Blogg
NOBELPRISTAGARE 2014 Patrick Modiano fransk författare
10.10.2014 16:43Nobelpriset i litteratur 2014 tilldelas Patrick Modiano.
Peter Englund tillkännagav torsdagen den 9 oktober 2014 kl 13.00 Svenska Akademiens beslut, att den franske författaren tilldelas årets nobelpris med motiveringen ”för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.
Patrick Modiano, född 1945, räknas som en av Frankrikes främsta författare. Med sina starkt personliga romaner, där handlingen nästan alltid utspelar sig i Paris, har Modiano sedan länge en hängiven publik såväl i hemlandet som utomlands. Modiano har bland annat belönats med Franska akademiens stora romanpris 1972, Goncourtpriset 1978 samt det prestigefyllda Prix mondial Cino Del Duca 2010.
Lilla smycket, Dora Bruder, Nätternas gräs är bara tre av Patrick Modianos författarproduktion. Jag har hört att man ska börja med Nätternas gräs, men jag har tänkt börja med Lilla Smycket, den titeln tilltalar mig.
Recensioner: Aftonbladet Svd
En tanke till vårens läsecirklar: Vi har två cirklar på gång i Sundsvall. Jag funderar på att föreslå att vi läser samma bok av årets Nobelpristagare för att sedan alla tillsammans diskuterar boken vid en extra läsecirkelträff, under maj månad. Kanske upplägget inte passar alla, men det kunde vara intressant för oss att en gång träffas i storgrupp.
//Eveline
BOKSAMTAL 7 oktober 2014 Lucke & Lull Arvet efter en Bonnier av Björn av Kleen
08.10.2014 20:22- Boksamtal 2 i höstens tema "Kärlek-Makt-Relationer"
Lucke & Lull Arvet efter en Bonnier av Björn av Kleen
Till höstens andra läsecirkel kom Margareta, Anita, Inger, Toni, Gunilla, Annette, Barbro, Sofia och Eveline. Åh, vilken häftig diskussion Lucke & Lull gav underlag till! Det var iaf positivt med denna bok!
Den negativa kritiken var tongivande: deltagarna uttryckte indignation, frustration, ilska och negativ kritik till både innehåll och författarens skrivsätt och syfte. Är det en faktabok eller en "vem är vem-bok" undrade någon. Det fanns kritik till utseendebeskrivningar. t.ex. Lull ”en kurvig brunett med bobfrisyr” (s 43), en advokat beskrivs som ”en dagenslunchgäst” (s 107) osv? Även bokens arvstvist ansågs som rättsligt omöjlig/onödig, enligt någon i gruppen. Man undrade vad huvudpersonen egentligen ville uppnå med den rättsliga prövningen? Vi har sedan 1970-talet en lag om rätt till laglott. Och vad ville författaren med denna skildring av Borgare?
De i gruppen, som hade läst Björn av Kleens förra bok ”Jorden vi ärvde” om Adeln, blev mycket besvikna. En del tyckte det var en rörig och ointressant bok, där författaren ofta bytte perspektiv i tid och rum och där hela skrivprojektet ter sig överambitiöst. Bokens tidsperspektiv kan uppfattas ryckig för den yngre generationen, som inte var med på 50-70-talen.
Släktträdet: för ”tunt” och rörigt; Titeln: tycktes fel då man tyckte det mest handlade om Anna o Jonas. Språket: ingen fin prosa. Berättelsen: ”skevar”; -den känns oredigerad och svår att förstå, tyckte några; -svårt att se helheten med alla växlingar av årtionden, karaktärer, händelser och företagskultur. Berättarjaget: skiftar, vilket gör det hela ännu rörigare tyckte några.
Fanns det inget intressant i boken? Jo, absolut! - För några av oss, däribland för mig som valt boken, just för att få inblick i den maktstruktur, som finns i megaföretag. De juridiska skyddsnät, man har möjlighet att "gömma sig" bakom och aningslösheten att låta sig underordnas av kulturella och patriarkaliska maktstrukturer i tron att så ska det vara och i syfte att själv åtnjuta guldkanten.
-Tillbakablickarna till 50-60-talen, som några av oss relaterade till och kunde känna igen oss i; - Kamratpostens betydelse för 1:a barngenerationen; - Veckotidningarnas ”influenser” i vardagen för ”1:a tonårsgenerationen och hemmafruar”; - Företagsneddragningarna på 70-80-talen; - Skillnader i värdegrund i Bonniers 5:e, 6:e och 7:e generation (s 195) och skillnader i gällande meriter för samma generationer (s 204). Avsnittet om "ungdomsklubben Gutkind" - liknande klubbar att "dana" kommande generationer finns kanske också i andra stora familjeföretag. - Och Jonas Bonniers avhopp 2013 från VD-posten i familjeföretaget (s212).
Berörande delar: - Att höra till en familj och ändå inte höra till som Anna och i viss mån även Jonas vittnar om, har författaren skildrat bra. -Även intervjun av Morgan (s 238-239) om sin relation till morfar Lucke & mormor Lull berörde positivt – finstämt återgiven av författaren, tycker jag. Uteslutningen av Anna och hennes barn, inte bara från det ekonomiska arvet utan även från det kulturella och i relationerna med övriga syskon och kusiner, är tydligt återgivet av författaren.
Intressant också att fundera kring vårt egna ”sociala och kulturella kapital/arv, i vår egen tillhörighet och samtid, som författaren gör (s 208), men det hade vi inte utrymme för att diskutera.
Författaren lyckades inte skapa någon större relation till alla läsarna i vår läsecirkel, men uppfyller iaf temat Kärlek-Makt-Relationer. Vi kanske bör läsa om den, tyckte några av oss! Ja, nu när jag lyssnat på intervjun med Anna Toss och Björn av Kleen hos Malou TV4 2013-10-02. SE HÄR ! Några av våra frågor får förklaring, tycker jag.
Björn av Kleen är kolumnist i DN och har för avsikt att fortsätta sitt ”fyra ständerprojekt”. Adel och Borgare är klart, återstår att se vad det blir av Präster och Bönder.
Avslutar med att citera sista meningen på s 232, som är ett utdrag ur ”Saffranshjärtan”, en roman av Jonas Bonnier. Den handlar om ett familjeföretag där yngste sonen David uteblir från en viktig bolagsstämma i syfte att gå sin egen väg. Att jämföras med Jonas Bonniers avhopp från Bonniers, för att återgå till sin egen valda väg - att skriva romaner. Självbiografiskt!
”Det kan inte vara meningen att vi ska leva våra liv i våra föräldrars fotspår, att vi ska vara stolta över något som de har byggt upp i stället för att vi ska skapa något själva.”
/Eveline
Recensioner: Aftonbladet Sydsvenskan SvD
Kuriosa:
Författaren beskrev en karaktär som "flamboyant" (glömt vilken sida) Betyder:praktfull, grann/flammande (engelska)
Denna buske/blommande träd ur familjen ärtväxter heter Flamboyant och bilden är från Florida Keys.
BOKSAMTAL 9 september 2014 Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson
15.09.2014 17:01Boksamtal 1 i höstens tema - "Kärlek-Makt-Relationer"
Egenmäktigt förfarande: En roman om kärlek av Lena Andersson
Till höstens första läsecirkel kom Anita, Annette, Erik, Barbro, Toni, Inger och Eveline. Egenmäktigt förfarande, (Augustpristagare 2013 se artikel 25.11.2013) är en skarp, utlämnande, hudlös beskrivning om det smärtsamma att älska obesvarat! Om KÄRLEK, HOPP, LUST samt SJÄLENS ensamhet!
Samtalet blev mycket livligt och givande. Alla uttryckte olika slags känslor, från ilska men också förståelse över Ester Nilssons naiva och undfallande sätt till vrede över den känslokalle Hugo Rask med sitt stora ego. Boken lämnar ingen oberörd, vare sig man tycker om denna ensidiga, förödande och tärande kärlekshistoria, eller inte.
I början av samtalet gick åsikterna isär om vikten av en sådan berättelse, men våra olika infallsvinklar resulterade i, att vi i slutet av träffen enades om att detta var en sällsynt viktig och trovärdig berättelse med en hög igenkänningsfaktor, iaf för en del av oss.
Många livsfrågor ryms i denna lilla bok bl.a. om förälskelsens självupptagenhet och om maktfullkomlighet hos den som inte älskar tillbaka. Om den oerhörda kraft den som vill gå uppbådar i och med sin starka vilja att gå till något....i motsats till den kraftlöshet den känner, som blir lämnad och inte vill förändra. Om behovet av att prata, s202 "Pratandet, som inte handlar om att få klarhet, vilket den pratande påstår, utan om att övertyga och övertala". Vi tyckte också om författarens beskrivning av HOPPET, även om det i slutkapitlet kändes något överdimensionerat.
