BOKSAMTAL 4 hö 2020: JUST NU ÄR JAG HÄR av Isabelle Ståhl

20.12.2020 18:44

Tisdag 15 december träffades vi via Teams för höstens sista digitala samtal om boken Just nu är jag här av Isabelle Ståhl, vår 3:e debutant. Kerstin, Barbro, Toni, Gunilla, Anette M och Eveline samtalade och Angelina skötte tekniken. Vi är väldigt bra på det digitala nu och samtalet flöt på utan störningar. Annette S-G har förmedlat sina synunkter via telefon och Berit via mejl.

Just nu är jag här (pocket)            

Just nu är jag här  av    Isabelle Ståhl

Författaren är doktorand i idéhistoria - Det mänskliga tänkandets historia - Hur människor i olika tider uppfattar sig själva och världen - Formar vår världsbild!

Vad/Vem berörde mest? Ett urval av våra tankar: Huvudpersonens val av livsstil. Ett komplicerat sätt att leva på. Hur blev hon så? Ett uppvaknande att livet kan vara så svårt. En ung kvinna, så skrämmande och sorgligt. Att inte ha någon förankring, bara flyta omkring. När hon får förankring så räcker det inte ändå. Självdestruktiv och ytlig. Hon lever ett slumpmässigt spökliv med få fasta punkter i tillvaron. Rädd att leva i det verkliga livet. Hon vill inte göra avtryck, inte ha något som förankrar henne i tiden. Berörande, sorgligt, tröstlöst och beklämmande. Krass realitet i samtiden, som ger nya infallsvinklar. 

Vad handlar boken om? En komplicerad berättelse om frihet eller falsk frihet. Ett extremt annorlunda sätt att leva på i det moderna, digitala och ständigt uppkopplade internet. Via dejtingsajten Tinder hittar Elise ständigt nya män att tillbringa nätterna med. Fast hon längtar efter något mer, något som kan ge henne trygghet och en grund att stå på. Samtidigt gillar hon att leva livet så, med studier dagtid och äventyr nattetid. Elise blir som besatt av Viktor (en fadersgestalt?) och gör allt för att han ska lägga märke till henne (nästan stalkar honom). När hon lyckas och flyttar ihop med honom ger hon också upp sin själ i utbyte mot trygghet och omvårdnad. Livet med Viktor blir inte som Elise tänkt sig. Han är snäll och generös,  men också en tråkig pedant. Han förstår inte henne och hon blir likgiltig för allt han säger och gör. Hon ljuger och bedrar. När Viktor börjar utöva emotionell utpressning för att få som han vill, tar relationen slut. Elise börjar träffa en annan man, med helt andra preferenser, men även den relationen tar slut. Tack och lov, tyckte vi! Sen undrar vi över Elises och Sofias relation, för i slutet tycks Elise ha "kommit hem"?

Tid och miljö: Samtid - storstadsmiljö - digital värld med GPS som riktpunkt.

Språk: lättläst, rakt på, korthugget, inget litterärt lyft, bra kapitelindelning, texten går lite på tomgång efter många sidor av samma sak.

Omslagsbild: ger intryck av en fri människa i nattens skimrande stadsliv - en både vilseledande och rätt bild av bokens innehåll.

Titel: stämmer väl överens med budskapet - s126) "Just nu är vi här" med varandra men snart kommer vi att vara någon annanstans.

Humor: Jo, även i den här hårt realistiska romanen finns lite humor. s36) Kontaktannonsernas utformning på Tinder, fast med en sorgsen bismak.

Några starka meningar: s9)Barnet som ser henne i ögonen-ingen annan har tittat mig i ögonen idag. s74)Solens sista ljus glänser till i hans bruna ögon som påminner mig om vårar då jag var yngre. s81)Jag får svindel när jag tittar för länge på världen utanför telefonskärmen. s107)Jag önskar jag kunde känna stolthet över att vara människa men jag känner mig bara löjlig. s131)När jag ser mig själv med hans ögon känner jag mig som en person. s208)Jag känner mer för karaktärerna i Tv-serier än för någon jag känner. s237)Jag vill så gärna vara en del av deras linjära tidsuppfattning. 

Ord eller känsla romanen väcker : Vilsenhet, Ensamhet, Destruktivitet, Sorgligt, Utanförskap, Existenssökande, Fri/Ofri, Uppvaknande, Käftsmäll, Tankeväckare

Recensioner: 1) Amanda Svensson,  Expressen 18 maj 2017 Ståhl är lysande när hon skildrar det existentiella tillstånd där den virtuella världen smält samman med den fysiska, och på många sätt blivit verkligare. 

2) Ulrika Milles, DN 18 maj 2017 Isabelle Ståhls debut ”Just nu är jag här” är en generationsroman med känsla för vemod. 

3) Annelie Jordahl, Svd 18 maj 2017 Osympatiska romankaraktärer är alltid intressanta - en ung kvinna som småljuger, konsumerar, tinderdejtar och helst vill kliva ut ur sig själv i en skicklig iscensättning av samtidsoron. 

4) Sofia Malmberg, lektörsomdöme: Beskrivning av storstadens uteliv med dess flyktiga relationer och den närmast desperata jakten på närhet skildras på ett initierat sätt. Tinderanvändarnas bekrivningar av sig själva blir en effektiv spegling av vår samtid. Språket flyter lätt och förstärker det dramaturgiska skeendet. 

Avslut: En realistisk generationsroman, en negativ samhällsvision och som en sådan speglar den ungdomens eviga känsla av utanförskap, livets meningslöshet, en cynisk syn på sig själv, andra människor och ffa relationer. Den är eg inte annorlunda, inte mer "förfärande" än de generationsromaner de flesta i vår grupp kunde läsa som unga. En ungdoms oförmåga att känna sig verklig i sin samtid, där allt är inom räckhåll, men ändå inte gäller för alla!

Vi undrar: Ser det ut så här IRL? Utanför vår egen trygghetszon? Vi skulle gärna höra en ungdoms synpunkter på den här romanen. 

Finns det någon frivillig därute, som vill ge ett läsuppdrag till en yngre person och endera mejla mig sina synpunkter eller skriva i kommentarsfältet nedan? Det vore fantastiskt!

//Eveline

JUST NU ÄR JAG HÄR av Isabelle Ståhl

Om Elise

Datum: 02.01.2021 | Av: Läsecirkeldeltagare

Vad i Elises bakgrund har gjort henne så frånvarande till livets villkor, så hon väljer att vistas i den virtuella världen framför den verkliga? Det skulle vara intressant att få veta!

ORD/KÄNSLOR romanen väckte

Datum: 30.12.2020 | Av: Läsecirkeldeltagare

Vilsenhet, Ensamhet, Destruktivitet, Sorgligt, Utanförskap, Existenssökande, Fri/Ofri, Uppvaknande, Käftsmäll, Tankeväckare

Ny kommentar