DOKTOR GLAS av Hjalmar Söderberg - Bokcirkel Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet Sundsvall

25.02.2025 20:24

I februari läste vi klassikern Doktor Glas, den 120 år gamla romanen, som Hjalmar Söderberg skrev 1905 då han var 36 år. Romanen har utgivits många gånger under årens lopp, nu senast 2025 i ny inbunden form, lagom till årets bokrea. En av svensk litteratur viktigaste romaner, som fortsätter att förundra, förskräcka, förbrylla, fascinera och engagera generation efter generation. Nu högaktuell med live- högläsning på SvtPlay (till 6 jan 2027). Flera författare har parafraserat romanen: Mordets praktik 2009 av Kerstin Ekman (som vi läste i cirkeln 2013);  Fru Gregorius 2024 av Åsa Nilsonne; En annan doktor Glas 2025 av Malin Lindroth samt Bengt Ohlsson, som har skrivit pendangerna Gregorius 2004 och Helga 2024. Boken är skriven i dagboksform (12 juni - 7 oktober).

bokomslag Doktor Glas        Hjalmar Söderberg cirka 1917 – fotot var förlaga till Svenska Akademiens minnespenning över författaren.

Vad/vem berörde extra: Den starka avsky doktor Glas känner för prästen Gregorius är själva essensen av hela romanen; Dr Glas är så ensam och deprimerad, så det är synd om honom; Han ser ner på folk, tycker sig själv vara bättre, gnäller och är missnöjd; Han har en brist, att inte ha lärt sig kärlekens villkor; En så olycklig person med så dyster människosyn; (17 juli):Det 'handikappade' barnet (vidundret, en idiot som han kallade pojken), vars mor han förvägrat abort p.g.a. plikten; Aktuell för sin tid med teman som psykisk ohälsa, suicidproblemen, abortfrågan och laglig dödshjälp, är fascinerande och tankeväckande; Vad gör inte en människa för kärleken; Känslan av 'futtighet' inför hans handling och så onödig; Han tänker modernt i ett omodernt språk; En 'förkrympt' ensam man, som inte fått leva ut sin ungdom; Alla han brydde sig om är borta. Kvinnans underordning och mannens självklara rätt att tilltvinga sig samlag. (23 augusti):Det finns gränser för vad en kvinna får förstå; Doktorns/författarens negativa och dömande människosyn, anser att fattigt folk är osympatiskt, bekanta han måste prata med. (15 juni):Framför allt ogillar han kvinnor i grossess, nyfödda barn och själva sexualakten. 

Handling: Doktor Glas, en komplicerad och säregen ensling, en utanförmänniska, som vid fyllda trettiotre år aldrig varit när en kvinna översköljs av hat gentemot pastor Gregorius, som han redan i unga år känt stor avsky emot. Pastorns unga och vackra hustru Helga ber doktorn om hjälp. Hon vill slippa ifrån sitt samliv med pastorn, som hon numera känner stor motvilja inför. Helga älskar en annan man, vilket gör saken ännu svårare för henne. Doktor Glas har en längtan efter att utföra en stor handling, att gripa in i en annan människas liv. Han bestämmer sig för att rädda pastorns hustru ur ett, som hon säger plågsamt äktenskap. Efter ett par försök att påverka pastorn att frivilligt avstå från sina äktenskapliga rättigheter, vilket inte lyckas, anser doktorn att det enda som kan hjälpa kvinnan han 'älskar platoniskt', är att mörda hennes man. (7 augusti):Doktor Glas beskriver sina känslor i dagboksform, som han låser in i sitt arbetsrum. Hans motstridiga tankar på hur och om får fäste ibland och irrar omkring ibland. (14 augusti):Han önskar att han hade en vän som han kunde rådgöra med, men han har ingen. Han förbereder sig men låter saken bero, lämnar det hela åt 'slumpen', eller åt en 'högre makt'? Och sen spelar allting honom i händerna! Blir Helga räddad för att leva med sin kärlek av Doktor Glas? 

Miljön: fantastiska skildringar av Stockholmsmiljöer från början av 1900-talet, (3 augusti):om olika månar och om Darwinism

Titel/Omslagsbild: Bara i vår bokcirkel finns 5-7 olika utgåvor och omslagsbilder. Titeln är densamma och huvudkaraktären är Tyko Gabriel Glas. 

Språket: fantastiskt; lättillgängligt; berättarteknik i dagsboksform; anpassat i senare utgåvor efter dagens språkbruk, med en bibehållen tidsanda från 1905.

Humor: (24 augusti):Det är på det hela taget ett förbannat språk vi ha. Orden trampa varandra på tårna och knuffa varandra i rännstenen. Allt blir så påtagligt och rått. Inga halvtoner, inga lätta antydningar och mjuka övergångar. 

Meningar: (5 juli):Jag tycker inte om skärgården, ett landskap hackat till kalops; (13 juli):Jag har gråa dagar och svarta stunder; (7 augusti):Liv är handling; (9 augusti): Att vilja är att kunna välja: (7 september m.fl.):Liv jag förstår dig icke; (20 september):Mig gick livet förbi.

Stycken: (8 augusti)Det är underligt med melodier och deras smitta ....... och mannen blåser den med känsla på sin flöjt; Intermezzo ur Cavalleria Rusticana av Pietro Mascagni (Melodin smittade mig när jag läste romanen till bokcirkeln/Eveline); (25 augusti):Jag såg i drömmen gestalter från min ungdom ...... Då jag vaknade, brast jag i gråt.

Övrigt vi samtalade om: En stark roman/psykologisk thriller, som för tankar till om människan kan manipulera sig själv till otänkbara saker. Vi fascinerades av romanen som är ett odödligt dokument, med den evigt existentiella frågan: Har vi rätt att ta ett liv för att rädda ett annat? (10 juli 1905):Om dödshjälp; Den dag skall och måste komma, då rätten att dö blir erkänd som en människorätt. Tips från cirkeldeltagare: Nu 2025 finns föreningen RTVD-Rätten till en värdig död - Att bestämma själv. På SvtPlay finns serien: Sista hjälpen i 4 avsnitt.

Recensioner: DN/Jesper Högström 05.02.2015 - En författare som är ständigt levande i sitt avståndstagande. Man slutar aldrig vända och vrida på Hjalmar Söderberg. Som få andra författare lockar han till lojalitet och sympati. Så bortvänd, så aktuell, så tydlig, så undflyende. Så lätt att identifiera sig med och sympatisera med, så lätt att irritera sig på i nästa ögonblick. Det är därför han lever.

Just nu-Just här /blogginlägg 03.03.2020: Jag upplevde Doktor Glas som melankolisk, men i själva verket kanske han var känslokall, på samma sätt som hans skapare Hjalmar Söderberg måste ha varit. 

Lektörsomdöme/Brita Enoksson: Man imponeras och grips, så mycket inom så få sidor. Med utsökt stilkonst ges här porträtt av en säregen människa, för vilken kärleken är dröm och längtan. Boken är både en intim själsskildring och en idédiskussion. Söderbergs antiklerikala syn får ett drastiskt uttryck i äckelporträttet av pastor Gregorius. 

Extra: I utgåvan 2024 finns ett intressant 'Efterord' av Bengt Ohlsson, där han reflekterar över sin fascination över Hjalmar Söderbergs stilistiska grepp och om Doktor Glas tvehågsenhet inför sitt 'livs handling'. Citerar ur Efterordet: Det handlar helt enkelt om dynamik, om att växla mellan lätt och tungt, mellan det betydelsebärande och 'virket', de anonyma balkarna som bygger världen vi rör oss i under läsningen. Om dagboksbyggandet, där vi kan ta med det vi vill om oss själva. Men också det som vi utelämnar kan anas, mellan raderna och meningarna. Slutmeningen i romanens näst sista kapitel (20 september) "Mig gick livet förbi", slår fast det som vi länge haft på känn och sätter ord på det misslyckande som värkt i oss ända sedan mordet. 

Avslut: Doktor Glas hade ingen att rådgöra med, till skillnad från författaren. Hjalmar Söderberg hade flera manliga vänner, som hjälpte honom i hans privata och mycket problematiska livssituation. En lösning av en situation, som även generationer efter oss kommer att läsa, förundras över, fascineras av och reflektera över.

LÄSTIPS enligt början av inlägget: Doktor Glas - Gregorius - Helga med flera titlar och SE/LYSSNA på högläsningen. SE filmen från 1968 med Per Oscarsson som Doktor Glas. 

//Eveline

DOKTOR GLAS av Hjalmar Söderberg - Bokcirkel Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet Sundsvall

Citat ur Doktor Glas dagbok 11 juli

Datum: 23.03.2025 | Av: Eveline

Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.

Ny kommentar