DEN RÖDA GREVINNAN: en europeisk historia av Yvonne Hirdman

13.11.2015 15:11

Här följer ett sammandrag hämtat från Bokslukarna i Sundsvalls blogg, då vi läste denna bok till augustiträffen 2012.

Den röda grevinnan Den röda grevinnan : en europeisk historia    av Yvonne Hirdman

Tiisdagen den 12 juni 2012 träffades vi i Bokslukarna i Sundsvall och diskuterade Den röda grevinnan: en europeisk historia.
Att göra ett sammandrag av våra ibland lika och ibland olika upplevelser och synpunkter är denna gång något knepigt. :-o
Jag väljer att beskriva vad vi tyckte och samtalade om så här: intressant och spännande; Europas historia; Weimarrepublikens ”öppna” syn på ”den nya kvinnans” blomstring, livsnjutning och frigjordhet men också politisk medvetenhet; fördjupning politiskt framför allt om Kominterns starka förgrening i och utanför Moskva; omväxlande men också rörig; mycket att hålla reda på; mångfaldigt och skiftande persongalleri; många ”jobbiga” passager; stark skildring av Lottes familj med kärleken till systern, brodern och framför allt till modern, den starka och kreativa i nöd och lust och till fadern, den litteräre och känslige.
Sedan livet i Sverige med familj och försörjning i ett nytt, främmande, mörkt och kallt men fredligt land.
En känslig och detaljerad prolog där författaren väcker en fråga som vi diskuterade kring: ”Vad var orsaken till att fadern hade kastat moderns dagbok?”
Vi diskuterade också författarens och hennes syskons uppväxt, som måste ha påverkats starkt av moderns mycket speciella bakgrund. I ett Sverige, som på 50-talet var väldigt återhållsamt till allt som var ”annorlunda”. Det tyckte vi saknades i boken – men det är antagligen stoff till en annan bok.

Jag, Eveline, var särskilt engagerad i denna historia – denna äventyrliga kvinnas spännande tillvaro i en tid, då Europa befann sig i ett starkt omvälvande skede, som så djupt och ödesmättat förändrade livet för så många människor i så många länder, däribland min egen familj och följaktligen också mitt eget liv. Jag kom också med min familj till Sverige från centraleuropa i början av 1950-talet, i syfte att få ett bättre liv här och större möjligheter för oss barn att utvecklas. Fast vad vet vi om det i längden blev bättre!

Jag kan därför ha missat ett och annat väsentligt ni andra belyste, så kommentera gärna mitt inlägg!

Yvonne Hirdman vann Augustpriset 2010 för denna fackbok.

Detta är litteratur, som ökar kunskap och vidgar perspektiv tycker,
/Eveline


 

DEN RÖDA GREVINNAN av Yvonne Hirdman

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar