Blogg
EN ENGELSK ROMANS av Niina Mero
11.03.2024 19:38Titeln, omslagsbilden och baksidestextens början Romantik, mordmysterium och litterära referenser gjorde mig nyfiken. Precis som författaren själv och huvudkaraktären är jag omåttligt förtjust i engelsk klassisk litteratur som Jane Austen, Virginia Woolf och även samtida som Doris Lessing, Ian Mc Ewan. Jag tycker också om att se brittiska kostymserier som Familjen Bridgerton och filmer som Stolthet&Fördom. Ser också lättsamma detektivhistorier som Kommissarie Lewis (utspelar sig i genuin gotisk miljö i akademiska Oxford, som historien här) och lite mer nervkittlande som Scott&Bailey. Att läsa gotisk mystik är relativt nytt för mig, så denna bok ger mig en bra inblick i genren.
En engelsk romans av Niina Mero
Översättare: Janina Orlov
Handling: Nora är litteraturstudent, bor i Finland och älskar England över allt annat. Hon är galen i litteraturen, författarna, konsten, musiken, humorn och gotiken. När hon får en inbjudan till sin syster Helis bröllop i Oxford tvekar hon ändå att åka dit och försöker hitta på en god anledning till att tacka nej. Heli accepterar inte detta och Nora tackar motvilligt ja. Nora, som är en inbiten enstöring ägnar sig mest åt att tatuera sig när hon inte läser och har ingen tanke på att ändra på sitt liv. Hon är rädd för att "hennes England" egentligen inte finns och att verkligheten inte kommer att kunna leva upp till drömmen. Och vem vill bli av med sin dröm?
Nora lämnar sin katt Ozzy i sin kompis, tatueraren Mikkos vård och reser till England. Systern och hennes fästman Mark, en riktig engelsk lord, möter henne och hon introduceras för övriga familjen. Modern, som tar emot Nora med 'aristokratisk svalka', får Nora att känna det kulturella avståndet till systerns blivande familj. Fadern däremot mjuknar betydligt när han får höra att Nora är bevandrad både i engelsk litteratur och konst. Han presenterar Nora för sin vän, en litteraturprofessor i Oxford. Nora är i 'sjunde himlen'! På Oxfords universitet träffar hon en charmig kille som heter Dorian Jay (ja, en blinkning till Dorian Gray av Oscar Wilde).
Nora njuter av den storslagna herrgården och jämför den med Mr. Darcys Pemberley i Jane Austens roman. Här finns lummiga trädgårdar och framför allt det gamla 'dammiga' biblioteket, som innehåller allt Nora kan tänka sig. Det blir en spännande, lärorik och romantisk vistelse för Nora. Hon träffar en gåtfull man i trädgården och kommer ett mystiskt försvinnande på spåren. En gåta hon är övertygad om att kunna lösa!
Niina Mero kan 'sitt' England och droppar namn på litterära storheter som Lord Byron, John Keats, Percy Shelley, Mary Shelley m fl samt konstnärer och filosofer. Om läsaren vill söka på samtliga namn inom olika genrer, höjs den egna kunskapsnivån avsevärt, bara genom att läsa den här boken. Det är en lättläst bok, en bladvändare, lite sanslös med trivsamt innehåll och väl avpassade kapitel, dialoger och berättartext.
Finns här också en mordgåta, eller hur är det egentligen? Och hur blir det med romantiken? Kommer Nora att återgå till sitt enstöringsliv, eller har hon mognat till att bejaka och förverkliga något i sitt eget liv?
Läs den så kommer klarheten (som Noras klarsynthet på s127) För en liten stund var jag medveten om allt, mitt hjärtas långsamma slag i bröstkorgens bur av revben, regnets droppande, Edgars (en uppstoppad fågel) anklagande blick från spiselkransen och den unika doften av lakan som sovits i samt århundraden och antikvaxat trä.
//Eveline
MORGON och KVÄLL av Jon Fosse
10.03.2024 15:34Jag håller en stark läsupplevelse i mina händer och när jag läst klart, sitter jag länge med den tunna boken och tar in tankar och känslor den väckt. Jon Fosse utsågs till Nobelpristagare i Litteratur 2023 med juryns motivering: För hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara".
Översättning av: Urban Andersson
Omslagsbild: Nina Ulmaja
Detta är en sinnlig berättelse om födelse och död i Nobel-klass på bara 105 sidor. Jag är full av beundran av författare som kan fängsla hela min själ och kropp med så få sidor. För att få fram det väsentliga behövs inte flera hundra sidor. Omslagsbilden är så talande vacker i perfekt harmoni med författarens vackra språk. Jag smeker boken med mina fingrar, som om jag smekte livet självt.
Varm i själen och förundrad över ordens förmåga att djupna inom mig, vill jag bara finnas kvar i den känslan. Betagen av berättelsen inför födelse - i spänd förväntan över hur det ska gå - och om döden - vars process beskrivs i varierande mörker och ljus harmoni. Orden som författaren så varsamt och knapphändigt foga ihop till meningar, till långa sekvenser av livet, för livet, med livet.
Tack Jon Fosse för hur du skrev om Johannes och hans möte med Peter i Morgon och Kväll! Jag kommer att läsa den om och om igen.
Kanske det är så livet slutar.
//Eveline
JAG FALLER SOM EN STEN GENOM TIDEN GENOM LIVET av Åke Smedberg - Bokcirkel Litt.400 Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet i Sundsvall
27.02.2024 22:05Tisdag 27 februari träffades bokcirkeln och vi som analyserade och samtalade om vårens andra bok var Ann-Sofie, Ellenor, Marie, Gunilla, Kerstin, Annette, Margareta, Maria, Andreas och Eveline. Toni och Elisabet har meddelat förhinder och Berit mejlade sina synpunkter.
Åke Smedberg tilldelades Lars Ahlin-priset 2002 För sin förmåga att i ahlinsk anda lyfta fram människovärdet hos de misslyckade och självföraktande gestalter, som befolkar hans noveller och för sin nära anknytning till Sundsvallsområdet. En motivering, som vi menar stämmer väl med cirkelbokens karaktärer.
Jag faller ..... av Åke Smedberg
Handling: Boken från 2021 innehåller 20 berättelser/betraktelser med författarens existentiella tillbakablickar till barndomen och uppväxten i byn Hjässberget, Selångers församling, Sundsvall. Vi valde att var och en berättar om 1-2 betraktelsen, som berört och fastnat extra under läsningen.
Vad gör jag här? (s7) Den första berättelsen berörde flera i gruppen, Ann-Sofie, Ellenor, Marie mfl. TIteln är poetisk och existentiell. Skildringen av landskapet är nära, nostalgiskt och vackert, t.ex. s10)Solen som en svetslåga på den nästan färglösa himlen. Och frågan: Vad finns det för mening med allt det här? Svar: Skönheten! Mellan det mörka och ljusa. Mellan det trygga, vanliga och det osäkra, skrämmande. Mellan nuet och det som ska komma. Mellan människorna! Vikten av en människas liv - vem bestämmer?
En stad av eld (s33) Annette berättade att detta kapitel väckte en bestående känsla från en liknande barndomsepisod. Om den avgrundsdjupa besvikelsen vuxna helt omedvetet kan utsätta barn för. Barn har inte någon referens till det som vuxna utlovar. s36) Pojken då 5-6 år, kände stor förväntan, då fadern sa 'dags att gå bort till eldstan', när de frös ute i timmerskogen. Pojken såg framför sig 'en stad av eld' och inte en liten stockeld avpassad för kaffepannan! Vilket svek av den vuxne!
Ljus arrest (s39) Själva ordet tyder på en mindre förseelse och ett lättare straff. Kapitlet valde Eveline för dess perspektiv på familjehistorien. Johan Nickolaus är författarens farfarsfar och tiden runt 1863. En tid då det var bättre för unga pojkar att ta värvning, än attt arbeta som dräng! Johan dör i unga år och kvar blir makan Helena Karolina och sju barn. Johan lämnar inget särskilt personligt avtryck och förblir en skugggfigur. Farsfarsmor beskrivs som kraftfull med många yrkeskunskaper, vilktigt när hon blev familjeförsörjare.
Blodiga trasor (s53) om hur en författare blev författare, berörde Margareta. Hur börjar ett läsande, som 10-ring, 13-åring - utan rktning, utan mål, utan avsikt. Både aningslöst och tveklöst. Och utan återvändo. Och alla frågor s57) Vad kommer att hända med honom? Kommer han att lyckas, hitta sin röst? Till vilken nytta och pris? Modern som i berättelsen Besök (s61),kom till författaren i drömmar, är anledning till att han skriver. Fråga: Är hon nöjd nu?
Skymning. Hos Eax och Kerstin (s151) Maria valde denna berättelse för den realistiska atmosfären i relationen mellan pojkarnas morföräldrar. "De är som små 'pärlor' av korta personporträtt". De gamla fann tryggheten i rutiner. Berit valde Skymning. "Bröderna hotar en jämvkt när de är där." Besöket hos dem är en promenad genom ett minfält. Patriarken Eax som anser att dottern 'gift ner sig', fast han begått samma misstag själv i valet av livspartner.
Den sista betraktelsen (s183) har samma titel som boken. Kerstin jämför med filmen Harry Munter från 1969. I betraktelsen ber pojken gudarna att göra något åt människans sorg! Gudarna förebrås att de aldrig ger ett råd eller en riktningsangivelse, inte ens en viskning, trots att han känt att de alltid funnits nära. Men aldrig med ett tecken! I slutet finns ändå pojkens optimism och hopp om lycka hos människorna i sommarkåken. Andreas berördes också av monologen till gudarna. Spännande, otroligt välskriven och vacker. Författaren sätter punkt för alltihop som om han landra i något. "Hur små vi är i alltet!"
Möter något vårt eget liv: Gunilla berättar att hon är väl förtrogen med trakten och människorna kring Hjässberget. Hon har vistats mycket i traken, då hennes farföräldrar bodde där. En vacker naturlyrisk bok med den lilla människan i fokus. Hon tipsar också att läsa Hässja från 2000 om samma bygd.
Helhetsupplevelsen: Alla 20 betraktelser berör, var och en är unik i sitt slag, med kärleken till barndomsplatsen som en röd tråd. Jag vill även ta med novellen Zenia s167), en återblick till 1970-talet och de socialpolitiska arbeten, många utförda av flyktingar. Åke Smedberg beskriver människorna varsamt och ödmjukt. I gruppen ingick Zenia Larsson, polsk-svensk författare och skulptör, Mahmut Baksi, kurdisk journalist och författare mfl. Flera av betraktelserna avslutar med ögonblickets oerhörda kraft, t.ex. s20, 46, 60, 82,179. Måhända författaren vuxenformulerar känslorna han hade som barn, vilket inte är ovanligt när vi går "i minnenas allé"! Boken är som en blinkning till Stig Johanssons dikt Förlusten som lyder: Alla dessa dagar som kom och gick / inte visste jag att de var livet.
Språket: poetiskt, vackert, korthugget, realistiskt, eftertänksamt. Humor s85) Fadern frågar: Vad kommer du dragande med? Den 4-årige pojken svarar: Gröngräs och förbannelse!
Titeln är klockren och finns på s10) den känslan genomsyrar hela boken, exakt återgiven i den sista betraktelsens titel s181). Omslagsbilden: beskrivs på s82) himlen genomskinlig; s147) dimstråken; s158) det grå ljuset.
Recensioner: AB/Sven Anders Johansson Åke Smedbergs berättande har en filmisk kvalitet. Han fångar mästerligt en förlorad värld.
Dalademokraten/Ulf Lundén Smedberg tar itu med sorgen - Meningen med tillvaron = skönheten.
SR/Katarina Wikars Intervju - Sveriges bästa novellist Åke Smedberg återvänder till barndomstrakten.
Lektörsomdöme/Gert Ove Fridlund Doftande barndomsintryck blandas med tankar och nedslag kring konst och litteratur. Smedberg rör sig gärna i drömmens landskap. Samtidigt finns jordnära realism. betesmarker, snårskog, skogsvägar, berg, kojor och myrmark. Även om skrivandet och dess villkor och skönheten och livets mening. Prosan är klar, vacker, avskalad och ren. En varm och personlig ådra mrks i dessa välskrivna berättelser. Betyg 4.
Avslut: Ett bestående intryck! Även för mig blev ortsnamnen en nostalgisk igenkänning av trakten kring byn Huljen, där jag tillbringat många fina somrar.
//Eveline
BOKTIPS TILL FRIDA STÉENHOFF-SÄLLSKAPET ur Reakatalogen 2024
20.02.2024 18:58Frågan var "Vad skulle kunna intressera Frida Stéenhoff" att läsa ur samtidens litteratur?
Här är mina förslag till Frida Stéenhoff-Sällskapet:
Susanna Alakoskis trilogi är nu klar – del 1)Bomullsängeln och del 2)Londonflickan finns i årets reakatalog. Om kvinnors liv, arbete (fabriksarbete), man, barn och längtan i Finland och Sverige under 1900-talet.
Del 1 Hilda f 1905, ger sig iväg från en by och sliter som vuxen i Wasa Bomullsfabrik kring 2:a världskriget
Del 2 Dottern Greta vars drömmar om ett annat liv för henne till Stockholm och vidare till London där hon arbetar som hembiträde hos en intellektuell familj. De har många ’berömda’ gäster bl.a. Elisabeth Taylor och Frank Sinatra! Greta känner sig som i sjunde himlen och vill aldrig lämna London.
MEN kärleken förändrar som bekant allt. Det går några år och efter en tid tillbaka i Sverige arbetar Greta och Henri i Skellefteå på textilfabriken Algots Nord. De bildar familj och får tre barn. Den största skillnaden på Hilda och Gretas liv är, att det är fred och en ny tid med moderniteter och möjlighet till utbildning. Henri blir sjuk och familjen får det svårt.
- Läst dessa två och rekommenderar dom varmt.
Del 3 Dotterdottern kom 19.01.24 och handlar om Gretas dotter Kathrine som vill bryta mormoderns och moderns mönster helt. Hon längtar ut till Europa och världen.
Carina Burman – Godnatt Madame - En roman helt i min smak, med verklighetsbakgrund som utspelade sig under andra hälften av 1700-talet, alltså på Bellmans tid. Om Anna Charlotta von Stapelmohr, gift Schröderheim. Hon hade allt - och förlorade det. Kvick, litterärt och ironiskt gör hon upp med sina fiender och rannsakar sitt eget hjärta och sina kärlekar.
Just därför blir jag alltid så fascinerad när jag läser historiska romaner, som lyfter fram och skildrar kvinnor, som haft mod och möjlighet att tillföra sitt liv och leverne det de själva önskade sig, trots de hårda samhälliga strukturer, som begränsat, förminskat och "låst in" kvinnor i alla tider.
- Läst och blev berörd.
Tessa Hadley - Fri kärlek
En fängslande roman om en kvinnas sexuella och intellektuella uppvaknande i 60-talets swinging London. Förortsfamiljen Fischer tillhör en äldre värld av konventionell stabilitet: den vackra och plikttrogna hemmafrun Phyllis är gift med Roger, en hängiven pappa med en karriär i utrikesdepartementet. Men när en gammal väns tjugoåriga son kommer hem till familjen en varm sommarkväll och kysser Phyllis i den mörka trädgården efter middagen, händer något inom henne. I detta uppvaknande gör Phyllis ett val som går emot alla förväntningar på henne som hustru och mamma.
- Läst och blev omskakad: Phyllis kanske inte förutsåg konsekvenserna fullt ut, men kämpar på.
Katarina Wennstam – Döda kvinnor förlåter inte
Fyra kvinnor ur olika samhällsklasser bor alla i samma fastighet på Södermalm.
Hildur hittar en död kvinna under nyårsnatten 1895-1896. Detta sprider skräck framför allt bland husets tjänstekvinnor, men snart står det klart att den avlidna kvinnan inte blivit mördad utan försökt genomföra en illegal fosterfördrivning.
Katarina Wennstam skildrar en värld som myllrar av tjänsteflickor, sedeslösa kvinnor, utnyttjande män och målande beskrivningar av såväl stadsmiljö, samhällshierarki och även utsökta klädedräkter.
Detta är 1:a delen av serien Sekelskiftesmorden, enligt författaren.
- Läst och fascinerades av romanen - den var upplysande, spännande och jag uppslukades av själva tidsskildringen.
Bonnie Garmus – Lektioner i kemi – 2/2
Feministisk kamp på hög nivå i 60-talets Kalifornien, kryddad med mycket humor och intelligens. Elizabeth Zott är ingen vanlig kvinna. Faktum är att Elizabeth Zott skulle vara den första att påpeka att det inte finns något som heter en vanlig kvinna. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Hennes manliga kollegor har alltid antytt att köket var den enda platsen för henne som kvinna. Men Elizabeth Zott kommer att lära amerikanska kvinnor att en kvinnas plats är ute i världen!
-Läst och uppskattade författarens intention, men den humoristiska tonen är för glättig för att vara trovärdig. Väldigt typiskt amerikanskt, men ändå trevlig läsning.
Hernan Diaz – Egendom
Det osannolikt förmögna paret Rask förbryllar en hel finansvärld efter börskraschen på Wall Street 1929. Tillsammans är de huvudpersonerna i "Förbindelser", en roman som hela New York skvallrar om. Men det verkar finnas andra versioner av deras framgångssaga. Här döljer sig mörka historier om bruten lojalitet, makt och svek. Att läsa Egendom är som att öppna en rysk docka. Lager på lager lyfts av, och kvar finns en berättelse om ensamhet och att vara kvinna i en förljugen finansvärld.
- Inte läst, eventuellt framöver.
Andrev Walden – Jävla karlar – Augustpriset 2023 och redan i pocket!
"En gång hade jag sju pappor på sju år. Det här är berättelsen om de åren. Om något låter påhittat kan du vara säker på att det är sant."
En pojke som heter Andrev får veta att hans pappa inte är hans pappa. Den riktiga bor i ett land långt bort och har hår ner till axlarna. Andrev Walden romandebuterar med en vild berättelse om att växa upp i spillrorna av 68-rörelsen, om mammor som står under köksfläkten och säger jävla karlar, om hur kärlek börjar och slutar, om en skalperad hamster, om den långa skuggan av ett mirakel men framför allt om män.
- Inte läst, men ligger på läslistan.
Miriam Toews (Kanadensisk) - Ensamma strider – svenska 2023
Swiv är nio år gammal och efter att ha hamnat i slagsmål i skolan – igen – stängs hon av och får stanna hemma med mormor. Mormor undervisar sporadiskt sitt barnbarn och ger henne bland annat uppdraget att skriva ett brev till sin pappa, som försvunnit ur bilden utan att Swiv riktigt fått veta varför. I den lilla familjen råder inte brist på kärlek men på ork. Varje generation kvinnor har fört boktitelns ”ensamma strider” för att bli fria från olika sorters förtryck – och det har kostat på. Det är inte mormor som tar hand om barnet, utan en nioåring som sköter sin sjuka mormor; lagar mat, håller koll på medicinerna, hjälper till med duschningen, städar och plockar. Bilden av ett barn som alldeles för tidigt axlar ett alldeles för stort ansvar är den här bokens stora förtjänst. Med allt ansvar hon bär så kommer också oron, för att mamma ska bli galen och ta livet av sig – arvet finns i familjen – eller att mormor ska dö.
Detta är en hyllning till kvinnlig motståndskraft och alla kvinnor som fortfarande kämpar smärtsamt och ändlöst för att få leva på sina egna villkor.
- Inte läst, men ska helt klart göra det.
Greta Thunberg – Klimatboken Det finns många faktaböcker som visar hur det står till med vår planet. Jag tänker att Greta Thunbergs bok, som hon skapat i samarbete med experter och tänkare kan ge mig nödvändiga kunskaper om klimatförändringarna. Jag tror att Frida Stéenhoff skulle lyfta fram modet hos den unga Greta, att som flicka våga stå upp mot etablissemanget för vår planet!
//Eveline Santner 18.02.2024
VIDEOINSPELNING AV MINA BOKREA-TIPS 2024
20.02.2024 18:39MINA BOKREA-TIPS 2024
20.02.2024 12:42BOKREA-TIPS 2024
Av över 800 hundra titlar och 24 kategorier har jag valt 22 titlar ur 10 kategorier.
SKÖNLITTERATUR (6sidor) På sidan 5 har jag valt 5 titlar av 4 författare.
Susanna Alakoskis trilogi är nu klar – de två första Bomullsängeln och Londonflickan finns i årets reakatalog. Om kvinnors liv, arbete och längtan - i Finland och Sverige under 1900-talet.
Del 1 Modern Hilda som sliter i bomullsfabriken i Finland, mannen dör i 2:a världskriget. Barnen flyttar till Sverige för bättre levnadsvillkor - Jonni till Borås och Algotsfabriken.
Del 2 Gretas drömmar om ett annat liv för henne till Stockholm och London. MEN kärleken förändrar allt. Hon återvänder till Sverige och väljer familjeliv, man och tre barn och arbete på textilfabriken Algots Nord i Skellefteå. Skillnaden på Gretas och Hildas liv, är att det är fred och en modern tid.
Jag har läst dessa två och rekommenderar dom varmt.
Del 3 Dotterdottern kom ut 19.01.24 handlar om Gretas dotter Kathrine. Hon vill helt bryta moderns och mormoderns mönster. Hon längtar ut till Europa och världen.
Mikael Berglund - Ovanjorden – SR-romanpris 2023 och redan i pocket!
Blogginlägg….En vidunderlig, finstämd och berörande läsupplevelse... om existens, samhörighet och tillit i en omvälvande relation mellan Oskar och Eija.
Boken är en lysande beskrivning av livsvillkor i en del av Sverige, som jag inte känner till. Miljöskildringarna är en njutning att läsa. Alla karaktärer är tydligt utmejslade med individuella personlighetsdrag. Jag tycker jag är DÄR och känner dom. Språket är poetiskt, det ’sjunger’ om berättelsen.
Ex. Oskar har längtat o väntat så länge på Eija men tänker nu: Kanske glömmer jag en dag det jag längtat och känner just nu och den där fullständigt obekanta ledan kommer smygande och slukar längtan.
Carina Burman – Godnatt Madame - En roman helt i min smak, med verklighetsbakgrund som utspelade sig under andra hälften av 1700-talet, alltså på Bellmans tid. Anna Charlotta von Stapelmohr, gift Schröderheim hade allt - och förlorade det. Kvickt, litterärt och ironiskt gör hon upp med sina fiender och rannsakar sitt eget hjärta och sina kärlekar. Jag blir alltid fascinerad när jag läser romaner, som lyfter fram och skildrar kvinnor, som har mod och möjlighet att tillföra sitt liv det de själva önskar sig, trots hårda samhälliga strukturer, som begränsar, förminskar och "låser in" kvinnor.
Therese Bohman – Andrómeda - en ’elegant’ roman om ensamhet: Den handlar om en typ av osynliggjord vänskap – en icke jämbördig relation: mellan Gunnar en äldre litterär man och Sofie en ung litteraturstuderande kvinna/praktikant på ett välrenommerat bokförlag i Sthlm. Gunnar är förläggare av en skriftserie Andrómeda (Andrómeda betyder: har något bättre att erbjuda). Det är höglitterära böcker i klassisk formgivning. Enligt övriga kolleger ’har projektet sett sina bästa dagar’. Gunnar och Sofie förenas kring Andrómeda-serien och den kollegiala vänskapen mellan dem förstärks. De avsluta varje arbetsvecka på en bar, tar ett glas vin och samtalar om Andrómedas framtid, innan var och en går till sitt för helgen. Stämningen blir laddad! Citerar ur Rasmus Landströms rec i AB: Nog finns den sexuella laddningen här, men snarare förgyller den än komplicerar vänskapen. Det Bohman tycks vilja säga är: livet är fullt av asymmetriska relationer som är alldeles, alldeles … underbara.
På sidan 6 har jag valt 1 titel, men här finns också 2 läspärlor av Annie Ernaux!
Damon Galgut (Sydafrika Pretoria) – Löftet – på svenska 2022 Booker-priset 2021 handlar om något som gick emot apartheidreglerna. Här får vi följa vardagslivet i Sydafrika under åren 1986-2018 för fyra av fem medlemmar i familjen Swart. Jag pratade om den till Låna & Läs 2022 men hade inte läst den då. Det har jag nu… Yngsta dottern i familjen råkar höra modern på sin dödsbädd avkräva fadern på ett Löfte som författaren inte avslöjar i första taget, men dottern driver hela tiden på at löftet ska uppfyllas – Det är en stark läsupplevelse.
Med stråk av elakhet, ironi, avundsjuka, översitteri men också värme och en sorgsenhet beskriver författaren allt som är fel och går fel, i landet och i familjen Swart. Den ger inblick i ett förlegat samhällssystem med religiösa inslag samt tron på tecken, förebud och onda omen.
På sidan 7 finns flera jag prickat för bl.a. Grå bin av Andrej Kurkov som jag vill läsa och Straff av Ann-Helén Laestadius en uppföljare till Stöld om renskötarbarn som tas ifrån sina familjer (refererar till Våra förlorade hjärtan s9).
Men jag ska berätta om en bok jag läst, som gav mig en stark läsupplevelse och ny insikt.
Nora Ikstena (Lettland Riga) – ModersMjölken – på svenska 2015 En fertilitetsläkare som hjälpt hundratals kvinnor att bli gravida, men som inte lyckas frammana några moderskänslor för sitt eget barn. En dotter som växer upp hos mormor och morfar och som får kväljningar av den sovjetiska mjölken i skolan. Tillsammans och växelvis i kapitelform berättar mor och dotter en oupphörligt intressant krönika över Lettlands Sovjetera. SOVJET betyder RÅD / all makt åt sovjeterna. Den spänner över fem decennier från 1940-talet till den lettiska befrielsekampen i slutet av 1980-talet. En bok om att leva i ofrihet, längtan till att leva i frihet, griper tag på flera plan.
Hervé Le Tellier (Frankrike) Anomalin Vinnare av Goncourt-priset 2020 och utnämnd till New York Times Best Thriller of the Year 2021!
I juni 2021 hamnar en brokig skara människor på samma flyg från Paris till New York, och deras öden vävs samman. De bär alla på en hemlighet, en sorg, en dröm. Bland dem: Blake, professionell yrkesmördare som på kvällarna åker hem till sin familj och äter vegetariskt. Slimboy, nigeriansk mega popstar som tröttnat på att leva i en lögn. André, berömd arkitekt i slutet av sin karriär som inser att hans för unga flickvän är på väg att lämna honom. Och så Victor, självmordsbenägen författare som helt oväntat får en enorm framgång. Logik brottas med det obegripliga, det låter intressant, spännande och även roligt!
Niina Mero (Finland) En engelsk romans – i genren ’romance’
Romanen är en blandning av Bridget Jones Dagbok, Downton Abbey och gotisk mystik. Det är en roman för den som älskar böcker och läsande, Jane Austen, brittiska miljöer och lättsamma detektivhistorier.
Nora bor i Finland men älskar England mer än någonting annat. Hon är galen i böckerna, konsten, musiken, humorn och gotiken. När hon får en inbjudan till sin systers bröllop i Oxford tackar hon ändå motvilligt ja. Hon är nämligen rädd för att drömmen kanske slår verkligheten.
På sidan 8 finns fler jag läst Sara Osmans Allt vi inte sa och Valerié Perrins Färskt vatten till blommorna som jag kan prata mycket om men den finns ju sedan många veckor med i VeckoMagazinets lästips!
Så jag väljer denna:
Celeste Ng (ing) (Amerika )- Våra förlorade hjärtan på svenska 2022 –en dystopi
Dystopier har jag svårt för men den här romanen handlar om hur barn och föräldrar till etnisk minoritet åtskiljs av regimen (jmf Straff s7).
USA har haft en djup ekonomisk KRIS, som Kina hålls ansvarig för. Alla invånare med asiatiskt ursprung anklagas för kinesisk medlöperi, trots att de bott i USA länge och även är födda där. En förföljelse av asiater inleds och varje misstänkt handling mot PAKT bestraffas. PAKT = "Protektion av Amerikansk Kultur och Tradition".
En metod som används är, att ta barn ifrån föräldrar med asiatiskt ursprung och placera ut i amerikanska fosterhem, i syfte att "avasiatiseras”. Alternativt att fängsla den föräldern som gjort sig skyldig till någon "missgärning", mestadels påhittad. Det är asiaterna som staten är ute efter. Jag fick tanken till Donald Trumps slogan Make America Great Again.
Den handlar om en sons längtan efter sin mor, efter att modern tagits tillfånga för några rader i en dikt, som tolkas som en konspiration. Fadern (som är amerikan) får behålla sonen men fråntas sitt arbete som litteraturprofessor och måste flytta från sin bostad till en liten och knaper tillvaro. Hur länge vet ingen och pojken börjar fantisera om att föröka leta upp sin mor. Romanen tar tag och jag kan inte sluta läsa förrän jag vet hur den slutar.
Liane Moriarty (Australien) 2021 Äpplet faller inte Nominerad till Årets Bok 2022.
Jag har läst få australiensiska författare och presentationen av handlingen kändes intressant och spännande.
Alla känner till familjen Delaney. Och den här hösten pratar hela stan om dem. Stan och Joy har setts som det perfekta paret: 50 år som gifta, ett team såväl på tennisplanen som i familjeföretaget. Är deras lyckliga äktenskap bara en fasad? Vem är egentligen Savannah, kvinnan som Stan och Joy tagit under sina vingar? Och varför tvekar deras fyra vuxna barn att anmäla till polisen att Joy är försvunnen?
- En underhållande familjethriller som roar och oroar, enligt förlagets information!
På sidan 9 har jag valt en österrikisk författare, kanske inte så känd, men läsvärd.
Robert Seethaler (Österrike) Sista satsen – om kompositören Gustav Mahler
på svenska 2021. Jag har läst romanen Tobakshandlaren av författaren tidigare. I den romanen har han en försiktig och lågmäld berättarstil, som jag tyckte om och hoppas att det är så här också:
- Gustav Mahler reser hem från New York till sitt kära Wien efter 2:a världskriget. Ensam på skeppsdäck tänker han tillbaka på sitt liv,bl.a. på Alma, hans livs stora kärlek som han långt tidigare hade förlorat till en annan man. Det är hans sista resa.
Slutet av John Sjögrens recension i SvD är anledning till att mitt intresse för romanen förstärktes: Seethalers roman formar sig till en meditation över livets korthet och evighetens oändlighet. Vad blir kvar av en människas liv på jorden? Vilka spår sätter vi i världen? Det är på många sätt en utsökt roman.
På sidan 10) finns också fler titlat som jag inte läst och jag väljer att prata om en:
Miriam Toews (Kanadensisk) - Ensamma strider – svenska 2023
Swiv är nio år gammal och efter att ha hamnat i slagsmål i skolan – igen – stängs hon av och får stanna hemma med mormor. Mormor undervisar sporadiskt sitt barnbarn och ger henne bland annat uppdraget att skriva ett brev till sin pappa, som försvunnit ur bilden utan att Swiv riktigt fått veta varför. I den lilla familjen råder inte brist på kärlek men på ork. Varje generation kvinnor har fört sina ”ensamma strider”, för att bli fria från olika sorters förtryck – och att det har kostat på.
Det är inte mormor som tar hand om barnet, utan en nioåring som sköter sin sjuka mormor; lagar mat, håller koll på medicinerna, hjälper till med duschningen, städar och plockar. Där finns också oron, för att mamma ska bli galen och ta livet av sig – arvet finns i familjen.
Det här är en hyllning till kvinnlig motståndskraft och alla kvinnor som fortfarande kämpar smärtsamt och ändlöst för att få leva på sina egna villkor.
LYRIK s11)
Kristina Lugn – Inte alls dåligt är en diktsamling som kom ut postumt 2022 efter Kristina Lugns död 2020. Enligt bokinfon var titeln självklar då Kristina tidigare hade berättat för förläggaren Lina Rydén Reynols att hon hade en pärm med osorterade skisser, utkast och avslutade dikter, som var ”inte alls dåligt”!
KLASSIKER s12
Giovanni Boccaccio (Italien 1313-1375) – Decamerone – noveller från 1300-talet – vilket tidsperspektiv!
I en villa på landsbygden utanför Florens har tio ungdomar barrikaderat sig för att fly undan pesten som härjar i staden. De fördriver sin tid med mat, vin och sång, och varje eftermiddag berättar var och en av dem en historia.
Decamerone är en av världslitteraturens verkliga milstolpar. En central inspirationskälla för författare som William Shakespeare, John Keates mfl.
Det är en lustfylld läsning helt otypisk för medeltidens annars ganska uppfostrande litteratur enligt wikipedia.
SPÄNNING
Det finns 5 sidor spänning - Jag har läst några fler utöver den här på s20).
Katarina Wennstam – Döda kvinnor förlåter inte 1:a delen av serien Sekelskiftesmorden.
Fyra kvinnor ur olika samhällsklasser bor alla i samma fastighet på Södermalm.
Hildur hittar en död kvinna på innergården under nyårsnatten 1895-1896. Detta sprider skräck framför allt bland husets tjänstekvinnor, men snart står det klart att den avlidna kvinnan inte blivit mördad utan försökt genomföra en illegal fosterfördrivning.
Katarina Wennstam skildrar en värld som myllrar av tjänsteflickor, sedeslösa kvinnor, utnyttjande män och målande beskrivningar av såväl stadsmiljön, samhällshierarkin och även utsökta klädedräkter.
- Den tilltalade och fascinerade mig - den var upplysande, spännande och jag uppslukades av själva tidsskildringen.
MEMOARER s21)
Jan Eliasson – Ord och handling: ett liv i diplomatins tjänst Det är en imponerande yrkesbana han har haft. Med tanke på att FN tycks ha mindre auktoritet och inflytelse på de förödande världshändelserna i dag, är jag nyfiken på hur det var på FN, när Jan Eliasson var vice generalsekreterare.
POPULÄRVETENSKAP s26)
Greta Thunberg – Klimatboken Det finns många faktaböcker som visar hur det står till med vår planet. Jag tänker att Greta Thunbergs bok, som hon skapat i samarbete med experter, kan ge mig nödvändiga kunskaper.
RESOR & KARTOR s41)
Marie Andersson – En guide till konsten i tunnelbanan och den övriga SL-trafiken
Det har inte blivit så många resor för mig sedan pandemin, men att åka tåg och som här i Stockholms tunnelbana, det kan tillfredsställa både min reslust och konstintresse. För några år sedan hörde jag ett föredrag på Kulturmagasinet om Stoackhol Art Walk – drygt 90 stationer med konst i Stockholms tunnelbana! Fantastiskt!
BARN KUNSKAPSKUL s43) 6-9 år
Rola Shaw - Stjärnhimlen – Alltid fascinerande att titta uppåt nattetid
Vackert illustrerad bok som kombinerar myter, legender, vetenskap och historia.
Stjärnhimlen har väglett och inspirerat människor runt om på jorden i alla tider, från de forntida egyptierna när de byggde pyramiderna och polynesierna när de seglade på Stilla havet till dagens astronauter när de färdas i rymden.
UNGDOM s59)
Lisa Björbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Svaga tjejer
Den tredje och sista delen i Tjejer-serien. På Frejaskolan börjar någon lämna anonyma lappar i Jasmines skåp. I början är de nästan lite gulliga, men sen handlar det mer och mer om sexuella trakasserier. När Tilde och Eleni får höra om lapparna, bestämmer trion sig för att ta reda på vem det är som är den skyldige.
Jag vill avsluta med en bok jag blev väldigt nyfiken på under kategorin
NATUR s37)
Peter Wohlleben (vällevnad) – (tysk jägmästare) Trädens hemliga liv
Där pågår fantastiska saker. Visste du att träden kommunicerar med varandra?
De tar hand om både varandras avkomma och om gamla och drabbade grannar, de har känslor och minnen. Otroligt? Kanske. Men sant?
Den som läser Trädens hemliga liv kommer att gå ut i naturen med helt nya kunskaper och ögon.
Jag vill också tipsa om två böcker jag redan skrivit om i bloggen:
sid 5 i katalogen) Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson
sid 8 i katalogen) Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin
Så mycket fascinerande, spännande, roligt och läsvärd litteratur det finns som finns på rea.
//Eveline
OVANJORDEN av Mikael Berglund - BOKREA-TIPS 2024
15.02.2024 22:02VARFÖR MÅLA UGGLOR NÄR VÄRLDEN BRINNER av Stina Oscarson & Madeleine Pyk
04.02.2024 21:18
Varför måla ugglor när världen brinner av Stina Oscarson och Madeleine Pyk
Citerar omslagsinformationen: Den 24 februari 2022, samma dag som Ryssland invaderar Ukraina, skickar dramatikern och skribenten Stina Oscarson ett brev till konstnären Madeleine Pyk med en fråga: Varför måla ugglor när världen brinner? Det blir starten på en intensiv brevväxling mellan Stockholm och Skillinge, en litterär dialog där två livsöden med många oväntade beröringspunkter steg för steg vecklas ut. Det är en text om tro och tvivel, med tvära kast mellan hopp och bråddjup svärta, som rör sig sömlöst mellanlivet, konsten och politiken. Exakt så som jag minns Stina Oscarsons framtoning i boken jag läste 2016.
Oscarsons brev är långa, analyserande av samhälleliga och personliga vedermödor, inhemsk politik varvat med storpolitik, Rysslands anfallskrig och turerna kring Sveriges och Finlands Nato-processer. Pyks brev är poetiska, familjära och inte alltid resonerade kring Oscarsons teser, men med återkommande lustiga teckningar av djur och natur i något hörn på sidorna.
En tankeväckande bok och ett givande sätt att i brevform något lättsamt dryfta aktuella händelser. Brevväxlingen slutar 13 januari 2023 i denna bok, knappt ett år efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina. När jag nu läst och skriver om boken har invasionen pågått i över två år och ser inte ut att vara nära ett slut. Nu har även kriget mellan Hamas och Israel pågått i sex månader.
Titeln ställer en 'brinnande' fråga utan svar. Att måla ugglor eller göra något annat som avleder våra tankar från det vi inte tycks kunna påverka, är ett sätt att förhålla sig till omvärlden i sin egen vardag. Eller finns svaret på s186) där Stina Oscarson vänder på frågan så här: Varför brinner världen när man kan måla ugglor?
Jag hoppas Stina Oscarson och Madeleine Pyk fortsatte att skriva till varandra och kommer ut med en bok till!
//Eveline
DITT LIV OCH MITT av Majgull Axelsson - Bokcirkel Litt.400 Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet i Sundsvall
29.01.2024 20:43Vårens tema: Vi läser Lars Ahlin-stipendiater under Sundsvalls 400-årsjubileum 2024. Till första träffen den 29 januari kom Andreas I, Annette SG, Elisabet W, Ellinor LE, Gunilla Ö, Kerstin S, Margareta J, Maria A, Marie L, Ulla J och Eveline S. Berit J deltog på distans via mejl. Vi började med kort presentation och var överens om att en bokcirkel är intressant och stimulerande. Att diskutera det vi läser med andra ger nya infallsvinklar, andra sätt att tolka författarens budskap, språk och handling.
Val av januariboken: På SVTplay visades under januari filmen Sockerexperimentet. Under åren 1945-1955 gjordes Vipeholmsexperimentet på Vipeholms anstalt i Lund, för vad som då kallades "svårskötta obildbara sinnesslöa". I Ditt liv och mitt är Lars, en av karaktärerna, intagen på Vipeholms anstalt, visserligen flera år efter experimentet, men filmen gav en tydlig inblick i patienternas utsatthet, hur de bemöttes, vårdades och levde sina liv bakom "stängda" dörrar. Boken har en tänkvärd inledning med citat av Alva och Gunnar Myrdal samt Per Albin Hansson.
Maj-Gull Axelsson tilldelades Lars Ahlin-stipendiet 2018 för sin förmåga att med inlevelse och känsla skildra de som samhället gömt och glömt. Genom ett lyssnande författarskap skapa oförglömliga gestalter och lyfta moraliska dilemman med livslögnen som ett ofta återkommande tema. Hennes författarskap hävdar språkets och berättandets befriande kraft.
Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson
Handling: Det är Märit, som berättar. Hon leder läsaren bakåt till 1962 och framåt till 2013 utifrån sina egna tankar och "samtal med Den Andra"! Märit är på hemväg till Stockholm efter ett besök hos dotterns familj i Bombay. Hon ska göra ett upphåll i Norrköping, där hon förväntas fira sin och tvillingbroderns 70-årsdag. Men när tåget saktar in i Lund, fladdrar en tanke till i bakhuvudet och Märit kliver av tåget. Hon har inte varit i Lund på 50 år, så varför har hon stigit av tåget? På Vipeholms anstalt i Lund hade deras stora lillebror Lars, Tok-Lars, Vidundret eller Haltelyttelasse varit intagen och Märit bestämde sig för att söka upp hans grav. Citerar baksidestext: "Ditt liv och mitt är en djupt smärtsam berättelse om en systers sökande efter sanning och upprättelse för dem som inte räknades när svenska folket blev världsmästare i välfärd". Författaren belyser samhällets syn på människor som avviker från normen och hur dessa människor, i alla åldrar, behandlades av vården. Ett starkt romanbygge = spänningsbygge!
En kort rundgång om vad som berörde oss mest under läsningen: Den oansenliga gravstenen vid en massgrav med döda från Vipeholm. Inga namn, bara orden s38) Var resan stormig, huru skön är inte vilan. Studentkvällen som Märit så längtat efter, blev en katastrof. Jonas, tvillingbrodern, en olycklig tonåring som triggade sina kompisar. Mormoderns död, vad hände egentligen. Märit och Kajsas ilska och livskraft. Men trots svår uppväxt i var sin dysfunktionell familj, med motgångar och olika socialt underläge, skaffade de sig utbildning, starkt! Lars svåra öde när/hur han hämtades av polisen och hans död upprörde, hur det var på den tiden för personer med annorlunda förutsättningar. Mötet med Solveig (solens väg) blev en betydande vändpunkt för Märit. Moderns kamp för den mentalt 'handikappade' sonen Lars. Men modern förbisåg de andra barnen, Märit och Jonas. Pappan drog sig undan till sin verkstad. Överlämnade allt ansvar om barnen till kvinnan, så som många fäder gjort i alla tider. Tidsandan med igenkänningstecken för oss i gruppen, som själva var med på 1960-talet. Fina dialoger i hela berättelsen. Elakhet genomsyrar karaktärerna och berättelsen. "Den Andra" som starkt påverkar Märits tanke och handling är något igenkännande, som när en pratar med sig själv (överjaget). En bok full med berörande och upprörande händelser. När modern dör (s56--66) bryter kaoset ut, familjen splittras och rämnar helt. Morfadern, Patriarken, domderade och kläckte ur sig elakhet efter elakhet, till alla i familjen. Dysfunktionella familjer där tystnaden härskade. Man pratade aldrig om förlusten av ytterligare ett barn och inte om Kajsas vuxenansvar över sig själv, pga moderns problem. I Märits mans familj rådde också en tystnad, men av annat slag. Glada miner utåt, men problemen sopades under mattan.
