Blogg
FÖRELÄSNING om Sara Lidman och Tjärdalen av Annelie Bränström Öhman
05.10.2016 22:26En heldag på Kulturmagasinet med två föreläsningar om Sara Lidman och Tjärdalen framför allt!
Jag lyssnar gärna på Annelie Bränstgröm Öhman hur länge som helst.
Längesedan jag trollbands så av en föreläsare.
Tack "för byavägen i våra hjärtan", för att citera Annelie BÖ.
En "chick" Sara Lidman som Annelie BÖ beskrev författaren vid debuten 1953
Annelie Bränström Öhman föreläser briljant
Cecilia Dahlbäck tackar för lunch- och kvällsföreläsningen, framför en Sara-bild, som vi mer känner igen henne i.
Arrangemanget i Sundsvall är ett samarbete mellan Kulturföreningen Tidsspegeln, Stadsbiblioteket, Scen Sundsvall, Folkuniversitetet och Kulturmagasinet.
Jag har just tittat på Gokväll 27/9 på TVPlay och inslaget om Tjärdalen musikteatern. Det blir jättespännande att se den på Tonhallen i Sundsvall söndag 9/10.
Det finns några biljetter kvar!
//Eveline
BOKSAMTAL 1 hö 2016: TJÄRDALEN av Sara Lidman
29.09.2016 22:56
Vid höstens första läsecirkel tisdag 13 september deltog Berit, Ulrika, Cecilia, Gunilla, Gertrud och Eveline. Annette, Toni, Ingela och Kerstin hade förhinder denna gång. Kerstin har mejlat synpunkter, vilka jag tacksamt använder mig av som underlag till sammandraget.
Höstens tema Vad formar en människa? är tydligt i Sara Lidmans debutroman från 1953 (ff idag 2016 omtalad som Århundradets debutroman),
Några exempel: byn, byns innevånare, språket, samtiden, lokalt och regional, religionen, traditioner, över- och underordning, kvinno- och manssyn, värderingar, kultur mm.
År 1953 debuterade Sara Lidman (1923-4004) med romanen Tjärdalen. Första upplagan såldes slut på en vecka. Boken bygger delvis på en historia som Saras far Andreas berättat. Handlingen utspelar sig i byn Ecksträsk (Missenträsk), en midsommarvecka på 1930-talet. Huvudpersonen Petrus är en man med höga ideal. I inledningskapitlet möter vi Agda och Nils. Nils ska snart ge sig iväg för att tända en tjärdal, som kan ge familjen välbehövlig inkomst. Ondskan, i form av Jonas Räven kommer emellan. Boken
handlar om individ och kollektiv. Om svek, skuld, moral och engagemang. Om att ha ideal, kanske svåra att leva upp till. Om egenansvar och att skjuta över ansvaret på andra.Ja, vi tyckte om boken - om berättelsen - om Sara Lidman - några hade läst Tjärdalen i tidig ungdom, men kände nu mycket mer för den vid omläsningen.
Vi tog oss an Tjärdalen på ett annorlunda sätt och frågorna vi samtalede kring är hämtade ur Sara Lidman-Sällskapets studiematerial. Det kändes spännande och intressant att fokusera på samma frågor, vilket också blev mycket berikande.
1) En av romanens centrala meningar är: ”Så fattiga får vi aldrig bli att vi int hava råd låta en odugling leva lame oss”. Såvitt man bor i en by måste man bry sig."Sätt in meningarna i vår tid, i Sverige och i världen av idag.
Frågan är högst aktuell idag i flyktingkatastrofens tid. Vi tycker oss inte "ha råd" att ta emot "hur många som helst. Där kan vi tänka oss Sverige som en "by i världen". Varje liten enhet där människor bor är som en by, tex Granloholm, eller i ett villakvarter, eller flerfamiljshus. Vi diskuterade också om annat i samhället, där vi inte har "råd". Sverige är ff ett rikt land men det visar sig ofta att den "fattige" är generösare än den "rike".
På 30-talet brydde man sig mer om varandra - numera håller man sig mer till sig själv. Vi kan bo i ett hyreshus utan att egentligen känna någon. Nu åker man bil till affären för att köpa en liter mjölk, i stället för att låna en skvätt av grannen.
