Blogg
EN FÖRELÄSNING OM ESTER HENNING som känns i själen
12.02.2016 14:36Jag tror jag faktiskt blev förälskad :-)
i både författaren Anna Jörgensdotter och konstnären Ester Henning, som föreläsningen handlade om. Två mycket spännande, färgstarka och intressanta skapande kvinnor, fick vi stifta bekantskap med söndagen den 7 februari i programsalen på Kulturmagasinet,Sundsvall.
Tack! fantastiska Anna Jörgensdotter, att du ger Ester Henning upprättelse!
Anna Jörgensdotter
Ester Henning
En bildkavalkad av Ester Hennings konstnärsskap mm
Läs mer: www.svtplay.se/klipp/2970706/ester-hennings-liv-skildras-i-ny-romanfantasi
www.arbetarbladet.se/kultur/ester-henning-kliver-ut-ur-romanen
/Eveline
FÖRFATTARFÖRELÄSNING
05.02.2016 19:27Då var det dags för Kulturföreningen TIdsspegelns februari-författarföreläsning i Programsalen på Kulturmagasinet i Sundsvall
SÖNDAG 7 FEBRUARI KL 14:00-15:30



Frilansskribent och livepoet. Hon har bl.a. fått Ivar Lo-priset för romanen "Bergets döttrar".
Nu kommer hon och berättar om sin senaste bok "
Biljett 100 kr gm Kulturmagasinets reception tel 060-191800 alt
Entré Sundsvall, tel 060-155400 eller www.entresundsvall.se
Jag bifogar en länk att lyssna till - https://soundcloud.com/bokmassan/hur-ser-den-kvinnliga-galenskapen-ut
Ett samtal från höstens bokmässa, mellan Anna Jörgensdotter och Karin Johannisson, som skrivit "Den sårade divan" också om kvinnor/kreativitet/galenskap och Beckomberga. Drömmen om Ester " (2015). En poetisk romanfantasi, löst spunnen kring konstnären Ester Hennings liv och verk. Ester Henning f 1987 var samtida med Anders Zorn. Hon drömde om att bli skulptör, men hade allt emot sig. Hon var kvinna, fattig och sjuk. I över 60 år levde Ester på mentalsjukhus, bl.a. Beckomberga, där hon skapade mycket av sin konst. Ester dog 1985, 98 år gammal.
Du som redan är medlem i Tidsspegeln har fått info om årsmötet den 15 mars kl 17:30 på Kulturmagasinet i studielokalen Nordstiernan.
Du som inte är medlem kanske vill bli medlem och stödja vår förening, som verkar för litteratur och författarskap.
100 kr enskild och 150 kr familj/år
Pg 4697289-9 ange gärna e-postadress för snabbare info.
/Eveline
BOKSAMTAL 19 januari 2016: KANADA av Richard Ford
26.01.2016 15:12Boksamtal 1 våren 2016. Tema Livet och människans drivkrafter.
Under hösten läste vi kvinnliga författare och under våren läser vi manliga författare i samma tema.
Jag börjar med temat - drivkraft: - brottslighet; - livsideal; - att finna sig i förluster; att göra sitt bästa
Cirkeldeltagarnas ord/känsla som romanen väckte:Overklig, Hjälplöshet för ödet, ORDrik, Övergivenhet, Ansvar, Livsval, Lojalitet, Vete (det händer mycket i vetefält), Barns perspektiv, Rörelse. Ord med starkt innehåll och som ger substans till den fortsatta livliga diskussionen.
Vi var överens om att Richard Ford är en intressant författare. Hans sociala berättelser om människor i Amerikas utkanter är sorgsna, svart/vita och tunga, men ger läsaren också en god inblick i överlevnadsstrategier. Flera av oss tyckte mycket om Kanada, även om det inledningsvis kändes svårt och trögt att komma in i handlingen. Den blev alltmer lättläst då handldingen blev intressant och att den berättas ur ett barns perspektiv.
Karaktärerna: Udda, rotlösa personligheter
Språket: Fantastiskt, rytmiskt, briljant i portioner
Temat: att överleva, att inte döma den som bara är "släkt" med brottslingen
Känslor: rörelse - sorg - utsatthet - som också ger styrka - Livet är skört, föränderligt och avhängigt av andras val.
Richard Ford kan bygga upp spänningen som gör det intressant att läsa vidare. Att börja sin roman med att avslöja vad som ska ske och successivt komma fram till slutet. Det fascinerar och driver läsningen framåt. De korta kapitlen uppskattas också, dock för många detaljbeskrivningar.
Vi diskuterade moderns passivitet, som är så kvinnligt. Jämförelse gjordes med Dells situation och ensamkommande flyktingbarn = Katastrofer, olyckor eller krig, som förändrar ALLT för barn, som får en konkret alternativ längtan till något annat, något de vet att de gått miste om, något som egentligen skulle ha tillhört dem.
