STUDIE I MÄNSKLIGT BETEENDE av Lena Andersson

20.09.2023 17:25

I 2023-24 års "Låna & Läs" ingår Lena Anderssons senaste bok och var en av flera böcker som jag vill läsa ur katalogen. Hon var inbjuden till Vängåvans bokhandels kick-off onsdag 30.08.2023 och inledde med att berätta om hur hon ser på dessa sammanhängande berättelser, som hon också kallar för "moraliteter". I Wikipedia beskrivs moralitet så här: Moraliteter var mycket populära i senmedeltidens Europa och hade ofta komiska inslag. Finns det komiska inslag i dessa moraliteter, så finns där också en bitter eftersmak!

bokomslag Studie i mänskligt beteende      

Studie i mänskligt beteende  av Lena Andersson

Det är kapitelbok, där olika kvinnor skildras i olika situationer, men karaktärerna glider också in i varandras kapitel. Det är Caroline, Amanda, Annie, Ellinor, Eva, Jenny, Liselotte, Malin, Matilda, Märta, Olga, Rawia, Ruta, Simone, och Karolina. Den första kvinnans liv är slående lik den sista och ändå inte. Ett ständigt aktuellt ämne, det mellanmänskliga spelet, där bikaraktärerna kan ha avgörande betydelse för processen samt den eviga frågan: Vad är det egentligen som gör oss till människor, själen eller kroppen?  s176) om cartesianska paradigmet = en teori av den franske filosofen René Descartes. Mycket att reflektera över t.ex. Simones filosofi om att älska s179) Jag står ut med att förlora det jag är fäst vid, men inte det jag älskar, för då förlorar jag mig själv.

Om fördragsamhet, förödmjukelse, förtroende, förminskning, avundsjuka, svartsjuka, översitteri osv. Hur de betraktar och bemöter varandra i en ständig längtan och förhoppning om att vara tillräcklig, eller kanske lite mer och lite bättre i jämförelse med någon annan. Att läsa av varandra och läsa fel, att vilja mötas men inte lyckas. Kort sagt, att försöka träffas och få uppskattning, helt enkelt att DUGA som de är!

Det är kvinnorna som har huvudrollerna i alla kapitlen. Jodå, det förekommer män, dock inte i någon nämnvärd framskjutande roll. Jag har några favoriter i denna kvinnokavalkad. Amanda som finns med i 3 kapitel, Rawia i 2, Simone i 2 och Olga, som i sitt kapitel får möta och känna av rektor Amanda Frids både subtila och oförstående maktspel. Och Matilda med sin omvända skamkänsla, berör mig djupt.

Jag tycker om dessa "moraliteter" och gillar också ordet. Lena Anderssons signum är hennes skärpa, hennes rytm i ord och innehåll. Hon sa vid intervjun med Lennart Bergström att "läsaren inte ska jobba klart boken, det ska författaren göra" - Jag försöker vara i texten och åskådliggöra, inte gestalta. Jag skriver idéromaner.  (Enligt Wikipedia: en idéroman är en i grunden fiktiv skildring, som genom sin handling belyser ett eller flera teman, ofta för någon form av kritik. Idéromanen är däremot ingen debattskrift och den är inte lärobok eller facklitteratur. Däremot kan den vara politisk i ton och innehåll.) 

På min fråga till Lena Andersson, hur hon valt titel och omslagsbild svarade hon: förläggaren föreslog att hon skulle välja en bild från en tavla och det blev denna bild "Compartment C; Car293" (1938) av Edward Hopper. Min reflektion av omslagsbild och titel, som jag ser på två sätt: 1) kvinnan i kupén gör en egen 'studie'; 2) det är någon utanför bilden som gör en 'studie' av kvinnan i kupén.

Lena Andersson är en språkets mästare. Jag citerar henne ännu en gång: Jag vill använda mig av ett förhöjt språk i mina texter. Det är en av orsakerna till att jag njuter när jag läser hennes texter. Och som hon också sa: Jag har inga budskap - för mig handlar det mer om att ta upp tema till diskussion. 

Avslut: Jag fick mitt ex av Studie i mänskligt beteende signerad av författaren. Hon använder en reservoirpenna - tjusigt!

//Eveline 

 

STUDIE I MÄNSKLIGT BETEENDE av Lena Andersson

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar