BOKSAMTAL 1 hösten 2019: HUSMODERNS DÖD OCH ANDRA TEXTER av Sara Danius

29.09.2019 16:41
Höstens tema: Svenska Akadiemiens ledamöter aktualiserades genom att Sara Danius bok även var på förslag förra terminen. Då gick den inte ihop med temat, varför den i år fick ligga till grund för temat i stället. Jag och många med mig anser att Sara Danius är en av Svenska Akademiens allra förnämsta, allra skarpaste, allra intelligentaste ledamöter, tyvärr inte längre kvar där. Men här ska hon inleda höstens tema och följas av tre av årets nyinvalda kvinnor. 

Dags för första läsecirkelträffen på stadsbiblioteket i Sundsvall. Vi som samtalde tisdagen 24 september var Toni, Anne-Louise, Annette, Barbro, Kerstin, Gertrud, Gunilla Ö, Gunilla E och Eveline. Berit i Halmstad har mejlat sina synpunkter.

bokomslag Husmoderns död och andra texter                    Bildresultat för sara Danius

Husmoderns död ...          av        Sara Danius

ORD/KÄNSLOR boken väckte: klokskap, beläst, betraktelser, influenser, inspiration, humor, mångsidig, skärpa, smått&stort, perspektiv, bildningsbok, bildningsresa, litteraturhistoria

 
Innehåll: Vi var alla eniga om att Husmoderns död.... är en överraskande, spännande, underhållande bildningsbok. Så trevlig att läsa, med många perspektiv och en omväxlande text som greppar det mesta i livet. Vi är imponerade av författarens mångsidighet, att beskriva varje enskild händelse eller sakfråga med gedigen noggrannhet. Vi tror att Sara Danius i sin människogrund vill uttrycka sig detaljerat i syfte att fånga läsarens intresse att söka vidare. Alla dessa namn på kända och även för oss okända kulturpersonligheter gör, att några av oss samtidigt som vi läste boken, även googlade på okända detaljer/namn i syfte att lära sig mer. 
 
Urval: vi läste och diskuterade 1) Husmoderns död: Bonniers kokbok 1960-2015  (s15-29) = Kriitiserande och underhållande. Vi diskuterade länge om hur köket utvecklats, att det av husmodern förr krävdes mycket mer kunnande i hur en måltid skulle förberedas, från inhandling till styckning till beredning. Idag är det mesta så förberett och förpreparerat att ingen större insats egentligen krävs av den som tillagar måltiden. Någon tog upp fenomenet att grillning är djupt rotad manlig domän. 
 
2)Kosmos på Folkungagatan: Tomas Tranströmer (s93-111) = Intressant att "promenera" med Danius på Tranströmers Söder - jmf med Proust s.97. Ett mjukt språk. Danius skriver om Tranströmer med värme. Infogar andra personer i staden och binder snyggt ihop det med Tranströmer. s105) Modern är död, lägenheten tömd. s96)Kärnan, dess allra tätaste del, är den mycket tidiga barndomen där de viktigaste dragen i vårt liv bestäms.
 
3) Min första krets (381-400) = Ömsint berättat om fadern, med respekt om modern och kärleksfullt mot sina nära. Inga värderingar, inget "snyft och stackars mig". Vi tyckte mycket om författarens enkla och avskalade minnesberättelser. Självironisk, torr humor, med distans och glimten i ögat. T.ex. om det delade tonårsupproret far/dotterr; lördagsgodis = kultur; och s387) att man måste knäcka ett ägg för att det ska bli omelett!
 
Därefter beskrev vi en valfri text:Tankar i en flygplansstol; Tal i egen sakStina Aronson och snön; Viljan till stil:Irving PennOrrefors glasbruk o Konstglasets modernism; På liv och död:Mode i litteraturen, Papppas bibliotek; Sven Lindqvist in action; Sjukdom hör till människans nöjen; 
 
Språket: torrt, sakligt, stilistiskt - här blev vi en aning lyriska - Danius är helt enkelt fenomenal - vi kan bara sprida superlativer. Lättläst trots svåra och tunga ämnen varvat med lättare. Sidorna är luftiga, läsupplevelsen följer textens teman.
 
Recensioner:  

2) Aftonbladet 4 nov 2014 Claes Wahlin https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/WLJXaL/danius-forvandlar-proust-till-majonnas

3) Sydsvenskan 5 nov 2014 Eva Ström https://www.sydsvenskan.se/2014-11-05/frascha-ogon

4) dagensbok.com 4.11.2015 Saga Nordwall https://dagensbok.com/2015/04/11/i-en-bildad-kvinnas-sallskap/

5) Kulturbloggen.com nov 2014 Sigrid Abeni https://kulturbloggen.com/wp-content/uploads/2014/12/Husmor.jpg

6) Lektörsomdöme – Rickard LindholmDet är litteraturhistorien som dominerar. Sara Danius språk är en fröjd att läsa. Hon är definitivt en mycket framstående stilist som dessutom besitter konsten att förena det lilla och det stora perspektivet i sina texter. Hennes bildning är djup och hon förmår sätta in texternas skilda ämnesområden i historiska perspektiv. En mycket intressant och givande bok som bjuder på såväl allmänbildning som reflektion och polemik. 

Poäng 1-5Av oss 9 fick boken 4* av fyra och 5* av fem - en riktig höjdare alltså  

 
Avslut: Boken är en bildningsresa (litteraturhistoria) och ger mersmak att läsa Sara Danius!  
Kerstin ska läsa mer av Stina Aronson.
Själv ska jag ta mig an Nattens skogar (1936) av Djuna Barnes (med förord av T.S.Eliot) samt Aniara av Harry Martinson (1956). 
 
/Eveline

 

BOKSAMTAL 1 hösten 2019: HUSMODERNS DÖD OCH ANDRA TEXTER av Sara Danius

Återblick

Datum: 27.10.2019 | Av: Eveline

I sitt tack sid 402 riktar sig Sara Danius sist men inte minst till Jean Claude Arnault, mannen bakom kulturinstitutionen Forum, Nutidsplas för kultur i Stockholm. Året var 2014.
Nu år 2019 vet vi att denne man förutom kultur, ägnade sig åt helt annat, som 2017 ingick i Metoo-rörelsen samt i slutänden ledde till att Sara Danius fick avgå som ständige sekreterare i Svenska Akademien och att hon också själv avgick som ledamot och stol nr 7 våre 2018.
Att Sara Danius nu inte lägnre kan arbeta för kultur i denna värld, är vi många som sörjer. Sara Danius avled lördag 12 oktober 2019.

Husmoderns död

Datum: 07.10.2019 | Av: Eveline

Jag har länge velat läsa Sara Danius bok och jag blev inte besviken.

ORD/KÄNSLOR romanen väckte

Datum: 07.10.2019 | Av: Läsecirkeldeltagare

ORD/KÄNSLOR boken väckte: klokskap, beläst, betraktelser, influenser, inspiration, humor, mångsidig, skärpa, smått&stort, perspektiv, bildningsbok, bildningsresa, litteraturhistoria

Ny kommentar