Blogg
Lars Ahlin-Prisutdelningen 9 april 2016 är det trettonde
10.04.2016 09:52I programsalen på Kulturmagasinet i Sundsvall samtalade ST:s kulturjournalist Susanne Holmlund och Vibeke Olsson om författarens uppväxt och bakgrund till författarskapet. Vibeke Olsson har skrivit om romartiden, andra världkriget mm och nu denna svit om Bricken i Svartvik. Det är hittills 5 volymer och två till är det tänkt att bli.
Vibeke Olsson tar emot Lars-Ahlin-priset på 50.000 kr
BOKSAMTAL 15 mars 2016: VÄRLDENS MÅTT av Daniel Kehlmann
24.03.2016 15:15Boksamtal 3 våren 2016. Tema Livet och människans drivkrafter.
Världens mått av Daniel Kehlmann
Äventyrlighet och noggrannhet som drivkrafter eller äregirighet och intolerans
Mitt Ord: hängivenhet / fanatism
Min känsla: tacksamhet till alla fanatiker i vetenskapligt syfte
Kort: Jag gillar boken för sin humoristiska stil – ibland för mycket uppräkning av verktyg o instrument. Kan se herrarna ”in action” (har dom på näthinnan från filmen som jag såg först). – helt utan hänsyn till sina närmaste – familj el kollegor. Kan också känna lukter, stanken, fattigdomen, smärtan (ffa tandutdragningarna) Hu.. Ser hur överheten ser ner på vanligt folk – missionärerna bland indianerna – hemska scener egentligen. Bra språk och intressant skildrat med spännande inslag (s142-147).
Jag var jättespänd på vad övriga deltagare skulle tycka och idag samtalade Toni, Berit, Anita, Gertrud, Annette, Maria, Charlotte, Ingela och jag. Tack till Marit och Kerstin för mejl. Synpunkter som jag efter bästa förmåga väver in i mina reflektioner.
Överlag tyckte alla att boken var intressant och läsvärd för sitt vetenskapligt historiska ämne. Någon tyckte att det var för mycket vetenskap. En annan tyckte mycket om berättelsen och det vetenskapliga som bas. För det är en roman, baserad på två 17-1800-tals vetenskapsmän och pionjärer:
Alexander von Humboldt och Carl Friedrich Gauss.
Två män som har mycket gemensamt - båda är socialt handikappade vetenskapsmän sysselsatta med att mäta upp och systematisera världen - ändock är de varandras motsatser. När de båda möts i bokens sista tredjedel, blir det en intressant krock mellan två män och två världar. De tycker till sist synd om varandra (s228-229) och kan även förstå varandra. Rörande om hur de åldras, tappar tankekraften till en del, men aldrig slutar söka de absoluta sanningarna och förklaringarna till varför allt är som det är! Gauss genom sina hemmaexperiment och uträkningar, Humboldt genom sina resor och mätningar. Författaren för en intressant "tankeväxling" mellan H&G (s241-243) och i sista meningen undrar H. vem som egentligen rest vida omkring? H. reste till Rysslande då han var runt 60 år och G. lärde sig ryska då han var runt 70 år! Fantastiska prestationer! Tillsammans gjorde de en rad magnetiska observationsstationer, föregångare till senare tiders meteorologiska observatorier.
Humbolt drivs av kunskapstörst lika mycket som han drivs av sin fåfänga och önskan att bli berömd. Den som rest långt fick veta mycket. Däribland ett och annat om sig själv. Outtröttlig och full av iver drar han ut sin medarbetare Aimé Bonpland (fransk upptäcktsresande, naturhistoriker och botaniker) på strapatser i Nya Spanien bl.a. var det dessa två som först besteg stratovulkanen Chimborazo i Ecuador. Strapatser , som får Bonpland att drömma "drömmar i vilka han på olika sätt tog livet av och begravde baron Humboldt." Han måste ha blivit fruktansvärt less! (B:s feber o H:s dröm eller ickedröm s110+137). Humboldt är ständigt på resande fot. Han törstar efter ära och berömmelse och förstår inte hur man kan forska utan att röra på sig. Om att gifta sig ansåg han: "Man gifte sig om man inte hade några viktiga planer för sitt liv"! Vi diskuterade att detta också kunde bottna i hans dragning till pojkar (s220) och att han var aningslös ovetande om flickor (s 63+86). Fint samtal (s221) med brodern Wilhelm von Humboldt som år 1809 grundade Humboldt-Universität zu Berlin, det första moderna forskningsuniversitetet.
Gauss är ett dystert geni som fullständigt lever i sin egen värld, och endast med stor möda tar sig fram i den verkliga världen. Gauss har, om möjligt, ett ännu större socialt handikapp än Humbolt. Han lider av sin intelligens och ser allt i tal (s99). Att räkna primtal för att hålla sig lugn - det kanske många i dagens samhälle skulle anamma!. Han står knappt ut med att vara omgiven av alla trögtänkta "åsnor". Mot de egna barnen var han sanslöst elak. En enda gång tycktes Gauss bragd ur fattningen: (s154-155) då han samtalar med greve von der Ohe zur Ohe! Gauss hatar att resa eller flytta och är fullstädigt likgiltig för omvärlden. Han är svag för vackra kvinnor och kan inte leva utan en hustru, som tar hand om honom + älskarinnan Nina. Ett ömsint och vackert avsnitt (s122-123) är bröllopsnatten, som avbryts av en formelräkning! Gauss var mycket fäst vid sin mor – den enda människan han egentligen respekterade förbehållslöst.
Daniel Kehlmann lyckas fängsla flera av oss läsare, med sitt lätta språk, trots ett tungt vetenskapligt ämne. Romanen blev så framgångsrik i Tyskland och en i gruppen menar att det kan förklaras med att den tilltalar både män och kvinnor. Bokens upplägg ger läsaren en god lektion i historia och geografi. En roman att inhämta kunskap ur - Humboldtströmmen ett stort ekosystem i Stilla havet längs Sydamerikas västra kust, har en del hört talas om tidigare (dé é bara att Goola!). Boken innehåller mycket satir och ironi med många lustigheter och allt i en rasande fart. Övriga karaktärer beskrivs bara på ytan, men huvudkaraktärerna behöver mycket plats. Och enligt Ehrensberg (s232 ) Det fanns en ytlig sanning och en djupare, just som tysk visste man ju det!
Stort tänkt: (s197-198)snart hade man alla världens mått och vetenskapen skulle skänka oss en epok av välfärd t.o.m. lösa problemet med döden"!
Om slumpen: Jag har alltid menat att det inte finns någon slump - alla våra tidigare mått och steg leder fram till just det ögonblick vi blir varse att en förändring är på gång. Enligt Gauss(s10): Slumpen är allt vetandes fiende! Bakom varje händelse, kunde man se den kausala vävens oändliga subtilitet. Om man tog tillräckligt många steg bakåt uppenbarade sig de stora mönstren. Och 2015 års Nobelpristagare i litteratur Svetlana Aleksijevitj har sagt: Slumpen drabbar bara det förberedda medvetandet! Vetenskapen har talat!
Fler framträdande 1800-tals personligheter är omskrivna - manliga! dock intressanta: tysken Friedrich Ludwig Jahn (s6,7+189) gymnastikens förkämpe . Charles Marie de La Condamine (s96) fransk upptäcktsresande mitten av 1700-tal medförde curare till Europa (gifter som sydamerikanska indianer använde på pilar för blåsrör). Louis J M Daguerre (s11-13) fransk uppfinnare och fotograf. Immanuel Kant (s77-79).tysk filosof inom etik och kunskapsteori. Friedrich Wilhelm Bessel (s128-129) tysk matematiker och astronom.
Och några stora män, som författaren "bara" refererat till: Johann Wolfgang von Goethe; Isaac Newton;Voltaire; Napoleon I Frankrikes kejsare 1804-1814 (s154)
Sidhänvisningarna är till pocketupplagan.
Extra vetande: Svenska Kungliga Vetenskapsakademien valde in Humboldt år 1810 som utländsk ledamot nr 203 och Gauss år 1821 som utländsk ledamot nr 227.
Recensioner:Nils Schwarz i Expressen 4.10.2007 Anton Jansson Dagens bok 29.03.2008
Film: Jag såg filmen Die Vermessung der Welt i tysk TV - den imponerade inte som boken - men kuriost!
