Hon/Flickan saknar 'agens' ... hon saknar roder, ställer aldrig frågor
BRÖD OCH MJÖLK av Karolina Ramqvist - Bokcirkel Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet i Sundsvall
Höstens tema är: Minnen - flyktiga och beständiga. I mina sparade boktips för kommande cirklar fanns flera titlar med minnet som en röd tråd genom berättelsen. I ett boktips i Sundsvalls Tidning 29.12.22 av Kristian Ekenberg läste jag: boken som väcker egna matminnen och därmed borde vara utmärkt för en bokcirkel. Och det var den, mat berör oss alla!
Vid första bokträffen, diskuterade vi något vi alla har minnesbilder av, våra individuella matminnen. Av cirkelns 12 deltagare träffades 6; Ann-Sofie G, Ellinor L-E, Kerstin S, Margareta J, Toni O och Eveline S. Berit J och Gunilla Ö har mejlat sina synpunkter. Vi hade också en gäst idag, Monica H, som under sitt turistbesök i Sundsvall var intresserad av att delta i vårt boksamtal, då Karolina Ramqvist är en av hennes favoritförfattare. Det blev ett trevligt och givande inslag tyckte vi alla som var på plats!
Bröd och Mjölk av Karolina Ramqvist
Våra träffar är i stadsbibliotekets sammanträdesrum Kajutan. Vi börjar med fika, beställt från Teater Äsch Café och småprat om sommarens bokläsning innan vi övergår till dagens bokprat. Efter välkomstinformationen blev det en kort presentation av var och ens "ingång" till att delta i en bokcirkel.
En kort reflektion om vad berörde oss mest och stannade kvar av Bröd & Mjölk? Romanen, en matmemoar, är skriven i jag-form och vi kallar henne 'flickan'. Vi var överens om medkänslan och ilskan vi kände över flickans ensamhet, att som litet barn bli lämnad ensam kvällar och även nätter. Att ha tv:n som sällskap med otäcka inslag på nyheterna t.ex.'Vietnam-kriget' (s178:Jag grät som ett mycket mindre barn än det jag var. Det var synd om barnen på tv och det var synd om mig som var ensam). Många starka känslor: flickans rädslor, längtan efter modern som hon älskade och ville behålla för sig själv, hennes tveksamhet till sin biologiske far och starka motvilja till moderns nye man. Han som kom så plötsligt och flickan blev åsidosatt och ännu ensammare än tidigare. Flickans resignation när hon såg pannkakorna på bänken, då visste hon att hon skulle vara ensam. Moderns frånvaro fast hon var närvarande i rummet, är smärtsamt och tungt att läsa. Maten blev en flykt både hemma och hos morföräldrarna. Tur att hon hade dem, dit hon fick åka under längre lov. Flickan känner att hon är annorlunda, ställer inga frågor, iakttar och tänker ut hur saker ska vara, kan inte prata om känslor och är mest rädd för rädslan i sig. Vi diskuterade också den kontrollerade och okontrollerade vreden, som fanns fördolt i mormodern och uttalat i flickan, men inte i modern.
Huvudkaraktär: Förutom flickan är modern, mormor och morfar huvudkaraktärer. Fadern och moderns nye man finns i periferin. Även om vi tänker att fadern nog ville träffas mer än flickan tillät. Tema: Maten är genomgripande. Mormor vars hela tillvaro kretsar kring matlagning och mat, en konsekvens av att det fanns så knappt om det, när den generationen var barn. Modern, vars förhållande till mat var att man måste äta, inte så noga vad, bara det var fettsnålt. Flickan blir besatt av mat i tidig ålder. Mat betyder tröst, trygghet och även rädsla för ensamhet (pannkakorna). Mat lugnar när hon har svårt att hantera situationer även upp i vuxen ålder. Läsaren anar, men inte förrän på s247 står ordet 'ätstörning' skrivet. I centrum finns också 'det vita bordet' som en symbol för gemensamt ätande, men inte var det.
Författaren belyser: att ensamhet kan orsaka hetsätning - att mat blir en fascination/passion; att mat blir till omättlig betydelse för flickan - en livsuppgift - att ätandet för överlevnad blir komplicerat. Romanen ger en intressant insikt om hur ätstörning kan utvecklas och eskalera till stort problem. Det finns djup i romanen, ett analyserande bland allt matprat om självkänsla, självbild och osäkerhet. Risgrynspuddingen, är ännu en central del i romanen, från oviktig för flickan som ung, till nästintill ovärderlig för henne som vuxen. s68-81 och 260-263) där hon lagar pudding till sin dotter, som inte alls tycker om den, väcker starka känslor = Förväntan, Besvikelse, Vrede, Skam, Ånger, Utmattning, Försoning.
