Blogg
BOKSAMTAL 29 januari 2013: Smärtbäraren av Åsa Nilsonne
28.01.2014 17:05BÄTTRE SENT ÄN ALDRIG - ett bra ordspråk i detta sammanhang. Jag vill gärna fylla på bloggen med boksammandrag från våra tidigare läsecirklar och tycker det passar bra att skriva in årets och fjolårets månadsböcker - parallellt - en inspiration från "Underjordiska timmar"! :o)
29 Januari 2013 samtalde Ulrika E, Annette S-G, Irene R, Barbro P, Gertrud G, Lena N, Marianna L, Maria A, Kerstin L, Anita V och jag Eveline S om:
Vi var några som hade förväntat oss något annat än en "traditionell deckare" och blev besvikna efter en fascinerande, om än osannolik inledning. Några tyckte om nytänket, idén, metaforen och det spännande slutet. En annan tyckte den var svår att förstå, "inte min typ", hade velat ha mer faktabeskrivning.
Språket tyckte vi om. det är lättläst, i en klinisk genre, med ett fint budskap om att ta hand om sig själv och sin nästa. Underhållande och fängslande skrivet som en deckare.
Karaktärerna: Huvudpersonerna har stark "knopps- och kroppsuppfattning" och är isolerad i sin "profession". Hennes drivkraft är ekonomin och skuldkänslan hon bär på för sin syster Tildas självmord.
Vi diskuterade kring författarens mening: Är det ett inslag i debatten om nutidens kroppsfixering? Hur vore det om man kunde göra psykiska ingrepp likväl som fysiska , för att "förbättra" sig och duga till? En "science fiction" värld som känns skrämmande, eller inte? Många frågor väckte den i alla fall.
Om handlingen tyckte vi: En osannolik idé om att gå in i en annan människas kropp, medan den egna ligger "på vänt". Roande men inte trovärdig. Författaren har lycktats bra med avsnittet om personligt ansvar, empati och gränsdragning - här blir hennes profession som psykiater och professor i medicinsk psykologi tydlig.
Vilka känslor diskuterade vi: 1) om identitet 2) var gränsen går för personligt ansvar 3) empati 4) om skuld - att i och med sina egenval göra fel till någon annan - konsekvenser av val drabbar andra oförskyllt.
Läst något liknande: Maj-Gull Axelssons "Aprilhäxan", där huvudpersonen kunde anta en kråkas kropp och på så sätt kunna "hoppa in" i en annan kvinnas kropp!
Budskap: kanske hur viktigt det är med gränsdragning och personligt ansvar.
Författarföreläsning Susanna Alakoski 5 febr 2014 kl 19.00
25.01.2014 15:25NU ÄR DET DAGS FÖR BOKSAMTAL IGEN
17.01.2014 15:44Tisdagen den 21 januari träffas vi i läsecirkeln för vårens första boksamtal på stadsbiblioteket i Sundsvall. Cirkeln är fullsatt och vi samtalar då om Underjordiska timmar av Delphine de Vigan. En spännande skildring av arbetslivet - ett "Villkor i livet".
Varmt välkomna!
GOTT NYTT LÄSÅR 2014.....
02.01.2014 18:18...önskar jag alla litteraturintresserade.
Under Böcker vi läser finns vårens titlar
Tänk, alla fantastiska böcker som alla kreativa författare just nu skriver som vi läsare får njuta av, samtala om, rosa och risa!
Tack Tomten för fina Bokklappar :-)
25.12.2013 13:01Härliga juldag!
Efter dagars "arbete" med trevligheter inför julen kan jag idag bara njuta av min favoritsysselsättning - ATT LÄSA....
Dessutom en alldeles ny önskad bok - Tiggarflickan av Alice Munro.
Och Jerry har fått sin önskade bok att läsa - Mellan rött och svart av Jan Guillou.
(Böckerna kommer väl i pocket)
GOD JUL ALLA BOKÄLSKARE
23.12.2013 21:27MED EN BOKGRAN STOR OCH GRANN
ÖNSKAR JAG ALLA BOKÄLSKARE GOD JUL
NJUT AV INTRESSANT OCH SPÄNNANDE LÄSNING
SOM VI KAN SAMTALA OM - DET ÄR KUL :-)
//Eveline
BOKSAMTAL: Känslan av ett slut av Julian Barnes
20.12.2013 21:07Boksamtal 4 hösten 2013
Känslan av ett slut av Julian Barnes
Jag valde romanen för att titeln lockade mig och att det var en engelsk modern författare. Handlingen kändes intressant, en återblick till ungdomstidens tankar och känslor på 60-talet, spelet mellan det intellektuella och det sensuella, som då var ”det mest förbjudna”. Författaren skriver om klasskillnad, ordning och reda, den sexuella debuten, rangordning bland ungdomar från stark till svag osv.
