Blogg

NOBELPRISTAGARE I LITTERATUR 2022 - ANNIE ERNAUX

06.10.2022 18:37

Aldrig tidigare och knappast någon gång till kommer jag att "välja rätt" nobelpristagare i litteratur! Men faktiskt detta år 2022 tippade jag rätt! kl 13:50 på dagen för tillkännagivandet väntade vi, några litteraturälskare, på den lokala Vängåvans bokhandel i Sundsvall. Bokhandlarn Lennart Bergström och hustru Ewa hade som vanligt bjudit in till gemensam väntan på Svenska Akademiens tillkännagivande kl 13:00, med bubbel och tilltugg, värdigt ett Nobel-evenemang. I min ficka hade jag en lapp med två favoriters namn på: Maryse Condé, den guadeloupiska författaren och Annie Ernaux, den franska författaren. 

Så överraskande glad jag blev då ständige sekreteraren Mats Malm tillkännagav att Annie Ernaux hade tilldelats litteraturpriset med motivering: För det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar. 

Maj 2021 läste vi Åren av Annie Ernaux i läsecirkeln på stadsbiblioteket, Sundsvall, den första fysiska cirkeln sedan februari 2020. Det är fantastiskt att ha läst en Nobelpristagare innan författaren blivit utnämnd OCH att även vara en av mina favoriter.

Tack till vårt generösa bokhandlarpar Lennart och Ewa för ytterligare en nobel och värdig sammankomst. Sundsvalls Tidnings kulturredaktör Susanne Holmlund var också där för att skriva sin artikel och fotade en stolt och glad bokhandlare, som dessutom hade några av Annie Ernauxs böcker i butiken. Även jag blev fotad och intervjuad - det syntes såklart hur överraskad jag var!

                                     

Lägger in en länk till intervjun av Annie Ernaux i Babel söndag 2 oktober - 4 dagar innan utnämningen!

https://www.svtplay.se/video/36966447/babel/babel-avsnitt-6-2

//Eveline        

Läsecirkel hö 2022 bok 1) MYSTERIET HENRI PICK av David Foenkinos

24.09.2022 13:37

Till höstens första cirkelträff kom Annette, Bibi, Ellinor, Gunilla, Kerstin, Maria, Margareta, Toni och Eveline. Ann-Sofie och Melinda hade förhinder. Berit lämnar som vanligt sina synpunkter digitalt. Att det var roligt att träffas fysiskt var det ingen tvekan om. 

Vi började med en kort presentation av oss själva, vårt läsintresse och varför vi valt en bokcirkel: att läsa är som en utflykt; att samtala kring romanen är som terapi; det ger fler dimensioner; min första bokcirkel; jag läser på ett speciellt sätt inför en bokträff; premiär; vad skulle man annars göra; kvalitetsböcker och seriösa litteratursamtal; utvecklande!

Efter några praktiska punkter kring "samtal i grupp" samt hållpunkter som fikatid, övergick vi till bokpratet. Dagens bok var en bra start med ett innehåll, som stämde väl in på höstens tema Drömmar, val & konsekvens

bokomslag Mysteriet Henri Pick   Evénement à Enghien avec la venue du romancier David Foenkinos !

Mysteriet Henri Pick av David Foenkinos

Översättare: Sara Gordan

Var och en berättade kort vad eller vem berörde oss extra under läsningen. Författardrömmar och kärleksrelationer, som tycktes bygga på försmådda män och kvinnor, berörde oss alla = drömmar, val och konsekvens. Bland karaktärerna lyftes Magali (bibliotekarien), Madeleine (änkan), Rouche (journalisten) och Frédéric (författaren) fram, men även Joséphine (dottern) och Marina (skenhustrun). Alla är på något sätt delaktiga i den mystik om ett hemligt manus, som David Foenkinos genom sin allvetande berättare så trivsamt och underhållande leder läsaren in i den snåriga förlagsvärlden. 

Romanens huvudtema: om en romans tillblivelse, om konsten att ge ut en bok och om överdriven marknadsföring s.k. "hajp" (upphaussning och fall), vilket kan gynna förläggaren och författaren, men också slå helt snett. Här finns önskan om berömmelse, att lyckas med ett mästerverk och passion för det skrivna ordet, med sanningen och kärleken som starka ingredienser. Vi pratade om hur maktspel, förljugenhet och konsekvenser av val för att nå sina drömmar, kan bli ödesdigra. Nutidens fokusering på formens totala dominans över djupet i en roman, kvantitet / kvalitet diskuterades också (s125 o 265). Intressant hur författaren får ihop alla möten i boken, som tangerar titeln på romanen i romanen En kärlekshistorias sista timmar. En bladvändare med en del cliffhangers, som driver händelsen framåt. Vi diskuterade trovärdigheten, men tyckte det var en trevlig, snäll, lugn och sökande bok, med ett härligt överraskande slut.  

Fotnoter hade vi delade meningar om: trevliga och humoristiska inslag ex. s38) om hur vi lyssnar i ett samtal; irriterande, de gjorde intrång och störde läsrytmen utan att tillföra något. 

Huvudkaraktärer förutom ovan nämnda är Henri Pick och bibliotekarien Jean-Pierre Gourvec, som grundade biblioteket för refuserade böcker och opubliserade manuskript, efter en idé av den amerikanske författaren Richard Brautigan. Inspirerad av Brautigans vision startade Todd Lockwood 1990 The Brautigen Library i Vermont. 2010 flyttades The Brautigan Library och dess innehåll till Vancouver.

Miljöbeskrivningarna gav intressant inblick - i förlagsvärldens inre och till landskapets yttre kring orten Crozon i Finistère- (minns vi från Bodil Malmstens böcker om världens ände!). 

Språket: trivsam med krass humor, lättläst med bra kapitelindelning, löpande text och dialoger. Fint bildspråk ex s47) Hon hade omedelbart känt igen sin dotter på hennes sätt att cykla så exakt, så rakt. Frédérics var mer konstnärlig, han cyklade ryckigt, utan riktlinje.

Titel/Omslagsbild: bilden ger tankar till kartotek/bibliotek och ja, Henri Pick är ett mysterium. 

Några meningar: s65) Frédérics irritation över klockan hos änkan: Han försöker tänka i tystnaden mellan sekunderna, vilket var lika omöjligt som att gå mellan dropparna i regn. s66) Änkan om Gourvec: Varje gång hon stötte på honom hade han fått henne att tänka på ett ursprårat tåg. Om ord s129) Ord har alltid en riktning, ett hopp om en annans blick. Att skriva för sig själv skulle vara som att packa resväskan för att inte resa. s201) Alla hennes svar hade kommit ur munnen som laddningar ur en ordkatapult. 

Ett ord/känsla som romanen väckte: s71) Läsaren möter på ett eller annat sätt alltid sig själva i en bok. Läsning är en fullständigt självcentrerad upphetsning. Vi söker omedvetet det som talar till oss. Författarna kan skriva de allra knasigaste eller mest osannolika berättelser, de kommer ändå alltid hitta läsare som säger: "Det är otroligt, ni har skrivit om mitt liv".  s232) Man kan resonera med sig själv, men det är alltid kroppen som avgör hur lång tid som behövs för att känslorna ska läka.  

Bokcirkelfrågor (s272): 1) Att det jag själv tror på är läsvärt, får ett bevarande någon annanstans än hos mig själv och inte bara kastas. 3) Ja, till del, t.ex. s97) En boks liv bestäms och alla får inte samma chans. Förläggarens entusiasm är avgörande, man har sina älsklingsbarn. 5) Ja, känslan av spänning inför varje ny läsupplevelse. 6) Lösningen är överrskande bra.

Recensioner om boken saknas, men det finns om filmen Svt, Aftonbladet, Kulturbloggen

Filmtips: boken är filmatiserad - se ett klipp på Youtube och webbplatser t.ex. Rakuten

Sens moral: Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket. Kärleken vinner över girigheten.

//Eveline

 

HILARY MANTEL ÄR DÖD

23.09.2022 18:11

Den brittiska författaren Hilary Mantel har avlidit meddelar hennes förlag HarperCollins till BBC. Enligt Aftonbladet uppger förlaget att hon avled ”hastigt men fridfullt” i torsdags 22 sept och att var omgiven av familj och vänner..hon blev 70 år.

Hilary Mantel föddes 1952 i Glossop strax öster om Manchester. Hon fick sitt stora genombrott med romanen ”Wolf Hall”, den första boken i en trilogi om Thomas Cromwell och 1500-talets England. Romanen belönades med Bookerpriset 2009. Uppföljaren ”För in de döda” belönades även den med samma pris 2012. Så sent som 2020, kom den sista delen i trilogin, ”Spegeln och ljuset”

Vi läste hennes Skuggan av ett liv i cirkeln under våren 2017. 

