Blogg
Om TJÄRDALEN och Sara Lidman i Sundsvalls Tidning 10.06.16
13.06.2016 09:45VÅRENS BOKSAMTAL OCH HÖSTENS som börjar med TJÄRDALEN "århundradets svenska debut"
28.05.2016 17:35Vårens boksamtal har alla varit spännande, mycket berikande och trevliga. Att välja ut någon som bästa bok är svårt - de är alla läsvärda ur sitt perspektiv och med tanke på när de är skrivna. Härligt och upplyftande är, att diskutera samma bok med ett gäng litteraturintresserade. Vi kan tycka lika/olika om en roman, men vi får varje gång nya infallsvinklar. Det kan vara en tunn berättelse eller stor litteratur, allt är lika roligt att diskutera!
Vi vet att det blir nya möjligheter till boksamtal i höst, bara inte när och kring vilka titlar vi ska samtala.
Förutom den första titeln i september, då vi samtalar om Tjärdalen av Sara Lidman. Den boken ingår i ett riksomfattande läs-och musikteaterprojekt, arrangerat av Riksteatern, läs här och Sara Lidman sällskapet. Den ska vi ta oss an något annorlunda, genom att följa delar av ett framtaget studiematerial. Jag återkommer om detta till de som anmäler intresse när allt publicerats på Sundsvalls stadsbiblioteks hemsida.
Med hopp om en skön och varm sommar gör jag uppehåll i bloggen (om inte något alldeles särskilt spännande kommer upp på litteraturhimlen) :-)
//Eveline
EN EXTRA LÄSECIRKELTRÄFF TORS 12 MAJ
28.05.2016 14:12Boksamtal 5 vårens extra läsecirkelträff, blev mycket annorlunda och så intressant. I vår grupp har det under alla "terminer" döljt sig en författare! Alla deltagarna i vårens grupp ville läsa romanen boken om vandraren med sitt berättarskåp på ryggen, om lyssnare, lögnare, lekare, lånare och belånade, njutarna, de förståndiga och vargarna.
En sång och en saga är vårt liv
av Anita Vestling
Så fantastiskt att "vår egen" författare, Anita, ville ställa upp och diskutera våra frågor och funderingar kring bokens innehåll.
Jag tänkte lägga in ett sammandrag här i bloggen, men det visar sig vara svåra än jag tänkte! Det blir bara brottstycken och ord, men alla tyckte mycket om berättelsen, en fascinerande skröna, en urladdning med mycket kraft, en saga med verklighetsförankring, många spännande, roliga, otäcka och även väna karaktäre. Vi lät samtalet flöda fritt idag, utan vår vanliga struktur. Frågorna avlöste varandra och Anita hade fullt upp med att svara.
Sid 42 en mening helt i Anitas stil: Det trasslar till sig lite i munnen ibland.
Sid 171 -175 kände iaf en fläkt av Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov - katten som gör konster - lackskorna som singlade ner från trädet mm
Sid 224 2:a stycket är full av fantastiska meningar. Jag citerar några: Allt är inom dig själv. Allt skapar du själv. Respektera dina känslor. Är det inte bättre att tiga, alla ord är redan sagda någon gång. I affekt, med egot svällande i s läptåg. Det föds och dör nya geleklumpar hela tiden, små ensamma, envisa, självgoda som kanske möts i något mörker någon gång. Slut citat.
Vi som har läst och diskuterat denna annorlunda bok var: Maria, Berit, Gertrud, Toni, Charlotte, Kerstin, Eveline och Annette (bidrog per telefon) samt Anita själv.
STORT TACK till dig Anita, för att du så generöst delade med dig av din bakgrund till den fantastiska berättelsen!
Vi fick också veta, att hon skriver på en ny bok - den väntar vi med spänning på. Lycka till!