Karaktärerna: Huvudkaraktärerna Märit och Kajsa är komplexa med sin tids fostran och värdering. Deras ibland elaka agerande kan ses som en konsekvens av att ständigt bli förminskade och förbisedda. Majgull Axelsson har en särdeles förmåga att beskriva komplexiteten i sina karaktärer så tydligt, att även de "obehagliga" berör och väcker läsarens medkänsla. Hon dömer inte utan vill skapa förståelse och dra lärdom av samtidens civiliseringsprocess, då som nu.
Tema: Skuld, skam, hämnd, upprättelse, tystnad, klassindelning samt övergrepp både mot icke sjuka och psykiskt sjuka människor. Författaren refererar till psykologi genom "Den Andra": s46) Inom dig öppnar sig valv efter valv... ur Tomas Tranströmers dikt Romanska bågar där Tranströmers preferens för psykologi syns.
Tid och miljö: åren 1962-2013; s272-273) fin stadsmiljö-Stockholm om hösten; tidsmarkörerna känns igen av oss som "var där då", t.ex. Fickjournalen; att knixa=niga el bocka för 'överheten' och äldre; s273) Olle Björklund/Herr Aktuellt; muntliga och skriftliga tentamen inför real-/studentexamen.
Språket: Lättläst med avpassade och talande kapitelindelningar (Vår store lille bror, Skuggornas tid, Solveig (Solens Väg), Tystnadens sammansvärjning). Bra avvägning mellan dialog och berättartext.
Titel och omslagsbild:Talande titel s116) För jag är du och du är jag och man kan inte komma undan sig själv. (Här kan diskuteras om titeln syftar till Märta-Kajsa eller Märta-Den Andra, trillingsystern, som dog vid förlossningen)? s362) Allt det som kom att forma hennes liv och mitt. Bilden visar framtidstro, glädje och optimism, allt det som en studentexamen symboliserar.
Meningar som väcker tankar och känslor: s251) Skulle hon någonsin ha blivit min bästa vän om vi inte hade varit närmaste grannar? s341) Vad var det jag sa. Ensam med en oäkting, du går verkligen i din mammas fotspår. s344) Nämen, så bra. Det var väl tur att idioten äntligen kom till någon nytta. 358) de vet en del om sarkasm, men har inte en aning om hur de ska hantera den som riktas mot dem själva.
Stycken som oroade: s182) om ålderdomen; gammal blev man först när man fyllde åttio, det var då man steg över tröskeln in i dödens väntrum... (?!), s274-275) Något annat spirade bakom min äppelkindade yta, en stigande lust att skada, att göra någon illa och värre, ingen skulle få veta detta om mig. Inte ens jag själv. Vi pratade kring detta märkliga och obehagliga som undertryckt vrede.
Ord med humor: s90) långtbortistan, s190) frulansa;
Vi undrar: Finns det något mer i berättelsen än Poppius journalistutbildning, som förenar Märit och författaren? Är detta autofiktion? Och tycker: Äntligen släpper Märit skulden och går vidare”!
Fakta: I Lund /Sinnesslöanstalten Vipeholms sjukhus 1935-1982. I Sundsvalls / Sidsjöns mentalsjukhus från 1943-2001 och i Torpshammar / Bodaborgs sinnesslöanstalt 1917-1940-talet. Karl Grunewald en av förra "seklets stjärnor", var en drivande kraft i strävan att förbättra de psykiskt utvecklingsstördas livsvillkor, genom att bekämpa institutionsvård och verka för att utvecklingsstörda ska leva tillsammans med andra i samhället. Uttrycket "omsorgsvård" (en tautologi) var Karl Grunewald kritisk till.
Recensioner: Expressen/Annina Rabe Rasande roman om folkhemmets skuld, skam och övergrepp av psykiskt funktionshindrade.
Svt Nyheter/Ulrika Milles En roman som gör motstånd och provocerar - en uppgörelse med folkhemmet och med arvet i en familj tyngd av hemligheter och skuld.
Lektörsomdöme/Charlotte Lilja: Det är en fascinerande och mörk berättelse som Majgull Axelsson levererar. Personerna griper och förfärar. Behandlingen av värnlösa människor i 60-talets folkhem är nästan outhärdlig att ta till sig. Det är svårt att lägga ifrån sig boken innan man fått alla trådar uppnystade. Helhetsbetyg:4
Avslut: Jag avslutar med en dikt av Göran Tunström som beskriver sorgen efter en mamma väldigt bra. När mammor dör, då förlorar man ett av väderstrecken. Då förlorar man vartannat andetag: då förlorar man en glänta. När mammor dör, växer det sly överallt. Ur Berömda män som varit i Sunne.
//Eveline
BOKCIRKELN våren 2024 - Lars Ahlin-stipendiater - Litt.400 Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet
20.01.2024 17:47Under Sundsvall 400-års jubileum läser stadsbibliotekets bokcirkel tidigare Lars Ahlin-pristagare. Årets stipendiat är Pija Lindenbaum. Den 20 april kommer hon att premieras för sitt författarskap av Lars Ahlin-sällskapet. Juryns motivering lyder: Pija Lindenbaum tilldelas priset för att "hon i Ahlins anda skildrar barnets perspektiv med stor integritet och med underfundig och absurd humor".
Lars Ahlin-priset har delats ut vartannat år från 1992. Här är hela listan från 1992 - 2024:
Pija Lindenbaum har hittills skrivit 34 barn- och ungdomsböcker. I bokcirkeln kommer vi att läsa 1-2 böcker, som "bredvidläsning" till vårens övriga titlar, skrivna av tidigare Lars Ahlin-pristagare: Majgull Axelsson, Åke Smedberg, Björn Ranelid och Vibeke Olsson.
Ett något annorlunda upplägg av bokcirkeln under våren, där temat är Lars Ahlin-stipendiater.
//Eveline