Vi var tveksamma till att Hugo Rasks beteende skulle vara ett lagbrott. Ester Nilsson var ju med och villig hela tiden, det var egentligen (för att använda hennes eget uttryck) hon som var den drivande till deras "köttsliga förening", vilket i sig inte ger "rätt till varandra" per automatik!
Författarens språk tyckte vi också olika om inledningsvis, från "nej, det gav mig ingenting" och onödigt främmande ord, man måste slå upp --- till "fantastiskt, briljant och filosofiskt - intelligent och intellektuellt.
Några lyfte fram meningar, som fastnat: - s8 "Glappen mellan tanke och ord, vilja o uttryck, verklighet o overklighet och det som växer i dessa glapp". - s16 "Inget skulle förändras, bara berikas". - s82 "Det var en sån dag hon inte kunde skilja på tanke och känsla". - s180 "Förespegla inte den hoppfulla det du vet inte kommer att inträffa". - s187 "Hur kan man vara så dum att man tror att det handlar om tid när folk anger tid som skäl?" (När man egentligen inte vill - igenkännande!)
Vi var alla mycket nöjda när vi avslutade dagens boksamtal! Våra olika åsikter, som vidgar det egna perspektivet genom diskussionerna, är så berikande - och denna bok gav ett mycket bra underlag till den processen. Och visst innehöll den Kärlek-Makt-Relationer!
/Eveline
Recensioner: DN.KULTUR Om livet efter Ester 11-05-14
HARLEQUIN på jakt efter svenska författare
15.09.2014 15:02Vbf ett mejl jag fick idag om att
"Harlequin är på jakt efter svenska författare".
Hej!
Jag gillar din blogg och mejlar dig eftersom jag tror att en del av dina besökare har författardrömmar.
För en av dem kan drömmen bli sann. Just nu är vi på Harlequin på jakt efter vår första svenska författare någonsin.
Harlequin är ju ett av världens största förlag med utgivning i 110 länder världen över. Enbart i Norden ger vi ut 1 500 böcker varje år i genrer som romantik, krim och feelgood.
Hittills har Harlequin varit stängt för svenska författare. Men nu har vi tänkt om.
Därför lanserar vi i dagarna en svensk författartävling där första pris är ett bokkontrakt.
Om du skulle vilja skriva några rader om tävlingen på din blogg och hjälpa oss att hitta vår första svenska författare skulle jag bli jätteglad.
Jag bifogar ett pressmeddelande och om du har några frågor - om tävlingen eller om Harlequin i största allmänhet - är det bara att höra av dig till mig.
Bästa hälsningar
Anna Svedbom
PS: Tävlingsdeltagarna kan boka tid med våra redaktörer för individuell manuscoachning på Bokmässan. DS
Anna Svedbom
Editorial Manager________________________________
Förlaget Harlequin AB Nordic Group
Industrigatan 4A, Box 49005
SE-100 28 Stockholm, Sweden
Phone:+46 (0)8 505 511 00Direct: +46 (0)8 505 511 05
harlequin.se
/Eveline
"Ge-bort-en-bok-dagen" - Lördag 13 sept 2014
12.09.2014 14:56Hej bokvänner!
Jag vill dela med mig den inbjudan jag fick av en god vän via mail, att delta i en "Ge bort en bok!"-aktivitet lördag den 13 september. Mer information hittar du nedan. Ett roligt initiativ som jag gärna deltar i och delar med mina vänner :-) /Eveline
Plats: Överallt i hela Sverige. Och andra länder också om man vill sprida evenemanget.
Ni vet alla de där böckerna man läst och som sen bara står i bokhyllan och samlar damm? Visst borde någon annan få läsa dem?
Nu är det dags igen att ge bort böcker. Det är förstås roligast om många gör det samma dag. Så det blir så där så att bussarna, caféerna, tvättstugorna och arbetsplatserna liksom svämmar över av... böcker och pockande läslust!
Så här kan det gå till: skriv en liten lapp med texten "Varsågod, att läsa! Ge-bort-en-bok-dagen på fb 13/9-14". Lägg lappen i boken och lägg den på ett bra ställe där någon lässugen lätt hittar den.
Hjälp gärna till att sprida evenemanget!
Stora bokkramar från Maria (Tomsby)
Bokcirkel i Hökarängen SVT2
03.09.2014 09:52Kl 20.00 sänder SVT2 från en Bokcirkel i Hökarängen med Kristina Lugn som cirkelledare. Programmet kommer sex onsdagar och kommer att handla om klassisk litteratur, men även samtida verk. I det första program tar de sig an en klassiker, Fjodor Dostojevskijs Anteckningar från källarhålet.
