DE OVÄRDIGA av Roy Jacobsen

15.07.2024 13:23

"En ny knytnäve. Carl stirrade genom luggen ner på en stekt sill med uppsnittat skinn, bränd gräslök och en halv potatis, vad dagen hade att bjuda på." Så börjar romanen om en grupp pojkar och flickor från ett hyreshus i östra utkanten av Oslo. Tiden är 1940-tal och handlingen utspelar sig under den nazityska ockupationen av Norge. På omslagets baksida läser jag: "De ovärdig" är en brutal men livfull skildring av en miljö, tid och vardag som hittills varit nästan frånvarande i krigshistorien. Roy Jacobsen har skrivit en tankeväckande och spännande roman, som ytterligare befäster hans position som en av de stora europeiska författarna."

bokomslag De ovärdiga    

De ovärdiga     av Roy Jacobsen

Läsaren får följa Carl och hans kamrater i kampen för att överleva dagen genom att bedra, stjäla, förfalska dokument och begå brott i de fina kvarteren. Allt för att få saker som går att sälja på den svarta marknaden och bidra till familjernas försörjning. Det räcker inte med det som de vuxna kan få ihop. Ungdomarna drar sig inte för att stjäla från tyskar i hög maktställning och därmed riskera hårdare straff om de upptäcks. Carl lierar sig med nazister för att få inblick i hur ockupanterna planerar för kommande tillslag bland Oslos medborgare. En farlig och mycket vansklig mission, som när det lyckas, ger honom och kamraterna möjlighet att hjälpa sina familjer ekonomiskt. 

Berättelsen tar verkligen tag. Ibland lägger jag boken åt sidan och tänker jag vill inte läsa mer, men vet att jag kommer att läsa klart. Vilket jag gjorde och kan också glädjas åt den solidaritet, omsorg om nära och kära, alla småsyskon och vänner, som författaren skildrar med värme.   

Vi får inblick i en del av det norska folkets delaktighet i motståndskampen, ovissheten om vem som var medlöpare, quislingar, landsförrädare, eller bara likgiltiga.

Författarens språkbehandling tilltalar mig. Trots det svåra och tunga är romanen lättläst, när jag kommit in i det myller av karaktärer som finns omkring Carl. 

Tänker att titeln De ovärdiga syftar till människors utsatthet att i en krigssituation kunna forma sitt liv och leva värdigt.

En talande omslagsbild, med barn i olika åldrar med en vaksam blick, beredda att ta emot eller fly.

Roy Jabosen är en mästerlig skildrare av den lilla människans utsatthet, kamp och vedermödor under andra världskriget. I min bokcirkel har vi läst serien om Ingrid Barröy, De osynliga, Vitt hav, Fartygets ögon, Bara en mor. Rekommenderas också starkt!

Översättare: Staffan Söderblom har skickligt fångat författarens intention i denna roman, som i de om Ingrid Barröy! 

Har du inte läst något av Roy Jacobsen, så gör det!

//Eveline

DE OVÄRDIGA av Roy Jacobsen

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar