Jag tyckte om filmen, men blev något splittrad inledningsvis, då den började med handlingen 7 år efter första bokens slut. Den växlade fram och åter mellan båda böckerna. Men absolut sevärd.
AB:s recensent Caroline Hainer, skrev 24.01.2020 att en handfull män lämnade salongen redan under filmens första 20 min när pressvisningen var i Stockholm. Citerar: "Då har man missat bokens kärna om man tycker att sociala konventioner och en särskådning av vad kvinnlighet är bara angår kvinnor. Då ska man ta sig en funderare på vem man är här i världen. En berättelse som är både tidlös och modern." slut citat.
UNGA KVINNOR av Louisa May Alcott - Bokcirkel Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet Sundsvall
TEMA: Liv ur olika perspektiv - Nu är vi igång igen, bokcirkeln på stadsbiblioteket och höstens första boksamtal 20.09.24. 17 personer anmälde sig, så vi har 2 grupper, kl 13:30 och 16:00. Med 8-9 i varje grupp får var och en god tid på sig att berätta vad romanen väckt för tankar och känslor. Jag gör ett sammandrag av samtalet i båda grupperna. Om någon vill lägga till något, finns möjlighet att göra det i kommentarsfältet i slutet av mitt inlägg. Vi läste och diskuterade världens första ungdomsroman, skriven 1868. Den är älskad av generationer läsare och har översatts till mer än 30 språk.
Unga Kvinnor av Louise May Alcott
Översättning: aktuell pocketversion från 2016 är översatt 1937 av Sonja Bergvall , Svenskt översättarelexikon
Omslagsdesign och illustration av pocketupplagan: Sara Edström
Författaren är en av fyra systrar Alcott, från Concord, Massachusetts, USA. I huset 'Orchad House' där familjen bodde, skrev hon denna självbiografiska roman 1868, då hon var 36 år, ett beställningsverk för unga flickor. Familjen levde ett medelklassliv, vilket utgjorde en grund för romanen och den nyskapande realism, humor och psykologi som präglar handlingen, byggd på författarens egna erfarenheter. Det finns mycket få böcker om 'vanliga' kvinnors liv från den tiden. En tid då kvinnor saknade såväl röst- som arvsrätt. Det gällde att hitta en man att gifta sig med och bli försörjd av. Se sid 147: att bli älskad och utvald av en god man är det största och underbaraste som kan hända en kvinna, säger modern till Jo som inte vill gifta sig. Hon vill bli författare! Tiden var inte mogen för kvinnans egenförsörjning. De flesta yrken utanför hemmet var stängda för kvinnor, i USA likväl som i Sverige.
Unga Kvinnor handlar om familjen March. Pappan är ute i kriget och de fyra systrarna Meg 16, Jo 15, Beth 13 och Amy 12, får tillsammans med mamman och hushållerskan Hanna klara sig själva. De har ont m pengar, då fadern 'satsade' ekonomiskt fel och deras trygghet och 'mondäna' livsstil försvann. Kvinnorna försöker ändå skapa ett bra liv. I inledningen av boken finns korta presentationer av de viktiga kraktärerna. Meg arbear som guvernör, Jo läser högt för den rika men barska fastern, Beth för blyg för att gå i skolan hjälper flitigt till i hushållet och minstingen yrvädret Ami med sina fina ord (som hon friskt blandade ihop) och konstnärsdrömmar.
Några röster om vad/vem berörde extra under läsningen: ett historiskt tidsdokument, en trösterik bok; karaktären Jo så kreativ och stark; modern; frihet att få utöva vars och ens talang; kontraster mot dagens uppväxt och beteenden; familjerelationer i synnerhet syskonen emellan; fem ovanliga personer; faderns brev hem om sin kärlek och stolthet till sina flickor; 1800-talets moraliska predikan om plikt, arbetsamhet, att följa budorden; Jos önskan att vara pojke; leken "Kristens resa" om pilgrimers prövningar! Även omdömen som tråkig, ytlig och inte trogen karaktärerna uttrycktes i gruppen.
Kapitel som fängslade: 10)Pickwick-Magasinet; 11)Experimentet som gick ut på att flickorna provade på att inte ha några tvingande sysslor att utföra - efter några dagar var de trötta på att inte ha sina bestämda göromål; 12)Utflykten med lekar som "Romanleken" och "Sanningsleken).
Budskap: det orättvisa i att flickor rustas för att behaga, gifta sig rikt och sköta hem, man och barn sid.80+317; och pojkar rustas för arbete och att försörja fru och barn. (Båda könen rustades in i givna livsriktlinjer). Sid.302)En lång väntan för ett förälskat ungt par, som också satte kärleken på prov! (jmf med nutidens snabba beslut som i TV-program typ 'Gift vid första ögonkastet').
Miljö/Tidsmarkör: lantlig medelklass, med nyttoperspektiv som moralisk kompass; efterkrigstid av Amerikanska inbördeskriget 1861-1865. Hela berättelsen andas slutet 1800-tal. Inget tonårsuppror - alla fogade sig.
Språket: Tidstypiskt, lättläst, med många bisatser t.ex. sid.271 )Men under denna tid .......rikedom eller skönhet. Tydliga kapitelrubriker; Uttryck som bussig och 'ge på båten'' känns 'moderna' för 1860-tal, tidstypisk för översättningsåret 1937? Roligt ord s.143) Främmandeminen; Kråka = hätta.
Liknande: Jane Austen med Förnuft och känsla (1811); Ann, Emily (1847) och Charlotte Bronté (1800-tal första hälft); Lucy Maud Montgomery (1908) med Anne på Grönkulla ; Gunhild Tegen med En flicka växer upp (1932); Astrid Lindgren med Alla vi barn i Bullerbyn (1947).
Tänkvärd mening: s.220) -Så där jag, nu har jag gjort så gott jag kan! Duger det inte, får jag väl vänta, tills jag kan bättre!
Omslagsbild/titel: Bilden på pocketupplagan är vacker med de fyra proflerna. Titeln anger innehållet.
Rekommendera: Till unga vuxna, för tidsperspektivet - att förstå hur begränsat kvinnors livsrum var, se sid.80; 317: Lästips Frida Stéenhoffs texter, som tar upp i stort sett alla livsvillkor i romanen. T.ex. Lejonets unge, drama 1886 under pseudonymen Harold Gote (det passade sig inte för en kvinna att skriva om fri kärlek mm).
Betyg 4: För den tidens "upplysning och fostran".
Recensioner: Vi läser/Yukiko Duke Louisa May Alcotts självbiografiska berättelse om en fattig men fri flicka och hennes radikala uppväxt i ett nybyggarsamhälle blev inte bara en stor succé. Den skapade en helt ny genre. Unga kvinnor kommer ständigt ut i nya utgåvor. Den finns i teater-, opera- och musikalversioner och har filmatiserats hela sju gånger - senast 2019.
Aftonbladet/Caroline Hainer Systerskapet som blev en klassiker. Det tog författaren 2 månader att skriva boken. Den blev en omedelbar succé när den kom 1868, för att den skildrade liv som inte vanligtvis skildrats i litteraturen.
Lektörsomdöme/Anna Hjerpe: 'Unga kvinnor' är en given klassiker. Helhetsbetyg 4. Den förkortade och lättlästa versionen är i läsbarhetsindex LIX 21. Jämfört med denna text som är LIX45, vilket klassas som medelsvår; normal tidningstext.
UNGA KVINNOR av Louisa May Alcott - Bokcirkel Stadsbiblioteket och Folkuniversitetet Sundsvall
Film Unga Kvinnor gick på TV3 lördag 5 oktober 2024
Datum: 06.10.2024 | Av: Eveline