ENLIGT INFO PÅ SUNDSVALLS STADSBIBLIOTEKS HEMSIDA - TYVÄRR!
Torsdag 30 september är sista dagen som biblioteket i Bosvedjan har öppet. Från och med 1 oktober är biblioteket stängt.
Hur lämnar jag tillbaka mina böcker?
Du kan lämna tillbaka lånade böcker till och med 29 oktober i återlämningslådan utanför bibliotekets entré.
Tack för allt som varit! Vi ses i januari – då börjar Mobibblan att köra i Bosvedjan. Varmt välkommen till våra andra bibliotek så länge!
BOKBUSSEN KOMMER VID MIDNATT av Sofie Axelzon
Hämtat en ny bok att recensera för Vängåvans bokhandel. Om den lilla biblioteksfilialen, inhyst i gamla prästgården i byn Sidhäll. Av baksidestexten framgår att filialen hotas av nedläggning om inte de tre anställda lyckas höja utlåningen till helt omöjliga nivåer. Det är nästan som om de lokala makthavarna hittat på allt bara för att kunna få stänga biblioteket för gott och lägga pengarna på annat. Bibliotekets personal Eva, Lisa och Kåge får en rejäl utmaning. Ska de lyckas vända på utlåningssiffrorna och få ha kvar biblioteket i byn, eller inte? Detta är första delen i en serie om biblioteket och byborna i Sidhäll. En given bok för mig, som gillar att läsa, både lånade och köpta böcker.
Bokbussen kommer... av Sofie Axelzon
Redan i prologen känner jag spänningen stiga mellan politikern och föreståndaren för filialbiblioteket, när pressen har bjudits in för en artikel om den förestående nedstängningen. Vad föranledde kulturnämndens ordförande att utbrista "Vad i självaste..."? Därefter backades berättelsen några månader och läsaren får följa med hela vägen från politikernas ultimatum, att det enda som kan rädda kvar filialen är att utlåningen tredubblats innan årets slut, annars väntar nedläggning. I min värld måste alla ha tillgång till ett huvudbibliotek i de större orterna och biblioteksfilialer runt om i de mindre. Att dra in på en så viktig kulturbärare är ett politiskt felgrepp.
Från nattsvart modstulenhet bland personalen (vi kommer inte att klara det), till positiv kreativitet där idéerna flödade (merlån; hängmattebibliotek; bibblan till dörren gm cykelbudutlåning; arbetsplatsbesök; boktipskedjor via Instagram och Facebook mm), för att redan i augusti ändå få beskedet att ingenting kan ändra på nedläggningsbeslutet. Detta trots att utlåningen ökat radikalt!
Sofie Axelzon varvar personalens arbetssituation med vardagliga händelser och fina naturskildringar. Hon ger också intressanta fördjupningar av karaktärerna, ffa huvudkaraktärernas personliga livsvillkor men även bikaraktärernas. Det handlar också om relationer mellan dotter-mor, kvinna-man, förälder-barn samt allas föhållande till läsandet. Att höja människors läsintresse är en utmaning för alla bibliotek, även i verkliga livet.
Förutom politikerbeslutet om nedläggning, sätter författaren fokus på andra viktiga samhällsfrågor, såsom invandring, språkförbistringar, gängledare och gängvåld. Hon belyser även hur personliga egenskaper kan styra yrkesroller; här som bibliotekarie, konstnär, författare, politiker osv.
I slutet av boken skriver Sofie Axelzon att berättelsen bygger på en verklig händelse, vilket jag tycker höjer romanens kvalitet. Författaren har gjort fin research av Biblioteksupproret i Ramsberg, en gammal bruksort i Bergslagen. Biblioteket öppnades där redan 1859 för att efter över 150 år läggas ner 2015. En protestgrupp Ramsbergs biblioteks vänner startades av byborna. Och ja? Läs vad som hände!
Boken är lättläst, bra språk, underhållande och med viktiga budskap: Att se möjligheter och inte ge upp utan att kämpa! Om du själv gör en insats, ger livet något meningsfullt tillbaka.! Om vi hjälps åt kan vi uppnå resultat!
En bok att bli glad och inspirerad av - LÄS DEN!
Var möter berättelsen mitt liv: Under detta år 2021 har flera biblioteksfilialer i Sundsvalls kommun lagts ner, vilket vad jag vet skett utan att någon tagit upp kampen för att behålla filialerna, såsom i Ramsberg och i romanen. Men att många reagerat emot, det vet jag!
//Eveline
BOKBUSSEN KOMMER VID MIDNATT av Sofie Axelzon
Bosvedjans bibliotek stänger - TYVÄRR!
Datum: 18.09.2021 | Av: Johanna