DE FENOMENALA FRUNTIMREN PÅ GRAND HÔTEL av Ruth Kvarnström-Jones

25.10.2023 22:14

Mellan läsecirkelns bokträffar är det vilsamt att läsa något som inte direkt behöver analyseras, men ändå ger behållning som stannar kvar. Så är det med romaner, som bygger på historiska händelser. Under åren 1901 - 1909 hade Grand Hôtel i Stockholm en kvinnlig "direktris", något som var mycket ovanligt på den tiden. En kvinna i absolut högsta toppen, med makt över drift, ekonomi och personal, dock utan rösträtt och omyndig, då hon var gift. Otroligt men sant. Fru Wilhelmina Skogh, som redan ägde ett antal hotell i bl.a. Rättvik och Storvik, gavs det ärofulla uppdraget, att som VD leda, utveckla och få Grand Hôtel att blomstra igen.  

bokomslag De fenomenala fruntimren på Grand HôtelRuth Kvarnström-Jones

De fenomenala...    av  Ruth Kvarnström Jones

Jag lyssnade denna gång istf att läsa och fann att det var riktigt nöjsamt. 

Det är en underhållande historia, berättad med lätthet och seriös noggrannhet. Den kvinnliga huvudkaraktären, en stark kvinna, skildras intressant. Författaren har gjort gedigen research både i huvudkaraktärens bakgrund men också om de fiktiva medkaraktärernas tidstypiska gestaltning i arbete och privat, i glädje och sorg. Samtiden skildras med dåtidens vardagliga små och stora händelser, som Nobel-fest, spårvagnsstrejk, kvinnosaksfrågor, rösträttsfrågor och hustrumisshandel. Ellen Key, medskapare till nätverket Tisdagar med tolfterna förekom i boken. Till min glädje, då jag själv var närvarande vid ett boksläpp i Stockholms Stadsmuseet den 5 september 2019 av Tisdagar med Tolfterna:nätverkande kvinnor i sekelskiftets Stockholm av Lisbeth Håkansson Petré  - ett nätverk som bl.a. Ellen Key var med och bildade. Även Selma Lagerlöf finns med i romanen vid tiden för Nobelpriset i litteratur, vilket hon tilldelades 1909.

Allt är skildrat i en tidsanda när nya vindar blåste, i en brytningstid på många sätt, såsom Stockholms uppbyggnad och rensning av gamla, unkna bostäder, kvinnors mod att bana sig väg ut i det offentliga och konkurrera med männen i en mansdominerad värld. Det fashionabla Grand Hôtel har stora problem med ekonomi och styrning, när styrelsen anställer Wilhelmina Skogh 1901. Hon visar sig vara en driftig kvinna, som antar utmaningen att rädda hotellet. Klarar hon det ensam? Nej, men så småningom med en brokig grupp duktiga och entusiastiska kvinnor, sker stora förändringar. 

Recensioner: Arbetarbladet/Fredrik Björkman 16.09.2023. Storviks affärsgeni Wilhelmina Skogh får äntligen en roman. Det krävdes att en brittisk författare skulle få upp ögonen för historien, för att den skulle bli skriven. 

Lerums Tidning/Kersti Westin 19.10.2023. Wilhelmina Skogh går till historien som kvinnan som under sin tid som VD i början av 1900-talet styrde Grand Hotell i Stockholm med järnhand. Hon renoverade etablissemanget till oanad prakt och byggde den Vinterträdgård som inrymde Europas mest storslagna festlokal. 

Avslut: Jag är väldigt förtjust i berättelser med historisk bakgrund som ger inblick i kvinnors liv och leverne. 

//Eveline

DE FENOMENALA FRUNTIMREN PÅ GRAND HÔTEL av Ruth Kvarnström-Jones

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar