Läsecirkel vå 2023 bok 2) NÄSSLORNA BLOMMA av Harry Martinson

28.02.2023 22:37

Vid vårens andra cirkelträff diskuterade vi en klassiker utgiven 1935. Vi som läst och reflekterat var Ann-Sofie, Carina, Eillinor, Gunilla, Ina, Kerstin, Margareta, Maria, Toni, Elisabet och Eveline. Annette och Berit deltog via telefon och mejl. Vi hade sex olika utgåvor av boken! Några med förord av Nina Björk (som fångar hela romanens mening i en djuplodande analys av H.M.s barndom) och andra med efterord av Staffan Söderblom (en redogörelse av romanens långa och dramatiska tillkomsthistoria). Sidhänvisningarna i denna sammanställning gäller pocketutgåvan från 2015. 

bokomslag Nässlorna blomma            Harry Martinson: En ödelandspoet - Populär Poesi Nr 17

Nässlorna blomma    av Harry Martinson

Vi började med fika och en kort återblick till Olive Kitteridge. Vi pratade också om Umeå Litt.festival som är i mars, Ådalens Litt.festival i augusti och Mitt.Litt.festivalen i Sundsvall senare i höst. Jag berättade om mitt mejl till Babel om 1)översättarens viktiga roll och 2)om författarna i panelen väljer "iinledningscitat" till sina romaner. Kanske något för programmet?

Vad berörde mest under läsningen: Hela romanen med pojken Martins uppväxt som sockenbarn är berörande och en ögonöppnare av svensk socialhistoria. Författaren själv såldes på barnauktion för 5 kr då han var sju år! "En blink i tiden", att det känns så nära (fast det är över 100 år sedan) då sådant var fullt legalt i Sverige! Martins ensamhet, upprepade övergivenhet och längtan efter ömhet och kärlek. Kan Betty ha haft en bipolär sjukdom? s26)hon visade sina bröst vid grinden och sen flydde hon in i vrån. Olav började leka med dockan Brännvin och började se världen genom dess sneda förstoringsglas. Hur Martin, med sina små förutsättningar, försöker förstå världen och livet samt människorna, som mest var elaka och utnyttjade honom. Det fanns några snälla t.ex. systern Inez, som dog (s52), mjölnaren, som bjuder honom på en smörgås (s124) och Fröken Tyra, föreståndarinnan på ålderdomshemmet. Språket- det ålderdomliga, så vackert beskrivande. Martins mantra Min far är död och min mor är i Kalifornien! Den hårda, självkritiska blicken den vuxne H.M. betraktar och framställer den lille pojken med. Så förminskande och självföraktande. Ingen känslosam berättarstil - bara "som det var", med den vuxnes formuleringsförmåga, som återger barnets tankar och känslor!

Vem berättar/Huvudkaraktär: författaren beskriver sin egen uppväxt med Martin som  huvudkaraktär och socialsverige i början av 1910-talet. Förutom Martins finns ett fascinerande persongalleri, t.ex. Back-Anna s286); Epilepsis s303), Fröken Tyra s288); Blåkaja s334) mfl.

Huvudtemat är utsatthet, makt, vanmakt! Den vuxne författaren lägger känslan av skam och skuld på pojken Martin över en situation, han inte kunde rå över. Han belyser den utsattes hela situation av förminskning och självförnedring, självhat och självskadebeteende.  

Handling: Pojken Martin blir föräldralös i tidig ålder. Han och de 5 syskonen skingras, de äldre blir pigor och drängar och Martin börjar sin "sockengång", där han möter en hård och skoningslös verklighet. Hur självgodheten styr de uppåtsträvande bönderna, som ser ner på den lilla sockenungen, den de köpt för minsta möjliga kostnad. Hur Martin efter flera års sockengång, till slut hamnar på ett ställe, som faktiskt blir ett lyft för honom. Här får han lite mänsklig värme och jämn skolgång. Ett ålderdomshem eller fattigvårdshem, nybyggt 1912, allt modernt med värme och mat och kaffe! Här känner Martin själv lite av den "makt" han mött hos andra, då han är den som "ringer in hjonen" till måltiderna. Ett par av alla händelser som sitter kvar hos oss: 1)om kalven (s161), när den totala maktlösheten kommer över ett barn, så går det ut över djur;  2) roddbåtsäventyret (s130), då den 10-årige Martin kunde lufta sin ilska och sitt hat mot dem han bor hos, sjunger förbjudna ramsor och fula ord (djäääävlar), utan att någon hör honom och kan straffa. Den lille pojken som på ett fruktansvärt hårt sätt fått lära sig att vara följsam och inte ha något eget värde, kan nu brista ut under den enda stund han har för sig själv. Men Martin blir också duktig på att fantisera och drömma sig bort. Det närmaste blir då naturen, om maskrosor och nässlor (s221).

Tid o miljö: 1910-talets Sverige. Lantbruksmiljö, med fina naturbeskrivningana, även roliga t.ex. om svampar (s133)Kommer aldrig den kostliga herrskapsgommen och kysser mig på den gyllene truten, ojar sig kantarellerna, herrskapsmumsen!

Titel o omslagsbild: Nässlorna finns omtalade på sid 221 runt den gamla brunnen. På omslagets framsida finns nässelblomman och på omslagets baksida är det nya ålderdomshemmet avbildat. 

Språket: Det är en fröjd att läsa hans språk. Det ålderdomliga språkbruket (s322) Hennes ordvärld var mycket personligt. Det är poetiskt och tydligt med egna ordsammansättningar: s45)klockmakarevanan; s70) läxframsägarklippan; s275) fjärdevåningshisnandehöjden; Vaneord och Vanefraser. Det knallar och går; Hel och ren; Livet är underligt; 

Favoritstycke/mening: s32)faderns död; s66)Martins möte med den första 'sockenfamiljen'; s147)Nu kom sommaren...; 245)hon var lärarinna i syndundvikandet; s306)Martin förnimmer lite lyckokänsla; 

Humor: s89)Sven läste otroligt långsamt. Vid varje punkt satte han strumptårna i golvet och gav stolen en gungknuff; s169)Sten, en fördrömd pojke, en mager, gänglig liten 'halva vägens' människa.

Recensioner; DN/Anette Masui: "Nässlorna blomma" är den enda bok jag någonsin har kastat pga de långrandiga naturbeskrivningarna. Tretton år senare dyker boken upp igen och då tar jag den fascinerande berättelsen om H.M.s uppväxttid till mig. (låst artikel)

Sydsvenskan/Per Wirtén: Enligt H.M. retirerar aldrig fattigdomens skam, den återkommer som självhat och självskadebeteende. Man blir aldrig fri.(låst arrtikel)

Lektörsomdöme: Berättelsen om Martin kan läsas på flera sätt: som självbiografiskt dokument, psykologisk utvecklingshistoria, modernistiskt mästerverk, bygdeskildring. Bristen på kärlek och förståelse och dess förödande konsekvenser, drömmandet som livshållning och förbannelse, hemlöshet och längtan är några viktiga teman i denna förunderligt rika bok. /Inger Littberger. 

Lundströms bokradio: Vid tre tillfällen samtalar Marie Lundström med Babben Larsson och Stefan Sundström om "Nässlorna blomma". Lyssna här  Samtal 1    Samtal 2    Samtal 3

Om slutet: Ett abrupt slut! De sista orden gjorde ont!!! Men lämnar en cliffhanger till författarens nästa bok Vägen ut från 1936. 

//Eveline