Vi som samtalade idag var Anita, Karin, Gertrud, Barbro, Marianna, Ulrika, Annette och jag. Maria och Kerstin har mejlat sina synpunkter, som jag läste upp. Det är roligt att på så sätt ändå vara med fast man har förhinder!
Vi var ganska överens om att romanen var intressant och diskussionen blev tidvis hög. Språket är lågmält och handlingen tar sig långsamt fram. Boken är välskriven och man känner att författaren har något stort att berätta. Några av oss tyckte om hans filosofiska tankar och kunde ta till oss dessa i egna tillbakablickar. Andra var mer återhållsamma och kluvna iaf inledningsvis. Mot slutet av samtalet var vi överens om att denna lilla bok med bara 192 sidor, är stor. Den väckte mycket och berörde oss på flera plan.
Ynglingarnas resonemang kring självmord som friskt eller sjukt fascinerar. Adrians höga intellekt och därigenom upphöjdhet och dominans bland kamraterna diskuterades ivrigt. ”Vems är ansvaret i hela kedjan”? frågar Adrian (s 112-113) och resonerar om ”ackumulation – vadslagning – länkar i olika hållfasthet, om mänskliga relationer kan uttryckas med matematisk eller logisk formel eller endast med traditionell narrativ terminologi. Så om Tony, till exempel…” (s 113). Det finns onekligen mycket att diskutera kring självmord!
Huvudkaraktären Tonys självrannsakan om ånger och hur han söker bekräftelse, ursäkt, förståelse eller förlåtelse för något han gjort/missat i sin ungdom, är skickligt berättat.
Vi pratade länge om de tankar om minnet som boken väcker. Hur mycket kan vi lita på minnet? Hur förhåller vi oss till våra egna minnen? Gör vi om vår egen historia, så den känns mindre smärtsam för oss själva och mer intressant att berätta till andra?
Romanens sista 40 sidor är oerhört starka! Jag citerar Västerbottens-Kuriren på bokens omslag: ”Med raffinerad komposition lotsas läsaren fram till ett totalt överrumplande slut.”
Avslutar med Tonys jämförelse - vanlig post förr och e-post nu (s 156) om att 3 veckors väntan ”igår” motsvarar 3 dagars väntan idag. "Igår Morse – Idag IT"
Extramaterial på webben: Filmen En man och en kvinna som omnämns på sid 82.
Filmmusiken av Francis Lai www.youtube.com/watch?v=8s5TTGtigQg
/Eveline
Ord, ord&bild, bild - stillestånd i bloggen beror på arbete med foton :)
16.12.2013 12:56Just nu är det fotoalbum jag ägnar mesta tiden till - album till de minsta barnbarnen som de kan ha som bildblädderböcker med sommarens upplevelser hos respektive farmor&farfar i stugan i Huljen......
Därför ett litet stillestånd i bloggen
ANNA en "Minibokslukare"
15.12.2013 19:14Ett ordspråk säger:"Man ska böja i tid det som krokigt ska bli" och det stämmer alldeles utmärkt för denna lilla bokslukare!
Lilla Anna är släktens minsting, iaf att själv kunna hålla en bok! Hennes mormorsmor, min syster undrar om Anna får vara ”bloggassistent”? Och det får hon ju såklart!
Anna, min systerdottersdotterdotter :o) är fn släktens yngsta bokslukare- bara 9 mån då bokintresset väckts!
Jag har såklart frågat och fått tillstånd av Annas mamma&pappa att "publicera" bilden av deras lilla bokintresserade dotter.
Augustpriset 25 år -2013 års pristagare
25.11.2013 20:43Lena Andersson & Bea Uusma - 2013 års Augustpristagare - samtalar måhända om "kärlek" ?
Årets svenska skönlitterära bok: Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek av Lena Andersson
Årets svenska fackbok: Expeditionen. Min kärlekshistoria! av Bea Uusma
Spännande läsning framöver!