/Eveline
VÄGGEN av Marlen Haushofer - nyutgåva + film
08.03.2016 14:07Oj vad intressant att romanen Väggen av Marlen Haushofer åter är i ropet!
I dagens ST s 34 skrivs det om Kvinnofavoriter i fiktionvärlden och Gunilla Kindstrand skriver om Kvinnan i Marlen Maushofers roman "Väggen"- som nyss kom ut i pocket på förlaget Thorén&Lindskog.
Vilket sammanträffande! Nu när vi äntligen ska se filmen i Boslukarna. Den filmen som jag så ihärdigt hållit koll på sedan den gick upp på Berliner Filmfestival febr 2012. Jag vill ge er, som inte är med Bokslukarna, en liten bakgrund.
Vi hade läst boken i Bokslukarna, lyssnat när den gick som radioföljetong samma år boken filmatiserades.
Den 27 mars 2012 tillskrev jag tyska och österrikiska produktionsbolag och sedermera även Draken i Sundsvall, med tanke på att de brukar ta hit smala filmer, men inget har hänt på den "svenska" fronten. Senast 3 juni 2013 fick jag svar från ett tyskt dvd-företag, att filmen inte ännu hade någon svensk distributör.
I somras fick jag den av min systerdotter Christine, som bor i Berlin och har såklart redan tittat på den. Det blir dock en ytterligare upplevelse att se den tillsammans med mina Bokslukarvänner den 29 mars 2016 hemma hos Kerstin i Söråker.
Nu får vi se den på tyska - eller "tysta" för det är en sparsmakad film vad gäller ljud och tal, men vilka scener!
Kerstin, vår värd för kvällen, har "förtittat" på den och bekräftar, att den fängslar "filmisk", trots att det endast är tyskt tal (el tysk text om man vill) - skådespeleriet är fantastiskt!
Spännande eller hur? Jag kan knappt bärga mig till den 29 mars 2016 (4 år sedan första förfrågan!)
Vi får aldrig ge upp....
Eveline
STINA STOOR föreläsning lör 5.3.2016
06.03.2016 17:54En annorlunda föreläsning måste jag säga - Stina Stoor överraskade tycker jag, med en avslappnande attityd till sitt skrivande, till publiken, till sig själv och hela förlagsetablissemanget, som hon faktiskt ironiserade ganska rejält kring :)
Jag blev varm inombords, då hon började med att berätta så fint om sin far och inget alls om sin egen ganska tuffa tonårstid.
Stina har erhållit Katapultpriset för sin debutbok
Stina låter hälsa, att hon inte blivit så väl omhändertagen av någon arrangör tidigare (vilket jag inte skulle få säga till ngn annan än "oss").
Jag sa, men du får gärna sprida till dina kolleger, att i Sundsvall tas författarna väl omhand av föreningen Tidsspegeln, Stadsbiblioteket och övriga
.:)
RIKSTEATERN LÄSER TJÄRDALEN av Sara Lidman
04.03.2016 12:33OJ VILKEN UPPLEVELSE - igår deltog jag i en PODCAST-inspelning, som hölls av Joakim Rindå från Riksteatern, Cecilia Dahlbäck, Marie-Louise Holm och Anna Karin Westberg från ScenSundsvall samt Kerstin Svensson och jag från Kulturföreningen TIdsspegeln.
Vi samtalade kring sidorna 83-110 och det går att lyssna till på Riksteaterna läser Tjärdalen. Där kommer alla 7 samtalen att spelas upp så småningom. Lite nervöst att vänta innan vi fick höra inspelningen "vad har jag sagt egentligen och hur?". Men allt var mycket bra återgivet och redigerat av Joakim Rindå.
Följer detta med stort intresse. Allt avslutas den 30 juni i Missenträsk. Och sen ska vi vänta på musikteatern som RIksteatern kommer med 9okt2016.
Mer finns att läsa den 21.04.2016
Eveline
BOKSAMTAL 16 februari 2016: DORIAN GRAYS PORTRÄTT av Oscar Wilde
29.02.2016 12:46Boksamtal 2 våren 2016. Tema Livet och människans drivkrafter.
Dorian Grays Porträtt av Oscar Wilde
I denna roman trodde jag att drivdraften var homosexualitet, men det blev ett undertema i boken. Den tydliga drivkraften är skönhet/evig ungdom. Då som Nu! Skvaller, manipulationsförmåga, mest inflytelserik.
I dagens boksamtal deltog Berit, Maria, Toni, Kerstin, Ingela, Gertrud och Eveline. Marit, Anita och Annette har mejlat sina synpunkter. Tack för det!
(Jag har tagit mig friheten att i mina reflektioner väva in det vi diskuterade samt återge delar av de inskickade synpunkterna.)
Kort reflektion: Med obehag – tyckte jag/vi ändå om att läsa den! En sällsam historia om att sälja sin själ. Fascinerande skriven – som håller även i nutid, mtp all fantasy och science fiction. Att ett porträtt förändras beroende på den porträtterades livsföring - det är väl fantasy, eller?
Tema: Evig ungdom/skönhet som ideal. Dyrkan. Fåfänga. Hyckleri. Nyfikenhet ( kan en god gärning påverkar porträttet positivt – som onda gärningar negativt?)
Undertema: Homosexualitet, droger, dekadens, psykologi Det är våra sinnen som levandegör sådana ting som livet beror av." Livets lockelser och fall!
Karaktärerna: lord Henrys sarkasm, ironi, cynism berörde oss illa– (kan ses som klassmarkör); Basils mjuka konstnärssjäl, förloraren, väcker medkänsla; Dorians cyniska narcissistiska kärlek till sin egen ungdoms skönhet – svag och stark, är motbjudande. Övriga karaktärer beskrivs med fokus på klasstillhörighet.
Ur Annetts mejl: Människorna i boken har en obehaglig och cynisk uppfatning om livet och om sina medmänniskor.
Språket: Tidstypiskt (sl 1800-tal) Vackert – Rimfrosten låg som ett saltlager över gräset och himlen välvde sig som en vid kupa av blå metall. En tunn isskorpa täckte den vassomkransade insjön. Om Sybils bror James. då de promenerade: Han såg ut som en trädgårdsdräng som vandrade omkring med en ros.
Gammeldags:Allittererande prefix prydde hans tal som oratoriska ornament (högtravande). Många eleganta, vitsiga konversationer, tex i kap XVII. Fulhet är en av de sju dödsdygderna. Romantik lever genom upprepning och upprepningen omvandlar begäret till konst. Romantikens konst börjar med dess kulmen. Den snabba dialogväxlingen mellan lord Henry "Harry", Dorian och hertiginnan Gladys av Monmouth gillade vi.
Vackert: Att bota själen gm sinnena och sinnena gm själen; En doft man älskat en gång väcker minnen;
Vad menar förf: Läs författarförordet - det är brilljant! Kanske att belysa klasskillnaderna –hur medelklassen levde under den viktorianska tiden. Samhällskritisk.
Ur Marits mejl: Det egna värdet balanseras/styrs utifrån skvaller och den som har mest inflytande i umgänget. Har sett TV-serien om de förmögna amerikanska kvinnorna som äktenskapsmäklades in i engelska adeln och dessa diskuteras i boken.
Trovärdig: Ja om levnadsförhållandena i de olika samhällsklasserna – Nej om Dorian/tavlan fysiskt – Ja om Dorian/tavlan psykologiskt (orsakssammanhang)) - Nja, t.ex: om att drevföraren kunde veta att sjömannen, som blev skjuten; verkade vara en skötsam karl! Hur kunde han se det?
Ur Anitas mejl: Boken är inressant som historiskt dokument. Om moralen - en ihopskrynklad spets på fel plats kunde förstöra ett liv - tjänarna kunde utöva utpressning mot husbonden/husfrun. Skillnaden är stor mellan livet förklädd och okänd i hamnen eller på landsbygden och det parfymerade livet under säsongen i salongerna. Skönheten i de exotiska blommorna, klädsnobberiet på balerna - de vita fingrarna som doppas i en skål med rosenvatten.
