Vilka levande människor han har lyckats skapa ... den lycklige lastbilschauffören, med sin ärrade? högra axel. Gud som ligger i kojen på lastbilen. Så kliver Gud ut för att kissa ... kasta sten och vissla för sig själv (s201)
BOKSAMTAL 15 april 2014: Sommarljus, och sen kommer natten av Jón Kalmar Stefànsson
Boksamtal 4 våren 2014 med temat "Villkor i livet”. - Till vårens sista läsecirkel kom Karin, Barbro, Kerstin, Erik, Sofia, Annette och Eveline och i dagens samtal diskuterade vi bl.a. om ett lands språk och människans karaktär formas annorlunda om vi bor på en ö jämfört med at bo på fastlandet.
Sommarljus, och sen kommer natten av Jón Kalmar Stefànsson
I denna bok blev temat ”Villkor i livet” riktigt påtagligt. ”Här finns allt om kärlek, sex, liv, död, sorg, humor, vardag och magi - även ett recept med stekt ägg och kvarg (s179)" :-)
I romanen eller de episodiska novellerna skildras de olika karaktärerna både ömsint och fantasirikt, med mycket humor och stort allvar. Författarens skrivsätt är så annorlunda och fascinerande hur han lyckas få ihop trådarna från alla utsvävningar han gör i hela boken. Den är stundtals jobbig att komma in i och svårläst, t.ex. i dialogavsnittet s105. Där får läsaren själv fundera ut vem som säger vad! De många långa meningarna utan punkt t.ex. på s226 ”Àki befinner sig…..eget språk", kan både stoppa upp och driva på läsandet. De för oss ovana isländska namnen, blir också en utmaning. Stefánsson avhandlar miljöer, relationer och karaktärer i en och samma intensiva mening. Romanen väckte blandade känslor i vår grupp, allt från humor (fniss) till sorg (gråt) samt oberördhet.
Handlingen berättas av ett anonymt kollektivt VI, en intressant ton till det mer familjära DU, som är läsaren. Vilka är då dessa VI, som skäms lite över sig själva undrade vi, (t.ex. Kjartan s126 och Benedikt s224). Är det representanter för kooperationen på 70-talet med typiska landsbygdsfördomar, som nagelfar och ondgör sig över andras utseende, val av kläder, levnadssätt och umgänge? Författaren tycks driva en aning med människorna i byn och de som är lite udda förlöjligas lite. Syfte? Kanske är det läsarens egna värderingar som utmanas!
Dessa karaktärer finns överallt på vår jord, i varje land utifrån varje lands kultur. Är det detta som författaren vill belysa med sina ”vindlingar” fram och tillbaka från stad – land – utland – rymd, vilket inbjuder läsaren att fantisera fritt.
De flesta tyckte om boken, kanske den t.o.m är den bästa under våren. Den är intressant och filosofisk och väcker en drömkänsla och fantastiska funderingar kring ”Vad är meningen med livet”, ”Varför lever vi” och som i Björgs fråga: ”Varför har jag levat?” s154? Ett par i gruppen tyckte både/och, sådär, ingen aha-upplevelse. De som inte kunde närvara i samtalet, har bidragit med sina synpunkter via mejl, vilket uppskattas.
Språket är vackert och poetiskt med humoristiska ”knorrar” t.ex. annonsen på s241: ”Kom till platsen där inget händer, inget rör på sig utom havet, molnen och fyra hemmakatter.”
Tankeväckande: - Om förnuft och oförnuft – Om tron på att ”vita medelålders män från Amerika är högsta vinsten för alla jordens nationer” s191 - Om det tvetydiga i människans längtan efter sällskap och behov av ensamhet s245.
Vackert uttryckt om tidens gång: ”Du åldras vackert” - ”Dagarna gick upp i öster och försvann i väster”-”Tiden går, den färdas genom oss och därför blir vi äldre” - ”Livet går i alla riktningar och slutar sen mitt i en mening!”
