BOMULLSÄNGELN - LONDONFLICKAN - DOTTERDOTTERN av Susanna Alakoski

07.09.2024 15:25

Bomullsängeln, Londonflickan, Dotterdottern av Susanna Alakoski. Om kvinnors och mäns liv, arbete och längtan - i Finland och Sverige under hela 1900-talet. En romansvit om fred och krig, vardagsliv och världspolitik, som med sitt historiska anslag berör läsarna. Mycket läsvärd!

Bomullsängeln, Alakoski, Susanna    bokomslag Londonflickan    Dotterdottern     Susanna Alakoski 2021.

Susanna Alakoski

 

Del 1 Bomullsängeln har jag tidigare skrivit om här i bloggen. Den handlar om modern Hilda, uppvuxen på den trygga gården Sorola. Efter att ha blivit ofrivilligt med barn, kastas hon ut för att tjäna som piga. Hilda träffar Helli och de tar sig till Vasa och börjar på bomullsfabriken. Där träffar Hilda sin kärlek Arvo och de får två barn. Arvo dör i 2:a världskriget och livet blir mycket hårt. Barnen flyttar till Sverige för bättre levnadsvillkor – Greta till Stockholm, Jonni till Borås och Algotsfabriken.

Del 2 I Londonflickan för Gretas drömmar om ett annat liv henne från Stockholm till London. Hon arbetar hos den intellektuella familjen Conley, umgås med barnflickorna från Schweiz och lär sig engelska. Greta arbetar ibland på London Library med att damma böcker. När hon rätar upp bokryggarna och läser titlarna, känner hon ”böckernas berusning”. Bomullsfabriken och textilindustrin är långt borta. MEN kärleken förändrat allt!. Greta träffar finländaren Henri och livet tar en annan riktning. Hon återvänder till Sverige och väljer familjeliv med man, tre barn och arbete på textilfabriken Algots Nord i Skellefteå. Skillnaden på Gretas och moder Hildas liv är, att det är fred och en modern tid. Läsaren får också följa moderns tillvaro, kvar i bomullsfabriken i Vasa och med en ny kärlek. 

Del 3 Dotterdottern utkom 2024 och handlar om Kathrine, Gretas dotter. När Kathrine på 1980-talet går på gymnasiet dör hennes pappa och hon förlorar fotfästet i tillvaron. Under en tid driver hon planlöst runt i Skellefteå med sin kompis Viveka. Kathrine jobbar lite efter skolan, för att hjälpa modern med ekonomin och ta hand om småsyskonen. MEN hon längtar bort från småstadens instängda liv, modersarvet, Finland och tyg, tyg, tyg. Hon vill inte jobba i textilen, hon vill helt bryta moderns och mormoderns mönster. Hon längtar ut till Europa och världen. Frågan är bara vart hon ska och hur? I skolan gick det inte så bra och hon saknar ett yrke. Kathrine ger sig av till Göteborg och därifrån tar hon sig vidare på olika sätt.  

Jag rekommenderar varmt alla tre delarna. De beskriver ingående tre kvinnors livsvillkor utifrån tre generationer och en samtid so känns igen. Upplysande att få veta hur tillvaron tedde sig för kvinnor i vårt grannland Finland under 1900-talet fram till nu. Susanna Alakoski har en äkta, nyanserad och jordnära berättarstil. Hon beskriver sina karaktärer med en varm lyhördhet. 

Jag hoppas Susanna Alakoski bjuds in till ett författarsamtal i Sundsvall igen - det är några år sedan nu - 5 febr 2014. Ett samtal mellan Susanne Holmlund och Susanna Alakoski är väl värt att upprepa!

//Eveline