Tankens kraft är stark i boken: sid 282) Om anpassning: "Man gjorde det ensam, inte tillsammans med andra och inte för deras skull." En person som inte satt fast utan befann sig i rörelse. Världen skulle förändras runt mig oavsett vad jag tyckte och kände."
sid 388) "Motsatsen till allting förtjänar alltid noggrant övervägande, då den kunde visa sig vara sanningen"!
Recensioner: SvD:s kulturchef Daniel Sandström 16.10.2013: "Richard Fords Kanada är utan jämförele Fords bästa bok. Allt hänger på språket."
Aftonbladets Pia Bergström 17.10.2013: "Udda existenser möter sitt öde! Verklighet vemodig och gåtfull i Richard Fords historier."
/Eveline
VÄLKOMNA! VÅRENS LÄSECIRKELDELTAGARE
15.01.2016 11:08HEJ !
Dags för vårens första boksamtal och jag hälsar gamla som nya deltagare
VARMT VÄLKOMNA
(vilket verkligen behövs en dag som idag med 18 minusgrader ute)
Vi träffas första gången tisdag 19 januari kl 16:00-17:30.
Då pratar vi om Kanada av Richard Ford. Information om författaren har ni redan fått.
Plats: Studielokalen Sylphide, Stadsbiblioteket, Kulturmagasinet.
(Den som inte hittar kan fråga i bibliotekets informationsdisk)
Ni som varit med tidigare, känner igen konceptet. Men som en påminnelse bifogar jag en vägledning till boksamtalen.
Att fundera över vid läsningen – förslag på saker att ta upp.
Jag tycker också det är intressant om vi fortsätter med att försöka sammanfatta boken med ETT ORD eller EN KÄNSLA, som den väckt.
Jag fixar ett enklare fika. Den som vill ha, betalar 10 kr då.
Välkommen / Eveline
FÖRFATTARFÖRELÄSNINGAR VÅREN 2016
13.01.2016 18:59Så var det dags igen för författarföreläsningar.
Kulturföreningen Tidsspegeln anordnar dessa i Programsalen på Kulturmagasinet i samverkan med Sundsvalls stadsbibliotek, ABF och Folkuniversitetet.
Aino Trosell börjar vårens föreläsningar nu på TISDAG 19 jan kl 18:00. Sundsvalls Tidning har precis haft hennes nyskrivna "Varning för vilt", som följetong för läsarna.
Anna Jörgensdotter SÖNDAG 7 febr kl 14:00
Stina Stoor LÖRDAG 5 mars kl 14:00
Moa Gammel SÖNDAG 17 april kl 14:00
Biljetterna kostar 100 kr och köpes på Entre Sundsvall eller Kulturmagasinets reception. Övrigt - se programbladet
VÄLKOMNA hälsar Kulturföreningen Tidsspegeln /Eveline
GOTT NYTT ÅR
27.12.2015 17:30Tack för alla goda boksamtal under 2015
Jag ser fram till nya intressanta boksamtal under 2016
/ Eveline
Boksamtal 8 december 2015: I SKYMNINGEN SJUNGER KOLTRASTEN av Linda Olsson
15.12.2015 14:48Boksamtal 4 i höstens tema Livet och människans drivkrafter
I skymningen sjunger koltrasten av
Linda Olsson
Litteraturen är drivkraft i romanen och för karaktärern= Otto-önskan om närhet; Elias-rätten till kärlek; Elisabeth-få sluta leva.
Om denna roman, Linda Olssons fjärde, tyckte deltagarna ganska olika. Vi var flera som blev frustrerade av slutet, som vi tyckte var otydligt. Men när historien fått sjunka in, accepterar vi det slut som vi tror att författaren har tänkt sig och tycker att det gör berättelsen mer trovärdig. Men det finns utrymme för olika tolkningar. Hopp och Förtvivlan! Någon förklaring till slutet ger inte författaren - det är upp till läsaren (som svar på min fråga under föreläsningen se artikel 02.12.2015). Vi tyckte som sagt olika - allt från att Elisabeth dränker sig till att hon tar ett härligt morgondopp och återvänder till Otto i sovrummet!
Romanen vinner på att läsas två gånger - Handlingen kräver ett sambandssende av läsaren. Kul med Linda Olssons boktips och musikteman i sina böcker. (se artikel 02.12.2015 från författarföreläsningen).
Romanen handlar mycket om kärlek, om hopp och om besvikelse. ”Vi är alla rädda, det måste du väl veta? Om vi lever, har vi hopp. Och när vi har hopp, har vi någonting att förlora.