Boken är utgiven på: Edition Gallimatuce 2015 och du som vill kontakta författaren, kan mejla mig fvb evelinesantner@gmail.com
//Eveline (som under sommaren fick uppmaningen av författaren att läsa om boken - jag mindes lite fel :-)
VÄRLDSBOKDAGEN 23 APRIL 2016
23.04.2016 11:55Den går såklart i bokens tecken - och denna lördag med en sagobok för barnbarnet Lage snart 7 år (20 maj).
I år läser vi Djursagor återberättade av Bengt Af Klintberg
Vi har ett ex Skogsmusen och husmusen från 1999 inköpt på bokrea i Vängåvans bokhandel, Sundsvall 2009 - att läsa för barnbarnen :-)
Förra året läste vi Pinocchio av Carlo Collodi
Fantastiska barnböcker - lika fina att läsa som vuxen!
/Eveline
TJÄRDALEN av Sara Lidman
21.04.2016 12:29Hela Schwerje ska under år 2016 läsa - se inlägg 04.03.2016
Riktsteatern sätter upp en musikteater i höst och den kommer till Sundsvall och Tonhallen sön 9.10.2016.
Följ hela projektet på Riksteaterns hemsida och FB.
Jag har precis beställt boken till 7 bokslukare.
Vi ska läsa den som sommarbok och diskutera den på augustiträffen.
Kul - jag ska också titta på Sara Lidman sällskapets "studiematerial" inför diskussionen.
Jag hoppas också på fler läsecirklar under sommaren i samverkan med ScenSundsvall och Folkuniversitetet.
Återkommer mm
BOKSAMTAL 12 april 2016: DE OSYNLIGA av Roy Jacobsen
20.04.2016 12:17Boksamtal 4 våren 2016. Tema Livet och människans drivkrafter
Uthållighet och traditionsbunden, två tydlig drivkrafter i denna roman.
Tema: Överlevnad i en egen välrd; Arbete; Natur, Alla gör det de ska; Tystnaden; Arv i generationer
Undertema: Moderniteter - Främlingar s65/Inkräktare s115 - Vad gör det med människorna?
En underbar berättelse, det var vi alla överens om, vi som samtalade denna vårens sista! läsecirkelträff. Berit, Gertrud, Kerstin, Charlotte, Anita, Ingela och Eveline. Annette och Toni har lämnat sina synpunkter per mejl, vilka jag infogar i min sammanställning.
En helt fantastisk underbar roman. Författaren beskriver människor och natur med en glasklar, storstilad och saktmodig berättarstil och ett vackert, poetiskt och fängslande språk. Bitvis svårt mtp dialekten, men alltid förståeligt i sitt sammanhang. Människorna lever ett strävsamt liv, i en vardag med liv och död inpå knuten, full av slit och framför allt denna tystnad. Inte många onödiga ord dem emellan. Författaren skriver så tydligt att det känns! Läsaren tvingas verkligen att varva ner, för att apassa sig till berättelsens långsamma tempo.
sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6086309
Lättläst med indlening i korta kapitel, det tyckte vi alla om. Många starka upplevelser bl.a. när Barbro skulle börja jobba som piga hos Tommesen. Hemskt! (Gamla fru Tommesen vars barnbarn Felix och Susanne senare kom att bli fosterbarn på ön - oväntat men fin vändning av författaren).
Vilka var de osynliga diskuterade vi också: De som levde där före dem? farmor/farfar? De själva - osynliga för omvärlden. Mycket att diskutera!
Fler röster: Ynnest att få dela deras liv - Motstånd i början men fängslande undan för undan - Klassillnaden öborna-fastlandsborna - Hoppfullt att allt är möjligt - Tro på att det goda segrar.
Karaktärerna: Hans - idérik s59; Maria - trygg s99(tills det som inte får ske, sker); Ingrid - ett önskebarn s12-13 bode som liten och vuxen (s156 hennes längtan)
En stor läsupplevelse - nummer ett av vårens romaner tycker de flesta - men det är svårt att jämföra - alla 4 böcker vi har läst är så olika med olika drivkrafter.
/Eveline
Sammandrag av recensioner om romanen:
DN Jesper Högström 12.02.2015;
P1 Kultur/Kulturnytt Ulla Strängberg läser 9.02.2015
Lars Ahlin-Prisutdelningen 9 april 2016 är det trettonde
10.04.2016 09:52I programsalen på Kulturmagasinet i Sundsvall samtalade ST:s kulturjournalist Susanne Holmlund och Vibeke Olsson om författarens uppväxt och bakgrund till författarskapet. Vibeke Olsson har skrivit om romartiden, andra världkriget mm och nu denna svit om Bricken i Svartvik. Det är hittills 5 volymer och två till är det tänkt att bli.
Vibeke Olsson tar emot Lars-Ahlin-priset på 50.000 kr
BOKSAMTAL 15 mars 2016: VÄRLDENS MÅTT av Daniel Kehlmann
24.03.2016 15:15Boksamtal 3 våren 2016. Tema Livet och människans drivkrafter.
Världens mått av Daniel Kehlmann
Äventyrlighet och noggrannhet som drivkrafter eller äregirighet och intolerans
Mitt Ord: hängivenhet / fanatism
Min känsla: tacksamhet till alla fanatiker i vetenskapligt syfte
Kort: Jag gillar boken för sin humoristiska stil – ibland för mycket uppräkning av verktyg o instrument. Kan se herrarna ”in action” (har dom på näthinnan från filmen som jag såg först). – helt utan hänsyn till sina närmaste – familj el kollegor. Kan också känna lukter, stanken, fattigdomen, smärtan (ffa tandutdragningarna) Hu.. Ser hur överheten ser ner på vanligt folk – missionärerna bland indianerna – hemska scener egentligen. Bra språk och intressant skildrat med spännande inslag (s142-147).
Jag var jättespänd på vad övriga deltagare skulle tycka och idag samtalade Toni, Berit, Anita, Gertrud, Annette, Maria, Charlotte, Ingela och jag. Tack till Marit och Kerstin för mejl. Synpunkter som jag efter bästa förmåga väver in i mina reflektioner.
Överlag tyckte alla att boken var intressant och läsvärd för sitt vetenskapligt historiska ämne. Någon tyckte att det var för mycket vetenskap. En annan tyckte mycket om berättelsen och det vetenskapliga som bas. För det är en roman, baserad på två 17-1800-tals vetenskapsmän och pionjärer:
Alexander von Humboldt och Carl Friedrich Gauss.
Två män som har mycket gemensamt - båda är socialt handikappade vetenskapsmän sysselsatta med att mäta upp och systematisera världen - ändock är de varandras motsatser. När de båda möts i bokens sista tredjedel, blir det en intressant krock mellan två män och två världar. De tycker till sist synd om varandra (s228-229) och kan även förstå varandra. Rörande om hur de åldras, tappar tankekraften till en del, men aldrig slutar söka de absoluta sanningarna och förklaringarna till varför allt är som det är! Gauss genom sina hemmaexperiment och uträkningar, Humboldt genom sina resor och mätningar. Författaren för en intressant "tankeväxling" mellan H&G (s241-243) och i sista meningen undrar H. vem som egentligen rest vida omkring? H. reste till Rysslande då han var runt 60 år och G. lärde sig ryska då han var runt 70 år! Fantastiska prestationer! Tillsammans gjorde de en rad magnetiska observationsstationer, föregångare till senare tiders meteorologiska observatorier.