En stor författare har lämnat oss läsare, men hennes författarskap lever vidare.

 

//Eveline

 

10 ÅRS JUBILEUM FÖR MIN LÄSECIRKEL PÅ STADSBIBLIOTEKET I SUNDSVALL

20.09.2022 15:36

Inför läsecirkeln hösten 2022 vill jag göra en tillbakablick på åren som gått. För 10 år sedan, 18 september 2012 ledde jag min första läsecirkel i samverkan med stadsbiblioteket och folkuniversitetet i Sundsvall. Vi läste då "Augustpristagare under Strindbergåret"; Korparna av Tomas Bannerhed; Håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski; Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman och Landsatt per fallskärm av Lars Ahlin.

Under dessa 10 år har vi läst och samtalat om 84 titlar. Tyvärr saknas sammandrag i bloggen från de fyra första träffarna och några till, men de flesta finns med från och med januari 2013 och Smärtbäraren av Åsa Nilsonne.

Utöver samtal om bokens innehåll såsom budskap och syfte samt hur boken stämmer med aktuellt tema, läser vi om och diskuterar författaren. Är det en utländsk bok, läser vi även om översättaren och dennes viktiga roll.

Det är fantastiskt roligt, givande och utvecklande att läsa och samtala kring en berättelse.

I romanen Mysteriet Henri Pick av David Foenkinos finns ett stycke på s71, som jag instämmer i och citerar: LÄSAREN MÖTER på ett eller annat sätt alltid sig själva i en bok. Läsning är en fullständigt självcentrerad upphetsning. Vi söker omedvetet det som talar till oss. Författarna kan skriva de allra knasigaste eller mest osannolika berättelserna, de kommer ändå alltid hitta läsare som säger: "DET ÄR OTROLIGT, NI HAR SKRIVIT OM MITT LIV".

//Eveline

LÖFTET av Damon Galgut - En LÅNA&LÄS-bok 22-23

14.09.2022 20:31

I bokens inledning finns ett citat av Federico Fellini: I morse träffade jag en kvinna med guldnäsa. Hon kom åkande i en Caddilac och hade en apa i famnen. Hennes chaufför stannade och hon frågade mig: "Är det du som är Fellini?" Och med sin metalliska röst fortsatte hon: "Hur kommer det sig att det inte finns en enda normal människa i dina filmer?"

bokomslag Löftet    Damon Galgut

Löftet                    av Damon Galgut

Översättare: Niclas Hval, som 2021 tilldelades Stiftelsen Natur&Kulturs översättarpris

Citatet fångade mitt intresse, då jag av bokens baksidestext inte kopplade ihop citatet med innehållet. Jag brukar fundera på hur författaren tänker när de väljer citat. När jag läst klart romanen, är frågan helt relevant, för vad är egentligen en "normal" människa?

Baksidestext:"Det börjar med en älskad moders död. Året är 1986 och apartheidregimen går mot sitt slut. Familjen Swart dras isär och de efterlevande återser varandra bara vid nya begravningar. Världen förändras, det enda som består är familjegården – och yngsta dotterns envisa kamp för att infria ett löfte, ingen annan vill kännas vid."

En familjekrönika om det moderna Sydafrika, som skildrar en vit sydafrikansk familjs förfall mot bakgrund av det sydafrikanska samhällets förvandling från 1986 till 2018. Damien Galgut belönades med Bookerpriset 2021, den tredje sydafrikanen att ta emot litteraturpriset efter Nadine Gordimer (1974) och J.M. Coetzee (1983 och 1999).

Romanen är en stark läsupplevelse, den rymmer ironi, värme och en sorgsen känsla över allt som är fel och går fel, i landet och i familjen Swart. Karaktärerna beskrivs med satir, bitskhet, smärta, övertydlighet men också klarsyn. Den ger mig som läsare inblick i ett förlegat samhällssystem med religiösa inslag samt tron på  tecken, förebud och onda omen (s138).

Den "allvetande berättaren" låter oss följa vardagslivet för fyra av fem familjemedlemmar. Föräldrarna MA och PA, samt barnen Astrid och Anton är ledande i var sitt kapitel. Amor, den yngsta dottern, har inget eget kapitel, men det är hon som sammanbinder berättelsen. Att hon saknar eget kapitel förstärker Amors egen tanke på sig själv, vilket är tydligt på s73: Amor beundrar sin bror och tänker; "Det måse vara underbart att vara man". Hon är van vid att bli behandlad som en suddig fläck i utkanten av allas synfält. Efter moderns död och upp i vuxen ålder, lever Amor sitt liv i en självvald periferi, långt ifrån den övriga familjen. Hon kommer hem endast när familjen drabbas av sorg, för att delta i begravningarna, men också för att fortsätta sin kamp framåt, kampen om ett löfte som hon anser måste infrias. 

Omslagsbilden gav mig intrycket att handlingen rör ett barn och ja, Amor är barnet, tänker jag.

Titeln: Löftet handlar om något som gick emot apartheidreglerna, att svarta inte får äga hus eller mark. När löftet ges är Amor för liten för att känna till de regler, som gör att fadern inte kan låta deras hemhjälp Salome få äga huset där hon bor. Under tiden som romanen fortskrider färändras samhället och lagarna. Det gamla vittrar sönder och det nya byggs upp, dock inte alltid med framgång. 

När Amor äntligen kan uppfylla moderns löfte till Salome, är det kanske för sent. Mark som kolonisatörer i en annan tid, med andra lagar, tagit från ursprungsbefolkningen, kan inte "ges" tillbaka. Det som rättmätigt tillhört folket, kan inte ges som en gåva. 

Språket: Lättläst med ett bra flöde. Vackert, bildrikt och kraftfullt. Författaren använder en annorlunda och fascinerande struktur. 

Meningar jag särskilt fäste mig vid: s248) Om minnet: Märkligt hur slumpmässiga individer dröjer sig kvar i minnet, som en dov meningsbärande puls i ens tankar...s252) Stjärnorna spirar i mörkret som blommor i sin djupa, svarta bädd. s258) Om solen och jorden: Hur står du ut du uråldriga gamla hagga, med att ge exakt samma föreställning om och om igen...? dag för dag!

Möter berättelsen mitt liv: Här vill jag citera författaren Göran Tunström: När mammor dör, då förlorar man ett av väderstrecken. Då förlorar man vartannat andetag, då förlorar man en glänta. När mammor dör, växer det sly överallt.

LÖFTET  är en av 55 böcker i Akademibokhandelns LÅNA & LÄS-koncept 22-23!

//Eveline

LÅNA & LÄS 22-23 med Akademibokhandeln Vängåvan

31.08.2022 14:49

Nu har startskottet gått för nya året av LÅNA & LÄS - Akademibokhandelns populära sätt att stimulera läsandet. På Vängåvans bokhandel med Lennart Bergström som engagerad arrangör, blev upptaktskvällen mycket intressant och trevlig för medlemmarna i Akademibokhandelns Vänner. Kvällens boktipsare eller "lektörer" enligt Lennart, var Monica Gullmar, Lotten Glans (lottens bokblogg), Maud Granholm (basilicablogg) och Eveline Santner (evelines-lasecirkel.com). 15 nya böcker av de 55 i Låna & Läs-katalogen presenterades. Monica Gullmar som i många år varit bokhandelns mesta "lektör", hade som vanligt många fina bokförslag.

Monicas tips: Koryféerna av Lena Andersson; Vattnets sötma av Nathan Harris; Bokälskare av Emily Henry; Ambassadören på Portland Place av Denize Karabuda; Nord av Katarina Ekstedt & Anna Winberg Sääf; Drömmar till salu av Ada Wester

Lottens tips: Lektioner i kemi av Bonnie Garmus; Skilsmässan av Moa Herngren; Slutet blir vår början av Chris Whitaker

Mauds tips: Morden i Great Diddling av Katarina Bivald; Där vassen viker av Linda Edgarsson; Malma station av Alex Schulman

Evelines tips: Löftet av Damon Galgut; Profeten och Idioten av Jonas Jonasson; Min skolfröken skall vara ett frimärke av Björn Ranelid; 

Kvällen avslutades med kaffe och kaka som arrangeras av "Fru bokhandlare" Ewa Bång Bergström med personal.

En trevlig kväll i litteraturens anda!

