OVANJORDEN av Mikael Berglund - BOKREA-TIPS 2024
15.02.2024 22:02
Romanen Ovanjorden av Mikael Berglund fick Sveriges Radios Romanris år 2023, med motiveringen: Ovanjorden är en oemotståndlig skildring av kärlek, hemlängtan och utanförskap, sedd genom myggsvärmar, surhål och ljung.
Romanen kretsar kring Oskar som förlorat kontakten med sina samiska rötter - men som har en längtan till fjäll och natur. Kärleken till renskötardottern Eija blir en lika förbjuden lockelse och längtan.
Pocket Inbunden Mikael Berglund
Handling citerar Norstetds förlags bokinfo: En av de sista dagarna av sommarjobbet på förskolan i Ammarnäs träffar Oskar renskötaren Eija, storasyster till ett av förskolebarnen. Det blir början på en omvälvande relation till Eija och till människorna, fjällen, vattendragen och själva luften omkring henne.
Ovanjorden är en suggestiv berättelse om samhörighet, tillit och en omvälvande relation. Om hur marken kan upplevas ge vika, då två människor lyckas komma varandra riktigt nära, om så bara ett ögonblick i taget.
Boken är en lysande beskrivning av livsvillkor i en del av Sverige, som jag inte känner till. Berättelsen är finstämd, berörande och vidunderlig. Alla karaktärer är så tydligt utmejslade med sina individuella personlighetsdrag. Jag tycker mig känna dem.
Sällan har jag berörts så fysiskt starkt av en berättelse från början till slut. Hade svårt att släppa berättelsen för att göra sånt som hör vardagen till. När jag var klar ville jag bara stanna kvar i den omtumlande känslan som romanen väckt. Jag förundras över hur väl författaren skildrar så mångdimensionella och djupa exestentiella frågor, med en lätthet och starkt driv.
Språket är poetiskt, det ’sjunger’ om berättelsen. Dock saknade jag ordförklaring till de samiska orden. Det störde inte läsupplevelsen, men jag ville gärna förstå varje ord och uttryck.
Jag brukar varje år lyssna på alla nominerade radioromaner och noveller. Särskilt i år, då programmet Radioföljetongen ska läggas ner efter 84 år, pga sparkrav. Uppläsaren Albin Grenholm gav en ytterligare dimension till berättelsen.
Jag skrev om Ovanjorden i Babels bokklubbs Facebook-sida för några dagar sedan och fick stort gensvar av andra som läst boken. En av läsarna skrev att hon kände igen sig i mina tankar, känslor och läsupplevelse. Hon hade också saknat någon form av ordförklaring, men hade någonstans läst en 'förklaring' av Mikael Berglund varför han hade valt att inte förklara de umesamiska orden:
Den kritik boken mött har hittills inte riktats mot min appropriering av samiskt vardagsliv utan från majoritetssvenskar mot den oöversatta umesamiskan och de utelämnade förklaringarna. Upplevelsen att trängas undan av ett främmande språk kan vara en lärpenning för oss kolonisatörer, boken är dessutom skriven utifrån Oskars begränsade förståelse. Mitt ansvar är att ställa svåra frågor och göra mitt bästa för att närma mig dem, på ögonhöjd med dem jag skriver om och för. Att presentera ett förment facit är ett litterärt övertramp och en moralisk exploateringshandling. Förståelse uppstår inte inuti genier utan mellan jämlikar, i det här fallet romanpersonen, författaren och läsaren.
Så riktigt, tänker jag nu! Och helt klart kommer jag inte att efterfråga en ordförklaring. Svårigheten att inte förstå alla ord, vidgar perspektivet och läsupplevelsen på andra plan.
OCH boken finns redan med på årets bokrea, som startar 20.02.24! Jag rekommenderar den starkt - köp, läs och förundras!
Lyssna här på intervjun med Mikael Berglund: Sveriges Radio /Lundströms bokradio 28.04.2023.
//Eveline
OVANJORDEN av Mikael Berglund
Inga kommentarer hittades.