Har någon av er läst den, skulle det vara roligt om ni har möjlighet och vill kommentera Hökarängens samtal. Själv har jag tyvärr inte läst den.
/Eveline
HÖST-BOKFESTIVAL 4-6 SEPTEMBER
02.09.2014 10:19Tyvärr kunde jag inte gå på denna spännande bilfestival, men lägger in bokhandlarns länk
https://www.hostfestival2014.blogspot.se/
PÅ AKADAMIBOKHANDELN VÄNGÅVAN I SUNDSVALL
håller de HÖST-BOKFESTIVAL även i år i dagarna 3
Här kommer en länk till programmet: hostfestival2014.blogspot.se/
Så roligt och spännande - Bokhandlarn i Sundsvall är verkligen en eldsjäl och hela personalen är så fantastisk.
Jag ska försöka planera in ett besök på lördag och lyssna på Elin Olofsson om "Till flickorna i sjön" mtp att vi läste hennes förra bok "Då tänker jag på Sigrid" (se sammandrag 30.03.2014.
/Eveline
HÖSTENS TEMA: KÄRLEK - MAKT - RELATIONER
25.08.2014 22:30Nu är det snart dags för höstens första läsecirkel
Tisdagen den 9 september startar stadsbibliotekets båda cirklar.
Cirklarna tycks vara mycket populära! :-) De blev fulltecknade nästan på en gång som anslagen kom ut. Jätteroligt tycker vi...
Tyvärr får inte alla plats, men den som vill läsa böckerna ändå, kan gärna vara med och kommentera sammandragen på bloggen.
Det tycker jag skulle vara intressant och givande, att få med synpunkter från läsare utanför cirkeln. Ju fler infallsvinklar ju bättre!
Jag brukar försöka få in cirkelns sammandrag innan vi ska träffas och pratar om nästa månads bok.
Du hittar min cirkels böcker i bloggen under rubriken "Böcker vi läser/läst i cirkeln".
Båda cirklarna kan du läsa om på: www.sundsvall.se/Uppleva-och-gora/Bibliotek/Service-och-tjanster/-Lasecirklar-pa-Sundsvalls-stadsbibliotek/
Efter en lång, het och underbart skön sommar - blir det mysigt att krypa upp i läsesoffhörnet igen.
Välkommen till en härlig bokläsarhöst
//Eveline
FÖRSTA JUNI-DIKT
01.06.2014 08:05Det har varit mycket nu - som alla säger idag... Men faktiskt under maj månad har jag inte prioriterat min blogg. Jag har ägnat min tid åt annat, även det mycket roligt. Idag tänker jag bara infoga FÖRSTA JUNI DIKT - den handlar om sommaren som jag är så förtjust i. (Övrigt skrivande återkommer jag till efter den 8 juni - Upplever många trevligheter omkring min person just nu :-)
/Eveline
Var glad min själ åt vad du har
Nu har du hundra sommardar
Och detta är den första
När solens lopp sin ände tar
så har du nittionio kvar
och någon är den största
Giv noga akt på var du står
I morgon är med ens i går
Det går så fort att vandra
Lägg märke till att vad du får
är hundra sommardagar per år
i morgon är den andra
Kajenn
BOKSAMTAL 15 april 2014: Sommarljus, och sen kommer natten av Jón Kalmar Stefànsson
28.04.2014 10:53Boksamtal 4 våren 2014 med temat "Villkor i livet”. - Till vårens sista läsecirkel kom Karin, Barbro, Kerstin, Erik, Sofia, Annette och Eveline och i dagens samtal diskuterade vi bl.a. om ett lands språk och människans karaktär formas annorlunda om vi bor på en ö jämfört med at bo på fastlandet.
Sommarljus, och sen kommer natten av Jón Kalmar Stefànsson
I denna bok blev temat ”Villkor i livet” riktigt påtagligt. ”Här finns allt om kärlek, sex, liv, död, sorg, humor, vardag och magi - även ett recept med stekt ägg och kvarg (s179)" :-)
I romanen eller de episodiska novellerna skildras de olika karaktärerna både ömsint och fantasirikt, med mycket humor och stort allvar. Författarens skrivsätt är så annorlunda och fascinerande hur han lyckas få ihop trådarna från alla utsvävningar han gör i hela boken. Den är stundtals jobbig att komma in i och svårläst, t.ex. i dialogavsnittet s105. Där får läsaren själv fundera ut vem som säger vad! De många långa meningarna utan punkt t.ex. på s226 ”Àki befinner sig…..eget språk", kan både stoppa upp och driva på läsandet. De för oss ovana isländska namnen, blir också en utmaning. Stefánsson avhandlar miljöer, relationer och karaktärer i en och samma intensiva mening. Romanen väckte blandade känslor i vår grupp, allt från humor (fniss) till sorg (gråt) samt oberördhet.
