.09.2020 19:07

Höstens första VLS-träff tors 10 sept arrangerade Lennart Bergström samtidigt med Bokens Afton, både fysiskt i bokhandeln och digitalt via Zoom. Ett välbesökt boksamtal med 30 deltagare i bokhandeln och 23 deltagare digitalt. Via länk från Piteå deltog kvällens författare Karin Smirnoff och den aktuella boken var Sen for jag hem, den avslutande delen i trilogin om Jana Kippo.

bokomslag Sen for jag hem            

Sen for jag hem av Karin Smirnoff         

Lennart inledde med en presentation och samtalade med Karin Smirnoff om och kring hennes författarskap. Hon beskriver sitt skrivsätt som ett ”flow” där tankar och idéer kommer till henne intuitivt. Om västerbottniska författarförebilder, egna erfarenheter och den eviga dragkampen mellan stadsbor – landsortsbor. Människorna är duktiga var de än bor, menar hon: stadsbor på att konkurrera och samtala – landsortsbor på fysiska yrken och minimala samtal.

På frågan om det blir en 4:e bok säger författaren att hon tänkte fördjupa sig i modren i den 2:a delen, men idéer lever sitt eget liv och bär iväg. Kanske att hon någon gång i framtiden skriver om modren och janakippos förhållande till henne och till dottern Diana.

 

Smirnoff säger att trilogin handlar om ”en uppgörelse med männen”, att hon skriver socialrealism, där miljöerna korsas i olika berättelser med karghet, våld, alkoholism, humor, kärlek, värme som beröringspunkter.

 

Kvällens samtalsledare Eivor Schultz beskriver hur hon kände glädje över att Sen for jag hem tog upp huvudkaraktärens konstnärskap. Som själv konstnär, keramiker, gav henne berättelsen en vidare dimension och att janakippos fokus blev ett framåtblickande och mer handlade om att komma vidare. Och ja, både modrens, fadrens och Brors karaktärer och händelserna bakåt var klarlagda. Nu fick vi se en annan sida av janakippo och veta mer om vilka val hon hade gjort och gör. Hennes hårda livshändelser för tankarna till en annan overklig kvinnokaraktär: Lisbeth Salander i Millenium-serien.

Deltagarröster: En stark och gripande trilogi! Jag vill bara säga tack för en enorm läsupplevelse! Så lustfyllt att läsa, lite trögt inledningsvis! Speciellt kippospråk! Ett starkt romanbygge! Delen med religion/sekt så trovärdigt.

 

Mina reflektioner: karaktären janakippo är karg, tillknäppt, handlingskraftig, snäll, stark, klarar kyla och ondska. Som ung ramlar hon in i samma destruktiva liv som modren och den vanliga kvinnofällan, män som säger att de slår av kärlek, då det eg handlar om makt. Övriga karaktärer är okså starka personligheter, trots allt elände.

Romanen känns överlastad, hårt tempo, många overkliga händelser, men även de klarar hon av? Den väckte starka känslor i mig: ilska, äckel, rädsla och ömhet.

Språket: korthugget, ovana meningsbyggnader, avsaknad av av skiljetecken förutom punkt, allt skrivet i gemener. I 3:e delen kunde jag bortse från detta, då berättelsen tagit en annan och mer konstruktiv framåtblickande vändning.

Övrigt: jag tackade författaren för att de gamla omnämns som ”vårdtagare” även ”kunder” är OK (då äldreomsorgen privatiserats) istf uttrycket ”brukare”, som jag starkt värjer mig för. Ett uttryck som hängt med sedan ädelreformen 1989 och som borde bannlysas (men det är en annan kamp)!

 

Avslutar med en reflektion till Bibeln. Johannes skriver i Uppenbarelseboken: ”Alla som jag älskar dem tuktar och agar jag” .. till vardags hör vi också ”den man älskar agar man” .. Är våld i nära relationer acceptabelt för att det står i Bibeln? Nej!

 

Inget lidande utan lidelse – Ingen lidelse utan lidande

 

/Eveline

 

 

ÄNDRAD STARDAG för läsecirkeln ONSDAG 23/9

29.08.2020 13:06

Vi måste ändra dag för läsecirkelns start till onsdag 23/9 samma tid och via plattformen Teams

/eveline 


DIGITAL LÄSECIRKEL HÖSTEN 2020

28.08.2020 08:16






P.g.a. smittorisken för Corona-viruset, som ff finns omkring oss och Folkhälsomyndigheten inte släppt restriktionerna för 70+are, kommer höstens läsecirkel att genomföras digitalt. Vi gjorde en cirkel i våras via plattformen Teams och även nu får vi teknisk hjälp av Folkuniversitetet.

Vi kör en testgenomgång tisdag 15/9 kl 16:00, där vi går igenom och testar vår egen tekniska utrustning. Vi får en testlänk i god tid före med instruktioner. 

Jag tycker det är intressant med den digitala lösningen, även om jag absolut föredrar att träffas fysiskt. men istf att ställa in alldeles, vill jag hålla "läsecirkelandan" i gång.

Obs! ändringen av decemberboken...vi läser Isabelle Ståhls roman istf Gina Dirawis, som kommer i pocket en månad för sent för oss. Men den tänker jag vi läser i januari 2021.

Hör av er till mig om ni undrar över något.

/Eveline


VANDRING I EN FÖRLORAD VÄRLD av Philip Lindskog

27.08.2020 23:31

Jag fick frågan av författaren om jag ville läsa boken och ge ett utlåtande i min blogg. Jag läser inte gärna dystopier eller fantasy så jag frågade en släkting till mig, som är ett stort fan av båda genrerna. Han är också själv en skicklig skribent och mycket kritisk till det han författar och därigenom även till det andra författar.

