Egoism, Okomplicerad, Katt&Råtta-lek, Ilska, Irritation, Tidsdokument, Tröttsam, Utforskande, Kompromissovilja, Ambivalens, Insikt
BOKSAMTAL 1 HÖ 2017: MAKEN av GUN-BRITT SUNDSTRÖM
Till höstens första boksamtal tisdag 19 september kom Toni, Margareta, Inger, Kerstin, Barbro, Gertrud, Gunilla, Maria, Berit, Annette och Eveline. Författaren skriver någonstans att Solen vräker ner, det har den ju inte gjort alls denna sommar. Det fina med hösten är att läsecirkeln börjar. Vi har läst MAKEN:en förhållanderoman, av Gun-Britt Sundström från 1976. En kultbok eller t.o.m. en klassiker. Där tyckte deltagarna olika, en del tyckte om den och en del tyckte inte alls om den. Men diskuterade den, det gjorde vi livligt och engagerat.
Romanen utspelas i Stockholm på 1960- och 70-talet, en tid av förändring då många tror att kärnfamiljen är på väg att avskaffas. Ändå upptäcker Martina hur svårt det är att vara utan "make" när alla man känner bildar par och familj. Författarens skildring av en mängd olika turer, känslomässiga krockar, desperata gräl, uppbrott, tårar, mångordiga analyser och lustfyllda återföreningar, är så träffande och hon beskriver det verkliga livet.
Varför läsa Maken? Jag valde denna förhållanderoman från 1976 som då, i min "egen kokongliknande tillvaro" gick mig helt förbi. Att den nu 2017 dramatiseras och turnerar med Riksteatern under hösten, gjorde mig nyfiken. Romanen har onekligen ett viktigt budskap och är aktuell även i nutid.
Romanen är lång - allt detta hade författaren kunnat få fram på mindre sidor! Men i verkligheten sker inte allting så fort som vi önskar - och vi ältar, ältar och drar mycket i långbänk, för att nå våra mål, medvetna eller omedvetna. Så romanen ska nog ha sina sidor. Lättläst, långrandig, men väl värd att läsa.
Ord/Känslor romanen väckte: Egoism, Okomplicerad, Katt&Råtta-lek, Ilska, Irritation, Tidsdokument, Tröttsam, Utforskande, Kompromissovilja, Ambivalens, Insikt (om "min" egen tvåsamhet).
Vi diskuterade 70-talets mijöer, mat (tonfisksallad, pain riche, vin) vänsterpolitiken, könsrolldebatterna, frihetsbehovet/ägarbehovet, tvåsamhet/självständighet, s427 P-pillret som förskjuter ansvaret att inte bli med barn helt på kvinnan. Författaren vill beskriva hur man lever i ett intellektuellt förhållande och visar på problemet. Hur det kan bli som värst! Författaren använder också humor "s95 Hur vacker Gustav tycker att Martina är...." s117 Älska och älska, det gör jag väl, men vad är det att prata om? s204 Ädel, o änglaädel är jag. En klassisk psykopat i själva verket: blödig och brutal, sentimental och sadistisk.
Vi gillade även författarens bibelcitat. Några läste vi upp: s125 Ett oavlåtligt takdropp på en regnig dag och en trätgirig kvinna, det kan aktas lika. s147 Kom låt oss förnöja oss med kärlek intill morgonen och förlusta oss med varandra i älskog. s276 Har du en hustru efter ditt sinne, så förskjut henne icke, men förtro dig ej åt en som har bliivit försmådd av dig.
Författaren strör ut tänkvärdheter: s213 Och så förrinner livet, så förrinner dagarna medan man väntar livet ur sig. s274 Det är inget du behöver vara avundsjuk på, eftersom det jag ger henne är något som du inte vill ha! s341 Det där med utnyttjande är ju aldrig ensidigt. Någon låter sig utnyttjas också.. s376 o 377 ..inser att det fanns fördelar med de gamla könsrollerna - var sak på sin plats och Gustav i fåtöljen, det är mycket tidsbesparande. s396 Det är så mycket som vi har talat om i glad och rentav högmodig förtjusning över att kunna Tala Med Varandra Om Allt.
Språket: Fint lättsamt skrivet med ett språk, som gjorde att man orkade igenom boken. Gun-Britt Sundström besitter ett fint språkligt handlag, t.ex. s53 Gustav är inte min andra hälft, han är min andra hela, jag visste bara inte att det fanns en till. s95 Sedan blir han simögd av dyrkan...
Mitt bästa i romanen: s435, 465, 468, 488 - Martinas sorg över kärleken hon valt bort - jämf med sorg vid dödsfall av den käraste. s518 Om högmod. s540 Om ledan Den förlamande ledan: ingenting är värt att göra när det inte finns någon att göra det tillsammans med. Inte en bok värd att läsa, inte ett land värt att se, utan någon att tala om det med.
Recensioner: 1) Expressen Publicerad 8 aug 2016 (utgåva 2016) https://www.expressen.se/kultur/karleksklassikern-maken-star-sig-an/
2) Feministbiblioteket Hanna Lager 9 febr 2014 (Utgåva 2012) https://feministbiblioteket.se/recension-sundstrom-gun-britt-maken-1976/
Extra: Under hösten 2017 turnerar Riksteatern med en pjäs som bygger på romanen Maken dramatiserad av Ninna Tersmann och i regi av Lena Mossegård- du kan följa samtalen via Podcast Maken - se www.maken.riksteatern.se
Bokcirkel-Maken1.eml Riksteaterpodden följer under hösten 2017 bokcirkeln Riksteatern läser Maken med Gun-Britt Sundströms roman som utgångspunkt.
Pressträff: Riksteaterns Joakim Rindå sänder live av ”Riksteatern läser Maken” på FB: https://www.facebook.com/groups/506569873066643/permalink/586330015090628/
Avslutningsvis: Jag är glad att jag "äntligen" läst denna "förhållanderoman". Jag har mer förståelse för det den beskriver nu i 70-års ålder - än om jag hade läst den i 30-ås ålder. Dock om jag hade läst den då, kanske jag personligen hade kommit till insikt tidigare i mitt liv. Men bättre sent än aldrig :-)
//Eveline