Humbolt drivs av kunskapstörst lika mycket som han drivs av sin fåfänga och önskan att bli berömd. Den som rest långt fick veta mycket. Däribland ett och annat om sig själv. Outtröttlig och full av iver drar han ut sin medarbetare Aimé Bonpland (fransk upptäcktsresande, naturhistoriker och botaniker) på strapatser i Nya Spanien bl.a. var det dessa två som först besteg stratovulkanen Chimborazo i Ecuador. Strapatser , som får Bonpland att drömma "drömmar i vilka han på olika sätt tog livet av och begravde baron Humboldt." Han måste ha blivit fruktansvärt less! (B:s feber o H:s dröm eller ickedröm s110+137). Humboldt är ständigt på resande fot. Han törstar efter ära och berömmelse och förstår inte hur man kan forska utan att röra på sig. Om att gifta sig ansåg han: "Man gifte sig om man inte hade några viktiga planer för sitt liv"! Vi diskuterade att detta också kunde bottna i hans dragning till pojkar (s220) och att han var aningslös ovetande om flickor (s 63+86). Fint samtal (s221) med brodern Wilhelm von Humboldt som år 1809 grundade Humboldt-Universität zu Berlin, det första moderna forskningsuniversitetet.
Gauss är ett dystert geni som fullständigt lever i sin egen värld, och endast med stor möda tar sig fram i den verkliga världen. Gauss har, om möjligt, ett ännu större socialt handikapp än Humbolt. Han lider av sin intelligens och ser allt i tal (s99). Att räkna primtal för att hålla sig lugn - det kanske många i dagens samhälle skulle anamma!. Han står knappt ut med att vara omgiven av alla trögtänkta "åsnor". Mot de egna barnen var han sanslöst elak. En enda gång tycktes Gauss bragd ur fattningen: (s154-155) då han samtalar med greve von der Ohe zur Ohe! Gauss hatar att resa eller flytta och är fullstädigt likgiltig för omvärlden. Han är svag för vackra kvinnor och kan inte leva utan en hustru, som tar hand om honom + älskarinnan Nina. Ett ömsint och vackert avsnitt (s122-123) är bröllopsnatten, som avbryts av en formelräkning! Gauss var mycket fäst vid sin mor – den enda människan han egentligen respekterade förbehållslöst.
Daniel Kehlmann lyckas fängsla flera av oss läsare, med sitt lätta språk, trots ett tungt vetenskapligt ämne. Romanen blev så framgångsrik i Tyskland och en i gruppen menar att det kan förklaras med att den tilltalar både män och kvinnor. Bokens upplägg ger läsaren en god lektion i historia och geografi. En roman att inhämta kunskap ur - Humboldtströmmen ett stort ekosystem i Stilla havet längs Sydamerikas västra kust, har en del hört talas om tidigare (dé é bara att Goola!). Boken innehåller mycket satir och ironi med många lustigheter och allt i en rasande fart. Övriga karaktärer beskrivs bara på ytan, men huvudkaraktärerna behöver mycket plats. Och enligt Ehrensberg (s232 ) Det fanns en ytlig sanning och en djupare, just som tysk visste man ju det!
Stort tänkt: (s197-198)snart hade man alla världens mått och vetenskapen skulle skänka oss en epok av välfärd t.o.m. lösa problemet med döden"!
Om slumpen: Jag har alltid menat att det inte finns någon slump - alla våra tidigare mått och steg leder fram till just det ögonblick vi blir varse att en förändring är på gång. Enligt Gauss(s10): Slumpen är allt vetandes fiende! Bakom varje händelse, kunde man se den kausala vävens oändliga subtilitet. Om man tog tillräckligt många steg bakåt uppenbarade sig de stora mönstren. Och 2015 års Nobelpristagare i litteratur Svetlana Aleksijevitj har sagt: Slumpen drabbar bara det förberedda medvetandet! Vetenskapen har talat!