Vandring i en förlorad värld (häftad)        Vandring i en förlorad värld

 

Här följer delar av recensionen: 

"Det är en slags dystopi - om än att det knappt märks - med inslag av samhällskritik och ett fokus på miljöfrågor. Tyvärr är den som framkommer av betyget inte bra (1* av 5). Det märks att det är författarens debut och dessutom utgivet på en Vanity Press (dvs ett förlag som tar betalt för att trycka upp det du skickar till dem), snarare än ett mer professionellt förlag.

Lindskogs språk är enkelt och klumpigt, vare sig rakt eller komplicerat. Det ges aldrig en riktigt klar bild av världen eller historien bakom den; dialogen är oftast stel och onaturlig, liksom karaktärerna i sig.

Den tyngd som boken vill få till med karaktärsförhållanden finns helt enkelt inte, vilket gör att det blir ganska drygt att läsa gång på gång om hur nära folk stod varandra utan att det visades i texten. Speciellt huvudkaraktärens förhållande till en familj från Jemen, som kommer från absolut ingenstans.Mer tid borde ha lagts på att fördjupa det hela. Istället, som med så många andra saker, så skriver författaren helt enkelt att de blivit nära vänner på en kväll. Av någon anledning som heller aldrig blir logiskt förklarad så envisas han med att ta med en av dem på uppdraget, något som det poängteras om och om igen är farligt. De flesta karaktärer reser sig aldrig över att vara stereotyper (den hårda militären etc), dessutom.

Samhällskritiken är väldigt ytlig och känns nästan pompös när den ska matchas med världen den utspelar sig i. Ett riktigt slut finns inte (inte för att det i sak stör mig, The Man in the High Castle är en av mina favoritböcker och har ett narrativt - men istället tematiskt avslut som passar perfekt - antiklimax av rang), utan det bara rinner ut i sanden.

Lindskog hade behövt låta idéen vila och helst arbeta ut den bättre då den i sig inte är dålig, skaffa en riktig redaktör mm."

 

Hela recensionen går att läsa här /7thTrooper`s Reviews aug 19, 2020

/Eveline

VÄNGÅVANS LITTERÄRA SÄLLSKAP - HÖSTEN 2020

20.08.2020 20:41

Vängåvans Litterära Sällskap, VLS, planerar för höststart med titlarna:


Sen for jag hem av Karin Smirnoff

Midsommarnattsdrömmar av Bengt Ohlsson

Samlade verk av Lydia Sandgren

Goda grannar av Mattias Edvardsson


Återkommer med info om tid och plats 


LÄSECIRKELN PÅ STADSBIBLIOTEKET HÖSTEN 2020

12.08.2020 21:44

Tema, titlar och datum är klara till höstens läsecirkel, som jag leder på Stadsbiblioteket i Sundsvall i samverkan med Folkuniversitetet. Vi kan antagligen inte träffas fysiskt med anledning av Corona-pandemin, men då träffas vi digitalt via Teams (tror jag)!


TEMA hösten 2020

1 ETABLERAD FÖRFATTARE + 3 DEBUTANTER

22/9 Fartygets ögon av Roy Jacobsen *

20/10 Sverigevänner av Arash Sanari

17/11 Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort av Eric Rosén

15/12 Just nu är jag här av Isabelle Ståhl alt


plan: Jan 2021 Paradiset ligger under mammas fötter av Gina Dirawi **

 

*Vi har tidigare läst del 1) De osynliga (2016) och del 2) Vitt hav (2017) och nu läser vi del 3)!

** Gina Dirawis bok kommer i pocket 17 december enligt förlaget, varför vi läser Just nu är jag här av Isabelle Ståhl (debuterade 2017) 

Planerar Dirawis bok vå 2021 och även Där kräftorna sjunger av Delia Owens (debutant vid 70 år men finns inte heller i pocket ännu)

Återkommer med info om cirkeln blir fysisk eller digital!

//Eveline 

JAG RITAR EN DÖRR PÅ VÄGGEN MED FINGRET av Gui Minhai

03.08.2020 13:30

Jag har läst denna diktsamling med största beröring och vill bland dikter här i bloggen skriva ner den första i boken. Gui Minhais dotter Angela Gui har skrivit ett fantastiskt förklarande förord och på baksidan citerar jag hennes mening Hur lång tid ska det gå innan man får sörja en pappa som inte är död?

Det står även följande på baksidan:
I över fyra år har den svenske förläggaren Gui Minhai suttit fängslad i Kina utan rättegång. Den kinesiska staten har angivit en rad skäl för frihetsberövandet, men det mesta tyder på att det handlar om hans regimkritiska förlagsverksamhet och författarskap. För första gången samlas nu hans dikter från fängelset i bokform, på kinesiska och i svensk översättning.
 
Så berörande läsning!
/Eveline

SHAKESPEARE & Co av Sylvia Beach

18.07.2020 10:14

Jag tar ibland fram en bok ur min hylla och blir glad av lite nostalgi. Idag minns jag den fantastiska litterära resan till Paris som Bokhandlarn i Sundsvall, Lennart Bergström anordnade maj 2018. 


Shakespeare & Co av Sylvia Beach 

Och idag hittade jag igen en sparad länk av en intervju med Sylvia Beach fantastiskt!

/Eveline




<< 16 | 17 | 18 | 19 | 20 >>