BROR av David Chariandy - Bokcirkel Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet i Sundsvall
Samtalet om "Bror" var starkt berörande, med reflektioner kring dagens samhällssituation i vårt eget land, med ökad utanförskap, gängkriminalitet och uttryck som våldskapital och tonårskriminella. Vi som samtalade var Ann-Sofie G, Elisabet W, Ellinor LE, Gunilla Ö, Kerstin S, Margareta J, Maria A, Toni O och Eveline S. Berit deltog som vanligt via mejl. Höstens tema: Minnen flyktiga och beständiga återfinns på sid 8) Minne är nuets brännande muskler. Om du inte fixar att minnas rätt, är du förlorad. Och Michaels minne av moderns oändliga och fruktansvärda omsorg när hon undertecknande papper s162).
Översättare: Peter Kihlgård
Romanen inleds med ett kraftfullt förord av Jason Diakité, som skarpt belyser den amerikanska rasismens brutalitet, men också - citat sidV: att rasismen, den explicita, den strukturella, den institutionella, den undermedvetna även frodas här i Sverige. Trots att så många vita människor i det här landet vill envisas med att de inte ser färg. I alla fall inte när två fotbollshjältar är bruna och svenska sII). Slut citat.
Jag citerar Berit J i mejl: Jason Diakité ger en käftsmäll mot världen för det sätt som människor med annan hudfärg behandlas. Slut citat.
Vad berörde: Allt - det är en kompakt, djupt berörande bok. Den sorgliga verkligheten. Moderns kärlek till sönerna, kamp för överlevnad och frustration över att inte räcka till. Faderns frånvaro! Bröderna Francis och Michaels kärlek till modern och deras kamp för att 'höra till', få gemenskap och hitta sig själv. Fattigdomen, den utsatta miljön med rasism, utanförskap och ungdomarnas uppgivenhet över att inte hitta/få arbete. Polismaktens och vanliga vita medmänniskors brutala och dömande bemötande, bara för att de är svarta invandrare. Moderns känsla under vistelsen i hennes hemby i Trinidad, skam och sorg över kontrasten mellan gemenskapen i hembyn och utanförskapet i det land hon en gång valde, i tron att det skulle bli så mycket bättre socialt och ekonomiskt. Den förbjudna kärleken mellan Francis och Jelly, som beskrivs i små ömma beröringar, blir så avgörande för skeendet. En uppväxtskildring som gick snett och bedövade modern för livet och sålunda även Michael.
Författaren skildrar svårigheten att hålla ihop familjen och konsekvensen när det inte lyckas. I slutet finns ändå hopp. Om att våga prata om det som hänt, kan hjälpa att försonas med livet.
Ur förordet: Berättelsen. Det finns ingen bättre bro mellan människor. Berättelsen väcker förståelse, empati och den unnar oss förtröstan. Författare visar världen från andra sidan av den socialt konstruerade barriären. Där liv levs. Där smärta och glädje finns. Där drömmar krossas och frodas......: vi är också människor.
Författaren beskriver karaktärerna med sensibilitet och den mångfald människan besitter. Moderns kärlek, ihärdighet och snar till ilska; Francis mod och omsorg om modern och Michael, innan han förändrades bl.a. av att se modern förnedras på s150); Michaels beundran av brodern och omsorgen om modern efter att allt gick snett. Tydlig beskrivning av "frusen sorg", som Aisha (som hade varit ett "myggsmalt" barn :-) och Jelly klokt nog hjälper till att "lösa upp". Vem var mannen på sid 161 och 162? Den frågan dök upp nu när jag skriver!
Språket: Poetiskt, fängslande, lättläst men lästes med pauser p.g.a. det hårda och djupt sorgliga. Ett roligt ord ur förordet sIII) Mitt "härvarandeskap" är nednött.
Tid och miljö: 1980-1990-tal i en hård brutal miljö, som sorgligt nog fortfarande råder i världen. Vackra naturskildringar från utflykter till Dalen och Parken.
Titel/omslagsbild: Mycket tydligt! Bror tittar upp på Bror som sitter på sin plats i skyn på en elstolpe - s7) första meningen.
Meningar/stycken: s13) Men först och främst var han en axel som varm och naken trycktes mot min, hans kropp fanns alltid bara ett hudlager bort; s20)...modern motar undan rädslan med sin kroppsvärme; s36) Hon nickade.... som nu var tvungen att lista ut vilken roll hon skulle spela.
Ett ord som kan sammanfatta känslan: Orättvisa; Tungt; Kamp; Sorgligt; Rasism; Förtvivlan; Uppgivenhet; Vrede; Förtröstan; Hopp?
Reflektion: Bröderna skrämdes som barn av ett nyhetsinslag på TV om ett pistolrånmord s146). I höstens första roman Bröd&Mjölk hade barnet också skrämts av ett nyhetsinslag om barn i Vietnamkriget. I båda romanerna var barnen ensamma hemma, då modern arbetade och fadern var 'frånvarane'!
Recensioner: DN/Ingrid Elam Tonsäker sorgesång över förlorade liv. Michael minns glimtvis, luckorna får läsaren själv fylla i.
Svd/Josefin de Gregorio Francis har varit borta i tio år. Michael är ensam ansvarig för en mor som nästan slutat att tala, förlorad i smärtsamma minnen.
SR/Martina Lowden ”Bror” befinner sig nästan hela tiden på någons bristningsgräns av våld, trakassierier och att få sin värdighet tillinetgjord.
Lektörsomdöme/Anders Sjöbohm: Michaels berättelse rör sig mellan skilda tidsplan (minnen då och nu), människoöden manas fram och skräcken inför de brutala gangstergängen och polisen understryks. Men här finns också vardagshjältar, som härdar ut och därigenom blir bärare av ett hopp. Moderns kamp för att få lönen att räcka och hålla sönerna borta från våldet. Romanen utgör en hyllning till henne, "ett levande bevis för att den som har lidit enorma förluster kan leva vidare". Författarens prosa är eftertänksam, koncentrerad och uttrycksfull och boken verkligt spännande. Helhetsbetyg 4.
Övrigt: Ett fint avsnitt med Aishas pappa som berättar för Michael om när Francis och han lyssnade på "äldre musik", bl.a. Jacques Brels Ne me quitte pas med Nina Simone. Själv har jag Evabritt Strandbergs svenska version Du får inte gå 1995.
Möter något i berättelsen mitt liv: Ja, modet att söka utkomst i främmande land, vilket också medför förlust av samhörighet och gemensam historia.
Avslut: Vi var överens om att denna viktiga roman bör rekommenderas till gymnasieskolans svensklärare - LÄSAS och DISKUTERAS av/med eleverna!
//Eveline
BROR av David Chariandy
Inga kommentarer hittades.