STÄPPVARGEN av Herman Hesse - Scen Sundsvalls Bokklubb

18.09.2023 20:46

I Scen Sundsvalls koncept "bokklubb/teater" har vi  läst klassikern Stäppvargen från 1927 av Herman Hesse inför Skogsnäskollektivets föreställning med samma namn. Tyvärr ställdes föreställningen in pga sjukdom. Vi hoppas att få se den i vår. Ett livligt, intressant och spännande samtal om denna klassiker blev det. Nio av tretton deltagare har utbytt tankar, uppfattningar, synpunkter om det svåra, tunga och mörka i romanen om Harry Haller, men även det viktiga skrattet lyftes fram. Intressant med "Utgivarens förord", där "allt" finns beskrivet om Harry Haller/Stäppvargens dubbelheter. Den Magiska teatern - endast för förryckta, fascinerade. Alla frågor som väcktes rätades inte ut, men det är som livet självt. 

bokomslag Stäppvargen            

Stäppvargen    av            Hermann Hesse

ÖversättareSven Stolpe översatte Der Steppenwolf år 1932. Han har också översatt Thomas Mann, Jules Verne mfl. Sven Stolpe debuterade som författare 1929 och skrev den  uppmärksammade romanen I dödens väntrum 1930. Inspirerad av Herman Hesse, kanske?

Vad berörde, som vi diskuterade: En djupt intressant tankeväckare om att förändra sitt liv skriven 1927, som några tyckte om och några inte. Vi diskuterade det motsägelsefulla och lockande, att allt och intet är möjligt. Svår och tung att läsa, med humorn, skrattet och en förlösande galghumor som det enda sanna. Evigheten som ursprunget för skrattet. Den "Magiska teatern", där Harry ska lära sig skratta och dansa (s178). Skrattet är inte bara glatt förlösande, utan även hånfullt, bestraffande, förlöjligande, ett utskrattande 'körskratt'' (s216). Allt är komplicerat kring den tragiska kluvna personen. Harrys/Stäppvargens dualism, att leva i den borgerliga världen eller ta livet av sig? Mötet med Hermine/Herman är en ljusning inte bara för Harry själv utan också för läsaren. Det var befriande när Hermine kom in i berättelsen och lättade upp Harry Hallers kvävande liv. Romanen fångar så många frågor och teman från sin tid på ett briljant sätt. Centrala problem, som finns även idag. Kan "vår" generation ge nya svar eller lösa flera av Hesses/Hallers problem? Om sökandet efter mål och mening, efter livsvägar, kampen mellan människor och maskiner (aktuellt nu med AI) och den moderna )1927!) människans kigföring och krigshets. Vi diskuterade Hesses/Hallers 'mål och mening', att med tilfredsställelse fastställa sitt 'slutdatum' två år framåt (s56), vilket han ändrar när han träffar Hermine och vill bejaka livet (s90). Var mötet med Hermine lösningen på Harrys livsproblem? 

Huvudkaraktärer och -tema: Harry och Hermine men också 'Utgivaren', som beskriver karaktärerna och handlingen. Författaren ställer mystik mot förnuft; konst mot vetenskap, kvinnligt mot manligt, lust mot olust, skratt mot gråt, liv mot död. Ett sökande under livsresan, med "Traktatet" och den "Magiska teatern - endast för förryckta" som huvudteman. Den moderna (1927!) människans slitningar mellan ande och drift, står det på baksidestexten från 2022 - gäller även nu, 96 år senare! 

Tid och miljö: Småborgerligt och den tidens patriarkala synsätt. Författaren beskriver den tidstypiska atmosfären, så att man som läsare 'upplever' den. 

Språket är starkt intensivt, närmast forsande; lättläst text, men med tungläst handling; 1930-talets språkbruk håller även 2023, om än något ålderdomligt; mångordigt och detaljrikt; intressanta sammanskrivningar t.ex. lyckooch glädjedag (s27), pojkoch ynglingaårs (s198) mfl. Varningen (s4) om stötande formulering enligt dagens språkbruk är bra, istf omskrivning av originaltexten. 

Titel: Stämmer med innehållet. Omslagsbild: har varierat över tid med bilder av en man&varg; författarens bild; författarens namn i svart och rött. Den 1:a-15:e tyska originalupplagan har ett skyddsomslag med framsidesinformation istf för dagens baksidesinformation. På AbeBooks kostar idag ett ex av originalupplagan 7.187,46 EURO = ca 85.000 SEK. Boken är inte bara värdefull att läsa utan också värdefull att äga!