//Eveline

FÄRSKT VATTEN TILL BLOMMORNA av Valérie Perrin

15.08.2022 13:15

Mina närmaste grannar är inte lättskrämda. De har inga bekymmer, blir inte förälskade, biter inte på naglarna, tror inte på slumpen, avger inga löften, för inte oväsen, är inte med i Försäkringskassan, gråter inte, letar inte efter nycklarna, glasögonen, fjärrkontrollen, barnen, lyckan. Så börjar romanen om Violette Toussaint, som bor och lever ett stillsamt liv som kyrkogårdsväktare, i en liten by i Bourgogne. En intressant inledning och redan på s45) finns exempel på huvudkaraktärens livsfilosofi: Efter att grindarna stängts tillhör tiden mig. Det är en lyx att vara ägare till sin egen tid. Det kanske är den stösta lyx en människa kan unna sig. 

bokomslag Färskt vatten till blommorna                         

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

Översättare: Sara Gordan

Detta är en berättelse full av känslor, mystik, magi och livets alla bottnar. Författaren höjer skickligt spänningen genom att låta många livsskeenden korsa varandra varierat i tid, vilket påverkar karaktärernas liv och val. Här finns lycka, lidande, passion, kärlek, hat, försoning, förlåtelse, likgiltighet och hämnd. Det handlar om att stå till svars för det vi gör och att ta konsekvenserna. Kanske är livet som i romanen, att om vi visste vad våra val skulle få för konsekvenser, skulle vi lamslås av oföretagsamhet och rädsla. Kanske det också är så att allt är möjligt som på s129; att vem som helst kunde skaffa sig ett nytt liv, att vem som helst kunde dyka upp i ett liv och försvinna i ett annat. Här eller någon annanstans kunde vem som helst återskapa sig själv, göra om allting. En svindlande, lockande och skrämmande tanke. 

Berättelsen är mörk men också förtrolig och glimmar då och då till med något lättsamt, som den befriande beskrivningen av ett skratt på s344) Det är som bubblor av mild galenskap, bubblor av glädje som stiger i halsen, smeker min mun, får min mage att skaka av jubel och gör att jag exploderar av skratt

Starkt kapitel 27, om analfabetism och Boschermetoden - metoden som på ett enkelt och lättsamt sätt lär barn och vuxna att förstå bokstävernas betydelse för att kunna lära sig att läsa. 

Språket: Redan från första sidan fängslas jag av det vackra, lugna språkbruket. Här finns ett flöde, där versen i varje kapitels början, leder läsaren vidare i romanens alla vindlingar. Exempel s31) Det kommer alltid att saknas någon, som kan få mitt liv att le - du! s44) Att tala om dig är att få dig att finnas, att inget säga skulle vara att glömma dig. 

Jag tycker om nyordsbildningar, som betåranden s222) = ordet binder samman melankoli, skuld, sorg, framsteg och motgångar. Allt som stör och hindrar oss från att gå vidare i livet. 

Titel och omslagsbild: Titeln speglar innehållet väl och återfinns på s428) Till sist gav jag färskt vatten till blommorna. Omslagsbilden ser ut att vara Blomman för Dagen - symbolik för berättelsen. Även murgrönan s429 är symbolik: Så fort tankarna drar dig mot mörkret, ta din sekatör och klipp ner olyckan. 

I romanen finns namn, platser och litteratur som inspirerar mig att söka och läsa mer. Camille Claudel fransk skulptör och grafiker. Om henne har Anne Delbée skrivit romanen En kvinna . Brancion-en-Chalon byn där kyrkogården ligger. Ciderhusreglerna av John Irving den enda boken Violette äger och läser om och om igen. Den står även i min bokhylla och bör läsas om. Tjugofyra timmar av en kvinnas liv av Stefan Zweig (utkommer i nyutgåva 31 maj 2026).

Jag läser berättelsen med en varm känsla för alla karaktärer med sina goda och mindre goda personliga egenskaper, så som människan är beskaffad. Författaren har lyckats mycket väl med att dölja hemligheter, fram till det överraskande slutet. 

Möter något i berättelsen mitt liv: Min fars morfar var dödgrävare och min far var som pojke med honom ibland på kyrkogården, fast han tyckte det var både spännande och skrämmande.

En bok jag gärna rekommenderar andra att läsa.

//Eveline

TILL BOKMALIN - en sentensalmanacka från Sveriges Radios förlag 1973

03.08.2022 16:18

Jag är så förtjust i denna lilla sentensalmanacka, som jag köpte ur Vängåvans Bokhandels BRIS-låda sommaren 2021. Att varje dag läsa några kloka rader inskickade av allmänheten till Sveriges Radio 1973, i syfte att skapa en almanacka med livsfilosofi för varje dag. Underbar!