Fler framträdande 1800-tals personligheter är omskrivna - manliga! dock intressanta: tysken Friedrich Ludwig Jahn (s6,7+189) gymnastikens förkämpe . Charles Marie de La Condamine (s96) fransk upptäcktsresande mitten av 1700-tal medförde curare till Europa (gifter som sydamerikanska indianer använde på pilar för blåsrör). Louis J M Daguerre (s11-13) fransk uppfinnare och fotograf. Immanuel Kant (s77-79).tysk filosof inom etik och kunskapsteori. Friedrich Wilhelm Bessel (s128-129) tysk matematiker och astronom.
Och några stora män, som författaren "bara" refererat till: Johann Wolfgang von Goethe; Isaac Newton;Voltaire; Napoleon I Frankrikes kejsare 1804-1814 (s154)
Sidhänvisningarna är till pocketupplagan.
Extra vetande: Svenska Kungliga Vetenskapsakademien valde in Humboldt år 1810 som utländsk ledamot nr 203 och Gauss år 1821 som utländsk ledamot nr 227.
Recensioner:Nils Schwarz i Expressen 4.10.2007 Anton Jansson Dagens bok 29.03.2008
Film: Jag såg filmen Die Vermessung der Welt i tysk TV - den imponerade inte som boken - men kuriost!
/Eveline
VÄGGEN av Marlen Haushofer - nyutgåva + film
08.03.2016 14:07Oj vad intressant att romanen Väggen av Marlen Haushofer åter är i ropet!
I dagens ST s 34 skrivs det om Kvinnofavoriter i fiktionvärlden och Gunilla Kindstrand skriver om Kvinnan i Marlen Maushofers roman "Väggen"- som nyss kom ut i pocket på förlaget Thorén&Lindskog.
Vilket sammanträffande! Nu när vi äntligen ska se filmen i Boslukarna. Den filmen som jag så ihärdigt hållit koll på sedan den gick upp på Berliner Filmfestival febr 2012. Jag vill ge er, som inte är med Bokslukarna, en liten bakgrund.
Vi hade läst boken i Bokslukarna, lyssnat när den gick som radioföljetong samma år boken filmatiserades.
Den 27 mars 2012 tillskrev jag tyska och österrikiska produktionsbolag och sedermera även Draken i Sundsvall, med tanke på att de brukar ta hit smala filmer, men inget har hänt på den "svenska" fronten. Senast 3 juni 2013 fick jag svar från ett tyskt dvd-företag, att filmen inte ännu hade någon svensk distributör.
I somras fick jag den av min systerdotter Christine, som bor i Berlin och har såklart redan tittat på den. Det blir dock en ytterligare upplevelse att se den tillsammans med mina Bokslukarvänner den 29 mars 2016 hemma hos Kerstin i Söråker.
Nu får vi se den på tyska - eller "tysta" för det är en sparsmakad film vad gäller ljud och tal, men vilka scener!
Kerstin, vår värd för kvällen, har "förtittat" på den och bekräftar, att den fängslar "filmisk", trots att det endast är tyskt tal (el tysk text om man vill) - skådespeleriet är fantastiskt!
Spännande eller hur? Jag kan knappt bärga mig till den 29 mars 2016 (4 år sedan första förfrågan!)
Vi får aldrig ge upp....
Eveline
STINA STOOR föreläsning lör 5.3.2016
06.03.2016 17:54En annorlunda föreläsning måste jag säga - Stina Stoor överraskade tycker jag, med en avslappnande attityd till sitt skrivande, till publiken, till sig själv och hela förlagsetablissemanget, som hon faktiskt ironiserade ganska rejält kring :)
Jag blev varm inombords, då hon började med att berätta så fint om sin far och inget alls om sin egen ganska tuffa tonårstid.
Stina har erhållit Katapultpriset för sin debutbok
Stina låter hälsa, att hon inte blivit så väl omhändertagen av någon arrangör tidigare (vilket jag inte skulle få säga till ngn annan än "oss").
Jag sa, men du får gärna sprida till dina kolleger, att i Sundsvall tas författarna väl omhand av föreningen Tidsspegeln, Stadsbiblioteket och övriga
.:)