Egna erfarenheter/Eveline: Det är bikten och inte prästen som ger oss absolution; =allt var honom förlåtet! Det man är absolut säker på är aldrig sant !
Sammantaget: Vi var eniga om att Dodrian Grays porträtt är väl värd att läsas. Delade meningar om den kan betraktas som en klassiker. Trots att den är svår att läsa med många upprepningar och ett tydligt kvinnoförakt tyckte vi att den är fängslande, bra, intressant, filosofisk och med paralleller till nutid.
Kuriosa: Romanen utkom 1891 på svenska 1905. När vi läser den i cirkeln 2016 är det ur olika utgåvor; 1935, 1956, 2007, 2014 och som e-bok i i-Phone. Vilken spännvidd!
Filmversion: Dorian Grays porträtt har filmatiserats flera gånger. 1973 års version bedöms vara en mycket bra version. Se filmen här.
Receptionsanalys: av Oscar Wildes Dorian Grays porträtt i svensk press av Minna Schwan, Litt.vet. inst. Uppsala Universitet HT 2011. En studie i hur läsaren förstår och tolkar romanen. Läs analysen här.
Recensioner: Dagens bok; (där delar av recensionen i Pall Mall Gazett fr 1891 finns återgiven); Litteraturmagazinet;
/Eveline
INSPIRATION & PASSION av Gustaf Jansson
13.02.2016 16:39En dag i slutet av november 2015 fick jag ett mejl från Gustaf Jansson, som till min glädje kände till min blogg och så här skrev han:
"Ämne: Boklansering av inspirerande intervjuprojekt.
Hej Eveline!
Jag heter Gustaf Jansson. Idag släpper jag min första bok. Det är en intervjubok som jag jobbat med under sommaren/hösten. Jag har intervjuat fem eldsjälar som verkligen älskar det de håller på med. De utövar hantverk (lera/trä), fotografi, extremsport och journalistik med inriktning på tevespel.
Boken är helt egenutgiven och säljs (idag) endast via min webshop . Inom någon vecka kommer den finnas på utvalda mindre butiker i västsverige. Jag tänkte höra med dig om du vill ha e-boksutgåvan och läsa/skriva om på din blogg? Tyvärr har jag inte den ekonomiska möjligheten som nystartad egenutgivare att avvara ett fysiskt exemplar.
Tack på förhand
Gustaf Jansson"
Mitt svar blev att jag gärna läser boken, men att det kan dröja innan jag lägger in något i min blogg. Jag har inte kommit igång riktigt ännu, efter mitt uppehåll av privata skäl (vilket jag i nuläget förstår att jag aldrig mer kommer att göra fullt ut). Men allt har sin tid och på denna ”Alla Hjärtans-dag” blev det läge att läsa Gustaf Janssons e-bok och även gå in på hans hemsida. Där finns det mycket trevligt att läsa, så gå gärna in på gustafjansson.se/
”1 bild säger mer än 1000 ord” är en novell-serie där fotografer i olika former skickar in en bild till mig som ligger till grund för en novell på just 1000 ord. Vill du få en novell av din bild kan du skicka den till info@gustafjansson.se.
Vad tycker jag då om e-boken?
Inspiration & Passion av Gustaf Jansson
En fantastisk fin titel. (Den passar för övrigt väl in i min läsecirkels tema för vårens böcker - om Livet & Människans drivkrafter.)
De fem eldsjälar, som Gustaf Jansson intervjuat, är alla skapande män, med olika intressen, yrken, bakgrund och ålder. Med mitt genustänk, hade jag gärna sett att det också funnits skapande kvinnor med. (Ett uppslag! Eller det kanske är en intervjubok till på gång med skapande kvinnor?)
Nåväl, intervjuerna är mycket intressant återgivna i både text och fina foton, med ett långt tidsperspektiv från tonår till vuxen ålder. Trevligt att följa!
Foto och konsthantverk är inom ramen för mina intresseområden, så dessa läste jag. Övriga måste jag erkänna skrollade jag igenom, varför jag har svårt att kommentera innehållet i boken som helhet.