Till Bokmalin - En almanacka med sentenser utvalda av radiolyssnare av Gerd Einerstam Ingrid Hjort av Ornäs

Varje månad inleds Till Bokmalin med "Månadens brev" från en läsare. I augusti månadsbrev citerar brevskriverskan den finländske filosofen och estetikern Hans RuinEn bok som är något värd skall, bäst det är, falla ner i vårt knä och tvinga oss att avbryta och pausera - inte av förströddhet utan av ett behov att vila i det som kommit över oss och samtidigt i lycklig känsla av att boken väntar på oss och att den tid vi får vara i dess trollkrets fölrlänges.

Den sortens "pausering" känner jag också behov av, när jag läser en berättelse som berör mig och  stannar kvar.

//Eveline

PROFETEN OCH IDIOTEN av Jonas Jonasson

25.07.2022 15:54

För en tid sedan såg jag en film med titeln The Professor and the Madman (2019) en verklighetsbaserad film om professor James Murray (Mel Gibson) som 1857 tog sig an det ambitiösa projektet att sätta ihop ett lexikon över det engelska språket. Under arbetet fick professorn under en tid oväntad hjälp från den mentalsjuke doktor William Minor (Sean Penn). Resultatet blev The Oxford English Dictionary1928 blev första upplagan klar, 1989 den andra och den tredje är på gång. Spännande för en ordnörd!

Jonas Jonassons bok ska inte jämföras med filmen, men samspelet mellan "profeten och idioten" kanske inte är så långt ifrån samspelet mellan "professorn och idioten". Så tänkte jag när jag började läsa, men ganska snart såg jag att dessa två par låg långt ifrån varandra! Intressant att fundera över vad som lockar att välja en bok, i detta fall lockades jag av titeln. 

bokomslag Profeten och idioten             Credit: U. Baumgarten via Getty Images/Ulrich Baumgarten
 
En äventyrlig, osannolik och underhållande berättelse av författaren till Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2009). En hisnande och kaotisk roadtrip genom Europa och övriga världen, geografiskt och politisk. En samtidshistoria med fantasin som förtecken. Två ensamma själar som alltid känt sig annorlunda, profeten Petra (självlärd astrofysiker) och idioten Johan (självlärd mästerkock), möts och tar hjälp av varandra. Deras olikheter stärker deras tillkortakommanden. Ödmjukt och varsamt och ibland burdust roligt, får läsaren följa dessa två udda människor, som har 1 syfte: att "ställa till svars" och "tillrätta". Till duon kommer Agnes, en 75-årig änka (självlärd internetfreak) samt några fler excentriska personligheter. Enligt domedagsprofeten är det bråttom, då jorden ska gå under om 12 dagar. 
 
Boken är lättläst med jämnt flyt, ett trevligt språk och udda persongalleri. Författaren låter karaktären Johan komponera utsökta menyer med exklusiva vintips (t.ex.s139  Würzburger Stein Silvaner Erste Lage Juliusspital - ett utsökt tips!). Intressant och aktuellt inslag på s 365 där författaren beskriver den "fiktiva" karaktären Alekos politiska tilvaro tillsammans med Putin.
 
Läs den gärna och låt dig roas av en absurd berättelse i en absurd samtid och värld, eller? 
I det osannolika händelseförloppet finns en sannolik grund, med en överraskande upplösning.
 
/Eveline 

BESÖK PÅ ELIN WÄGNERS LILLA BJÖRKA

22.07.2022 17:17

Besök på Elin Wägners Lilla Björka, Bergs socken, Småland juli 2022

Under våren har jag med stort intresse och lust läst Den besvärliga Elin Wägner, en biografi av Ulrika Knutson. Jag har en tid haft tanken att besöka Lilla Björka, vid mitt nästa besök i Växjö. Att läsa om Elin Wägners liv och gärningar var mycket berikande inför besöket. Läs gärna mina tankar om boken i min blogg: evelines-lasecirkel.com.

 

Så blev det äntligen av! Måndagen den 4 juli 2022, besökte jag och min svägerska Lena, Elin Wägners hem Lilla Björka i Berg, några mil norr om Växjö. I en informationsbroschyr beskrivs Elin Wägner som journalist, författare, feminist, fredsaktivist, miljökämpe och civilisationskritiker. Och ja, hela hennes charmiga hem vittnade om ett starkt engagemang för alla dessa stora frågor.