Underhållande avsnitt: Om nyårsfesten s88! – Om allt "kopulerande hit och dit"! - Landsbygdsborna roar sig själva – stadsborna låter sig roas av stadens kulturutbud! - Om spöken på Lagret s94! Kring dessa spöken pratade vi om alvar och annat oknytt läs här – dessa övernaturliga väsen och figurer i skandinavisk folktro, som även finns i moderna fantasyverk.
Starka avsnitt: - Otrohetsskildringen; Den om Hannes och sonen Jonas; Slutet, där himlastormande lycka övergår till djupaste sorg och en vägkantsbumling förvandlas till en hög med grus! - Dikten Hannes skriver till Jonas s54
Alla skogens kvistar knäcktes,
Kallvind drog och solen släcktes,
Intet stod när brisen bräcktes,
Borta allt, jag går bland gråt,
Lyss till fager fåglalåt;
Dagen dog när klandret kläcktes,
Kräks och fåglars ångst:
Ej blev rik min tankas fångst.
Vi rekommenderar denna härliga, tankeväckande läsupplevelse. Det blir en bok att återvända till! Framför allt till de ”inklamrade” […] stycken (t.ex. s7 -10) och mellan kapitelindelningen är intressanta och underbara avsnitt – väl värda att läsas om bara för sig själva!
Lite fakta: Enligt Lisa Ahlqvist i GP 05.02.2009: ”Hur ett språk kan leva och utvecklas på en liten yta – Romanen Sommarljus är 270 sidor och Island är 103 125 kvadratkilometer stort” – en intressant infallsvinkel.
Avslutar med ytterligare en intressant infallsvinkel av Maria Edström, SR: om ”Denna ömsinta enögdhet som författaren besitter – med tanke på att människor i verkligheten är läskigt inskränkta med oftast religiösa bottnar”!
Läsa mer av Jón Kalmar Stefànsson - Om en pojke i - Himmel och helvete 2010; Änglarnas sorg 2011; Människohjärtat 2013;
/Eveline
Sommarljus, och sen kommer natten av Jón Kalmar Stefànsson
Sv:Människorna och Gud
Datum: 28.04.2014 | Av: Eveline
Anita! Jag ville inte ändra på känslan din formulering skapar och återger den som en kommentar i stället.
Formuleringarna
Datum: 28.04.2014 | Av: Marianna
Vissa formuleringar läste jag om och om igen, tex: ”Den som gråter vid en begravning, gråter inte minst över sin egen död och samtidigt över hela värdens undergång, för alla dör och till slut finns ingen kvar” - Varför lever vi? … fantastiska grubblerier!
Sv:Formuleringarna
Datum: 28.04.2014 | Av: Eveline
Håller med dig Marianna - denna bok väckte fantastiska funderingar med alla de vackra formuleringarna.
Det pågående livet
Datum: 28.04.2014 | Av: Margareta
Med hjälp av alla karaktärer i byn beskrivs det pågående livet och de ständiga förändringar som detta medför på ett ytligt plan, men parallellt med detta beskrivs en överordnad rörelse, en andning (havets andning, himlens andning osv.) som inte påverkas. På samma sätt som andningen regelbundet, stadigt och utan att låta sig påverkas växlar mellan in och ut så växlar dag och natt, ljus och mörker, sommar och vinter, förr och nu. Jag uppfattar bokens titel ”Sommarljus, och sedan kommer natten” som en sammanfattning av detta, och att livets mening är att leva och söka efter meningen. Kanske kan man om man vill tolka in att det finns en överordnad makt (ödet), som styr och som människan inte rår över.
Sv:Det pågående livet
Datum: 28.04.2014 | Av: Eveline
Margareta! Viken fantastisk analys av författarens beskrivning av "pågåenden" - "rörelser" - och "överordnad makt" i "själva livet"! Jag gillar detta starkt och ville återge dina egna ord i en kommentar i stället för att väva in i min sammanfattning.