SPÖKET PÅ CANTERVILLE av Oscar Wilde - Scen Sundsvalls bokklubb februari 2025
Scen Sundsvalls bokklubb tog sig an romanen Spöket på Canterville av Oscar Wilde inför Riksteaterns föreställning i Sundsvall 19 februari 2025: INTRO må 3/2 - BOKSAMTAL ons 12/2 - FÖRESTÄLLNING ons 19/2 - EFTER-TEATER-SAMTAL ons 26/2
Några i bokklubben hade läst annat av Oscar Wilde bl.a. Dorian Grays porträtt. Den har jag tidigare skrivit om här i bloggen. Enligt förlaget är Oscar Wilde på ett lysande humör i denna kortroman. Skämten är många och fantasin fri med en härlig tillsats av elakhet, som ökar läsglädjen. Spöket, slottets forne ägare, Lord Canterville, blir upprörd, frustrerad och till slut mycket deprimerad över att familjen Otis inte tar honom på allvar. Detta tar udden av det fasliga spöket och samtidigt framställs de 'moderna', icke vidskepliga amerikanarna som hjärtlösa och grymma människor. Allt är upplagt för ett synnerligen dramatiskt slut.
Oscar Wilde föddes 1954, debuterade med denna spöknovell 1887, vid 33 års ålder. Han avled år 1900, bara 46 år gammal, efter ett omfattande författarskap av noveller, dramer, romaner essäer.
Några röster om vad vad/vem som berörde mest: Spöket som inte fick spöka; Dödens trädgård; Stackars spöke; Det kärleksfulla mötet mellan Virginia och spöket; Lord Cantervilles hustru som han dödat; Spökets berättelse som berörde Viriginia starkt; Att man redan då, 1887 såg amerikanskt som modernt och att pengar var lösningen på allt. Varför rodnar Virginia av makens fråga i slutet?
Budskap: Om ånger och förlåtelse - i en glättig, ironisk, respektlös och krasst amerikansk materialistisk stämning.
Språket: beroende på upplagan - i gammaldags stil men anpassat språkbruket till tiden;
Något extra ur berättelsen: odört en starkt giftig ört; egna 'märkliga' händelser i livet, med tanke på spökhistorien, som är svåra att förklara.
Omslagsbilden varierar för varje nyutgåva (den senaste visar en världsvan, aristrokratisk och självsäker författare i sina bästa år!
Titeln säger exakt vad det handlar om.
Föreställningen spelades på teckenspråk och på talad svenska. 'Spöket' här, är en världsunik 3D-animerad live-avatar, som interagerade (bråkade) med slottets inkräktare. I ett efter-teatersamtal diskuterade vi den för oss helt nya tekniken , där 'spöket' fysiskt befann sig i Riksteaterns studio i Hallunda, Stockholm och de övriga skådespelarna agerade på Sundsvalls teaterns scengolv! Och samspel uppstod här!
Vilket otroligt historiskt möte: En novell skriven 1887 - gestaltas 2025 med supermodern teknik, som möjliggör så mycket
Mer att se: Film från 1996; Stig Järrel berättar
Avslut: En kortroman på 35 sidor, skriven 1887, som läses och ges ut om och om igen. Den har filmatiserats (1 h 30 m lång) flera gånger samt läst in flera gånger, det vittnar om stor berättarkonst.
Vi var överens om att Scen Sundsvalls koncept med bokklubb - läsa- samtala - se föreställning - eftersamtal, är intressant, inspirerande och bildande! Frågan om vad som väntar bokklubben i höst, kom upp redan nu? Så roligt!
//Eveline
SPÖKET PÅ CANTERVILLE av Oscar Wilde - Scen Sundsvalls bokklubb februari 2025
Inga kommentarer hittades.