Blogg
Författarföreläsning Kristina Sandberg
20.04.2015 13:07LIV TILL VARJE PRIS - tre böcker om Maj ....
Kristina Sandberg berättar om sin prisbelönta trilogi - Augustpris 2014
Lördag 25/4 kl 11.30 i Programsalen Kulturmagasinet Sundsvall
OBS tiden! Gå gemensamt med några vänner - Passa på att luncha tillsammans efteråt och diskutera föreläsningen....
/vi kanske ses/ Eveline
BOKSAMTAL 14 april 2015 STJÄRNANS ÖGONBLICK av CLARICE LISPECTOR
15.04.2015 16:45Boksamtal 4 i vårens tema - Kärlek-Makt-Relationer"
Tyvärr har jag inte lagt in något sammandrag av denna fantastiska roman av en briljant författare.
Allt har sina orsaker - men det kommer.....
BOKSAMTAL 17 mars 2015 Lilla Smycket av Patrick Modiano
07.04.2015 18:54Boksamtal 3 i vårens tema -"Kärlek-Makt-Relationer"
Lilla Smycket av Patrick Modiano
Läst och samtalat om i Läsecirkeln på Stadsbiblioteket 17.03.2015 Vi som deltog i samtalet var: Toni, Barbro, Gunilla, Annette, Anita och Eveline. Kerstin och Margareta har mejlat sina synpunkter. Det tackar jag för - då får vi med allas synpunkter till sammandraget :-)
Det blir inte lätt att sammanfatta samtalet, men jag gör ett försök. Fem av sex var helt överens om att vi tyckte denna ”lilla STORA” roman var alldeles underbar att läsa, men att den kanske kräver omläsning för att man riktigt ska kunna ta in i alla delar. Ett par av oss har läst 2 ggr!
Titeln: var vi överens om syftade på att modern såg sin dotter som en ”accessoar”
Handling: Romanen har en stark inledning - är en mor-dotter-relation. Hur ska det gå? Är det modern i den gula kappan, eller inte? Berättarjaget är i en svår existentiell belägenhet med identitetssökande (som kan jämföras med författarens själv!). Hur försörjde sig Therese egentligen? Var det ”på riktigt” hon såg efter den 8-åriga flickan? Eller var det sig själv hon beskrev, från tiden då hon var i den stora lägenheten som någon för henne okänd man, upplåtit till modern? Och hunden som försvann – hund som också den andra flickan ville ha?
Karaktärerna var många och framträdde som udda personer. Anmärkningsvärt är att apotekarkvinnan, som sörjde för Thereses väl och ve, ändå lämnar henne ensam med en burk sömntabletter och uppmanar henne att inte glömma at ta dem, fastän hon tydligt såg att Therese var deprimerad. Modern tyckte vi också var en underlig karaktär och frågor som ”var hon död”? – ”var kvinnan i den gula kappan hennes mor” eller? Även Föräldraparet till flickan, som Therese skulle se efter betedde sig mycket underligt, enligt våra svenska mått.
Allt detta gör att man kan tycka det är lite för mycket av det underliga, sorgliga och svåra på en och samma gång, för en och samma karaktär – Therese!
Den unge mannen, med sina språkkunskaper – vad gjorde han egentligen? Den ende ”normala” karaktären tycks vara en ”morbror” – om han nu var det? Fosterföräldern på landet fick vi inte veta så mycket om, men kändes iaf ”normala”?
Känsla: Ömhet, förskräckelse, misstro, avsky, medkänsla, spänning, olust, hjälplöshet, gråhet, hopplöshet men även förtröstan. Sid.30)”Man måste hitta en fast punkt i livet, så det inte flyter, då blir allting bättre, tror ni inte?” Någon uttryckte en känsla av ”reningsprocess”!
Språket tyckte vi om. Tillgängligt och återhållet med möjlighet att fördjupa. Lättläst och lätt att förstå med en spännande handling. Vackert: tex s 34) ”man kunde höra gräset smekas av vinden och bruset av vattenkaskaderna (Slätternas persiska som påminde om finska språket!)