        

Välkommen till Elin Wägners Lilla Björka, står det på informationsbroschyren. Huset är ritat av arkitekt Carl Bergsten informerar guiden, som inlevelsefullt och kunnigt berättade om huset och hur Elin wägner hade disponerat alla rum. En märklig känsla infann sig när jag/vi steg in i vindfånget. Det var något speciellt med luften i huset, som att ja, i detta hus skulle jag/vi kunna trivas och känna harmoni. I broschyren står det att huset återställts som det såg ut ”på Elins tid”, vilket både märktes och kändes i interiören och atmosfären.

 

På nedervåningen finns kök, matrum, skänkrum och pigkammare, där Linnéa Johansson, Elins trotjänarinna, huserade. Hon hjälpte även till med att fostra Elins bror Harald Wägners son Vanni (Harald Giovanni Wägner), halvbror till Ria Wägner.

 

Vardagsrummets atmosfär av kulturhistoria kändes påtagligt. Byborna hade tyckt att det var märkligt med det silverfärgade innertaket samt att väggar och inredning var så mörka! Det var tillåtet att sätta sig i Elins skrivbordsstol framför den gamla skrivmaskinen av märket Corona (en sällsam känsla på flera sätt! ). Jag tänker på utvecklingen från den mekaniska skrivmaskinen ”Halda Grön” (som jag lärde mig att skriva på)  till dagens elektroniska tekniker. Jag vill tro att Elin Wägner hade välkomnat denna utveckling, även om hon var emot mycket annat i den framväxande moderna samtiden.

               

I den röda soffan, samlade Elin sina vänner och diskuterade ”levnadsstandard” eller med dagens språkbruk ”livskvalitet”, enligt ett särtryck ur boken Väckarklocka. Det var även här tillåtet att sätta sig i soffan, vilket jag bara måste och försöka ”känna in” vingslagen från Tidevarvs-Fogelstadsgruppens tid. Enligt guiden är soffan den ursrungliga, dock har tyget bytts ut.

 

En trappa upp finns arbetsrum, sovrum samt ett rum med bilder på alla Elin Wägner-sällskapets ”Väckarklockor” sedan 1993. På den stora byrån (efter Elin Wägners mor) står familjefotografier på rad. Guiden berättade att Elin gärna kopplade av en stund vid knyppeldynan invid det lilla fönstret. Den blå sammetsklänningen är en kopia av klänningen som Elin bar vid sitt inträde i Svenska Akademien 1944 (året jag föddes!). Från balkongen skymtas stigen till skrivarstugan.

 

Elins skrivarstuga, ritad av Simon Gate. Ännu en magisk känsla infann sig, när jag gick in i skrivarstugan, där många av Elin Wägners texter tillkommit. I fönstret hänger lappar med årtal och uppgifter av Elins hela författarskap.Först trodde jag att det var skrivarprocessens komihåg-lappar, så som nutidens författare använder post-it-lappar.  Att även här få sitta på Elin Wägners stol intill hennes skrivbord, kändes enormt extraordinärt.

Elin Wägners liv och gärningar visas i korthet på fem stora affischer i intilliggande ”Stallet”.

Liv     Feminist     Miljöaktivist     Pacifist     Verk

 

Statyn ”Pissed Elin 2017 vid Växjösjön. Ett märkligt namn på en staty av en mycket betydande kvinna, författare och förebild, som starkt verkat för kvinnors rösträtt, en miljö- och fredsaktivist. Statyn och namnet är konstnären Sara Möllers tolkning av Elin Wägners revolutionära bok Väckarklocka från 1941. På stenar finns skyltar med orden: Skulpturen kan liknas vid ett feministiskt ekosysem som lyser klart i den svartaste natten och förhoppningvis ger ringar på vattnet:

Lätta på trycket. Låt orden flöda. Tänk längre, människa. Väx upp.

VAKNA det ringer förr som nu i Wägners väckarklocka.

Länk till: Lilla Björka www.lilla.bjorka.se; Elin Wägner-sällskapet www.elinwagner.se

Ett minnesvärt besök i en rikt kulturhistorisk miljö av Elin Wägner-sällskapet. Ett besök rekommenderas!

/Eveline Santner, Sundsvall i juli 2022

 

<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>