Meningar:(s68)Han ville antingen bli herre över vargen inom sig och vara helt människa eller också avstå från människan och åtminstone leva ett enhetligt och harmoniskt liv som varg. (s120)Tänka efter en stund, gå in i sig själv och fråga sig i vilken mån man har del i världens ondska och oordning - se det vill ingen göra! Och så fortgår det, och nästa krig förbereds med iver dag för dag av tusentals människor. Det förlamar mig och gör mig förtvivlad! (s160)Den moderna (1927!) människan är klipsk och stram, en utmärkt typ, som kommer att hävda sig utomordentligt i nästa krig. Diskuterades med tanke på dagens krigshets i världen, med kriget i Ukraina närmast oss. (s101)Men i evigheten, ser du, finns ingen tid; evigheten är blott ett ögonblick och varar just lagom länge för ett skämt. (s23)Det finns epoker då en hel generation råkar in mellan två olika tidsskeden, två olika livsstilar, så att den berövas allt som skulle vara självklart, all moral, trygghet och oskuld. Vi jämförde dagens Koranbränningar och Sveriges starka yttrandefrihet .

Starkt stycke: Den som i våra dagar (1927!) vill leva och vara glad åt sitt liv, han får inte vara en människa sådan som du och jag. Den som begär musik i stället för oljud, glädje i stället för nöjen, själ i stället för pengar, äkta arbete i stället för sysselsättningar och hanteringar, äkta lidelse i stället för lek och spel, för honom kan vår vackra värld här inte bli något hem... En undran: hur skulle Hesse/Haller stått ut i våra dagars (2023!) kakafoni av ljud, ljus och text?

Avslut: Blir vi lyckligare av att lära oss spelets regler och följa dem? I alla fall tror jag att det underlättar om vi skrattar mer? Vi är alla bara små figurer i det stora Alltet. Jag hoppas att sammandraget av vårt samtal kan ge någon förklaring till författarens budskap!

Läs gärnaStäppvargen: En bok som hjälper dig att reflektera av Leah Padalino.

LästipsMästaren&Margarita1928-1940 (det magiska) av Michail Bulgakov; Victoria 1898 (tragisk kärlekshistoria) av Knut Hamsun; Vårt enda liv:sekulär tro och andlig frihet av Martin Hägglund - ett tips från Jonas i cirkeln, som "tänker att Hesses frågor får nya svar och ett nytt förhållnngssätt" i Vårt enda liv. En träffande titel!

FilmtipsStäppvargen med Max von Sydow som Harry Haller - ett till tips från Jonas i cirkeln. Vi planerar att se filmen tillsammans framöver. 

 

 

    Stäppvargen    big product image        Stäppvargen    Stäppvargen    Stäppvargen

Jag läste Stäppvargen 2007 och noterade då i boken: En framtidsbeskrivning 1927! (80 år senare och lika aktuell nu efter ytterligare 16 år = 96 år efter första utgivningen. 

//Eveline

STÄPPVARGEN av Herman Hesse

Citat av Karen Blixen, dansk författare (1885-1962) (TT)

Datum: 31.10.2023 | Av: Eveline

"Det är inte någon dålig egenskap hos en berättelse att man bara förstår hälften av den."
Detta med tanke på att vi i cirkeln diskuterade svårigheten att till fullo förstå Herman Hesses 'Stäppvargen'.

Filmen efter romanen Stäppvargen med Max von Sydow

Datum: 23.10.2023 | Av: Eveline

Vi samlades i bokklubben Scen Sundsvall mån 16.10.23 för att se filmen Stäppvargen, som Jonas ordnat fram. Efter filmen diskuterade vi bok- och filmupplevelsen. Vi tyckte överlag bättre om boken, där läsaren själv kan skapa bilder ur berättelsen. Början av filmen förmedlade en stämning, som stämde med boken. Harry Haller vandrar/irrar omkring på nätterna. Söker frid men blir bara mer och mer förvirrad/schizofren, tills han möter Hermine. Det blir tydligt tidigare i filmen, som översköljer tittaren med starka ljud, ljus och mystiska sinnesbilder. SKRATTETs viktiga roll var också tydligt i filmen, antagligen för att vi nu förväntade oss de olika skratten. I "Den magiska teaterns" värld "bara för förryckta" var allt tillåtet, utom att grubbla och vara nedslående. Att dansa, skratta och vara upprymd gällde. Inga regler gällde bland droger, musik, nöjen och sex. Slutet var som i boken: "En gång skulle jag bättre kunna spela med figurerna. En gång skulle jag lära mig skratta."

Ny kommentar