Symboler; finns i andra romaner av M: herrelös hund – övergivenhet – färgen gul i kappan-som i Davidsstjärnan, mystiska försvinnanden, mörka platser, hästar mm
Författaren undviker kronologiskt berättande och beskriver handlingen uppstyckat. Modiano beskriver den utsatta människan med stor ömhet, vilket går igen i hela hans författarskap. Flera av oss kommer att läsa mer av Patrick Modiano, dock inte alla! ;-)
Vi jämför med Paul Auster, vars författarskap utspelar sig i New York och Modianos i Paris. Även Auster hade vår läsecirkel delade meningar om – några vill läsa mer av honom och andra inte! En av tjusningen i att delta i en läsecirkel – det vidgar våra referensramar……
Kan var och en tänka på ETT ORD om Lilla Smycket till nästa gång? /Eveline
UPPEHÅLL I UPPDATERING AV BLOGGEN UNDER "OMSTÄLLNINGSTID""
08.01.2015 13:50UPPEHÅLLET I UPPDATERING AV MIN BLOGG
UNDER DENNA OMSTÄLLNINGSTID I MITT LIV
BLIR LÄNGRE ÄN JAG FRÅN BÖRJAN TÄNKT
MEN..........
JAG ÅTERKOMMER FRAMÖVER
/Eveline
ROMAN BLIR TEATERPJÄS
05.12.2014 19:19I Sundsvalls Tidning 27.11.2014 kunde vi läsa:
" - att Lena Anderssons fjolårsroman "Egenmäktigt förfarande" blir teaterpjäs. Regissör och manusförfattare är Karin Parrot Jonzon och pjäsen får urpremiär på Uppsala Stadsteater den 5 september 2015. Lena Andersson har godkänt att historien om poeten Ester Nilsson och den självupptagne konstnären Hugo Rask blir teater. -Jag har fått fria händer, inom vissa gränser förstås, säger Parrot Jonzon till Feministiskt Perspektiv. (TT)" Slut citat
ONSDAGSLUNCH 26.11.2014 - KULTURMAGASINETS PROGRAMSAL, Sundsvall
26.11.2014 16:29HUR GICK DET SEN?
Det är en fråga som går som tema genom jubileumsutställningen till Tove Jansson 100 år tiden 31 okt - 28 nov 2014 på Sundsvalls Stadsbibliotek. Det är inte så många dagar kvar, så ni som inte har tittat på den, har ännu möjlighet till det. Ta gärna med er barnen - de älskar att kika in i muminhusen...
Onsdagslunchen idag i Kulturmagasinets programsal var mycket intressant och skickligt skildrat av bibliotekarierna
Gunnilla Grill och Erica Wikström-Holländer.
Gunilla berättade om Tove Jansson "konstnären med många uttryck" - hennes uppväxt - familj - och konstnärskap. Erica läste högt ur några av författarens böcker, bla Bildhuggarens dotter - Hur gick det sen? - Anteckningar från en ö (ill. Tuulikki Pietilä) (1996) kan man låna på biblioteket - samt Trollkarlens hatt som var den första egentliga Muminboken; Pappan och havet och Sent i november - härliga barnböcker
Boken Arbeta och Älska är skriven av Tuula Karjalainen, vilken också kändes intressant att någon gång läsa.
Själv blev jag intresserad av att låna och läsa Bildhuggarens dotter - men det får jag vänta lite med - den fanns inte inne för tillfället.
/Eveline
AUGUSTPRISTAGARE 2014
25.11.2014 15:54Årets Augspristagare har korats:
Årets svenska skönlitterära bok: Liv till varje pris av Kristina Sandberg - Kristina Sandberg fick även Svenska Dagbladets litteraturpris för ett par veckor sedan. Lite kuriosa: Kristina Sandberg är uppväxt i Sundsvall och var favorittippad till Sveriges största litteraturpris för svenska böcker.
Årets svenska fackbok: Naturlära av Lars Lerin
Årets svenska barn- och ungdomsbok: Mördarens apa av Jakob Wegelius
Lilla Augustpriset: Orangeriet av Matilde Villegas Bengtsson
BOKBYTARDAG sön 16 nov kl 14.00 Kulturföreningen Tidsspegeln och Sundsvalls stadsbibliotek
12.11.2014 18:37Ta med dig en bok du vill att någon annan ska få chansen att läsa och kom till Kulturmagasinets programsal. Där samlas vi kring fikabordet och ger varandra lästips och byter böcker.
Café Skonerten håller öppet så att du har möjlighet att köpa fika i samband med programmet.
Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag
31.10.2014 22:46Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag och någonting alldelesoväntat sker. Världen förändrar sig varje dag men ibland blir den aldrig densamma mer.Alf Henrikson |
|