Handlingen berättas av ett anonymt kollektivt VI, en intressant ton till det mer familjära DU, som är läsaren. Vilka är då dessa VI, som skäms lite över sig själva undrade vi, (t.ex. Kjartan s126 och Benedikt s224). Är det representanter för kooperationen på 70-talet med typiska landsbygdsfördomar, som nagelfar och ondgör sig över andras utseende, val av kläder, levnadssätt och umgänge? Författaren tycks driva en aning med människorna i byn och de som är lite udda förlöjligas lite. Syfte? Kanske är det läsarens egna värderingar som utmanas!
Dessa karaktärer finns överallt på vår jord, i varje land utifrån varje lands kultur. Är det detta som författaren vill belysa med sina ”vindlingar” fram och tillbaka från stad – land – utland – rymd, vilket inbjuder läsaren att fantisera fritt.
De flesta tyckte om boken, kanske den t.o.m är den bästa under våren. Den är intressant och filosofisk och väcker en drömkänsla och fantastiska funderingar kring ”Vad är meningen med livet”, ”Varför lever vi” och som i Björgs fråga: ”Varför har jag levat?” s154? Ett par i gruppen tyckte både/och, sådär, ingen aha-upplevelse. De som inte kunde närvara i samtalet, har bidragit med sina synpunkter via mejl, vilket uppskattas.
Språket är vackert och poetiskt med humoristiska ”knorrar” t.ex. annonsen på s241: ”Kom till platsen där inget händer, inget rör på sig utom havet, molnen och fyra hemmakatter.”
Tankeväckande: - Om förnuft och oförnuft – Om tron på att ”vita medelålders män från Amerika är högsta vinsten för alla jordens nationer” s191 - Om det tvetydiga i människans längtan efter sällskap och behov av ensamhet s245.
Vackert uttryckt om tidens gång: ”Du åldras vackert” - ”Dagarna gick upp i öster och försvann i väster”-”Tiden går, den färdas genom oss och därför blir vi äldre” - ”Livet går i alla riktningar och slutar sen mitt i en mening!”
Underhållande avsnitt: Om nyårsfesten s88! – Om allt "kopulerande hit och dit"! - Landsbygdsborna roar sig själva – stadsborna låter sig roas av stadens kulturutbud! - Om spöken på Lagret s94! Kring dessa spöken pratade vi om alvar och annat oknytt läs här – dessa övernaturliga väsen och figurer i skandinavisk folktro, som även finns i moderna fantasyverk.
Starka avsnitt: - Otrohetsskildringen; Den om Hannes och sonen Jonas; Slutet, där himlastormande lycka övergår till djupaste sorg och en vägkantsbumling förvandlas till en hög med grus! - Dikten Hannes skriver till Jonas s54
Alla skogens kvistar knäcktes,
Kallvind drog och solen släcktes,
Intet stod när brisen bräcktes,
Borta allt, jag går bland gråt,
Lyss till fager fåglalåt;
Dagen dog när klandret kläcktes,
Kräks och fåglars ångst:
Ej blev rik min tankas fångst.
Vi rekommenderar denna härliga, tankeväckande läsupplevelse. Det blir en bok att återvända till! Framför allt till de ”inklamrade” […] stycken (t.ex. s7 -10) och mellan kapitelindelningen är intressanta och underbara avsnitt – väl värda att läsas om bara för sig själva!
Lite fakta: Enligt Lisa Ahlqvist i GP 05.02.2009: ”Hur ett språk kan leva och utvecklas på en liten yta – Romanen Sommarljus är 270 sidor och Island är 103 125 kvadratkilometer stort” – en intressant infallsvinkel.
Avslutar med ytterligare en intressant infallsvinkel av Maria Edström, SR: om ”Denna ömsinta enögdhet som författaren besitter – med tanke på att människor i verkligheten är läskigt inskränkta med oftast religiösa bottnar”!
Läsa mer av Jón Kalmar Stefànsson - Om en pojke i - Himmel och helvete 2010; Änglarnas sorg 2011; Människohjärtat 2013;
/Eveline