VÄNGÅVANS LITTERÄRA SÄLLSKAP TRÄFF #1
Måndag 17 febr träffades Vängåvans Litterära Sällskap för första gången i samtal kring boken
Vem kan segla av Eva-Marie Liffner.
Lennart Bergström öppnade sällskapets 1:a träff och hälsade älkommen. Kvällens samtalsledare var Anders Larsson (kapprakt). Efter några inledande ord om författarens övriga verk bl.a. Lacrimosa från 2011, som Anders rekommenderar, övergick han till att följa den samtalsguide, som delats ut. Sällskapet var över lag förtjusta i romanen om Fredrik af Chapmans liv och leverna på 1700-talet. Men är det en skröna, eller historisk roman? af Chapman ligger på ålderns höst i sängen och funderande på "hur livet blev"! En mycket intressant, trevlig och ffa annorlunda kväll blev detta. En av bokhandelns kunder strax före stängning var skådespelaren Görel Crona, som dagen därpå skulle hålla sin monolog om Selmas Samlade Vrede som lunchteater. Ett trevligt sammanträffande, då sällskapets nästa bok handlar om Selma Lagerlöf. Görel Crona bjöd oss, som tack för att hon bjöds in att delta, på en smakbit av sin monolog: så kraftfull! Dessutom hade Görel Crona anknytning till Karlskrona och kunde berätta om af Chapmans grav och Chapmangården, som idag ägs av en tysk, men delar av gården visas för allmänheten. Semestertips!.
Mina reflektioner: - Författaren är ny för mig. Det är inte viktigt att veta något om författaren innan jag börjar läsa. - Berättelsen är i jag-berättarform. - Jag tycker om historiska romaner. En inblick i en värld och människors levnadsvillkor, så annorlunda våra. Och jag tycker mycket om denna berättelse! Här fick jag också le och skratta: 1:a sidan) Nu svänger herr Chapman de magra gubbabenen över sängkanten. Hej och hå! Golvet är isande kallt och då jag fumligt slår eld, grinar elfenbenständerna mot mig ur sitt vattenglas. Bruna av snus och te och kaffe, allt kan man få i denna stad av vindar, värn och hav; bröstsocker på kredit så att tänderna trillar ut; - s6) Sängen är en flotte, man ej bör lämna; Så bildligt formulerat: s23) Ett moln av lukter och dofter, goda och fräna, stanken av skräck i näsan då ett slavskepp seglar förbi!. Levande beskrivningar om havet på s103)upp på en vågkam, ned i en dal, gjorde mig fysiskt illamående (blir lätt sjösjuk)!
- Karaktärerna beskrivs som positiva, levnadsglada, rejäla, arbetssamma och kärleksfulla. Bra karaktärsbeskrivningar tycker jag.
- Språket är lättläst, en skröna som roar att läsa, med inslag av "gamla ord och uttryck" att slå upp t.ex. Obsoleta=föråldrad; Obol=antikt grekiskt mynt; De välska=främmande/utrikes; - Lekfullt och fantasirikt! Rätt ton för historien. Jag förundrades över språkbruket, de gamla sjuttonhundratalsorden, som författaren återskapat genom en noggrann research i arkiv!
- Budskap Författaren håller sig tillhistoriska Händelser - Gåtor - Budskap? Viss övernaturlighet känns av i berättelslen. Jag kände mig förflyttad till den tiden. Vikten av eftermälen!
- Handling En myllrande skildring av ett annat århundrade, livsbetingelser, miljö och yrkes/arbetsförhållanden.
- Särskilt s23) om lukter; Kärleken fint skildrad mellan Chapman och Lisen. Jag blev nyfiken på Lisens liv och livsval?
- Insikt Ja, men inte ny - jag är en romantiker! Nytt för mig: VINETA en mytisk stad som ligger i Östersjön utanför Oders mynning (likt Atalntis)?
- Ett vackert stycke s187) Jag tystnar och med ens sitter vi båda i trillan, på skumpig färd genom tuktade alléer förbi disigt göna slåtterängar och de täckaste av trädgårdar...Doften av blommande schersmin når oss i vågor, fåglarna vaknar och flaxar, vagnshjulen knastrar, häsen pruttar, kusken visslar, klädda till herrskap är vi.... Jag känner in, hör och doftar allt !
Rekommendera Ja, för sin blandning av verklighet och fantasi.
Omslagsbilden passar till titeln och titeln till innehållet.
Läst liknande 1) Fukta din aska (om Bellman) av Ernst Brunner; 2)Mary Jones historia (om Dolores o John Silver i Skattkammarön) av Elin Boardy
Ord/Känsla romanen väcker: Overklighet; Intellektuell lekfullhet;
/Eveline
VÄNGÅVANS LITTERÄRA SÄLLSKAP 1:a träffen
Inga kommentarer hittades.