Vi jämförde med Anna Gavaldas bok Tillsammans är man mindre ensam, som också handlar om tre ensamma själar som bor i samma hus och blir vänner, dock med mer livsglädje och framtidstro - mer dramatik.
Dessa tre människors öden vävs ihop på ett mycket stillsamt sätt, med många tankar och känslor, fint skildrade. Ottos vackra och stillsamma berättelse om sitt äktenskap - om ensamhet i en tvåsamhet. Så berörande! Ett drama blir det också, vid två tillfällen under berättelsens gång. Elias har blivit nerslagen och ligger blödande på trottoaren under Elisabeths fönster. Den andra gången är nära slutet, när Elisabeth uppfattar negativa signaler från Elias´ nyfunna kärlek: Men hans ansiktsuttryck hade plötsligt känts hånfullt. Är det svartsjuka mot Elisabeth eller betyder det något mer?
Några av deltagarnas korta synpunkter: mer lättläst än hennes förra - ett drömspel - stillsam - bladvändare - väldigt Linda Olssonsk - försiktig och förutseende - allt går sin gilla gång - hopp- öppnar upp så fint - fin vänskap
Linda Olsson skriver berörande vackert om relationer och alla våra rädslor. Om vänskap, kärlek till människor, till litteratur, till musik, bild, mat och dryck. Det goda i livet och Det onda i livet.
Språket är saktmodigt, poetiskt och skapar de rätta stämningslägena i bokens olika skeden.
Recensioner: GP 7.10.2014 Björn Gunnarsson - Koltrasten - Inte helt trovärdig
DD 4.10.2014 Yvonne Gröning - När kärleken inte räcker till för den som inte vill leva -
Linda Olsson refererar till ett flertal boktitlar i denna roman - läs hennes boktips här bl.a. Rainer Maria Rilkes lilla bok Brev till en ung poet, " Där jag den här gången, liksom vid varje tidigare läsning, hittade nya små klokheter om konsten, kärleken och livet."
/Eveline
LITTERATURCIRKEL FÖR 50 ÅR SEDAN
04.12.2015 15:08Den som söker finner! Och nu har jag återfunnit det jag sökt bland alla mina "klipp" som är bra att ha :-)
Jag har under detta år då och då sökt efter nedanstående bild, som jag klippte ur Sundsvalls Tidning 05.12.2014. Bilden är från en litteraturcirkel "I böckernas värld" för 50 år sedan.
Det är aldrig försent - inte ens ett helt år efteråt! Kanske någon av de "litterära damerna" känns igen av någon i dagens cirklar?
Eveline
LINDA OLSSONs författarföreläsning
02.12.2015 16:54Precis som jag trodde, blev det en intressant och givande föreläsning - med ett annorlunda avslut.
Linda Olsson berättade sin bakgrund till varför hon debuterade i mogen ålder. Hon hade länge närt författardrömmar, men "livet som pågår medan vi planerar det", flöt på och skriveritanken sköts på framtiden många gånger. Iaf är vi, hennes läsare, glada åt att hon fortsätter att skriva om oss människor i vardagliga situationer.
Hennes nästa bok, "En syster i mitt hus" utspelar sig i ett hus i Spanien, där två systrar träffas och diskuterar livet och framförallt deras gemensamma barndom, men hur minnena skiljer sig åt. Linda Olsson avslutade med att läsa några sidor ur den nya boken samt spelade ett musikstycke, med sång på katalanska.
I varje bok har Linda Olsson ett musiktema - i "Det goda inom dig" finns pianostycket "Peace Piece" med Bill Evans (s 229 - klicka o läs sammandrag från läsecirkeln 2013), i "Koltrasten" olika pianotrion som Otto lyssnar på (s 187) och i den nya romanen katalansk sång!
På min fråga om musiktermerna i fler av boktitlarna har koppling till musikteman i böckerna, svarar hon, att så har hon inte tänkt. Vilket jag har trott!
Jag gillar detta med musiktema i hennes böcker! Och avslutet med musiken efterlämnade en härlig känsla i kropp och själ.
/Eveline
FÖRFATTARFÖRELÄSNING MÅNDAG 30.11.15 LINDA OLSSON
29.11.2015 12:56Det är åter dags för en intressant författarföreläsning i Kulturmagasinets programsal, Sundsvall.
Biljetterna kostar 100 kr och kan köpas direkt i receptionen på Kulturmagasinet 060-191800 eller Entré Sundsvall 060-155400
Denna gång är det Linda Olsson som föreläser om sin pågående bok En syster i mitt hus
www.adlibris.com/se/sok?q=linda+olsson&pn=1
Extra intressant då vi i läsecirkeln på stadsbiblioteket precis läser hennes "I skymningen sjunger koltrasten" och ska diskutera den nästa cirkelträff den 8 dec!
/Eveline