Det finns ett avsnitt i intervjun med Lars Nohrstedt, som jag direkt kände för. På sid 74-75 för ni en intressant dialog, som jag återger i sin helhet:
-"En intressant sak jag (Lars Nohrstedt) märkte när jag hade mina femtontimmarssessioner var att min hjärna var extremt pigg tros att kroppen var stel efter så många timmar. Numera tar jag pauser för att stretcha och röra på mig lite men flödet och "zonen" som man kommer in i läste jag om i en artikel. Det var en vetenskaplig studie där de hade mätt vilka centran i hjärnan som var aktiva i olika tillstånd. Sen har de jämfört olika människor allt från idrottare författare målare och tibetanska munkar som kan komma in i en väldigt djup meditation. Det som kom fram var att det fanns en koordination mellan människor i "zonen". Om det nu gäller Zlatan som sätter ett mål i krysset eller en person som sitter och skapar och verkligen befinner sig i sitt skaparflöde så är det likvärdigt med en tibetansk munk, som sitter i djup meditativ närvaro."
- "Detta är väldigt intressant för tidigare åt jag (Gustaf Jansson) D-vitamin på vintern annars orkade jag inte med hela dagarna. Men för tre år sedan startade jag sidan Teknikhype.se tillsammans med en kompis. Sedan dess har jag inte ätit en D-vitamin. Jag sover även mindre runt sex tim per natt. Folk runt mig förstår inte hur jag kan sova så lite samtidigt som jag jobbar heltid, har familj och skriver så pass mycket som jag gör. Men i själva verket är det ju skrivandet som gör att jag orkar med det."'
- "Jag (Lars Nohrstedt) har själv erfarenhet av det då jag är instruktör i Yuan Gong en sorts Qigongstil där det centrala är just medvetandetillståndet man är i. Att vara i "zonen" är just att vara i rätt medvetandetillstånd. Jag är inte en tibetansk munk om man säger så, men jag har nått nivåer som gör att jag av egna erfarenheter kan bekräfta, att texten i artikeln stämde då jag har kunnat praktisera det själv via Yuan Gond."
Avsnittet om "zonen" tilltalade mig särskilt. Det meditativa tillståndet som människan uppnår under ett pågående skapande. Skapandets kraft för individen är det mest intressanta och inte vad individen skapar. Kanske för att jag själv upplever en meditativ sinnesstämning av skrivande och bildhantering. Det och utövande av Qi-gong, har blivit en läkande ingrediens i mitt livs olika berg och dalbanor.
Formen e-bok är ett tidsenligt sätt men den här sortens bok, med vackra foton i, föredrar i fysisk form. Bra att det finns valmöjlighet!
Avslutningsvis önskar jag dig, Gustaf Jansson, lycka till med bokens spridning och med fortsatta skrivprojekt. Kanske jag får tillfälle att läsa något mer av dig framöver.
Vänligen
Eveline Santner
EN FÖRELÄSNING OM ESTER HENNING som känns i själen
12.02.2016 14:36Jag tror jag faktiskt blev förälskad :-)
i både författaren Anna Jörgensdotter och konstnären Ester Henning, som föreläsningen handlade om. Två mycket spännande, färgstarka och intressanta skapande kvinnor, fick vi stifta bekantskap med söndagen den 7 februari i programsalen på Kulturmagasinet,Sundsvall.
Tack! fantastiska Anna Jörgensdotter, att du ger Ester Henning upprättelse!
Anna Jörgensdotter Ester Henning
En bildkavalkad av Ester Hennings konstnärsskap mm
Läs mer: www.svtplay.se/klipp/2970706/ester-hennings-liv-skildras-i-ny-romanfantasi
www.arbetarbladet.se/kultur/ester-henning-kliver-ut-ur-romanen
/Eveline
FÖRFATTARFÖRELÄSNING
05.02.2016 19:27Då var det dags för Kulturföreningen TIdsspegelns februari-författarföreläsning i Programsalen på Kulturmagasinet i Sundsvall
SÖNDAG 7 FEBRUARI KL 14:00-15:30
Frilansskribent och livepoet. Hon har bl.a. fått Ivar Lo-priset för romanen "Bergets döttrar".