2) Petrus är romanens centralperson. Vilka känslor väcker han? Känns han igen? Förändras han under romanens gång? Petrus tycker alla om, han är både älskad (mest av kvinnorna) och föraktad. Han har talets gåva, kan behandla och hjälpa djur (besvärliga kalvfödslar mm) och är bildad, nästan som prästen och kan bete sig i samhället. Alla vänder sig till Petrus när det blir problem i byn. Men han har inte så god hand med ekonomin, är fattig och har skulder överallt. Han har idéer men det blir mest prat. Under berättelsens gång kämpar han med sin egna moral och hans unika plats i byn avtar, han ifrågasätts mer och mer och andra växer och "tar tag i mer" i slutet, tex. Gustav.
3) Samtal och delar av handlingen skrivs på dialekt. Används dialekt idag? I vilket sammanhang? Ja i byarna pratar man dialekt och det är också lite "trendigt" idag. Stina Stoor debuterade förra året med "Bli som folk", delvis skriven på dialekt. Även via Hembygdsföreningar känns det som att dialekterna vunnit erkännande. Mest används dialekt inom teater, komik och sång. Tidigare skulle dialekter slipas bort och rikssvenska talas på nyheter i radio o TV, vilket också ändrat sig idag.
4) Förlusten av tjärdalen ledde till en kris. Kriser leder ofta till existentiella och religiösa funderingar. Det som beskrivs i boken är naturligt på individnivå samtidigt ser vi hur en religiös "bondfångare" (eller snällare sagt - regligiös ledare) försöker utnyttja situationen för att påverka en hel by. Finns det paralleller i vår tid på hur kriser exploateras på ett osunt sätt? Ja absolut! Kriser exploateras fortfarande både i religiösa och politiska syften. Vi ser IS som den största krisen och det största hotet idag, där religionen används som mål och dess syfte att påverka hela mänskligheten. På individnivå kan uppvigling ske snabbt via sociala medier. (Då är det förlösande att tänka som Agda på s97: "Nog är det galant av han, säer Agda, bra att ha en gudsman i närheten då oknytt gästar huset.)5) Byns barn finns hela tiden med i handlingen. Vad får vi veta om deras villkor i en by på 30-talet? Jämför med idag. Barnen hade en arbetsroll på gårdarna från 11-12 års ålder. Barn fick tidigt lära sig "vuxenuppgifter". Barn var små vuxna fram till 1950-talet, då begreppet "ungdom/tonåring" kom till. Då fick ungdomarna "fritid" efter skolan och vara just ungdomar. Idag får barnen vara barn och leka upp i "vuxen" ålder. Barn kan mycket om världen idag, men mindre om det vardagsnära! För skapade föräldrana barnens framtid - idag skapar barnen sin egen framtid. Barn då - ungar idag! Detta var Sara Lidman mycket upprörd över, att barn kallas ungar: "Det är djurens barn som heter ungar inte människans, de heter barn", ska hon upprört ha påtalat.
6) Egna minnen av möten med Sara? Kerstin skriver att då Sara Lidman bode i Gröndal i Stockholm (1950-1960-tal), bodde Kerstins familj min re än 100m från Sars hus. Man såg henne ganska ofta och hon var alltid svartklädd, mycket liten och späd men med en inneboende kraft. Det kändes som en evig ilska mot allt, som vi barn liksom kände i luften och vi var lite rädda för henne. Hennes spretiga hår var ett signum. (Jag minns inte om någon mer i gruppen hade ett eget "Sara-möte"! Skriv gärna i kommentaren isf).
7) Man kan se olika samhällsklasser i berättelsen. Finns spänningar utifrån vilken klass, ställning eller yrkesroll personen hade i byn? Kan man se en vilja till förändring på detta område? Kan man känna igen motsvarande klyftor idag? I gårdarna i byn är det "arbetare", småbrukare. Det finns såklart en kapitalist i Albert och en "utsugare" i Jonas (dagens A-lagare). Petrus är som "folkskolläraren", lite skolad, fattig och därför ändå underklass. Överklassen "auktoriteterna" finns utanför byn, doktorn, pastorn, kyrkoherden. Folket i byn bugar och ödmjukar sig. Bara Petrus möte med pastorn skiljer sig, där Petrus protesterar och avslöjar pastorns "litenhet". Annars ska folket i Ecksträsk "veta hur och skämmas", så som det var på den tiden. Vendla är den som är lite "eljest" "lite bakom", men mest beundransvärd. Hon blir handlingskraftig när alla män står och hummar om Jonas. Hon slösar med sin omsorg på Jonas, som inte vill ha någon.
Visst finns motsvarande klyftor idag, de finns alltid, även om vi ibland tror att de arbetats bort, men de tar sig andra uttryck, tyvärr.
Vi gillade också det Lidmanska bildlika språkbruket - ordsammanflätningarna, tex ödmjukrättfärdigt, skrytleende mm mm
Recensioner: Älskad, hatad, älskad,älskad - Lennart Bromander om Sara Lidman: kontroversiell, lidelsefull och en av våra största prosakonstnärer någonsin i en artikel i Aftonbladet 18.06.2004 dagen efter Sara Lidmans död.
Lektörsomdöme citat: "Tjärdalen lyser av ömsint värme och kvillrande fnitter samtidigt som den darrar av vrede över människors dumhet. Den väcker kärlek till människorna - man upplever förtröstan. Det finns kärlek, det finns en barbetsdag i morgon och där finns barnen. Sara Lidmans skildring är lika sinnlig som den är bibliskt allvarlig." /Kristin Hallberg
Nedanstående hittade jag "någonstans" och notera vem som avslutar!
Det dröjde innan jag hann skriva och lägga ut detta på bloggen - jag har ett par veckor varit på "släktresa" runtom i Sverige. Men nu är det klart!
Av hela Tjärdalen-året 2016, som för mig började med podradioinspelningen 3 mars, återstår nu Riksteaterns musikteater Tjärdalen, som spelas söndag 9 oktober på Tonhallen i Sundsvall. Gissa om jag har biljett?
Läs och lyssna på riksteaterns hemsida: www.riksteatern.se/forestallningar/tjardalen/
Lyssna på samtliga podinspelningar: tjardalen.riksteatern.se/podcast/
/Eveline
BOKPRAT TJÄRDALEN KULTURMAGASINET SUNDSVALL 8.9.2016
08.09.2016 10:55Det blev ett mycket intressant samtal! Tack till Cecilia Dahlbäck för din fina introduktion och ledning av samtalet, där alla som ville, fick utrymme att säga sitt. Så givande att få lyssna till Sara Lidmans röst i en inspelning. Ser fram till den 5/10 då det blir två tillfällen kl 12:00 och 18:00 att höra om Sara och hennes verk med Anneli Bränström Öhman i programsalen kulturmagasinet Sundsvall. /Eveline
foto:Gunilla Grill
foto: Eveline Santner
https://www.facebook.com/Tidsspegeln.Sundsvall/photos/a.1720932828196225.1073741831.1687717914851050/1759303144359193/?type=3
VÄLKOMNA TILL LÄSECIRKELNS HÖSTSTART
22.08.2016 13:10
25 augusti 2016
HEJ !
Dags för höstens första boksamtal och jag hälsar gamla som nya deltagare
VARMT VÄLKOMNA
Vi träffas första gången tisdag 13 september kl 16:00-17:30.
Då pratar vi om Tjärdalen av Sara Lidman. Bifogar information om författaren samt några frågor att diskutera kring.
Plats: Studielokalen Sylphide, Stadsbiblioteket, Kulturmagasinet. (Den som inte hittar kan fråga i bibliotekets informationsdisk)
Upplägget vid höstens första samtal blir något annorlunda än vanligt. Sara Lidman-sällskapet har en studiecirkel enbart för boken Tjärdalen. Ur den har jag och Kerstin Svensson valt ut några frågor att diskutera. (Tyvärr kan Kerstin inte delta i samtalet, men hon har mejlat sina reflektioner.)
Kerstin och jag deltog i en Podradio i våras och ni kan lyssna på alla inspelningar på https://tjardalen.riksteatern.se/
Jag fixar ett enklare fika. Den som vill ha, betalar 10 kr då.
Välkommen/ önskar Eveline
i samverkan med Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet
Om TJÄRDALEN och Sara Lidman i Sundsvalls Tidning 10.06.16
13.06.2016 09:45VÅRENS BOKSAMTAL OCH HÖSTENS som börjar med TJÄRDALEN "århundradets svenska debut"
28.05.2016 17:35Vårens boksamtal har alla varit spännande, mycket berikande och trevliga. Att välja ut någon som bästa bok är svårt - de är alla läsvärda ur sitt perspektiv och med tanke på när de är skrivna. Härligt och upplyftande är, att diskutera samma bok med ett gäng litteraturintresserade. Vi kan tycka lika/olika om en roman, men vi får varje gång nya infallsvinklar. Det kan vara en tunn berättelse eller stor litteratur, allt är lika roligt att diskutera!
Vi vet att det blir nya möjligheter till boksamtal i höst, bara inte när och kring vilka titlar vi ska samtala.
Förutom den första titeln i september, då vi samtalar om Tjärdalen av Sara Lidman. Den boken ingår i ett riksomfattande läs-och musikteaterprojekt, arrangerat av Riksteatern, läs här och Sara Lidman sällskapet. Den ska vi ta oss an något annorlunda, genom att följa delar av ett framtaget studiematerial. Jag återkommer om detta till de som anmäler intresse när allt publicerats på Sundsvalls stadsbiblioteks hemsida.
Med hopp om en skön och varm sommar gör jag uppehåll i bloggen (om inte något alldeles särskilt spännande kommer upp på litteraturhimlen) :-)
//Eveline
EN EXTRA LÄSECIRKELTRÄFF TORS 12 MAJ
28.05.2016 14:12Boksamtal 5 vårens extra läsecirkelträff, blev mycket annorlunda och så intressant. I vår grupp har det under alla "terminer" döljt sig en författare! Alla deltagarna i vårens grupp ville läsa romanen boken om vandraren med sitt berättarskåp på ryggen, om lyssnare, lögnare, lekare, lånare och belånade, njutarna, de förståndiga och vargarna.
En sång och en saga är vårt liv
av Anita Vestling
Så fantastiskt att "vår egen" författare, Anita, ville ställa upp och diskutera våra frågor och funderingar kring bokens innehåll.
Jag tänkte lägga in ett sammandrag här i bloggen, men det visar sig vara svåra än jag tänkte! Det blir bara brottstycken och ord, men alla tyckte mycket om berättelsen, en fascinerande skröna, en urladdning med mycket kraft, en saga med verklighetsförankring, många spännande, roliga, otäcka och även väna karaktäre. Vi lät samtalet flöda fritt idag, utan vår vanliga struktur. Frågorna avlöste varandra och Anita hade fullt upp med att svara.
Sid 42 en mening helt i Anitas stil: Det trasslar till sig lite i munnen ibland.
Sid 171 -175 kände iaf en fläkt av Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov - katten som gör konster - lackskorna som singlade ner från trädet mm
Sid 224 2:a stycket är full av fantastiska meningar. Jag citerar några: Allt är inom dig själv. Allt skapar du själv. Respektera dina känslor. Är det inte bättre att tiga, alla ord är redan sagda någon gång. I affekt, med egot svällande i s läptåg. Det föds och dör nya geleklumpar hela tiden, små ensamma, envisa, självgoda som kanske möts i något mörker någon gång. Slut citat.
Vi som har läst och diskuterat denna annorlunda bok var: Maria, Berit, Gertrud, Toni, Charlotte, Kerstin, Eveline och Annette (bidrog per telefon) samt Anita själv.
STORT TACK till dig Anita, för att du så generöst delade med dig av din bakgrund till den fantastiska berättelsen!
Vi fick också veta, att hon skriver på en ny bok - den väntar vi med spänning på. Lycka till!
Boken är utgiven på: Edition Gallimatuce 2015 och du som vill kontakta författaren, kan mejla mig fvb evelinesantner@gmail.com
//Eveline (som under sommaren fick uppmaningen av författaren att läsa om boken - jag mindes lite fel :-)
VÄRLDSBOKDAGEN 23 APRIL 2016
23.04.2016 11:55Den går såklart i bokens tecken - och denna lördag med en sagobok för barnbarnet Lage snart 7 år (20 maj).
I år läser vi Djursagor återberättade av Bengt Af Klintberg
Vi har ett ex Skogsmusen och husmusen från 1999 inköpt på bokrea i Vängåvans bokhandel, Sundsvall 2009 - att läsa för barnbarnen :-)
Förra året läste vi Pinocchio av Carlo Collodi
Fantastiska barnböcker - lika fina att läsa som vuxen!
/Eveline
TJÄRDALEN av Sara Lidman
21.04.2016 12:29Hela Schwerje ska under år 2016 läsa - se inlägg 04.03.2016
Riktsteatern sätter upp en musikteater i höst och den kommer till Sundsvall och Tonhallen sön 9.10.2016.
Följ hela projektet på Riksteaterns hemsida och FB.
Jag har precis beställt boken till 7 bokslukare.
Vi ska läsa den som sommarbok och diskutera den på augustiträffen.
Kul - jag ska också titta på Sara Lidman sällskapets "studiematerial" inför diskussionen.
Jag hoppas också på fler läsecirklar under sommaren i samverkan med ScenSundsvall och Folkuniversitetet.
Återkommer mm
BOKSAMTAL 12 april 2016: DE OSYNLIGA av Roy Jacobsen
20.04.2016 12:17Boksamtal 4 våren 2016. Tema Livet och människans drivkrafter
Uthållighet och traditionsbunden, två tydlig drivkrafter i denna roman.
Tema: Överlevnad i en egen välrd; Arbete; Natur, Alla gör det de ska; Tystnaden; Arv i generationer
Undertema: Moderniteter - Främlingar s65/Inkräktare s115 - Vad gör det med människorna?
En underbar berättelse, det var vi alla överens om, vi som samtalade denna vårens sista! läsecirkelträff. Berit, Gertrud, Kerstin, Charlotte, Anita, Ingela och Eveline. Annette och Toni har lämnat sina synpunkter per mejl, vilka jag infogar i min sammanställning.
En helt fantastisk underbar roman. Författaren beskriver människor och natur med en glasklar, storstilad och saktmodig berättarstil och ett vackert, poetiskt och fängslande språk. Bitvis svårt mtp dialekten, men alltid förståeligt i sitt sammanhang. Människorna lever ett strävsamt liv, i en vardag med liv och död inpå knuten, full av slit och framför allt denna tystnad. Inte många onödiga ord dem emellan. Författaren skriver så tydligt att det känns! Läsaren tvingas verkligen att varva ner, för att apassa sig till berättelsens långsamma tempo.
sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6086309
Lättläst med indlening i korta kapitel, det tyckte vi alla om. Många starka upplevelser bl.a. när Barbro skulle börja jobba som piga hos Tommesen. Hemskt! (Gamla fru Tommesen vars barnbarn Felix och Susanne senare kom att bli fosterbarn på ön - oväntat men fin vändning av författaren).
Vilka var de osynliga diskuterade vi också: De som levde där före dem? farmor/farfar? De själva - osynliga för omvärlden. Mycket att diskutera!
Fler röster: Ynnest att få dela deras liv - Motstånd i början men fängslande undan för undan - Klassillnaden öborna-fastlandsborna - Hoppfullt att allt är möjligt - Tro på att det goda segrar.
Karaktärerna: Hans - idérik s59; Maria - trygg s99(tills det som inte får ske, sker); Ingrid - ett önskebarn s12-13 bode som liten och vuxen (s156 hennes längtan)
En stor läsupplevelse - nummer ett av vårens romaner tycker de flesta - men det är svårt att jämföra - alla 4 böcker vi har läst är så olika med olika drivkrafter.
/Eveline
Sammandrag av recensioner om romanen:
DN Jesper Högström 12.02.2015;
P1 Kultur/Kulturnytt Ulla Strängberg läser 9.02.2015