Hopplöshet, Kärlekslöshet/Kränkningar, Svek/Barns utsatthet, Misär/Elände, Överlevare, Utsatthet med råge/Svek, Eländes Elände, Kärlekslöshet, Arv, Uthärda, Smärtsam och Streetsmart!
BOKSAMTAL 4 hösten 2018: FLICKAN av Angelika Klüssendorf
Till den 4:e bokträffen i höst kom: Kerstin, Monica, Toni, Maria, Margareta, Barbro, Gertrud och Eveline. Från Annette, Berit i Halmstad och Gunilla har vi fått synpunkter via telefon och mejl. Om Flickan blev diskussionen intensiv och livlig. En del har berörts mycket och känt stor olust vid läsningen och en del berördes inte mycket. Ja, som konstnärer brukar säga, "det är i betraktarens öga, det sker"!
Flickan av Angelika Klüssendorf
Jag återger våra synpunkter som de föll:1) Mådde dåligt - raka motsatsen till förra boken "Hemåt över isen". En lättläst bok men så arbetsam. Korthugget språk. 2) Lättläst - väckte obehag och sorg, främst över brodern Alex, flickan har en styrka - inte speciellt DDR - förekommer idag var som helst. 3) Berörde mig så illa att jag inte ville läsa, men kände att jag måste, eftersom det är till en cirkel - men har inte läst klart - författaren berättar ytligt och kommer inte på djupet. 4) En Må-dåligt-bok! psyk-dåligt att läsa - tyckte inte om Flickan från början men känslan ändrades under hand - ett så hemskt hemförhållande förekommer också idag - lakoniskt/tyskt språk - författaren skriver bra. 5) Har redan beställt uppföljaren April- tycker om boken - korthugget språk - lättläst - inte speciellt politiskt utan en skildring av hemförhållande där båda föräldrarna är alkoholiserade - Flickan är "streetsmart". 6) Ingen Feel-good - den inledande meningen väckte tanken "vad ska nu komma" (jmf med Selma Lagerlöf - prästen från predikstolen) - en dyster exposé av alla karaktärer - frånsett Ellen som glimmade till - Flickan är utsatt med råge - språket är lättläst men innehållet tungt. 7) En rapport på ytan - Flickan är namnlös och i 3:e person - blev inte berörd pga författarens ytliga berättelsesätt - förekommer inte bara i DDR - barnen har en överlevnadsstrategi, både Flickan och brodern - önskar att den hade varit mer på djupet - nedslag lite här och där blev bara yta - lättläst. 8) En sån barndom ska inget barn ha - att själv lösa sin tillvaro efter bästa/sämsta förmåga -Ingen bryr sig om själva Flickan annat än att hon ska följa systemet - att barn orkar med så mycket och många övergrepp - smärtsam att läsa, stark och brutal - trots allt har Flickan drömmar - det är hoppfult, men till vad? 9) Flickans utsatthet universellt och inget särskilt för DDR - väckte inte mina känslor - läsaren kan väga in sina egna känslor - avskalad - lättläst - jag tycker om den - en stark, superstark tjej - trovärdig - Flickan tar efter mammans elakhet (arv). 10) författaren beskriver våldet och eländet men frossar inte i det - tyvärr blir jag inte så berörd som jag borde bli - är nog mättad av alla bokcirkelböcker just nu! 11) Tyvärr inte specifikt för Östtyskland - finns i vårt samhälle också men vi pratar sällan om dessa flickor o brorsor - goda blänkare: den blinda damen, Elviras mamma, hunden Hugo - Flickan längtar efter sin mamma trots att hon är så elak - lättläst trots sitt tunga innehåll - informativ på ett rakt sätt - borde användas som studiebok på socialhögskolorna!
Denna uppväxtskildning är i 3 delar Flickan - April - Jahre Später och vi ansåg några av oss, att det därigenom kan bli både djupare och även mer DDR-inblick. Föreslog att vi läser del 2 och 3 när de kommit ut i pocket och diskuterar. Några ville men inte alla, så vi läser var och en som vill.
Höstens tema: Makt och människans utsatthet stämmer även i denna hårda livsskildring.
Recensioner (hela/delvis från nätet) 1) Aftonbladet 24 juni 2013 Pia Bergström Terrormamman bakom järnridån
https://www.aftonbladet.se/kultur/a/21qEL4/terrormamman-bakom-jarnridan
2) Dagens bok 2013-08-07 Camilla Hällbom
https://dagensbok.com/2013/08/07/angelika-klussendorf-flickan/
3) Jönköpingsposten 1.3.2017 Ulla Strängberg om romanen April – fortsättning på Flickan
https://www.jp.se/article/fascinerande-om-en-absurd-varld/
4) Sveriges Radio 2 augusti 2017 Katarina Wikars om April och Flickan
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6724586 (lyssna)
5) Litteraturmagasinet 2013
https://www.litteraturmagazinet.se/angelika-klussendorf/flickan
6) Västmanlands Läns Tidning - Kristian Ekenberg om April som är en fortsättning på Flickan
https://www.vlt.se/artikel/kultur/distansen-for-stor-i-april
7)Lektörsomdöme - Karin Engvén – om Flickan
I sina romaner har Angelika Klüssendorf skildrat erfarenheter som officiellt inte existerade i DDR och som var obekanta i väst. Barn och ungdomar drabbades av vanvård, växte upp med alkoholism och missbruk även i den socialistiska mönsterstaten. Utvecklingsromanen Flickan tilldrar sig på 1970-talet, berättas ur flickans perspektiv, i tredje person, med viss distans. Hennes fasansfulla familjeliv och brutala ingrepp från de sociala myndigheterna beskrivs mycket uttrycksfullt och med viss lakonisk humor mitt i tragiken. En mångbottnad roman om överlevnadsstrategier, vanmakt och förtryck. Både person- och samhällsskildringen övertygar och engagerar. En verklig angelägen roman, nu på svenska i fin språkdräkt! (vackert uttryckt tyckte vi).
Poäng: På en skala från 1* till 5* blir det 2x2* - 1x2½* - 3x3* - 1x3½* - 1x4* och 3 vet ej
/Eveline