Nu kommer hon och berättar om sin senaste bok "
Biljett 100 kr gm Kulturmagasinets reception tel 060-191800 alt
Entré Sundsvall, tel 060-155400 eller www.entresundsvall.se
Jag bifogar en länk att lyssna till - https://soundcloud.com/bokmassan/hur-ser-den-kvinnliga-galenskapen-ut
Ett samtal från höstens bokmässa, mellan Anna Jörgensdotter och Karin Johannisson, som skrivit "Den sårade divan" också om kvinnor/kreativitet/galenskap och Beckomberga. Drömmen om Ester " (2015). En poetisk romanfantasi, löst spunnen kring konstnären Ester Hennings liv och verk. Ester Henning f 1987 var samtida med Anders Zorn. Hon drömde om att bli skulptör, men hade allt emot sig. Hon var kvinna, fattig och sjuk. I över 60 år levde Ester på mentalsjukhus, bl.a. Beckomberga, där hon skapade mycket av sin konst. Ester dog 1985, 98 år gammal.
Du som redan är medlem i Tidsspegeln har fått info om årsmötet den 15 mars kl 17:30 på Kulturmagasinet i studielokalen Nordstiernan.
Du som inte är medlem kanske vill bli medlem och stödja vår förening, som verkar för litteratur och författarskap.
100 kr enskild och 150 kr familj/år
Pg 4697289-9 ange gärna e-postadress för snabbare info.
/Eveline
BOKSAMTAL 19 januari 2016: KANADA av Richard Ford
26.01.2016 15:12Boksamtal 1 våren 2016. Tema Livet och människans drivkrafter.
Under hösten läste vi kvinnliga författare och under våren läser vi manliga författare i samma tema.
Jag börjar med temat - drivkraft: - brottslighet; - livsideal; - att finna sig i förluster; att göra sitt bästa
Cirkeldeltagarnas ord/känsla som romanen väckte:Overklig, Hjälplöshet för ödet, ORDrik, Övergivenhet, Ansvar, Livsval, Lojalitet, Vete (det händer mycket i vetefält), Barns perspektiv, Rörelse. Ord med starkt innehåll och som ger substans till den fortsatta livliga diskussionen.
Vi var överens om att Richard Ford är en intressant författare. Hans sociala berättelser om människor i Amerikas utkanter är sorgsna, svart/vita och tunga, men ger läsaren också en god inblick i överlevnadsstrategier. Flera av oss tyckte mycket om Kanada, även om det inledningsvis kändes svårt och trögt att komma in i handlingen. Den blev alltmer lättläst då handldingen blev intressant och att den berättas ur ett barns perspektiv.
Karaktärerna: Udda, rotlösa personligheter
Språket: Fantastiskt, rytmiskt, briljant i portioner
Temat: att överleva, att inte döma den som bara är "släkt" med brottslingen
Känslor: rörelse - sorg - utsatthet - som också ger styrka - Livet är skört, föränderligt och avhängigt av andras val.
Richard Ford kan bygga upp spänningen som gör det intressant att läsa vidare. Att börja sin roman med att avslöja vad som ska ske och successivt komma fram till slutet. Det fascinerar och driver läsningen framåt. De korta kapitlen uppskattas också, dock för många detaljbeskrivningar.
Vi diskuterade moderns passivitet, som är så kvinnligt. Jämförelse gjordes med Dells situation och ensamkommande flyktingbarn = Katastrofer, olyckor eller krig, som förändrar ALLT för barn, som får en konkret alternativ längtan till något annat, något de vet att de gått miste om, något som egentligen skulle ha tillhört dem.
Tankens kraft är stark i boken: sid 282) Om anpassning: "Man gjorde det ensam, inte tillsammans med andra och inte för deras skull." En person som inte satt fast utan befann sig i rörelse. Världen skulle förändras runt mig oavsett vad jag tyckte och kände."
sid 388) "Motsatsen till allting förtjänar alltid noggrant övervägande, då den kunde visa sig vara sanningen"!
Recensioner: SvD:s kulturchef Daniel Sandström 16.10.2013: "Richard Fords Kanada är utan jämförele Fords bästa bok. Allt hänger på språket."
Aftonbladets Pia Bergström 17.10.2013: "Udda existenser möter sitt öde! Verklighet vemodig och gåtfull i Richard Fords historier."
/Eveline