Tid och miljö: 1960-70-tal och framåt; mormor i förkläde och hemmaklänning; 1967-68 kom lättmjölken 0,5%; 1986 kom mellanmjölken 1,5%; mormor som satt vid bordet och åt bara till middagen (som kvinnor gjorde förr), i övrigt åt hon något i farten; modern med kvällsarbete,
Språk/Stil:Lättläst, men väcker starka känslor; Ibland väldigt detaljrik, men lugnt och metodiskt berättat. Bra kapitelindelning och luft mellan raderna; Rätterna beskrivs på ett sensuellt och njutbart sätt och man blir hungrig av att läsa :-)
Titel: återfinns på s23 fast som 'mjölk och bröd'. Vår gäst berättade att hon hört författaren säga i en intervju: Sylvia Plath gav sina barn bröd och mjölk innan hon tog livet av sig! Omslagsbild: Modern med flickan, utmattade efter episoden med risgrynspuddingen; Det vita kan symbolisera mjölk och de bruna uppstyckade partierna bröd? (min betraktelse).
Meningar: s17)Minnen är inte tillförlitliga. De är bara ens egna och är bara minnen, som sken och ekon genom tiden, bilder och scener som förvrids för varje gång vi återkallar dem. s35)Jag var tyst och det var alltid tyst där i köket, men när jag åt något gott tyckte jag att det började leva i och runtomkring mig och när jag ätit upp allt försökte jag alltid hitta något mer. s81)Hennes hand rörde sig över min rygg, hon var den som var den vuxna av oss två, tänkte jag och det var nästan inte möjligt att stå ut med en sådan tanke. 325)I mitt medvetande blev episoden med risgrynspuddingen till den avörande händelse som fick mig att be om hjälp.
Stycken: s179)Tiden hade stannat. Jag hade aldrig hört talas om att det kunde hända, aldrig sett siffrorna så, 00:00. Betydde det att tiden tagit slut och jorden höll på att gå under? s253)Vardaglig matlagning hade ännu inte blivit vanliga samtalsämnen, det sågs fortfarande som udda att berätta för andra vad man hade ätit och vilken sorts mat man gillade (jmf med nu då vi exponerar vad vi äter på sociala medier!)
Våra matminnen: Vi delade med oss av egna matminnen som läsningen väckt, på både gott och ont.
Möter något i eget liv: Vreden som kan blossa upp, känns igen. Starka matminnen smakar inte som i minnet.
Recensioner: DN/Maria Schottenius Man blir aldrig mätt på "Bröd och mjölk"
Aftonbladet/Sinziana Ravini: Skarpt om relationer -lustfyllt om matminnen Bröd och mjölk" osar av materotisk glädje
Expressen/Martina Montelius: Efteråt gråter jag som ett hungrigt litet barn
Sveriges Radio/Jenny Teleman: lyssna här och här finns mormors recept på risgrynspudding
Lektösomdöme/Evelina Ivarsson - Utdrag:Genom att skildra hur kök såg ut och hur mellanmål smakade berättar protagonisten om sin barndom. Maten är både en enorm njutning och en besatthet som hotar att ta över den lilla flickans och den vuxna kvinnans tillvaro. Ramqvists värld av dofter och smaker är svår att slita sig ifrån. Helhetsbetyg:4.
Pris: för Bröd&Mjölk har Karolina Ramqvist fått 2023 års Aniarapris, som delas ut av Svensk biblioteksförening.
Tips från vår gäst: Lyssna på samtal mellan Richard Dinter och Karolina Ramqvist i podden Dinter utan filter
Rekommendera: Övervägande JA, absolut läsvärd och tankeväckande!
Slutord: Romanen tycker vi är en aktuell samhällshistoria. Författaren analyserar kring beroende och ätstörning, kring mental besatthet eller att bara tillåta sig att njuta av maten i stället för att "skamfyllt äta = hetsäta". Vi kan ha olika sorters fascinationer som blir passioner, t.ex. 'hetsläsa', vilket i mitt fall kan blockera min tanke och handling till annat. Men om vi tillåter oss och inte skäms, kanske vi inte ser vårt beteende som ett problem!
Risgrynspudding minns jag från 1960-talet och jag lagade till en, som smakade lika gott som då, faktiskt!
//Eveline